Jump to content
Sign in to follow this  
paul_marines

Control Tehnic In Trafic

Recommended Posts

In cursul anului 2005, cand Kalosul meu nu avea nici macar 1 anisor, s-a incercat efectuarea unui control tehnic al acestuia in trafic de catre o echipa oarecare de meseriasi care fluturau sub nas o autorizatie RAR si mai mult agitau cateva chei precum arborigenii in jurul focului. :banana:

O prima greseala a lor a fost ca semnalul de oprire a fost facut de un angajat al firmei de inspectie si nu de catre agentul de politie. De aici a pornit in fapt contradictia. Fara sa tin cont de intentia celor de la RAR m-am luat de Garcea, care a admis ca nu s-a procedat corect insa trebuie sa se faca verificarea.

Reluand dialogul cu cei de la RAR, pe un ton ferm, le-am cerut sa-mi arate daca au vreo autorizatie, documentatie tehnica, ceva... pentru Chevrolet Kalos. Raspunsul: NU!! Dar nu-i nevoie suntem autorizati RAR si asta acopera toate masinile. Le-am replicat ca este imposibil sa verifici un vehicul despre care nu ai date si mai mult am refuzat fata de cap de creta, orice operatiune de verificare a Kalosului. Nu pentru ca ar fi construit el dupa tehnologia navetelor spatiale pentru care NASA are exclusivitate, insa nu toti mecanicii cu 8 clase + profesionala pot pune labuta pe el. Tot agentului i-am spus:" .. daca ai suspiciuni asupra starii tehnice a masinii mele atunci urca langa mine si hai sa mergem la dealerul GM si numai acolo se poate verifica masina, mai mult aceasta fiind in garantie, iar operatiunile se fac exclusiv in lantul de service GM. Am plecat fara a lasa pe cei de la RAR sa atinga masina spre dezamagirea acestora si usurarea agentului. Ulterior discutand cu dealerul mi-a confirmat ca asa trebuie procedat deoarece sunt firme care asigura ITP-ul si cum stau prost cu clientela din motive de calitate, vad comercial, ies cu o spaga la un garcea pentru a controla vehiculele in trafic.

In final parerea mea este ca nu e tocmai rau sa fim opriti si controlati, insa cei care o fac sa aiba sculele si competenta necesara .

Si poate un vehicul de 1 an , culmea in leasing, unde dealerul ia si pielea de pe tine sa-si mentina masina in buna stare, nu este tocmai subiectul cel mai recomandat pentru inspectie. Sunt multe vehicule cu probleme tehnice grave si care trec pe langa filtrele de control tehnic, probabil, dupa ce au cotizat bine altfel nu-mi explic cum de le vedem asa des si nepasatoare in trafic.

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Vanatorule, nu sunt firme diverse care fac aceste controale ci unele anume selectionate. cel putin in teorie.

1. nu ai dreptul de a refuza acest control tehnic

2. chestiunile care se verifica nu variaza de la o masina la alta si ei verifica efectul echipamentelor masinii, nu pe ele insele. corectitudinea functionarii directiei, franelor, motorului (poluare), reglajul farurilor nu difera de la o masina la alta, indiferent ca este corvette sau lastun.

3. se fac operatiuni de VERIFICARE ceea ce nu are nici-o implicatie asupra garantiei masinii.

Share this post


Link to post

Asa am procedat si eu...atata timp cat o masina e in garantie nu au voie sa puna mana pe ea.

Share this post


Link to post

Si la ce aveau nevoie de chei pentru a face verificari ???

 

Sa vina cu testerele si cu asta basta ... da' sa nu se apuce toti pafarishtii sa-mi umble la masina.

Eu nu i-am lasat sa-mi faca asta la Dacie ... care avea 20 ani. :D Distractiv a fost ca tocmai veneam de la service si m-au oprit in drum spre casa ... sa-mi verifice tobele :-? . Ghinionul lor a fost ca veneam de la service dupa ce schimbasem ... tobele :D I-am aratat lu' Garcea factura si devizu' si s-a calmat. Numai ca aia nu aveau nici o cheie ... cel putin la vedere ... dar cica vroiau sa verifice daca zgomotu' pe evacuare era in nustiuce parametri. Cand i-am intrebat cum pot ei sa-mi verifice mie zgomotul la tobe daca eram pe marginea unui drum pe care circulau camioane (care scoteau smoala pe teava de esapament ... si zgomote pe masura ... da' erau in parametri :-W ) ... au dat din colt in colt ... si m-au lasat in pace. Parerea mea era ca erau iesiti la un ciubuc ... era cu 2 saptamani inaite de Paste :D

Share this post


Link to post
2. chestiunile care se verifica nu variaza de la o masina la alta si ei verifica efectul echipamentelor masinii, nu pe ele insele. corectitudinea functionarii directiei, franelor, motorului (poluare), reglajul farurilor nu difera de la o masina la alta, indiferent ca este corvette sau lastun.

3. se fac operatiuni de VERIFICARE ceea ce nu are nici-o implicatie asupra garantiei masinii.

 

Respect oricare punct de vedere, insa m-am oprit la 2 dintre enunturile tale:

2. reglajul directiei, franelor asistate de ABS, motorul si farurile DIFERA DE LA O MASINA LA ALTA prin valori constructive si daca nu le ai, atunci cu cine compari datele obtinute. La cel mai simplu element farurile trebuie sa stii inaltimea axei fasciculului si unghiul negativ (in procente) pentru reglajul fazei scurte. Unle masini au D - 1,8 % altele D - 1,3 % si daca variatiile nu ti se par semnificative uite mai jos ce poate iesi din 2 faruri reglate aiurea chiar de catre specialisti.

 

3. Sa modifici franele, setarile motorului si ale directiei nu ti se par operatiuni care pot afecta garantia? Atunci de ce nu sunt trecute in manualul utilizatorului ca si operatiuni la discretia acestuia? Nici macar reglajul farurilor nu este apanajul clientilor , fie ei mai priceputi.

post-2099-1143962338_thumb.jpg

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

ce nu intelegi tu este ca ei nu modifica nimic ci doar VERIFICA!

 

eu va sfatuiesc sa nu mai incercati comportamente de experti cand nu sunteti. in UE (ca si in .ro de la anul) se poate lasa chiar cu puscarie in unele cazuri. Autoritatile TREBUIE respectate, indiferent daca iti convine sau nu.

Share this post


Link to post

Hai sa nu polemizam fara rost, insa tot nu inteleg cum poti sa verifici daca nu ai documentatia necesara. Cum poti sti care este forta de franare optima la un Kalos de 1000 kg sau la un Nissan Pathfinder de 2700 kg daca nu ai documentatie? Cum poti sti si verifica care este unghiul normal de convergenta a directiei daca nu ai documentatie? Si daca gasesc un vehicul cu probleme ce fac il lasa sa plece pentru ca nu au drept sa-l repare? Si daca il repara gresit (neconform specificatiilor de reparatie) si dealerul invoca acest motiv pentru a renunta la garantie sau pentru a face o reparatie costisitoare. Cine raspunde / plateste pentru aceste mici neconcordante??

Share this post


Link to post

Unde-i lege nu-i tocmeala, cel putin teoretic.

Din cate stiu eu verifica jocuri la roti, nu unghiul de fuga.

La franare nu-ti verifica optimul, eventual minimul :)

La gaze la fel, limita de jos conform cu specificatia clasei de poluare.

Si la faruri, clar sunt niste limite pe care n-ai voie sa le sari, indiferent de tipul masinii.

Dar tu crezi ca la ITP au date despre fiecare masina sau model in parte?

De reparat gresit.. se pare ca doar in serviceuri si la coltul blocului se face.

Te-au lasat in pace deoarece nu te-a oprit regulamentar Garcea,

acolo nici macar nu opream.

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

safari, tocmai ai dat raspunsul, forta de franare minima variaza in functie de greutate. verificabila din talon. toate datele necesare verificarii tehnice se regasesc in talon.

 

daca se descopera un defect stiu ca se ridica talonul. si, am auzit / nu sunt sigur, cica daca ti se ridica talonul il poti obtine inapoi doar dupa o verificare completa a masinii la RAR, nu doar pt defectul gasit atunci.

 

ideea este sa ridicam calitatea tehnica a masinilor care circula pe drumuri ca daca vine orice sofer si refuza verificarea ce facem? tu poate ai o masina ok dar nu toti sunt ca tine. iar ca drepturi si obligatii trebuie sa fim la fel.

 

Tu nu intelegi ca nu umbla la nimic? nu se face nici-un reglaj!!!

Edited by Satori

Share this post


Link to post

Oameni buni, cel putin in teorie ALX are dreptate. Joi dimineata spre exemplu am fost oprit de acest control. Concluzia: Dom'le, ai toba de mijloc gaurita, ia da dumneata talonul! Dupa parlamentari, ce-i drept, am obtinut ca daca le schimb in doua ore iau talonul inapoi. Asta pentru ca de fapt nu era un pericol la siguranta rutiera. Le-am schimbat, si totul a fost ok. Fara nimic! ceea ce m-a uimit... In schimb, stau si ma gandesc numai cate harburi vad zi de zi, si ma mir cum obtin si revizia aceea regulata?!? Sa nu credeti ca sunt "modernist", am si o Lada1200 din '80, dar nu se compara cu foarte multe care se intalnesc in trafic... Tin sa ajung intreg acasa...

La testul propriu zis, au un chestionar unde se bifeaza niste valori ca acceptate in parametri. Minimul de franare, jocuri la directie/roti, elemente rupte, lumini in stare de functiune/reglaje, aspect general. Nu trebuie sa stie nimic despre vreo masina, trebuie sa se incadreze in datele de omologare pentru circulatia in Ro. Spilul e sa te opreasca Agentul, si nu baiatul cu salopeta. Riscul e talonul sau amenda.

 

 

Cu stima,

Costel

Share this post


Link to post
daca se descopera un defect stiu ca se ridica talonul. si, am auzit / nu sunt sigur, cica daca ti se ridica talonul il poti obtine inapoi doar dupa o verificare completa a masinii la RAR, nu doar pt defectul gasit atunci.

 

Eu sunt patit. Asa ca din proprie experienta, va spun ca:

1. Se ridica talonul

2. Amenda de rigoare, pe care ti-o da politistul pe baza constatarilor echipei RAR.

3. Ti se da termen pentru remedierea defectiunii, sau modificarii neautorizate gasite la masina

4. Remedierea o faci unde vrei

5. Inspectia trebuie s-a faci la un service autorizat RAR numai pe problema depistata negativ.

6. Cu un formular in care se adevereste ca s-a remediat iar masina este in parametri, si cu dovada ca ai platit amenda te duci matale si ridici talonul.

 

In locul talonului ti se da o dovada cu care sa poti circula. Daca imi aduc aminte, 2 saptamani. Dovada se poate prelungi, cel putin la noi, cat ai nevoie, inclusiv concediul (cazul meu).

 

Observatie - toata politia se purta cu mine parca am fi fost prieteni la catarama, cand vedeau de ce n-am talon, si-i injura odata cu mine. Chiar si acel politai care era cu ei si a incercat sa-i convinga sa ma lase in pace, dupa care mi-a dat cea mai mica amenda posibila si aproape ca si-a cerut scuze in timp ce-i bestelea pe RARisti... Motivul il sesizati si singuri daca ati fost opriti de vre-un astfel de echipaj. :lavolan:

Share this post


Link to post

"Sa se revizuiasca primesc, dar sa nu se schimbe nimic" :thumbl:

ar fi spus cineva.

Alx @ m-am incredintat ca ai dreptate, nimeni nu este mai presus de lege si daca aceasta este indreptata inspre reducerea numarului de masini cu probleme ridic mana PENTRU. Sunt de acord ca am fortat nota si asa cum spunea Tommy, m-au lasat in pace deoarece Garcea nici nu-si propusese sa agate un Kalos aproape nou. Ce sa gasesca la el? Sunt 100 % de acord sa se suspende dreptul de a circula pana la remedierea defectiunii constatate si mai mult sa-ti diminueze bugetul daca pana atunci nu ai alocat resurse pentru intretinerea masinii.

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Oamenii isi verificau aparatura pe o masina noua sa vada daca le merge bine si tu le-ai stricat planurile vanatorule :D

Share this post


Link to post
Oamenii isi verificau aparatura pe o masina noua sa vada daca le merge bine si tu le-ai stricat planurile vanatorule :D

 

Da Ovi_jer m-am pastrat inca de pe atunci pentru meetingul de la Moeciu si mai ales pentru testerul tau.  <img src= ">

Share this post


Link to post

Cu farurile alea ti-au dat buleu rau cine ti le-a reglat. Trebuiau sa stie totusi ca ambele faruri trebuie sa fie la linie, cat de cat. Farul din stanga este muult prea jos, acum nu-mi dau seama de cel din dreapta daca e bun sau nu si nici daca bat perfect in fata.

 

Sa vii sa ti le reglez omeneste, cum am mai reglat si pe la altii.. :) )

 

Si daca face semn vreun muflex de la RAR si nu politaiul si eu trec mai departe? Cum dovedesc ca nu era politist cel care ma oprea? Cel mult sa fiu cu camera in mana in acel moment.

 

Eu stau foarte linistit. Daca a luat ITP-ul pe bune matizul meu dupa 2 ani desi fusese hartanit cat cuprinde de reno nu-mi fac griji, ca am invatat intre timp sa conduc. :P

Share this post


Link to post

Fii linistit ca farurile le-am reglat. Nu puteam ramane asa dupa ce expertii de la EXPOCAR Constanta si-au batut joc de ele. Le-au reglat cu mana (tragand de bec) vezi poza 2 unde fasciculul are peste 1m inaltime cu reglajul la minim (3). Cand am pus 0 am constatat ca fasciculul ajungea la geamurile usilor din spate ale unui micobuz de pasageri si poate deranjam si zborurile comerciale la joasa inaltime. :D

Atata stiinta au cei de Chevy de pe malul marii, in poza se vede becul miscat cu mana din soclu si cred ca trebuie sa fii idiot tare sa gandesti acest lucru. Ciudat este ca meseriasul a fost trimis special de directorul executiv pentru a remedia reclamatia. Ulterior farurile s-au reglat de catre un mecanic de la A/C, care s-a dovedit mai priceput.

post-2099-1143993303_thumb.jpg

post-2099-1143993473_thumb.jpg

post-2099-1143993776_thumb.jpg

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

RAR are dreptul de a verifica orice masina oprita in trafic.dar nu un mecanic oarecare ci doar reprezentantii RAR-ului.si tot lor daca nu le convine ceva au dreptul sa iti retina masina pentru verificari,iar daca ai defectiuni la frini sau directie iti poate fi si suspendat permisul.RAR are dreptul ca in cazul in care planeaza o suspiciune asupra masiinii de a fi furata sa o ia si sa o desfaca bucati ca sa fie siguri.in orice locatie RAR exista o cladire alaturata unde se verifica masinile banuite de a fi furate(de regula e o cladire de linga cladirea principala).asa ca aveti grija cu cine va puneti in gura.

P.S. RAR-ul verifica si service-urile reprezentantelor auto,asa ca masina va fi verificata tot la RAR,doar poate va fi chemat si un inginer de la reprezentanta.

Share this post


Link to post

Toate bune si frumoase cu opritul in trafic. Atunci ce valoare mai are ITP-ul inscris in talon?

Share this post


Link to post

soferul nostru de pe camion are o stratagema: cand vede RAR sau cantar, opreste dupa ei cu vreo 30 de metri, dupa care opreste motorul si schimba cheia cu chip cu una fara chip. cand vine ingineru sa o suie pe cantar, ioc motor, ioc teste, sta asa pana pleaca sau pana le trece alora de cantarit, stiut fiind ca o amenda de cantar e vreo 40 milioane... este sanctionat refuzul nu incapacitatea...

Share this post


Link to post
... Trebuiau sa stie totusi ca ambele faruri trebuie sa fie la linie, cat de cat. Farul din stanga este muult prea jos, acum nu-mi dau seama de cel din dreapta daca e bun sau nu si nici daca bat perfect in fata.

 

Sa vii sa ti le reglez omeneste, cum am mai reglat si pe la altii.. ...

 

Ba ala din stanga trebuie sa bata mai jos decat ala din dreapta! Asa e peste tot pe unde se circula pe partea dreapta a drumului. Motivul? sa nu-l orbesti pe al de-ti vine din fata. Hai ma, doar nu le-oi fi reglat la masina ta pe amandoua sa bata la fel de sus! daca da, inseamna ca ti-ai luat la injuraturi de numa'.

Share this post


Link to post

Eu tot sunt curios cum imi fac mie test la frana? vin cu stand-ul dupa ei? la gaze la fel? Plus ca nu mi se pare corect, poate ma grabesc si n-am timp de asa ceva, n-am facut ITP? Ala nu conteaza? Inchipuiti-va cum e sa pleci relaxat in concediu cu familia eventual + bagaje multe si te opresc astia aiurea coboara toti din masina eventual dai si bagajele jos...o prostie parerea mea. Daca primesc sesizari atunci da dar asa? Si exact cum zicea @safari, masina noua dom'le? pai nu exista o gramada de harburi in lumea asta?

 

Apropo de faruri eu mi le-am reglat singur pe zid apoi le-am verificat in trafic :D , raza de lumina pe partea stanga nu trebuie sa depaseasca parbrizul celui din fata, cu alte cuvinte sa nu-i vezi fata lu' ala din fata luminata cand trece pe langa tine :P .

Share this post


Link to post

@dj dark> Nu conteza ca ai ITP. Ba conteaza, ca daca nu-l ai in momentul cand te-au oprit ai pus-o.

Au dreptul sa faca aceste verificari prin sondaj. Poti avea ITP de 1 an jumate, deci e foarte posibil sa te gaseasca cu hibe, fara sa dea vina pe ITP.

Au in dotare un la borator mobil cu tot ce trebuie pentru motor si gaze, in afara de pista pentru frane si amortizoare. Altele le verifica manual (jocul la roti etc). Deci se descurca. Eu sunt patit, asa ca nu miza pe ITP sau faptul ca ai masina noua. :lavolan:

 

ps Verificarea se face foarte rapid, sunt cel putin 2. Bagajele nu ti le da nimeni jos din masina.

Edited by Moshu

Share this post


Link to post

:o fftopic:

 

I-am vazut si eu odata mai demult erau la intrare in Bucuresti cand vii dinspre Alexandria, eu eram cu taica-meu cu masina (moskvich-ul) s-au uitat un pic ciudat dar nu ne-au oprit.

 

Ps . Masina mea nu e noua, e o "baba" din 96 dar se tine bine zic eu :) pacat ca n-a fost intretinuta bine de fostii proprietari dar timpul si banii rezolva tot. :) >-

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post
Ba ala din stanga trebuie sa bata mai jos decat ala din dreapta! Asa e peste tot pe unde se circula pe partea dreapta a drumului. Motivul? sa nu-l orbesti pe al de-ti vine din fata. Hai ma, doar nu le-oi fi reglat la masina ta pe amandoua sa bata la fel de sus! daca da, inseamna ca ti-ai luat la injuraturi de numa'.

Crede-ma ca stiu sa reglez farurile in asa fel incat sa ma folosesc optim de ele si sa nu ma injure nimeni, de multe ori ajung sa merg cu faza mica chiar si cand e drumul liber, asta dupa multi kilometri de mers pe drum aglomerat, si asta din cauza ca uit ca mai am si faza mare. :>

Ai dreptate ca un far bate intr-un fel si unul in alt fel, dar pe un perete fascicolul trebuie sa descrie o linie dreapta a ambelor faruri. Farurile lui Safari erau reglate de cu stangul luminai propriul spoiler iar cu dreptul vedeai cioroiul si cu cioara in varful plopului. Despre descrierea unei linii pe perete nici nu putea fi vorba. uite cum trebuie sa descrie pe un perete farurile fascicolul. Daca nu sunt ca-n poza atunci mi-e mila de tine cand ai de facut un drum de noapte de sute de kilometri. :)

post-79-1144071248_thumb.jpg

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

M-am linistit! Exact la pata asta de lumina ma refeream si eu.

Credeam ca tu le ai pe ambele la aceeasi linie, adica si stangul iti bate la fel de sus ca si dreptul.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...