Jump to content
Sign in to follow this  
vlivius1

Schimbarea Lichidului De Racire - Antigel

Recommended Posts

E vreun senzor care indica la bord lipsa antigelului (apei) din motor?

Edited by thunder

Share this post


Link to post

Nu prea ...

Share this post


Link to post

Iti variaza foarte mult pozitia acului de temperatura. Nu ca indicatorul de nivel benzina de la Dacie totusi... Plus ventilatorul.

Share this post


Link to post

Ventilatorul nu este pornit de catre ECM, in baza semnalului generat de catre senzorul de temperatura-apa motor (altul decat cel de pe instrument) ? Iar acela, dupa cat timp indica cand este inundat de catre aer in loc de catre lichid ?

Share this post


Link to post

Nu mi-am pus problema de ce se intampla asa prea mult. Ca observatie, atunci cand a trebuit sa completez cu >2 litri de lichid de racire, masina se comporta cum am scris mai sus.

 

Am o vaga impresie ca pe senzorul ala nu il intereseaza cu ce e inundat atata timp cat i se transmite o anumita caldura. Conteaza doar constanta de timp.

Edited by Zmeul cel rau

Share this post


Link to post

Pai, "constanta aia de timp" nu-i data de mediul in care este scufundat ?

Share this post


Link to post

Pai tocmai. Si aerul isi schimba temperatura cu mai putin efort din exterior decat apa. Plus ca nu am ramas fara antigel total. Aburi tot erau pe acolo.

 

Sau poate senzorul era udat intermitent cu apa si de aia oscila atata.

 

Daca ma gandesc bine, o data cu inlocuirea unui volum de lichid cu aer, scade si temperatura de fierbere a lichidului din instalatie.

Share this post


Link to post

Asa.

Din pacate, genul acesta de senzor se bazeaza pe transmitere de energie, iar agentul este lichidul de racire sau aerul. Diferenta dintre ele, ca agent de transmisie, este mare. In plus, agentul trebuie sa circule, altfel nu transmite, rapid. Sa astepti sa se transmita o temperatura (energie) prin osmoza, trebuie sa ai rabdare mare.

Share this post


Link to post

Eu cred ca lichidul fierbea, se ridica pana la senzor, dupa care se retragea si tot asa...

Share this post


Link to post

Exact asa ziceam si eu. Zilele trecute am avut ocazia sa verific acest lucru, cu o sonda de termometru digital de exterior. Pe aer, variatia lui avea o inertie mare. Pe apa calda (ACM de la centrala), temperatura indicata varia mult mai repede. Fara a cauta prin manualele din liceu, banuiesc ca viteza de transmitere a temperaturii depinde de densitatea mediului. Parca uleiul era cel mai bun agent termic in radiatoarele electrice. Eh, alcoolul este si mai bun, dar e pacat de el.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

La salupa veche mi s-a rupt un T la GPL si am ramas fara pic de lichid de racire. Imi amintesc ca acul a inceput sa urce vertiginos spre maxim si s-a aprins check engine. Pe moment nu l-am bagat in seama(pe atunci mufa de la senzor tot sarea si asta era efectul). Nu stiu cat de repede a semnalat totusi, am oprit cam la 2-3 minute si a fost suficient de repede incat sa nu zapacesc de tot motorul(dar tot a crapat garnitura de chiulasa la un an jumate mai tarziu).

Edited by Esperatul

Share this post


Link to post

La Cielo (1.5 SOHC) radiatorul se da jos relativ usor.

Decat sa riscati prin desfacerea robinetului, mai bine goliti cat puteti prin scoaterea furtunului, scoateti radiatorul si-l curatati.

 

Eu am scos lichidul (pe la furtunul inferior - vorba vine ca este la mijlocul radiatorului), am bagat de vreo 3 ori apa si am lasat motorul sa mearga ceva timp, si dupa aia am scos si radiatorul si l-am spalat bine. Tot a mai curs o gramada de lichid vechi din el.

 

Mie mi s-a busit termostatul (de fapt decalibrat) - deschidea mult mai tarziu decat era normal. L-am schimbat, dar dupa cateva luni a cedat si garnitura de chiulasa :(

 

Sondele sunt 2: 1 pe radiator, care comanda ventilatorul pe treapta 1 si a 2-a pe blocul motor, care comanda ventilatorul pe treapta 2.

 

Din ce mi-am dat seama, temperatura este citita din ECM din sonda a 2-a, care este de obicei mai rece decat sonda 1 (ventilatorul porneste, teoretic la 90C comandat de sonda de pe radiator, dar temperatura citita din ECM este undeva pe la 80-85C)

Share this post


Link to post

Ventilatoarele pornesc pe treapta 1 cu comanda de la termocontactul de pe returul radiatorului unde temperatura este mai mica decit cea citita de CTS(afisata de ECM pe scaner).Dupa temperatura citita de CTS ventilatorul pe treapta 1 porneste la 90 grade si se opreste la 85 grade iar treapta 2 este pornita de ecm dupa valoarea CTS de 105 grade moment in care se aprinde si martorul check la motor.

Termocontactul pe returul radiatorului se regaseste numai pe cielo 1,5 SOHC.

La celelalte modele espero,nubira si leganza nu se regaseste decit senzorul CTS iar comanda electroventilatoarelor este data de ecm pe ambele trepte.

Iesirea mufei la CTS(contact deschis) genereaza cod de eroare,aprinderea martorului check si mentinerea ventilatoarelor pe treapta mare atita timp cat contactul este deschis.Asadar iesirea mufei are ca efect numai pornirea preventiva a ventilatoarelor iar arderea garniturii de chiulasa este efectul suprainacalzirii locale a chiulasei din cauza lichidului de racire lipsa.

Share this post


Link to post
La Cielo (1.5 SOHC) radiatorul se da jos relativ usor.

Confirm. Si eu am demontat radiatorul, am schimbat robinetul si am facut schimbul de antigel. E o operatiune relativ usoara. Multumesc pentru raspunsurile oferite.

Share this post


Link to post

Ok de golit merge...dar pe unde pun antigelul nou?

Share this post


Link to post

... prin vasul de expansiune.

Share this post


Link to post

Mersi frumos . E bine ca stiu acum toate detaliile si pot sa ma apuc de schimbat antigelul din sistem :P

Share this post


Link to post

Am facut rost de praf de radiator, din acela care astupa (sigileaza) porii, gaurile ,etc... pe ambalaj scrie ca trebuie inlaturat capacul de la radiator, turnat continutul in radiator, ventilatorul de caldura pe max, si trebuie accelerat motorul pana nu mai curge!Intrebari: Astia fac caterinca? Cum adica pana nu mai curge? :o Si pe unde se pune praful? Are efect? A mai incercat careva?

Share this post


Link to post

Are efect:

- nu mai ai caldura in veci;

- se depunde pe garnitura de chiulasa sub forma de dopuri

Share this post


Link to post

Ideea e ca imi miroase ca naiba a antigel sau nu stiu ce...cand dau drumul la ventilatie...Si pe deasupra se aburesc geamurile de imi vine sa le dau o piatra , se formeaza consens pe parbriz, luneta si geam sofer...Si lichidul de racire scade zilnic...cate 200-300 ml curge pe zi... Am cumparat un radiator de caldura (180 ron ) si mi-a cerut cineva 150 ron manopera...Si m-am suparat si am schimbat caloriferul cu o baterie + dif. ca aveam nevoie mai multa de asta!

Share this post


Link to post

eu am rezolvat la o SuperNova caloriferul din interior - cu praf de care spui tu... dar la o masina la care tin (cum e actualul Cielo) nu as face asta...

cert e ca problema s-a rezolvat dupa ce am pus mai putin de jumatate de flacon (atata scria pentru cantitatea de lichid din instalatie)

aplicarea e simpla - pus la rece in vasul de expansiune - si apoi lasat motor sa mearga cam 30min...

 

dar NU RECOMAND!

Share this post


Link to post

Ideea e ca as putea sa folosesc praful acela macar ca o solutie provizorie, tre sa fac un drum la Bucuresti si nu vreau sa merg pe frig X(

Share this post


Link to post

Buna ! Un ajutor ? Ce lichid de racire trebuie la o nubira 1 ( am citit in manual ca are radiator de aluminiu ) , rosu , roz , verde , albastru ? Cu silicati , fara ? Mersi mult !

Share this post


Link to post

Nu stiu daca culoarea antigelului ar avea vreo semnificatie sau nu,eu nu tin cont de culoare(posibil sa gresesc dar nu cred).

Atentie!

-antigelul (de ex.-35°) nu intot-deauna corespunde cu cel inscris pe ambalaj (va veti convinge daca il masurati dupa cumparare).

-dupa cum bine stim,antigelul are rolul de a raci si feri de inget motorul

-antigelul mai are rolul si de UNGERE a instalatiei de racire,de ex.executa ungerea POMPEI DE APA (la interior).

-probabil unii dintre noi (cu aceasta nu vreau sa supar pe nimeni) pe timp de vara,folosesc in instalatia de racire doar apa sau apa destilata,aceasta ducind la ruginirea motorului (in interior) precum si uzarea chiar defectarea pompei de apa.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...