Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

Ocolirea Cu Doar O Jumatate Din Masina A Bump-urilor

Recommended Posts

Si eu fac la fel, calc ambreiajul la intalnirea unor obstacole in asfalt, inclusiv la bump-uri.

In alta ordinde de idei, o posibila explicatie la intrebarea ce sta la baza acestui topic:

-se da un speed-bumb ce poate fi ocolit prin ambele parti, pentru ca altfel, daca poate fi ocolit prin ambele parti, intrebarea nu are rost. Multi soferi nu aproximeaza la fel de bine pentru dreapta cat o fac pentru partea stanga(asta daca totusi au aceasta capacitate). Astfel, le este mai usor sa intre pe contrasens, chiar si partial, pentru a ocoli obstacolul decat sa strecoare roata din dreapta intre bordura si bumb-ul respectiv.

Pe multi soferi i-am vazut ocolind pe contrasens, cu toata masina, diferite obstacole, cum ar fi o gura de canal mai joasa sau mai ridicata fata de asfalt pentru ca daca ar fi incercat sa o incadreze intre roti aceasta manevra i-ar fi adus prea aproape de bordura.

Share this post


Link to post

@Tolin: rectific, din cutia de viteze in motor. :)

Share this post


Link to post

@Wolfman Nu era nimic de rectificat. De adaugat, da. Socurile se transmit si in cutie si in motor, in tot lantul cinematic de la planetare pana la boltul bielelor.

 

Eu am invatat, la cursurile de mecanica* in scoala de soferi, ca obstacolele de genul gropi si ridicaturi se trec cu ambreiajul apasat si fara frana [si nu vad ce este feminin aici]. Asta daca te surprinde obstacolul si nu ai timp sa reduci viteza suficient sau daca doresti sa-l treci cu o oarecare viteza. Altfel, cu treapta a I-a la 5...10km/h, depinzand si de marimea/forma obstacolului. Eu aplic ambele variante la bump-uri.

 

Referitor la tema, si eu incerc sa le iau doar cu un singur rand de roti pentru ca socul pe care il simt eu si pasagerii este putin mai mic. Daca situatia din strada imi permite, vin spre bump in diagonala si il trec astfel roata cu roata.

 

Si sa va spun ce am vazut in alte tari (Elvetia si Spania, cel putin) in loc de bump-i. La trecerile de pietoni si intersectii (unele treceri si unele intersectii) s-au creat platforme ridicate cam 10 cm fata de restul drumului, avand bine'nteles zone inclinate pentru urcarea si coborarea de pe platforma. Pot sa spun ca socurile sunt mai mari decat la bump-ii nostri si n-ai nici o sansa sa le iei cu viteza. Si nici nu sunt demontabile iarna, asta apropo de problemele pe care le poate crea un bump.

 

 

*Astazi se mai tin cursuri de mecanica la scoala de soferi? Cred ca poate fi deschisa o alta discutie pe tema asta.

Edited by Yeti

Share this post


Link to post

Nu stiu ce cursuri urmati voi si la care scoala, dar roata a fost pusa special pe o suspensie pentru a nu transmite socuri pe lantul cinematic. Oricum, socurile (axiale) se vor opri in lagarele de la intrarea planetarelor in cutie, mai departe, canci, iar ambreiajul e departe de acolo. La trecerea hopurilor nu apar forte axiale, doar bascula este in joc ! Asa ca, decuplarea cutiei de motor este ca o frectie cu Diana la un picior de lemn. Iar mersul cu pedala de ambreiaj apasata nu face decat rau, bine niciodata ! Stati voi mult cu piciorul pe pedala si veti fi scriitori statornici la rubrica: "aud un zgomot si nu stiu de unde vine".

 

Scuzati parerea, dar scoliile acelea va invata multe prostii, care, din pacate, deprinse la inceput, devin reflexe neconditionate de care veti scapa greu. Luati scoala respectiva doar cu titlu de obtinere a unui carnet de conducere si apoi, daca doriti sa invatati sa conduceti, urmati o scoala de pilotaj. Este buna pentru oricine, nu trebuie sa aveti aspiratii pentru pilotajul sportiv.

Edited by tolin

Share this post


Link to post
Eu am invatat, la cursurile de mecanica* in scoala de soferi, ca obstacolele de genul gropi si ridicaturi se trec cu ambreiajul apasat si fara frana [si nu vad ce este feminin aici].

Feminin este obiceiul... femeilor de a călca prima oară ambreiajul, la apariţia unui obstacol sau a unui pericol. Feminin este obiceiul (predominant al) femeilor şi al începătorilor de a nu călca niciodată frâna fără să calce ambreiajul, chiar dacă trebuie să reducă viteza de la 120 la 90. În general, abuzul de ambreiaj şi însoţirea lui cu orice frânare le este specific. Şi asta pentru că aşa se învaţă în şcoală, unde se circulă cu 20-30 km/h, ca să fie instructorii siguri că nu li se opreşte motorul la frânare. În loc să explice că o frânare de la o viteză mare la una mai mică trebuie însoţită de retrogradarea în treapta corespunzătoare noii viteze (dacă e cazul), instructorii te învaţă să calci ambreiajul şi apoi... mai vedem. Cunosc dame care frânează pe autostradă, de la 130 la 110 (şi) cu ambreiajul...

De aici şi întrebarea mea...

Cât despre şocul transmis de denivelări motorului (prin cutie) cred că a spus Tolin tot ce era de spus. Părerea (şi a) mea.

Share this post


Link to post

Am mai gasit o explicatie. Soferul e pe partea interioara a drumului, deci probabil instinctul dicteaza ca pastrand rotile de pe stanga automobilului pe asfalt, soferul va fi mai putin incomodat de "bump' :D

Share this post


Link to post

Si d'aia de obicei primul care se "duce"e amortizorul din dreapta fata... :)

Share this post


Link to post

Eu merg zilnic prin primaverii si acolo bumpurile sunt pe intreaga latime a carosabilului, indiferent de numarul de banzi sau sensuri. Sau cel putin asa trebuiau sa fie. Dar ori au ramas fara material, ori cineva a scos mici portiuni.

Eu ocolesc cu cate o roata din pura placere. Bucata lipsa din bump este destul de mica si iti trebuie ceva dibacie sa nu lovesti bordura (e neagra de la atatea lovituri) si totusi sa treci pe acolo. Cu Kalosul imi iesea de fiecare data, cu Honda mai musc din bump (bordura nu ma satisface deloc ;) )

Share this post


Link to post
Soferul e pe partea interioara a drumului, deci probabil instinctul dicteaza ca pastrand rotile de pe stanga automobilului pe asfalt, soferul va fi mai putin incomodat de "bump' :D

Un alt motiv f simplu este ca te zdrunicna mult mai putin daca le calci doar cu rotile de pe o anumita parte.

 

Si Iasiul s-a umplut de astfel de bumps, atat din alea de cauciuc mai inalte cat si ,,vibratoare'' (din bitum, dese - astea au aprut pe e583 mai in toate localitatile).

Share this post


Link to post

Asa este, s-au inmultit "zgaltaitoarele". Si din Bacau inspre Piatra- in fiecare localitate - inaintea trecerilor de pietoni- sunt cate 3 grupuri de "dungi". Traiasca initiatorul lor!

Share this post


Link to post

... si multa bucurie la rudele decedate din partea mamei !

Share this post


Link to post

eu le ocolesc cum pot si pe unde pot.

sa incerci tu sa le iei cu o masina cu susoensie sport si jante mari. sunt cel putin sublime.

Share this post


Link to post

Nu acesta-i subiectul. Eu am intrebat de ce sunt de ce majoritatea alege doar un anumit fel, din vreo 4 posibilitati.

Share this post


Link to post

L-am intrebat pe unu care ma tot presa cand le treceam usor, de ce le-a luat doar cu rata din drepta si mi-a raspuns ca sa nu-l zgiltie pe partea lui :)

Share this post


Link to post

Pe mine ma enerveaza insistenta cu care sunt puse la loc bump-urile. Nu trec 2-3 zile de cand le distruge cineva, ca hop, apar iarasi. Si apar in toate intersectiile si paraintersectiile si stradutele din oras,se vede ca e mai profitabil sa montezi bump-uri decat sa astupi gropi.

Share this post


Link to post

Inca un mod de a le aborda, vazut exclusiv la o singura persoana:cand se urca pe ele lua de volan stanga sau dreapta nu ca sa le ocoleasca ( trecea cu toate rotile peste ele).Omul avea/are Passat ultimul model.Ratiunea i-a spus lui si ulterior mie ca...uzura mai mica, soc mai mic.

Poate cineva sa gandeasca dpdv mecanic varianta asta ? Mith busted ? Or not ?

 

PS:era doar un bump...nu doua.

Edited by vladawd

Share this post


Link to post

La 2 randuri de bump-uri plasate alternativ merge faza cu trasul putin de volan, sa nimeresti cu roata intre bump-uri, la cele cu un singur rand de bump-uri nu are rost, mai degraba le cauti pe cele distantate.

Hint: cautati bump-urile fara bulina rosie, sunt mai moi si se resimte mai putin.

Bine, cand ma grabesc, oricum trec si cu 110 peste ele, nu ma uit.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Alea cu bulina rosie sunt porno?

 

Si eu le ocolesc. Cand pot. Daca nu pot, iau piciorul de pe acceleratie, ca oricum nu se prea simte la barcuta mea.

Share this post


Link to post

cred ca una din cauze este si ca multi soferi merg mai aproape de axul drumului decat de bordura si acolirea bump-urilor prin stanga pare mai facila, plus ca spatiul dintre bump si bordura nu e intotdeauna tentant. eu prefer sa le iau cu viteza foarte mica sau sa la ocolesc pe contrasens daca strada e pustie.

Share this post


Link to post
... ca multi soferi merg mai aproape de axul drumului decat de bordura ...

... prea multi.

Share this post


Link to post

Deci pare (statistic vorbind) ca raspunsul la mitul-intrebare este ca daca reusesti sa ocolesti cu vreo bucatica de masina chestiile alea, atunci vor fi mai fericiti si oamenii din masina (mai putina zdruncinatura pe cap de ocupant) si... masina (partea care scapa).

 

Off-topic: Am o impresie aproape... sigura, ca bump-urile astea sunt partenerele bordurilor in afacerile cu strazi :)

Share this post


Link to post

Poti sa fii sigur de asta. Pare foarte profitabil sa se inlocuiasca saptamanal bump-urile distruse de cei ce fac poteci, in schimb, la astupat santurile facute de apa-canal, oha, nu repara nimeni. Doar o bulina dintr-aia se monteaza simplu, in 10 minute si se transporta usor. Da asfaltul, mai greu...

Asta ca sa nu mai zicem de strazile pe care apare indicatorul de sens unic fix pe sensul mai putin circulat, ca nu care cumva sa-ti trasneasca sa eviti intersectiile aglomerate printre blocuri.

Chiar, cat costa o bulina dintr-aia? Am inteles ca n-ar fi prea ieftina si sunt curios cati bani sunt ingropati in fiecare intersectie din oras.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Normal ca e scumpa, tre' sa iasa si profit cuiva, doar. Offtopic nitel: ieri la bumpurile de la mine din cartier, loc celebru de ocolit prin "S", statea politia pitita la 100 metri mai pe dreapta. Halal.

Share this post


Link to post

Mda, sa nu care cumva sa nu simti si tu ca inca traiesti in Romania, chiar daca s-au mai rarit din gropi.

Oricum, romanii sunt obisnuiti cu gropile, una in plus sau in minus nu prea mai conteaza. Strainii mai degraba se feresc, pentru ei e ceva nou un soc in suspensie.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...