Jump to content
Sign in to follow this  
piti

Carburator Tico Power

Recommended Posts

am descoperit ceva ce v-a poate uimi la un carburator de tico o simpla inversare de doua furtunase de vacum va poate uimi .am incercat la modelul sx cu ac furtunasul care vine la membrana de la plosca ce deschide a doua camera a carburatorului se scoate si plosca va fi alimentata cu vacum direct din admisie si anume de la electrovalva ce actioneaza plosca ce mareste turatia motorului atunci cand ii dai drumul la ac ,se scoate furtunasul din elecro valfa acela care are o supapa pe el si se conecteaza la plosca ce deschide a doua camera a carburatorului astfel cea dea doua camera v-a functiona tot timpul (atunci cand prima este la max)nu numai cand motorul este in sarcina mare cum merge de obicei v-a deveni un carburator ce foloseste ambele camera full time ,se va mari un pic relantiul pentru ca camera doi tinde sa se deschida dar nu poate decat cand prima este deschisa la max .relantiul se poate da mai mic din surubelul de la camera 1.consuma gros dar veti avea un demaraj uimitor .la viteza mare nu prea se simte dif dar demarejul e power ,am incercat astazi si am fost uimit !

Edited by piti

Share this post


Link to post

hmmm... suna interesant, dar cred ca ne-ar interesa mult ce inseamna "consum gros"... ne-ai putea spune in l/100km :-? ? ar fi mai usor sa intelegem ;)

Share this post


Link to post

nu am incercat sincer am facut cativa km dar da-ti seama ca merg ambele camere si daca-i dai bete consuma dar oricum nu f mult interesant este zgomotul aspiratiei este f puternic si misto

Share this post


Link to post

DA posibil dar cred ca daca te mai si imfigi asa si mergi sportiv o sa ramai uimit si de consum. E ca si cum ai pune un carb mai mare(de la un motor mai mare). Daca bagi si un filtru sport...e bine de stiut pt. curse. Sa fie doar o setare la curse :)

Share this post


Link to post

o chestie asemanatoare se poate si la cielo

adica se mai pune un tub de ala de vacum la admisie, se alimenteaza pompa? cu 12 v si cica sa vezi atunci da cica consuma de te indoaie

Share this post


Link to post

carburatoarele de CBR suna mai bine?

Edited by ZLI

Share this post


Link to post

Pare simplu de facut. Sunt prea copil daca cer si poze? :-W Nu râdeţi...

Share this post


Link to post

gasesti niste poze la masina mea in topicul tico dBDrag

Share this post


Link to post

Ohoo ce-ai facut acolo... :o Eu voiam un mic tutorial ilustrat cu procedeul spus de PITI in primul post, aia cu rocada intre furtunase...

Share this post


Link to post

iti dai seama ca o sa consumi 15% nu?

relantiul o sa foe pe la 4000rpm

Share this post


Link to post

Aceasta modificare nu este recomandata pe termen lung, amestec permanent imbogatit provoaca cresterea puterii cu 10% cu pretul maririi consumului cu peste 50%; contaminarea uleiului cu hidrocarburi nearse, depuneri de cocs in camera de ardere. Consider ca in regim WOT (acceleratia la blana) amestecul care trece prin ambele corpuri ale carburatorului este indestulator, atat masic cat si calitativ (lambda in jur de 0.8). Daca faceti modificarea veti simti mai multa vana in regimuri partiale, dar talpa va fi aceeasi. Asa ca nu merita sa consumi mereu mai mult, ci doar cand ii dai talpa!

Share this post


Link to post

Ai dreptate, Senna.

Pe de alta parte, eu am descoperit ca se poate face un pic de economie de benzina facand o modificare tot legata de capsula vacuumatica de deschidere a clapetei corpului 2.

Se scoate intr-adevar acel furtunas (de la capsula) si se infunda cu ceva. Astfel, functionarea motorului ramane sa se bazeze in special pe alimentarea prin corpul 1 al carburatorului.

La deschiderea peste 45 de grade a clapetei corpului 1 exista o "cama" pe axul ei care actioneaza asupra clapetei 2 si o obliga sa se deschida putin (probabil in cazul ca ar fi intepenita), urmand ca depresiunea din carburator sa continue a o deschide. Ei bine, datorita infundarii acelui furtunas, deschiderea clapetei 2 ramane la acel minim necesar, asa incat benzina nu va fi absorbita la nivelul corpului 2 decat prin orificiile de progresiune care se descopera la acea deschidere mica a clapetei 2.

De aici rezulta si economia de combustibil.

Sigur ca se diminueaza puterea maxima a motorului, iar masina nu mai accelereaza ca la inceput, dar ii ramane suficient "nerv" pentru situatiile din traficul aglomerat urban.

Eu am facut aceasta modificare de vreo doua luni si am obtinut o limitare a consumului pe la 7.5-8litri la suta (mi-a luat si 9-13 litri) circuland prin Iasi. De asemenea, sunt multumit de performantele dinamice ale masinii in aceste conditii.

Incercati si voi. Modificarea este oricand reversibila si usor de realizat, daca se demonteaza carcasa filtrului de aer, pentru a avea spatiu. Succes!

furtunasul.doc

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

La tine trebuie reglat carburatorul si/sau aprinderea daca ai scos consum de 9-13l /100km.

Share this post


Link to post

Da, la prima vedere asa am spus si eu, Pedala.

Am fost cu carburatorul la "spalat" si reglat, dar nu s-a imbunatatit mersul motorului prea mult. A scazut un pic consumul spre 10 litri la suta. Poate ca intre timp mi-am mai "educat" eu piciorul drept... :)

Am verificat aprinderea (avans, bobina, senzor, fise, rotor delco, bujii, scanteie) si e in parametrii specificati.

Ehei, treaba s-a schimbat cand am verificat uleiul si compresia. Consumul de ulei si compresia scazuta mi-au confirmat presupunerea ca e uzat setul motor, asa ca am programat o inlocuire poate luna viitoare. Deocamdata am cumparat piese (am scris la "Piese Tico").

Deci pana atunci am preferat sa "gatui" un pic motorul dupa metoda mentionata mai sus si asa am facut ceva economie... :rolleyes:

De vreme ce sunt multumit de cum se pliaza acum motorul pe stilul meu de condus, probabil ca voi mentine aceasta modificare si dupa segmentare, cu atat mai mult cu cat sper ca voi recapata cativa caluti dupa RK.

Share this post


Link to post

verifica si avansul initial, sa fie in parametri (8 grade RAC la relanti 950rpm). daca ai un stroboscop.

Share this post


Link to post

Kinetix cît de sigură e treaba cu înfundatul furtunului, se economiseşte ceva benzină ? se va strica ceva dacă mergem cu el aşa înfundat ?

 

P.S.

 

Ca să fiu sigur, vorbeşti de furtunul care iese din "pompa" acea de vacum, nu ?

Share this post


Link to post

sebastianpop, "treaba" cu infundatul furtunasului e foarte sigura, in sensul ca nu se intampla nimic rau motorului inafara de limitarea puterii maxime. Asta inseamna ca accelerarile vor fi un pic mai...lenese si probabil ca va scadea viteza maxima pe autostrada. Pentru oras ii ramane suficienta putere pentru a se strecura in traficul aglomerat cu destul succes. :thumbl:

Modificarea e foarte usor de facut si complet reversibila. Trebuie doar sa gasesti o piesa conica neteda pe care sa o folosesti ca dop pentru acel furtunas. Da, e vorba de furtunasul care intra in capsula vacuumatica de pe partea stanga a carburatorului privit cu capota ridicata. Trebuie infundat capatul dinspre capsula.

Eu estimez o reducere a consumului cu 1.5l/100km in oras, la un stil "normal" de condus.

Daca ai un consum prea mare, ar fi mai bine totusi sa descoperi si sa remediezi acele cauze si abia apoi sa incerci trucul asta.

Succes!

Share this post


Link to post

Haideti, fratilor! Chiar nu e nimeni curios cat ar consuma Tico in oras cu modificarea propusa? :lol: Macar un test pe 100km, asa, pentru statistici... :rolleyes:

Share this post


Link to post

Maine i-i fac modificarea, si consumul. Sunt curios daca scade, la 7l cat am acuma nu-mi pre convine.Revin cu detalii.

Share this post


Link to post

Da-i batai, dar nu uita sa conduci la fel ca inainte de modificare. Si... trebuie sa te astepti sa piarda un pic din vioiciune.

Este totusi posibil ca presupunerea mea cu privire la reducerea consumului sa nu se verifice. :rolleyes:

Asteptam rezultatele.  <img src= )">

Share this post


Link to post

Am bagat un bat de scobitoare la iesirea din capsula, cu grija ca sa nu ramana acolo si sa-l pot scoate. Cam aiurea, alta improvizatie nu mi-a venit pe moment, poate-mi dai o sugestie cum ai facut tu. Cert e ca capsula e infundata si am pus si furtunul peste. Faza e ca la conducere nu mi se pare sa fie mai puturoasa, merge ca inainte. Sa vedem la consum, o sa-i fac fulul.

Share this post


Link to post

Trebuie infundat doar capatul furtunului dinspre capsula, dar nu mai e necesar sa bagi furtunul pe stutul capsulei. Eu am cioplit un varf conic dintr-o bucata de lemn de brad. Merge fain si cu coada unui penson de acuarele.

Share this post


Link to post

Acum pot sa dau raspuns, dupa un full de rezervor consumat in oras si putin in afara, consumul iese 6.8 l/ 100 km. Impresia mea este ca e la fel, inainte i-mi iesea intre 6,5 - 7l, iar comportamental in mers nu mi s-a parut ca diferit, trage la fel ca inainte.

Share this post


Link to post

Ciudat... poate ca aveai si inainte un stil de condus decent, ceea ce facea sa nu se prea deschida clapeta treptei a 2-a a carburatorului.

Teoretic ar trebui sa apara o mica economie, datorita faptului ca a doua "gura" de consum al benzinei sta inchisa. In acelasi timp ar trebui sa apara o reducere a puterii maxime prin saracirea amestecului si reducerea debitului maxim de aer prin carburator la WOT (clapeta acceleratie complet deschisa).

Dar... asta e. Intre teorie si practica se mai intampla sa fie discrepante.

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

Stil de mers calm, intradevar in oras nu apas pana la capat acceleratia, doar afara in depasiri.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...