Jump to content
Sign in to follow this  
georgiancranta

Bujii Intepenite!?

Recommended Posts

Am incercat sa schimb bujiile la espero 1.5 dohc.

Prima a mers normal, dar celelalte 3 se desfac un sfert de tura, dupa care se impaneaza. Am fortat una la desfacut pana am rupt cheia articulata ( era cam slabut sudata ce-i drept, acum am sudat-o dar nu vreau sa fortez , totusi corpul chiulasei e din aluminiu iar bujia e din otel).

Nu-mi pot da seama ce se intampla.

Cred ca FILETUL BUJIEI TRECE CATEVA SPIRE IN CAMERA DE ARDERE SI BANUIESC CA S-O FI INCARCAT CU CALAMINA, SI NU DA VOIE BUJIEI SA IASA.

E singura explicatie logica pe care am gasit-o.

nu vad alta solutie decat sa demontez chiulasa ( ma ingrozeste ideea pt ca stiu ce inseamna) si sa inspectez bujiile de pe partea cealalta.

 

ASTEPT IDEI SI SOLUTII!!!!!!!

 

vA MULTUMESC.

Share this post


Link to post

Motorul sa nu fie nici rece dar nici foarte cald (50-60 grade.) si foloseste o cheie de firma.Sa nu zmucesti cheia puternic la desfacere iar daca e cazul pune un prelungitor mai lung la maner pentru o forta mai mare.

Share this post


Link to post

Incearca cu niste picaturi de ulei in timp ce desurubezi bujia (2-3 ture cat se poate - desurubare-strangere) sau cu niste lichid de frana desi asta stiam ca e bun mai mult pt. rugina. Oricum sa fie caldutz motorul.

Share this post


Link to post

Iti trebuie o cheie tubulara si un spray de curatzat carburatorul. Slabesti usor bujia si apoi dai cu spray. Astepti 10 minute si apoi desfaci bujia. Doar daca se rupe o bujie este nevoie sa desfaci motorul. Probabil ca bujiile au fost stranse de un militian, cand motorul era cald. Cand pui alte bujii, daca sunt noi insurubezi bujia pana la capat si apoi strangi doar 90' din cele 360'. Daca bujia a mai fost folosita strangi doar 15'. Nu dispera, nu esti singurul care a rupt chei slabe. Cheie tubulara gasesti la Practiker.

Share this post


Link to post

Am incercat si la cald si la rece, cheia e OK, am reparat-o.

Dupa cum v-am spus, bujiile se desfac un sfert de tura, apoi nu mai merge, deci pb nu e ca au fost stranse fff tare, pt ca le pot slabi, dar nu se mai desfac in continuare. Pot roti bujia inainte si inapoi doar un sfert de tura. Daca incerc sa desfac in continuare simt cum se torsioneaza cheia iar bujia nu cedeaza.

De-asta ma gandesc la faptul ca daca filetul bujiei trece in partea cealalta cateva ganguri, s-o fi depus calamina pe filet si de aceea nu se desface ????

A desfacut cineva o chiulasa? A vazut daca bujiile trec cateva ganguri in partea cealalta?

Voi incerca sa iau leg cu un mecanic de la daewoo.

Voi ce credeti? :-? :-? :-? :-?

Share this post


Link to post

... pai , desfa' bujiile sfertu' ala de tura apoi toarna "decarburol" -- "decarbusol"(cam 5ml--cu o seringa) sau cum se mai cheama in "scaunul" bujiei si lasa'l asa macar o ora , pina ce acesta intra pe filet si se scurge in piston . Dupa aceasta ia un spray WD40 si da' iar in asa fel incit sa intre pe filetul bujiei , mai asteapta vreo' ora . Acum poti sa incerci sa desfaci bujiile .

La service baietii nu au timp de "finetzuri" din'astea , sa astepte , sa bibileasca , etc . Ei abia asteapta sa faca ce le spui tu(fara sa'si asume raspunderea) si sa-ti ia banu' gros . Incearca toate posibilitatile ce'ti sint la indemina si apoi mai vedem ... Totusi fii rabdator !!! ;) si succesul este garantat . ;)

Share this post


Link to post

:banana: :banana: :banana:

AM REUSIT!!!!

AM SCHIBAT BUJIILE.

DAR DIN FERICIRE NU ELE ERAU DE VINA SAU CALAMINA CUM AM PRESUPUS.

NENOROCITA DE CHEIE ARTICULATA CUMPARATA DINTR-UN SUPERMARKET ERA EXCENTRICA.

SI DUPA UN SFERT DE TURA SE IMPANA PE EXTERIOR IN CORPUL CHIULASEI.

DIN PACATE AM CAM FORTAT VREO 2 BUJII PANA MI-AM DAT SEAMA, DAR N-AM STRICAT FILETUL( ASTA E IMPORTANT).

 

Asa ca baieti aveti grija :shock: :shock: :shock: -(faceti ochii mari) la sculele cumparate chiar daca sunt ambalate frumos si par executate profesionist.

Aveti okazia sa stricati ceva iremediabil. Dezavantajul a fost si ca nu puteam vedea nimic acolo, cheia intra destul de mult in corpul chiulasei, e si articulata si nu-ti dai seama ca ea de fapt sta stramb pe bujie.

 

CE SA ZIC: O BANALA CHEIE STRAMBA ERA SA MA LASE FARA CHIULASA.

ASA CA INCA O DATA : AVETI GRIJA CE CUMPARATI.

IMI PARE RAU CA N-AM PASTRAT BONUL FISCAL SI AMBALAJUL EI, PE BUNE MA DUCEAM LA O.P.C.

 

VA MULTUMESC CA ATI FOST SARITORI SI MI-ATI DAT SFATURI.

 

MAI TINEM LEGATURA.

Edited by georgiancranta

Share this post


Link to post

... din ciclul : "Povestiri cu final neasteptat" -- de la care te doare buzunaru' si capu' ... :-W X(

Share this post


Link to post

Buna seara. Dupa ce m-am ales si eu cu neste bujii noi NGK am constat cu surprindere ca nu pot desfacel Championele de pe masina. Parca ar fi sudate. La fel de intepenite sunt si cu motorul cald si cu motorul rece. E adevarat ca poate nici cheia de bujii nu este din cele mai bune ( din aceea cu doua grade de libertate, care se termina cu un T pe post de maner). Sunt disperat!  <img src= S">

Ce ma sfatuiti sa fac? Sa ung cu ceva pe la bujii gen WD-40 sau exista vreo cheie mai smechera cu care se poate aplica o forta mai mare de apasare?

multumesc anticipat pentru raspunsuri.

Edited by dino

Share this post


Link to post

Poti sa dai cu un spray si sa incerci dupa vreo 10 minute, dar numai la rece si cu o cheie adevarata. Pana atunci, citeste cat trebuie stranse, mai ales ca-s noi, sa nu mai faci ca predecesorul. Bujiile nu se strang ca jantele. Saibele elastice isi pierd proprietatile in cazul acesta.

Share this post


Link to post

Deci as putea incerca cu wd40 fara frica? Si de citit inseamna ca trebuie sa reiau da capo al fine topicul de bujii.

Cum pot sa-mi dau seama care cheie e "adevarata" si care nu adica cum ar trebui sa fie? Presupun in mintea mea ca ar trebhui sa arate precum coarba de desfacut rotile ca sa am forta de desfacere pentru cazurile cand " au fost stranse ca rotile"?

Share this post


Link to post

eu am pus pe ale mele cand le-am desfacut o bucata de teava de vreo 20 de cm in continuare si au iesit, dar f greu si paraiau intr-un hal...

Share this post


Link to post

:o fftopic:

 

 

" cat trebuie stranse, mai ales ca-s noi, sa nu mai faci ca predecesorul. Bujiile nu se strang ca jantele.

 

 

"Predecesoru" o fi service-ul probabil.Si mie mi s-a intimplat sa-mi stringa aia bujiile cu o cheia de aia cu coada de 1 m, de m-am chinuit juma de zi sa le desfac. :>

Share this post


Link to post

Parca i se mai intamplase cuiva aici pe forum sa nu se deschida si cauza era cheia nasparlie mai larga decat bujia care o lasa sa alunece de la punctul ei si dupa aia se bloca. Imprumuta o cheie adevarata de la cineva!

Share this post


Link to post

Ok, mini tutorial de desfacut bujii intepenite:

 

- se ia sprayul de WD40

- se ia o cheie de bujii sanatoasa; alea in T care se gasesc pe la benzinarii merg ... adica astea:

plug.jpg

dar se poate si mai bine - adica ceva de genul asta:

spark_plug_tool.jpg

- cu motorul rece (ca sa nu existe dilatari), se scot fisele de bujii, se pulverizeaza WD40 din belsug in jurul capului bujiei, se asteapta pret de 1-2 tigari, se incearca desfacerea bujiei; chiar daca aparent nu da semne ca se misca, se reia pasul cu WD40, se incearca iar desfacerea bujiei ... si tot asa. Dupa 3-4 etape d-astea, merge sigur.

 

La punerea celor noi, teoretic ar trebui o cheie dinamometrica; practic, nu prea avem asa ceva prin case, asa ca o regula "ochiometrica" gasita intr-un manual de service de la alt vehicul zice strangerea bujiei la 2/3 dintr-o rotatie completa dupa ce bujia a facut contact cu baza.

Share this post


Link to post

Singura şansă să le desfaci e să pui o ţeavă mai mare pe mânerul cheii, după cum s-a spus mai sus, îţi trebuie o forţă mai mare de acţionare a bujiei.

Share this post


Link to post

Sau veniti joi la intalnire in Bucuresti si va desfac eu bujiile > :) .

Edited by Alezz

Share this post


Link to post

@dino > nu te-am trimis la citit prea mult, daca ai luat NGK, atunci pe o latura a cutiei iti spune cat s-o strangi. Adica strangi fara forta din cheie pana simti ca bujia a atins blocul motor, dupa care iei un reper la cheie si rasucesti 2/3 dintr-o rotatie completa (240'). Reperele le stabilesti din ochi inainte pentru a nu mai rasuci bujia invers. Inainte de montare e bine sa verifici distanta dintre electrozi sa fie cat trebuie.

Share this post


Link to post

Ok.Am inteles.Nu era nici urma de repros. Mii de scuze daca asa s-a perceput. Uitindu-ma la ce a scris VAXXI constat ca o cheie cum este cea galbena am folosit si eu insa nu am reusit. Poate nu am nici eu forta suficient sau nu stiu unde sa o aplic. Unde as putea sa gasesc o cheie asemanatoare cu coarba de la cric ( sau ceva asemanator pozei 2 de la VAXXI) pentru a putea aplica o forta de rotatie, pentru ca la cea cu T la maner nu se poate acest lucru mai ales ca are si 2 puncte de rotatie?

Edited by dino

Share this post


Link to post

Poţi să o foloseşti şi pe aia pe care o ai acum, doar să-i pui pe unul din mânere o ţeavă de 20-25 de cm. pentru a avea o forţă mai mare.

Share this post


Link to post

Totusi daca se poate ma puteti indruma catre un magazin in Bucuresti de unde sa pot cumpara o cheie de bujii ca lumea?-si eventual daca stiti si vreun pret sau macar la ce sa ma astept- (si aici ma refer la oricare mai putin cea care se termina in T si are 2 grade de libertate)

Va multumesc anticipat.

Share this post


Link to post

Sunt un pic dezamagit :( si anume daca ieri masina a mers excelent astazi relantiul nu mai este deloc constant, masina prezinta un tremurat destul de suparator. Am luat la mina toate fisele si am constatat ca una dintre ele prezinta un joc destul de mare in portiunea metalica ce o inconjoara la partea de bujie. Poate sa fie aceasta cauza tremuratului, mersului sacadat al motorului, sau am prins eu un lot mai nasol de NGK?

Va multumesc anticipat pentru ajutorul dat! :osanale:

PS: Aceste lucruri pot aparea de la un montaj defectuos al bujiilor?

Share this post


Link to post

Posibil sa ai probleme cu fisele sau sa nu fi bagat vreuna bine.

Share this post


Link to post

Le-am tot scos si pus la loc de cateva ori insa cea cu pricina nu vrea deloc sa stea fest, in ce sens: Parte cauciucata interioara se mufeaza pe bujie, insa partea metalica prezinta un joc destul de mare. Mine dimineata o sa inlocuiesc fisa respectiva cu cea ramasa in urma schimbarii setului sa vad cum se comporta din punct de vedere contact si pozitionare. Daca se schimba situatia inseamna ca s-a rezolvat daca nu...

Promit sa va tin la curent si multumesc pentru ajutor!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...