Jump to content
Sign in to follow this  
VAXXi

Cumparare Masina SH Luata Cu Credit Auto

Recommended Posts

Se da urmatoarea problema: am gasit o masina SH, pret ok, alea alea, si vreau s-o cumpar.

 

Problema este ca masina e luata cu credit auto pe 7 ani de la Volksbank, mai fiind 4 ani de credit ramasi. Omul vrea sa lichideze creditul (plata anticipata) cu banii luati pe masina. Chestia e ca nu poate vinde insa masina deoarece ea constituie garantia creditului, si banca nu o scoate din registrul de garantii pana cand nu-si vede banii in cont. In cartea de identitate si talon apare numele lui, nu-i ca la leasing unde firma este proprietara din acte.

 

Problema unei procuri la notar pica (o procura prin care eu dau banul si iau masina, urmand sa facem actele cand isi inchide el creditul), deoarece e nula din cauza ca masina e "a bancii".

 

Am sunat la banca sa intreb daca nu pot face preluarea creditului, si au zis ca nu se poate. In schimb exista posibilitatea ca omul sa faca o cerere la banca in care mentioneaza ca vrea sa lichideze creditul si sa imi vanda mie masina (cu numele, CNP, buletin), iar banca pregateste o hartie conform careia creditul e stins si masina poate fi vanduta. Cu hartia asta pot sa fac actele de vanzare-cumparare la politie.

 

Buuun.

 

Problema este cum si in ce fel ma protejez eu din momentul in care ii achit creditul la banca pana cand vad actele facute. Riscul la care m-am gandit este ca dupa ce eu i-am platit creditul, sa zica "pai de unde te cunosc eu pe tine, lasa-ma in pace" ... si are creditul platit si masina. Deocamdata cea mai buna varianta gasita este sa pregatesc dosarul cu contractul vanzare-cumparare, pe care sa-l semneze la banca in momentul in care dau banul. Cartea de identitate, talonul, cheile sunt la mine dinainte de a merge la banca; am platit banul, iau hartia de la banca cu stingerea datoriei, am contractul semnat si mergem la politie pentru restul actelor.

 

E suficient asa ? exista riscul ca avand toate astea de mai sus in dosar, el sa zica "nu mai merg la politie" si sa raman cu buza umflata ? exista vreo alta varianta mai sigura ?

Share this post


Link to post

O mica completare (am avut masina luata prin credit auto, tot de la VBR): dupa achitarea creditului integral, se face o cerere de ridicare a garantiei, se achita un onorariu de avocat (40 ron acum 2.5 ani) si dureaza cam 4 zile (cel putin in cazul meu atat a durat) - procesarea datelor in registrul de garantii mobiliare fara imobilizare nu se face direct de catre banca.

Ei, zilele respective pot constitui o problema, deoarece contractul semnat de voi la banca e lovit de aceeasi nulitate, din cauza garantiei fara imobilizare.

Share this post


Link to post

Pai hartia asta de la banca nu e o dovada suficienta pentru a o putea inmatricula, adica sa elimin alea 4 zile ?

Share this post


Link to post

Banca nu iti va da decat o dovada a achitarii creditului.

Documentele de scoatere din registrul de garantii il primesti la cateva zile distanta, pana atunci primesti doar chitanta cu onorariul avocatului.

Crezi ca la politie, la inmatriculari, verifica cineva registrul de garantii? Nu cred. Poti face contractul de vanzare - cumparare in momentul achitarii creditului si actele la politie dupa cateva zile, dar cu un oarecare risc.

Din pacate cei de la VBR nu sunt flexibili sa ofere solutii in cazuri de genul acesta, trebuie cautate alternative.

Un mic exemplu de cand am cumparat apartamentul: banii ii aveam in cont la VBR - am fost la banca inainte de a semna actele la notar pentru a face o plata in cont, conditionata de aducerea contractului semnat in cateva ore - nu a fost posibil. Asa ca proprietarul a semnat actele de vanzare pe incredere, dupa care am fost la banca si am transferat banii.

Edited by Juliaen

Share this post


Link to post

Cartea de identitate e la vanzator sau la banca?

 

O idee...

Omul are sigur copie dupa CI a masinii. Faceti contract de V-C cu toate documentele necesare. El tine actele si contractul, tu tii banu'; impreuna va prezentati la banca ii dai banii, iti da actele, el depune cu tine de fata banii in cont, face actele pt restituirea garantiei si...cam gata. Probabil ar trebui si ca banca sa fie de acord sa-ti restituie tie cartea de indentitate a masinii in baza contractului de vanzare cumparare.

Nu vreau sa cobesc sau sa fiu gica contra, dar daca e sa ti-o furi, probabil ti-o furi cu tioate masurile de precautie. :(

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Cartea de identitate e la vanzator sau la banca?

La vanzator.

VBR nu opreste nimic, nici macar un rand de chei.

Singura legatura cu banca e inscrierea in registrul de garantii mobiliare fara imobilizare.

Share this post


Link to post

Si atunci cam care ar fi problema? Specifica undeva expres faptul ca nu e voie sa se vanda masina de catre clientul bancii?

 

L.E. La mine e cam dimineata inca... d.p.m.d.v. singura teapa ce poate fi luata este ca individul sa nu-si ramburseze creditul. Dupa parerea mea, asta se poate rezolva prin situatia expusa mai sus. :)

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Sa nu-l ramburseze, n-are cum, ca virez banii direct in contul in care isi plateste el creditul. Cartea si talonul sunt pe numele lui, in posesia lui, impreuna cu ambele chei. Banca nu apare nicaieri prin acte.Eh, o sa sun la banca sa vad clar ce-i cu hartia aia; ei au zis ca in momentul in care s-a platit creditul, se elibereaza aceasta hartie (in care sunt trecut cu numele si CNP-ul, in vederea instrainarii).

 

Planul actual e, totul intr-o zi:

 

- dimineata facut contractul de vanzare/cumparare semnat, si eventual fisa de inmatriculare

- mers cu contractul la administratia publica locala, el obtinand de-acolo certificatul de atestare fiscala in baza contractului semnat si-l scoate de la impozitare (În cazul fostului proprietar al vehiculului se poate depune certificatul de atestare fiscalã emis de autoritãţile administraţiei publice locale, situaţie în care nu mai este necesarã depunerea fisei de înmatriculare.)

- mergem la banca; eu depun banii in contul lui, el imi da talonul pe care scrie "instrainat catre VAXXi la data de azi, CNP", cartea de identitate, cheile si celelalte

- banca are creditul inchis si imi da hartia pe care scrie ca automobilul poate fi instrainat

- eu ii dau lui restul de bani (sa mai fac si o chitanta de mana pentru ei, sau ceva de genul asta ?), si am toate actele necesare inmatricularii la mine. El nu mai trebuie sa fie prezent la inmatriculare, din cate am inteles, deci aici am incheiat socotelile.

 

Mi-a scapat ceva, e vreo hiba in planul asta ? poate sa zica dupa ce am contract+talon semnat+carte+chei ca s-a razgandit ?

Share this post


Link to post

Nu trebuie sa fie prezent la inmatriculare.

Share this post


Link to post

Ca treba sa fie clar si curata, as proceda in felul urmator: el ca proprietar, sa mearga la banca sa-si achite rata ( vede el cum, face rost de banuti si rezolva) dupa care el vine cu masina si actele (inclusiv cele de la banca), eu merg cu banul si rezolvam contractul de vinzare - cumparare. Deci iau masina de la el curat, cum isi achita el datoriile dupa ... e problema lui.  <img src= S">

Share this post


Link to post

Din pacate, a zis ca n-are de unde sa ia atatia bani, caci era cea mai simpla cale de rezolvare intr-adevar.

 

Se schimba nitel pasii de mai sus, ca mi-am dat seama ca scoaterea de la impozit se face DUPA prezentarea copiei lui a contractului de vanzare-cumparare, care trebuie vizat la politie (deci cand depun dosarul). Asa ca trebuie ca inainte de manevra cu banca, sa-si scoata certificatul de la fisc cum ca n-are datorii/amenzi neplatite. Dupa aia la politie amandoi cu dosarul alcatuit din: contract, certificatul de la fisc, cartea original + copie, talonul in care scrie "instrainat catre ..." si semneaza, placutele vechi, buletin + copie; masina e radiata, iau numere rosii, ura si la gara.

Share this post


Link to post

Ce te mai complici bre... 10000001.gif

 

Se schimba nitel pasii de mai sus, ca mi-am dat seama ca scoaterea de la impozit se face DUPA prezentarea copiei lui a contractului de vanzare-cumparare, care trebuie vizat la politie (deci cand depun dosarul).

 

 

Scoaterea de la impozit se face dupa prezentarea certificatului de radiere de la politie si nu a contractului 10000001.gif Dar tu nu ai treaba cu asta. Ca tu sa poti inmatricula masina, trebuie ca el sa fie la zi cu plata impozitului pe masina. pentru asta se emite certificatul fiscal si stampila pe fisa de inmatriculare, fisa care trebuie stampilata si de finantele locale de care apartii tu tot inainte de inmatriculare. 10000000.gif

 

 

 

Asa ca trebuie ca inainte de manevra cu banca, sa-si scoata certificatul de la fisc cum ca n-are datorii/amenzi neplatite.

 

Asta oricum trebuie scos inainte 10000000.gif.

 

Dupa aia la politie amandoi cu dosarul alcatuit din: contract, certificatul de la fisc, cartea original + copie, talonul in care scrie "instrainat catre ..." si semneaza, placutele vechi, buletin + copie; masina e radiata, iau numere rosii, ura si la gara.

 

Cu mentiunea ca numai tu, eventual vanzatorul te poate insoti pentru a primi pe loc un exemplar din certificatul de radiere si contract. Inmatricularea o faci in judetul in care ai domiciliul si din cate stiu nu se mai dau numere provizorii... 10000001.gif

 

contract, certificatul de la fisc, cartea original + copie, talonul in care scrie "instrainat catre ..." si semneaza, placutele vechi, buletin + copie; masina e radiata, iau numere rosii, ura si la gara.

+ fisa inmatriculare stampilata de organele fiscale locale, cerere inmatriculare (completate la biroul de copiat acte) , taxa inmatriculare, taxa certificat inmatriculare, bani pt taxa placute cu numere de inmatriculare+ certificat de autencititate+asigurare pe numele tau.

 

 

INMATRICULARE PERMANENTA - VEHICUL UZAT-INDIGEN SAU INDIGENIZAT-RADIAT LA CERERE

Documente necesare:

 

 

a) C.I.V avand aplicata folia de secretizare si radierea din circulatie, daca acest document era eliberat la data radierii la cerere, in caz contrar fiind suficienta dovada tip radiere;

b) F.I cu viza circumscriptiei financiare si a societatii de asigurare(sau copie xerox a tichetului de asigurare).FI trebuie semnata atat de fostul cat si de actualul proprietar (si stampila in cazul pers. juridice). Daca solicitantul este acelasi proprietar care a radiat la cerere vehiculul, este necesara doar semnatura sa pe fisa;

c) certificat de autenticitate** (pana la inceperea emiterii acestora, se va solicita dovada de efectuare a verificarii tehnice in vederea inmatricularii la o statie RAR, in termen de valabilitate, cu precizarile din fisa IP-3);

d) document de proprietate (factura, contract de vanzare-cumparare);

e) dovada de plata a taxei de inmatriculare (C.E.C, trezorerie)- chitanta sau ordin de plata;

f) chitanta de plata a contravalorii certificatului de inmatriculare;

g) documentele de identificare a solicitantilor in original si copii xerox;

h) contravaloarea placilor cu numere de inmatriculare;

i) alte acte necesare pentru clarificarea unor situatii particulare sau care ridica suspiciuni.

 

 

 

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Stiu ca se adauga si altele pentru inmatriculare, pe mine acum ma intereseaza timpul dintre datul banilor si radiere. Ca nu tre' sa vina si el la politie pentru transmiterea dreptului de proprietate de acord, dar presupun ca va vrea sa vina pentru a-si lua copia de contract si radierea.

 

Cum adica nu se mai dau numere temporare, au capiat ? :) si eu ce fac, o teleportez ?

 

 

 

Share this post


Link to post

Pai unde o inmatriculezi ?

Numerele se dau in cca. 2 ore de vreo 2 ani . 10000001.gif

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

In Ploiesti o inmatriculez :)

Share this post


Link to post

Numerele le ai in cca. 2 ore impreuna cu dovada inlocuitoare pt certificatul de inmatriculare, certificat care iti va parveni prin posta in maxim 15 zile de la data inmatricularii. :D

Share this post


Link to post

Asta numai daca o cumpara tot din Ploiesti maestre! Daca o cumpara din alt judet ia numere rosii. :P

Btw, ce marca e? :D

Share this post


Link to post

Pai hotarati-va bre, uite aici tocmai zicea Horatiu ca nu mai trebuie numere rosii :P Tot asa mi-a zis si un coleg, ca nu mai trebuie sa o radiez in Bucuresti inainte, pot sa ma duc direct cu actele si numerele de Bucuresti la inmatriculare in Ploiesti.

 

Marca si alte detalii ... dupa ce/dac-o iau :)

Share this post


Link to post

Ups, stai ca n-ai nr de leasing. Asa e, nu mai ai treaba cu nimeni si nimic, atat radierea cat si inmatricularea le faci la Ploiesti in conditiile prezentate de Zns.

Share this post


Link to post

Pe scurt:daca ai cvc,cartea de identitate in original,luarea in evidenta la tine la taxe si impozite,rca valabil si itp valabil poti inmatricula masina.Daca depui actele pana in orele 11 in 2 ore ai numerele(in caz ca nu vrei preferentiale).Nimeni nu verifica la inscrierea unui autoturism arhiva lui peste.

Share this post


Link to post

Nu verifica, dar e bine sa ai hartia, pentru ca poate te vei lovi de arhiva lui peste cand vrei sa vinzi masina si ai pus-o!

Share this post


Link to post

Pe scurt:daca ai cvc,cartea de identitate in original,luarea in evidenta la tine la taxe si impozite,rca valabil si itp valabil poti inmatricula masina.Daca depui actele pana in orele 11 in 2 ore ai numerele(in caz ca nu vrei preferentiale).Nimeni nu verifica la inscrierea unui autoturism arhiva lui peste.

 

 

Si fisa de inmatriculare cu stampila de la fiscul lui, ca nu are datorii/amenzi neplatite :) dar in rest, da, asa am inteles si eu: nu verifica nimeni arhiva de garantii.

 

 

 

Nu verifica, dar e bine sa ai hartia, pentru ca poate te vei lovi de arhiva lui peste cand vrei sa vinzi masina si ai pus-o!

 

Nu dau banii decat la banca, si nu lui personal ci ii alimentez contul (el ramane cu diferenta). In momentul in care dau banii, iau si hartia cu stingerea creditului de la banca, concomitent cu scoaterea din registru' ala de garantii. Asa-i cand ai muncit pe banii respectivi, te pazesti pana-n panzele albe ... :)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...