Jump to content

mihai_

Membru
  • Content Count

    61
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by mihai_

  1. Inteles, multumesc pentru clarificare! Incerc sa-l schimb la vanzator atunci.
  2. Raspunsul se refera la tipul de antigel din manual, pe care-l punea Daewoo pe vremuri pe Nubira1? Scuze, e vina mea ca am pus mai multe intrebari in mesajul de mai sus. Ca sa fie confuzia si mai mare legata de produsul "Dex-Cool / Concentrate Longlife" de la Opel, avem asa: Cumparat in 2020 (expira in 20-01-2026), are cod 93170402 (cod de bare B24 9002 32/01, cod QR 312144), -38C, culoare rosie Cumparat in 2024 (expira in 19-10-2026), are cod 95599870 (cod de bare B24 9003 07/15, cod QR 312145), -37C, culoare albastra, iar pe un sticker scrie de mână, cu pixul "93170402". Nu are nici o norma trecuta pe recipient. Am gasit pe un site nemtesc aici ca "95599870" ar fi noul cod pentru "93170402", si ca sunt interschimbabile. Pareri? Sa-l folosesc?
  3. Mi-ar putea cineva confirma tipul de antigel pentru Nubira1, cu radiator din aluminiu? In manualul de utilizare scrie: "Sistemul de racire este umplut cu antigel pe baza de etilen glicol". Asta inseamna G11? Desi am tot citit pe internet cum ca G11 nu e potrivit pentru radiatoare din aluminiu. Situatia este in felul urmator: am comandat antigel G12/rosu de pe internet (de la un vanzator renumit si serios), printre altele, dar am primit albastru (Opel "B24 9002 32/01" / "95599870"). Avand in vedere ca urmeaza sa fac un "flush" oricum, e OK sa pun antigelul asta albastru? Culoarea originala a antigelului de pe masina nu o mai stiu, si am trecut de multa vreme pe G12/rosu, tinand cont de radiator.
  4. Categoric! 😀 Buna idee, multumesc! O sa incerc - am arzator.
  5. Stie cineva vreun truc pentru extractia prezoanelor strambe, de la galeria de evacuare? Am doua in partea inferioara care sunt strambate unul spre altul, incat nu pot scoate galeria din cauza lor. Una din saibe nici macar nu o pot desprinde de acolo. Am incercat deja solutia cu doua piulite, una contra alteia, dar prezoanele respective nu se rotesc deloc.
  6. Dupa "lupte seculare", am gasit furtun compatibil, dintr-o bucata - 96554384 de la Chevrolet Lacetti, poate mai intereseaza pe cineva cu Nubira1, inlocuind astfel cele trei componente existente: 96190634 (furtun), 96190635 (conector), 06190636 (furtun). Categoric a fost o pierdere de lichid la conexiunea cu radiatorul, si deci sper ca asta sa fi rezolvat si problema cu mirosul din habitaclu - trebuie sa monitorizez pentru confirmare. Asa-i, au prostul obicei de a "scapa" din filet, desi isi gasesc utilitatea in aplicatii unde diametrul este mare si cerinta de forta este mica.
  7. Tot ce-am vrut sa subliniez este ca lichidul de parbriz iese din ecuatie in cazul asta, cunoscandu-i mirosul. Foarte bune ambele, povestea si concluzia! 🙂 Eu ma gandesc ca din moment ce am descoperit o scurgere - in urma sugestiilor, deci multumesc inca o data! -, sa o rezolv si sa monitorizez in continuare. Doar sa gasesc un furtun potrivit. Apropo, ma gandesc ca as putea incerca sa-l montez invers, pana una-alta, pentru ca e simetric (forma si diametre). Poate etanseaza mai bine, in sensul ca buzele mufei si tevii de retur a incalzitorului ar atinge furtunul in zone diferite, inca in stare relativ buna...
  8. In cazul asta, sigur nu e lichid de parbriz. Dar de acord, nu se exclude o combinatie de mirosuri din compartimentul motor. As putea experimenta cu suflanta pornita, dar doar cu aer rece - desi neplacut iarna -, ca sa scot incalzitorul din ecuatia mirosului. Da, iar furtunul in cauza e nr. 21 (96190634). Nubira2 il are dintr-o bucata (96190649), la fel si Leganza (96211759), deci s-ar elimina 21+25+22+29+23 daca l-as gasi, deci mai putine elemente cu risc, ca sa nu mai vorbim de faptul ca mufele alea au tendinta sa se rupa (eu am patit-o). Nu gasesc niciunul insa in tara. Inca sap dupa ceva similar...
  9. La fix! Am verificat cele doua furtune, iar la cel de retur nu mai face bine conexiunea cu teava incalzitorului, incat este imbimat buretele izolator dintre modulul de climatizare si peretele de foc. Si poate ca umezeala respectiva se prelinge in interior pana pe incalzitor, si de aici si mirosul ocazional in habitaclu. Sper sa nu fie invers, dinspre interior spre exterior, dar cum futunele sunt toate imbatranite, raman suspectii principali. Acum marea intrebare, daca mai gasesc pe undeva "Furtun retur de la calorifer", cod 96190634. In cazul altui furtun cu simptome similare - cel de tur spre radiator - am aplicat solutia de a nu-l introduce complet, ceea ce a facut ca furtunul sa apese cu o portiune in stare buna pe "buza" tevii respective, si asa a etansat bine. Exact! Nubira1 chiar are cei doi conectori ("mufe") pe traseu, deci ar merge si un furtun simplu. Desi n-ar strica deloc o imbunatatire pentru siguranta la mufe din aluminiu in loc de plastic.
  10. Din pacate, da, pare sa aiba o "pelicula", ceea ce reprezinta un simptom tipic. Am o vaga speranta sa fie infundat putin incalzitorul, iar la deschiderea termostatului sa fie o presiune prea mare pentru el. Intentionez sa-l curat cu apa, in sens invers, si sa vad ce impurități ies, si daca se schimba ceva dupa. Altfel, am verificat capacul vasului de expansiune si ar deschide la ~1 bar daca ar fi nevoie, desi nu l-am auzit suierand la datorie. Am vazut ca se comercializeaza furtune in forma de "U" special pentru asta, cu diametre diferite la cele doua capete. Poate incerc. Altfel, complet de acord cu diagnoza mai intai, si abia dupa tratamentul.
  11. Categoric, doar ca ma gandeam sa incerc varianta fara demontare completa, caz in care ar fi util de stiut la ce sa ma astept (cate suruburi si unde). Multumesc de sfaturi! Scopul principal ar fi sa inlocuiesc incalzitorul, mai mult decat pentru eficienta, pentru ca am impresia ca are scurgeri - se simte miros de antigel in habitaclu in anumite momente, iar nivelul antigelului scade usor in timp.
  12. Adică ceva similar cu cele doua cleme ce se vad în video de mai sus la 8m:31s? Apropo, capacul incalzitorului cate suruburi are? Din poze, par sa fie doua pe fiecare latura, mai putin inspre firewall, unde pare sa fie doar unul.
  13. Multumesc amandurora pentru sfaturi! Deci exista suficient spatiu in spatele bordului pentru a demonta capacul incalzitorului si a glisa inspre interior incaliztorul în sine, pe lungimea ștuțurilor lui, plus spatiu pentru a-l scoate afara (demontand torpedoul / cutie mănuși?) *fara* a deplasa intreg modulul de climatizare spre interior? Trebuie slabite/scoase si suruburile de pe peretele de foc, dinspre compatimentul motor, care fixeaza modulul de climatizare? Am gasit o poza cu intreg modulul (96190651), pentru orientare: Si un video cu un modul similar:
  14. @Salex, se aseamana procedura cat de cat cu ce se prezinta in video-ul asta? Ma intereseaza pt. Nubira1.
  15. Am reusit, cu un ac. Orificiul are diametru mai mic decat cel al ștuțului, si cu sarma dădeam în "buza" din interior.
  16. Cum anume se desfunda, mai exact? La mine pare sa fie infundat in capacul culbutorilor - nu reusesc sa suflu prin furtun in directia respectiva, ci doar inspre galeria de admisie. Am introdus o sarma cam rigida, dar nu intra decat ~17 mm, drept, dupa care parca loveste ceva solid. Ar trebui ceva flexibil, in caz ca e vorba de un cot de 90°? Sau o sarma mai subtire? Apropo, am deconectat si furtunul din partea opusa, care se conecteaza la conducta de ventilare carter, ca sa fie un circuit deschis, dar tot pare infundat. Am incercat si sa trag aer, cum cred ca ar trebui de fapt sa se comporte un sistem PCV cu valva (da, stiu, se zice ca Nubira1 nu are...), dar tot infundat e. Interesant ca exista mici urme de ulei pe interiorul furtunului, pe partea cu capacul culbutorilor, deci ceva tot trece pe acolo. @ovi_jer, @Mircea, pareri? PS: Scuze de postarea dupa ani-lumina, dar poate mai e cineva pe receptie.
  17. Merci! 🙂 Am incercat sa urmez ambele proceduri, dinspre interior spre exterior + melc, atat cat mi-am putut imagina o spirala care sa treaca prin toate suruburile. Sper sa fi reusit mai bine ca data trecuta - deocamdata e OK. 👍
  18. Apropo, doar pentru corectitudine, poza cu ordinea de strangere de mai sus pare sa fie de la Chevrolet Lacetti. La Nubira1 sunt mai putine suruburi:
  19. Da, sunt cateva unghiuri de 90º, pe care cel din link-ul de mai sus le-a si marcat intr-o poza. Vali de la CoastaDeEst spune aici: "La imbinaturi, ca acolo e secretul" / "Din fabrica vine asa... nu pune nimeni asa ca vrea el sa puna". HumbleMechanic procedeaza la fel, aici. Multumesc pentru confirmare! E dintr-o bucata.
  20. Am descoperit boroboața, si sper sa fie si singura: s-a taiat garnitura (marcaj cu rosu) in zona curbata deasupra axei cu came dinspre fata motorului. Desi debitul scurgerii nu pare mare, cine stie, s-o fi prelins cu timpul si inspre spatele motorului. Am strans probabil prea tare, desi am folosit cheie dinamometrica. De fapt cheia pe care o am e calibrata doar de la 20 Nm in sus, dar am masurat-o si la 10 Nm cu un cantar de mana, si valoarea era buna. Poate secventa de strangere s-o fi gresit? In manualul de service nu e specificata. Am gasit acum pe net urmatoarea, aici - o fi corecta? Nu e tocmai in forma de "melc". Multumesc! PS: Rog fara comentarii legate de cantitatea de silicon folosita... 🙂 stiu ca am pus prea mult, si de fapt nu e nevoie decat in "colturi".
  21. Merci de confirmare! Tot am invatat ceva, si macar stiu ca partea aia e in regula. O sa continui cu inspectia garniturii de capac de chiulasa.
  22. Perfect de acord! Am reusit in sfarsit sa adun sculele necesare si sa masor. Pornirea a fost la rece (dupa o saptamana de stat). Cu o roata in aer, planetara se invartea putin in gol, desi evident nu era in viteza; dar suficient cat sa nu scada turatia sub 1000 - de obicei scade pe undeva la 850 RPM. Am auzit chiar si initializarea unitatii ABS, care se face la 5 km/h. 🙂 Deci, prin extrapolare la 850 RPM, presiunea uleiului ar fi poate 1,2-1,3 bar. Manualul de service specifica doar un minim de 30 KPa. (0,3 bar) la relanti si 80°C. Trag totusi nadejde ca 1,2-1,3 bar e normal la relanti. Turat la 2000-3500 RPM, presiunea pare sa atinga un maxim de 3,7 bar. Pareri?
  23. Imi faceam sperante ca senzorul de presiune transmite printr-o rezistenta variabila informatia despre presiune spre ECU, si deci ar fi putut fi masurata cu un multimetru. Dar in cazul de fata e doar un contactor (90336039). Pare simplu, multumesc! Vad ca asa scrie si in manualul de service. Eram pe punctul de a-mi comanda un tester de presiune de ulei, Yato YT-73030, dar se pare ca nu are adaptor pentru M14x1,5 (cum este senzorul 90336039). Mai caut... PS: De data asta nu m-a anuntat site-ul de mesaj, de asta raspund asa de intarziat.
  24. As spera sa fie ciupita, pentru ca asta ar fi cea mai simpla reparatie. Poate a cazut partial garnitura din santul capacului, cand l-am montat - altfel, respectand ordinea si Nm. Se poate oare verifica presiunea de ulei prin ALDL? Ce semnificatie au parametrii "Presiune absoluta" si "BARO", in daewoo.exe modificat de @ovi_jer?
 

×
×
  • Create New...