Jump to content
Sign in to follow this  
remix

Valentine's Day Vs Dragobete

Recommended Posts

Pe mine sincer ma lasa rece toate aceste sarbatori imprumutate, improvizate si adaptate culturii noastre! Ba mai nou, vor sa aduca si Haloween`ul si tot incearca sa il adapteze plaiurilor noastre de vreo 2 ani incoace! Nu mi se pare normal deloc ... Ce s-a intamplat cu sarbatorile noastre? Avem si noi sarbatori foarte frumoase si sunt ale noastre! Cand o sa vina occidentul sa imprumute de la noi nush ce sarbatoare, atunci am sa fiu si eu de acord cu zile gen Sf. Valentin!

Edited by lordcalibras

Share this post


Link to post

@NFS si Zmeu: se vede ca nu ati citit ce am scris pe prima pagina!!! Pe Tata il cheama Valentin, capisci? Noi suntem ortodocsi. Noi, astia, ortodocsii, sarbatorim Sf. Valentin pe 16.02. Daca voi sunteti atei sau anti, e treaba noastra, noi nu suntem, si ca noi sunt majoritatea. Deja mi se aprinde sangele in cap! Nimic nu mai e cum trebuie pe plaiurile mioritice... Daca am un prieten catolic (si am mai multi) si ma invita la el de Paste, il refuz elegant, pentru ca intamplator Pastele lor cad inaintea celui ortodox. Si tot intamplator in perioada aia tin post. E clar acuma? Daca vi se falfaie de religia celui de langa voi, macar respectati-i inclinatiile, ok?

Share this post


Link to post

Dar sarbatoare asta nu are nimic cu religia asa cum nici oferitul cadourilor de Craciun nu are nimic cu religia. A ramas doar numele.

Share this post


Link to post

Zau ca nu ai inteles... Daca la TV unde se face tam-tam ar zice Valentine's Day, nu as mai zice nimic. Dar ei zic clar: Ziua Sfantului Valentin pe 14 Februarie! Aici e problema.

Share this post


Link to post

Daca o zice in engleza sau in romana nu e nici o diferenta. Am zis deja de ce nu o vad ca pe o sarbatoare religioasa prin analogia cu Craciunul. E doar un nume.

Share this post


Link to post

Nu e nici o diferenta pentru tine, pentru mine este foarte mare.

Share this post


Link to post

Daca ar fi sarbatoare religioasa ar trebui sa se sarbatoreasca in biserica sau sa se imparta sau sa se aminteasca cei morti cu numele Valentin, treburi de astea.

 

Din linia asta de discutii eu ma retrag totusi.

 

Later edit: Nici Dragobetele nu e sarbatoare religioasa.

Share this post


Link to post
@all> Nu inteleg de ce esti asa de stresat de ziua asta...

 

Nu inteleg pt. ce atata revolta ca importam o zi de la americani.

 

Mda, vorba poetului: "Aj da zile da la mine..." [-O<

 

Nu este nimic suparator ... posturi de radio, TV, ziare, reclame pe strazi, in magazine... all over the place, cum ar spune un urmas de-al lui Stalin :dizzy: , toate, ca in lagarele naziste, ca intr-un science fiction movie, toate ma ataca din toate partile, pe mine si copii mei... nu am cum sa ma hotarasc daca imi place sau nu, daca imi convine sau nu, daca sunt eu sau nu... sau poate nu in tara mea... repetitie obsesiva: "Valentine's Day !" ( Velantain Dei ? ).... Da, voi pleca, ma voi ascunde intr-un fel de joc de'a vacanta a lui Mihail Sebastian... dar ce sa vezi... si la cabana "Cucuietzii ca baietzii" de la Intregalda de Sus, e atmosfera de sarbatoare ! Ghici ce sarbatoreste cabanierul ? Dar, macar, imi spune iubita lui Valentina, nu au radio si nici TV ca s-a stricat releu' ala de la Alba-Iulia. Cu toate acestea intr-un colt, uitat de vremuri, functioneaza un pick-up, prafuit la care se aude cantand gajait Horia Moculescu: " E primavara-afara/ Si-n suflet...." . Ies, trantind usa. Inauntru se aude cum cad cu zgomot, din cauza izbiturii si a curentului, statueta reprezentand-ul pe Cupidon, un baietel blond-arian cu arcul lui Winettou in manutele lui pufoase. Ma indrept spre primul chiosc de ziare si latru la vanzatoare aia tampita ca nu vreau nici o felicitare cu inimioare pe ea. Ii cer Pagini Aurii. Deschid la pagina aia ( parca dintr-o reclama ...?! ) cu "Arme si munitii"....

 

Pfuiiiii, m-am speriat ! Adormisem in fata monitorului ! Un Buzz pe Messenger m-a trezit la realitate !

 

E foarte frumos bonsaiul tau Tommy !

Edited by roberth

Share this post


Link to post

Mersi Robert, da, asta e obositor intr-adevar, oriunde te duci numai inimioare,

si inimioare, e si o lipsa de inspiratie care te oboseste.

E o sarbatoare, religioasa sau laica, cum vrea fiecare s-o ia, importata din motive strict comerciale.

Share this post


Link to post

E adevarat, nu te pune nimeni sa o sarbatoresti! Nu te pune nimeni sa ii pui un semn in calendar! Chiar si asa, nu mi se pare normal deloc! Ce mai avem al nostru? Emisiuni la TV nu avem, ca toate sunt importate! Muzica e o copie de proasta calitate (cu mici exceptii) dupa muzica din occident! De mancat, numai din occident mancam, ca Poienii nostrii si Eugeniile nu mai sunt buni demult, iar Sana e deja trecuta in inventarul muzeelor! Acuma nici sarbatori proprii si personale nu mai putem avea? Daca tot simteam nevoia sa sarbatorim o zi a indragostitilor, in care sa mergem cu o floare sau cu o cutie de bomboane la persoana iubita, de ce nu am ales Dragobetele? Ce avea aceasta sarbatoare pur romaneasca? ... Eh! Maine poimaine o sa sarbatorim 4 of july ...

Share this post


Link to post

Ca tot se aprinse VIPER-ul si vad ca nu are chef de camere foto, m-am gandit sa-i alatur si opinia mea despre Dragobete vs Valentine Day si mai mult despre pierderea identitatii sarbatorilor noastre traditionale. La ultimul punct nu prea ar fi multe de spus, in anii de trsita amintire se sarbatoarea doar munca (1Mai, 23 August, 26 ianuarie, si poate Revelionul). Dragobetele fiind sarbatoarea iubirii inocente ea scoate in evidenta sentimentele, sentimente pe care tocmai tovarasul si toarsa’ incercau sa le curme inca din frageda pruncie prin afilierea la Soimii Patriei, Pionieri, Tabere Studentesti. Mai pe scurt ne bucuram cand ni se dadea voie si cat ni se dadea. In acest macel de sentimente si nevoi spirituale, multi si-au pierdut identitatea. Singurul mod de a ne-o pastra a fost familia in mijlocul careia parintii ne invatau lucruri interzise in lumea de afara, inconjuratoare. In acest context eliberarea din Decembrie a deschis o vana care in vortexul ei atrage tot din lacul de acumulare ce ne era interzis. Pe langa multe lucruri bune si fara putinta de filtrare ne-am pricopsit si cu aceste nedorite sarbatori gen Halloween , St. Valentine Day, X-mass, etc. Inainte sa ne impotrivim lor cu vehementa si sa negam existenta lor, cati dintre noi am luat parte la sarbatorile musulmane (Ramadan, Eid Al-Adha , la cele hindu, la chiar Halloween si Thanksgiving pentru a observa si a respecta spiritul lor? Oare cati, de suntem atat de multi sa le blamam. Una este sa le percepi spiritul, semnificatia lor alta este sa respingi spriritul mercantil al marilor / micilor comercianti care isi freaca mainile in semn de bucurie pentru profitul care va sa urmeze si pentru care se face atata promo cu luni inainte. In concluzie nu confundati spiritul cu profitul sarbatorilor indiferent care. Am sa atasez cateva poze de la sarbatori pe care in mod normal nu le celebrez , dar la a caror participare am inteles mai multe despre, diversitate de opinie, crez, religie intr-un cuvant TOLERANTA. Prin toleranta si intelepciune, exhibitionismul comercial = marketing, nu ar avea mare efect, insa la noi ca si in multe alte medii “civilizate’ incep sa se inradacineze snobii care-si etaleaza semidoctia pe sticla, la radio , in presa la rang de mare fala si a carei influenta este copiata de cei vulnerabili.

Prezentul demers este doar o opinie personala, bazata pe o oarecare experienta de viata, atata tot. Multumesc ca ati citit pana aici.

 

semnificatie Dragobete

1 Halloween

2 Red popies on Memorial day

3 Thanksgiving

4. Eid Al-Adha

post-2099-1139757080_thumb.jpg

post-2099-1139757301_thumb.jpg

post-2099-1139757390_thumb.jpg

post-2099-1139757656_thumb.jpg

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Ideea e ca, cei care au o relatie mai mult sau mai putin stabila de pe acest forum, printre care ma numar si eu (long-term relationship), oricat de porniti ar fi impotriva acestei sarbatori imprumutate sigur o vor sarbatori macar cu un buchet de flori sau un mic gest fata de persoana iubita ...

Edited by lordcalibras

Share this post


Link to post

in fine ...

Edited by steph

Share this post


Link to post
Nu inteleg pt. ce atata revolta ca importam o zi de la americani. Va comportati de parca ar dauna sanatatii sau v-ar jignii. E o alta zi de care puteti sa profitati sa faceti un gest frumos si atata tot.

 

----> Sincer eu chiar ma simt jignit! La orice trebuie sa fie vorba de americani! Si ... uite cum se poarta americanii cu noi! Chiar si sarbatori am ajuns sa luam de la ei? Cum am zis mai sus, in felul acesta, in cel mai scurt timp o sa sarbatorim 4 Iulie si o sa fim bucurosi si fericiti, si totul o sa fie ok ... Yeah! America rulez!

Share this post


Link to post

Vanatorule nu sunt total de acord cu tine, dar sunt tolerant, si salut comentariul tau ! :X

Adicatelea, avem cam aceiasi varsta, si am trait acele... vremuri... istorice. Nu cred ca cele enumarate de tine, distrugeau iubirea inocenta... cred ca interzicerea contraceptiei facea acest lucru... care ducea si la adevarate tragedii... avorturi fara asistenta de specialitate... adevarate crime ... ma rog, prefer sa nu imi aduc aminte... adica mai bine trei "sfinti" din astia importati /saptamana decat viata aia de cosmar... :osanale:

 

 

Dar uite recitind topicul ( mai ales posturile mele- Doamneee ce imi plac posturile mele ! :tongue: ) ma gandeam la alta chestie ! ( ma rog, nu mi se intampla des... sa gandesc adica ). Toate sarbatorile acestea, importate, le diminueaza pana la dilutie maxima pe ale noastre ... asa simt, asa cred...

De ce mama draq nu pica Sfantu asta dupa 1 si 8 Martie, cand, chiar incep sa zburde hormonii, si noua ne place sa facem cadouri... mai cald, apar ghioceiii, fustitele mai scurte, decolteurile... vin pasarile calatoare :D .. primavara, ce mai !!!

 

Vorba lu' dragii mei de la Divertis: "In Romania a mai ramas o singura zi in care nu este sarbatoare, in care se munceste, de aceea aceasta zi va fi declarata Ziua Nationala A Muncii, si se va sarbatorii la fel cu celelalte ! " :thumbl:

 

Parerea mea...

Share this post


Link to post
Ideea e ca, cei care au o relatie mai mult sau mai putin stabila de pe acest forum...oricat de porniti ar fi impotriva acestei sarbatori imprumutate sigur o vor sarbatori macar cu un buchet de flori sau un mic gest fata de persoana iubita ...

 

 

Ietete! Adica, daca-mi pup mandra marti se cheama ca sarbatoresc? :dizzy:

 

Eu de fapt voiam sa va spun ca mai bine schimbati o litera din sarbatoarea aia de import, rupeti din portofel 60 de lei si sarbatoriti Ballantine's Day :drinkers: ! Si vine si Dragobetele 10 zile mai tarziu...iar pentru persoana de alaturi aveti tot restul timpului..

Share this post


Link to post

Yeah .. si asta este o varianta :drinkers: ! Ar trebui sa ne facem si noi o zi a barbatilor :D .. ca toate sunt ale femeii! Chiar si aceasta sarbatoare numita pe englezeste Valentine`s Day este, intr-un mod indirect si pe din-dos tot o sarbatoare dedicata femeii! Vreau si eu o zi a barbatilor in care sa vina fumeia la noi si sa ne aduca o naveta de bere si vreo 2 telecomenzi pilot .. in cazul in care se strica cea originala > :) ! :thumbl:

 

P.s.: Ele saracele, ne mai aduc din cand in cand cate o bere, dar atunci e neoficial! Eu vreau sa o aduca intr-o zi oficiala dedicata noua!

 

P.s.2: Si sa se cheme ori Ballantine`s Day cum o zis omu` mai sus, ori DragoBEAT! .. Ne mai gandim noi cum ii zicem ... :D

Edited by lordcalibras

Share this post


Link to post

NU mare si hotarat sarbatorilor importate. La noi (in familie) e o sarbatoare importanta pe 15, fara nici o legatura cu aceasta sarbatoare comerciala...pe un 14, dar aprilie mi-am cunoscut actuala sotie..au trecut de atunci 12 ani. Am vrut sa facem nunta tot pe un 14 aprilie..dar cum pica intr-un post important, am ales tot un 14 dar februarie..cum era vineri..a iesit 15 februarie. Toti cunoscutii ne spun "vai ce frumos..de ziua indragostilor" fratilooorrr nu are nici o legatura!!!!! Sa sarbatoareasca magazinele, florariile, hotelierii si altii aceasta zi, daca au vanzare pe seama unei sarbatori importate, felicitari lor, daca sunt care au muscat ok..dar lasati-ne pe noi cu ale noastre. Flori poti sa-i duci iubitei in fiecare zi, abia atunci e mai frumos...fara nici un motiv o poti strange in brate si ii poti da o floare...nu trebuie sa-ti zica PRO TV-ul sa o faci...

Edited by cristi.a

Share this post


Link to post

@calibralord,

Si daca sarbatoarea asta s-ar importa de la africani, cu tot tacamul, ai avea ceva impotriva? :drinkers: ;)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post
Nu e rau nimic DAR sa ramana Valentine's Day, NU ziua Sfantului Valentin care este pe 16 Februarie!

Si totusi, de ce neaparat sa fie o sarbatoare importata de la americani??? Mai nou se sarbatoreste si Halloween-ul (fara ca macar 1 sa stie ce inseamna sarbatoarea aia de fapt), in curand vom sarbatori Thanksgiving Day si 4 iulie... Ce mai urmeaza?

Buna seara.

Intru totul de acord cu tine viperone. (Oare suntem noi zaharisiti?) De fapt poporul asta asteapta sa vina americanii din timpul razboiului, asa ca nu trebuie sa ne mire adoptarea sarbatorilor de la ei. Sunt mici dovezi de genul "vrem sa fim ca voi", nevinovate de altfel, dar tot la fel de inutile. Iar 1 martie cred ca ramane reper pentru noi, cu si fara val. day.

Share this post


Link to post

Uite ca o zis bine omu` aista de ii zice cristi.a ... sarbatoare comerciala! Pai asa si este! Nu este decat o alta modalitate prin care se imbogatesc mai mult sau mai putin comerciantii, o modalitate prin care statul mai pune ceva la ciorap, o modalitate prin care televiziunile isi fac rating .. si in acelasi timp bani prin spot`urile publicitare ce sunt difuzate in timpul emisiunilor cu rating ridicat si tot asa ... Mda! Sentimentele se transforma in bani ...

 

@tommy ---> Mie imi primul rand nu imi place deoarece este importata, nu este a noastra, a romanilor (deci prin asta ti-am raspuns la intrebare) ...  <img src= )">

Edited by lordcalibras

Share this post


Link to post

Subscriu la tot ce este pe aceasta pagina !!!!!!!!!!!!!!!! :drinkers:

 

Cand imi aduc aminte de locurile copilariei mele, de casa parinteasca... hi, hi, hi :) ) ... nu chiar ale mele , io's Bucurestean get-beget ( adica jmecher :tongue: ) ... dar imi aduc aminte cand o verisoara din Moldova incerca sa imi puna de 1Martie martisor in piept !!!! ... Io unu asa stiu ca Martisorul asa s'o "inventat". Cand pleca' baieti frumosi si destepti ca mine, primavara cu oile la pasune, pi munti, fetele manufacturau chestii d'alea impletite cu fir alb/rosu ( se aude, dinamovistii ? ) si le dadeau la oieri ( nu lu Gigi, ca nu dadea bina la Mainbah :D ) sa le poarte noroc si sa-i apere de rele. (rele, iele si gripe aviare )

 

Gataaaa, io incep chiar acu' sa sarbatoresc Ballantine's Day ! :drinkers:

Edited by roberth

Share this post


Link to post
Vreau si eu o zi a barbatilor in care sa vina fumeia la noi si sa ne aduca o naveta de bere si vreo 2 telecomenzi pilot .. in cazul in care se strica cea originala.

 

Eeeeh...Visam cu ochii deschisi!

 

Acum, ca sa revenim la subiect, aceasta Valentin :P day a fost importata la noi de comercianti, care isi freaca mînuţele de bucurie ca mai fac un profit exploatînd slabiciuniile omenesti. Daca ar putea avea in fiecare zi cite un 'Whatever day', tare bine ar fi pentru ei.

Share this post


Link to post

Sau chiar si cate un Whatever night ... Noi am saraci si ei s-ar imbogati ... Iar statul ar rade de noi toti la un loc ... Yeah .. ce cerc mijto!

Edited by lordcalibras

Share this post


Link to post

:thumbl: Adevar, adevarat !

 

Pentru conformitate si on topic, incercati sa da-ti un search pe Google cu " anti Valentine's Day ", nu ajunge un veac sa ctiti tot ce se scrie !

 

Uite, io, am iesit afara la Bubulina mea ( loc de parcare de la ADP, pozitia 20 :P ) si i-am zis: '' Be my Valentine ! " . Stiti ce a raspuns ? "Beep, beep !"

stiti ce am inteles din asta ?

Ca functioneaza bine senzorul de proximitate dar are raza cam mare ! :banana:

 

PS: am zis si " Be my Dragobete !" dar ori eram io prea departe si nu m-a auzit, ori am zis prea incet...ori eram prea departe... nu stiu... . Cine ma scoate din dilema asta ?  <img src= (">

 

PS': ori... dupa cum zici tu dragule Lord Calibras, oi fi io prea DragoBeat ? =))

Edited by roberth

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...