Jump to content

Recommended Posts

Andrei, vezi ca tu ai SX, ai saboti pe spate, s-ar putea sa fie nevoie sa reglezi mai intai de la roata jocul sabotilor in tambur si apoi sa strangi cablul. Strange din masina, dar astfel incat cablul sa nu fie foarte tensionat cand levierul este pe liber. Daca intinzi prea mult cablul, tu reduci jocul sabotilor din tensiunea cablului, si nu faci nimic, ai levierul la 5 dinti si tot nu ai frana de mana.

Share this post


Link to post

Pai eu am frana de mana, si de serviciu bune (zic cei de la testare, stand nou) dar prima tine la...hmm 13 dinti !!! Nu cred ca are cum sa regleze atat de mult din saboti. A tinut f sus de cand am luat masina.

Share this post


Link to post

Ma duc eu vineri la revizie cu masina si o sa il rog sa imi regleze frana de mana ca si la mine tine prea sus, si ma lasa sa stau langa el. Si eu am tot SX asa ca voi reveni cu un mini tutorial :) . Aveti idee la revizia de 6 luni / 10 k km prima revizie de altfel, e bine sa schimb si filtrul de polen?

Share this post


Link to post

Nu e bine, e foarte recomandat. Eu il schimb la 5000km pentru ca se face varza in intervalul asta (o sa vezi ca e negru), incepe sa nu mai filtreze bine si scade f tare debitul de aer la ventilatie :) . Este vreo 35 RON, deci nu e o avere.

 

PS: La nubira nu este filtru de polen, ci doar un filtru de praf (probabil exista si de polen dar mult mai scumpe).

Share this post


Link to post

Ei, depinde de debit. La 6 luni parca e prea devreme. Hai, la 12 luni.

Share this post


Link to post

Filtrul de aer interior se face mai negru decat cel mai jegos filtru aer motor, schimbat la 30kkm.

Share this post


Link to post

Filtrul de polen este vreo 80 ron. Eu il schimb la 10k, asa cum scrie in carte :P , o data cu cel de aer. Pe cel de aer il curat insa lunar. La 10k de km si aproape un an filtrul de polen arata groaznic si te crucesti ce vezi pe el!

Share this post


Link to post

Multumesc pt promptitudine. Am sa iau masurile de rigoare :) .

Share this post


Link to post

Am si eu o curiozitate. Numai la masina mea boxele fata/spate au firele cositorite pe contactele de la difuzor? Sau e o chestie generala la Nubira? La Cielo m-am uitat si au mufe.

Share this post


Link to post

Pe fata parca nu erau cositorite la mine :-? dar pe spate erau sigur lipite.

Share this post


Link to post

Ieri cand ma intorceam de la Bucuresti am simtit la o frana cum pedala scapa brusc mai jos... :scarpin: Dupa ce am repus masina in miscare, la prima frana am sesizat problema... placutele de frana pe fata :wallbanger: . Urmarea: comanda la nicu_barbu, telefon la ovi_jer pentru sfaturi de montaj. Azi la 12 a sosit comanda - multumesc Nicu-, la 3 am luat ultimele sfaturi de la ovi - multam inca o data!- si la 6 am purces la inlocuire.

Pentru inceput, masina calata pe rotile din spate, roata fata slabita, suspendata apoi pe cric, demontat roata.

Iata cum arata situatia:

etrier_inainte.JPG

Cu ajutorul unei surubelnite varata intre etrier si placuta din exterior am impins cilindrul la maxim inauntru.

presare_cilindru.JPG

Am purces la demontarea celor doua suruburi, asa cum se vede mai jos, cu o cheie de 14:

desfacere_surub1.JPGDesfacere_surub2.JPG

Apoi am demontat etrierul.

demontare_etrier.JPG

Dupa aceea am scos placutele, impingandu-le din clemele in care sunt prinse cu ajutorul unei surubelnite.

Fiecare placuta veche are pe ea cate unul (placuta exterioara), respectiv doua (cea interioara) Amortizoare de zgomot, in fapt niste tablite. Iata cum aratau placutele vechi, cum sunt montate amortizoarele, cum arata placutele noi si cum se monteaza amortizoarele pe ele. Amortizoarele se scot de pe placute prin impingere cu varful unei surubelnite si se pun pe cele noi prin presare.

placute_fata.JPGplacute_spate.JPGplacute_noi_si_vechi.JPGplacute_noi_cu_amortizoare.JPG

Apoi am montat placutele noi pe clemele existente.

placute_noi_montate.JPGplacute_noi_montate2.JPGplacute_noi_montate_3.JPG

Am montat etrierul, strangand cu mana cele doua suruburi de fixare, apoi le-am strans cu cheia.

montare_etrier.JPG

Am montat si roata la loc, strangerea finala facand-o dupa coborarea dupa cric.

strangere_roata.JPG

Am trecut la roata de pe stanga apoi, unde am repetat operatiunea. La final, verificand nivelul lichidului de frana am constatat ca era peste maxim, asa ca am mai scos din el cu o seringa.

Am pornit motorul, am dat 2,3 pedale de frana ca sa se aseze pistonasele. Nu va speriati, vor fi lungi :D .

Apoi am scos masina in trafic, ruland incet cu viteza a doua franand usor cu piciorul stang, astfel incat sa pasuiesc placutele pe discuri. dupa ce am rulat asa aproximativ 500 m, am folosit 3-4 franari bruste si cu si fara ABS. Acum am franele beton.

M-am intors ca sa vad ce rasa era. O luasem special sa poata fi folosita cu o singura mana in caz ca-mi dadeam peste degete :) )

 

mai_usor.jpg

Share this post


Link to post

Dragi colegi nubirirsti. Am si eu o rugaminte la voi. Unul din prietenii mei, tanar si ferice, va fi in curand posesorul unei Nubira 2 in urma muncii de convingere a catorva woo-isti, printre care ma numar. Va rog dati-mi cateva sfaturi si puncte cheie pro si contra. Eu inclin sa cred ca Nubira este o optiune demna de luat in seama, si ca pret si ca dotari.

Astept pareri.

Share this post


Link to post

@Mircea: Felicitari pentru tutorial! Este excelent realizat. Imi poti spune cumva ce fel de placute de frana ai pus in schimb? Coreene sau altceva, si daca se poate un pret. Multumesc.

 

@Moshu: ce pot sa spun despre Nubira mea este ca in afara de niste vibratii la franare, inconstante, pt care am trecut prin multe si am schimbat si un disc de frana, pt ca actualmente sa ajung exact de unde am plecat, nu am de ce sa ma plang. Poate doar de consumul urban care este putin cam ridicat, dar raportul calitate-pret este dupa parerea mea in continuare in favoarea mea. Eu cand am luat masina aveam de ales intre Logan si Nubira, si nu imi pare rau nici o secunda pt. alegerea facuta. Fisa tehnica este disponibila pe site la www.daewoo.ro si daca te pot ajuta cu ceva in plus, daca te intereseaza ceva in mod deosebit, si stiu sa raspund :P , o voi face cu cea mai mare placere.

Cu respect, Silviu.

 

L.E.: deci, :) am citit tutorialul de vreo 3 ori si nu incetez sa ma minunez. Am un orieten cu un Renault Clio, si trebuie sa isi schimbe placutele. La service costa aprox 250 RON, si daca le schimba singur doar vreo 70-80 RON, pretul placutelor. Ideea e ca nu ne trecea nici mie nici lui prin cap cum sa facem sa impingem la loc pistonasul in etrier, pt ca am inteles de la un mecanic de la Cobalcescu (Service Renault), unde am fost mai de mult, ca daca fortam ca la Dacia cu 2 cozi de ciocan se aprinde in bord un bec de eroare, de la nu stiu ce senzor. Insa metoda descrisa de Mircea este super ingenioasa si 100% "fiziologica" daca pot spune asa. Inca o data felicitari!

Edited by silviustel

Share this post


Link to post

Despre piese si preturi http://www.daewooclub.ro/forum/index.php?s...ndpost&p=177865. Placutele sunt Autox, coreene. Urmeaza cat de curand tutorialul despre curatare frana stationare spate, asta daca reusesc sa desfac 2 nenorocite de suruburi stranse in service cu pistolul pneumatic :-W Daca nu, ovi_jer, here I came! :D

Despre masina n-am nici un repros, poate doar zgomotul ceva mai mare la turatii mari, dar ala mie imi place. Usor si ieftin de intretinut, destul de rapida si mai ales foarte comoda. A, si eu nu ma plang de consum, am GPL :P

Share this post


Link to post

Multumesc pt. infomatie. Si mai am o intrebare: avand in vedere ca pe garantie nu se rezolva problema, in sensul ca piesele de schimb sunt proaste, in speta discurile de frana, exista cumva si pentru Nubira discuri "de firma", daca pot spune asa, adica ceva de calitate, pe care sa le montez eu la service la urmatoarea revizie? Multumesc anticipat.

Share this post


Link to post

Poti sa-ti gasesti tu discuri si in garantie sa le schimbi, platind diferenta intre discul original si cel ales de tine. Depinde de bunavointa sefului de service, dar se poate. Cat despre discuri... habar n-am, ale mele n-au nici o problema, so far. :)

Share this post


Link to post

Nu cred sa accepte, pt ca si discul pe care l-am schimbat a fost cu mare tam-tam pt ca pe testul de franare iese in parametri, insa spre limita superioara a normalului. Si oricum, orice deplasare la service inseamna cel putin jumatate de zi pierduta, benzina, mici atentii pe la mecanic, si ultima data cand cu garantia am fost vreo 3 zile la rand. Asa ca m-am gandit ca ar fi bine sa cumpar eu un set de discuri bune, care sa nu se ovalizeze dupa 1000 de km ca astea originale si sa le montez si sa nu ma mai preocupe problema. Si in plus nu e numai vorba de bani, dar e deranjanta vibratia la viteza mare in special, imi da o senzatie de nesiguranta si imi aduce aminte de trista Dacie veche...

Daca in 30k km nu ai avut probleme nici nu o sa ai. Sunt proaste din fabricatie si se decalesc sau cam asa ceva. Daca prinzi un set bun nu ai treaba pana se subtiaza.

 

L.E.: am scanat foaia de la testarea de frane sa o vedeti si voi si sa va dati cu presupusul de unde au tras ei concluzia ca e ok, sau nu, pt ca eu nu imi dau seama cum pot determina ei ovalitatea raportat la forta de franare. Mie imi miroase iar a vrajeala ca sa scape de mine...

 

post-2134-1149023779_thumb.jpg

Edited by silviustel

Share this post


Link to post

Pai vrajeala si este. Standul de franare roteste rotile la o viteza prea mica pentru a detecta o ovalitate redusa a discului. Dupa cum scrie si in cartea service (care idiotiii nu o respecta) ovalitatea discurilor se masoara cu micrometrul nu cu standul de franare. La fiat a discurle ovalizate de cand am masina si niciodata nu a dat la stand ca ar fi ceva in neregula. Eu deocamdata am rezolvat pb discurilor ovale strunjindu-le pe cele originale (am cca 13kkm cu ele si nu am mai avut pb).

 

PS: Ori ai tu cea mai usoara nubira fabricata vreodata si cel mai slabanog mecanic urcat in ea ori au un stand de 2 lei decalibrat si vai de mama lui.

Share this post


Link to post

@silviustel> multumesc f. mult

@mircea> multumesc f. mult

 

Daca o sa am ceva intrebari mai la obiect, va mai stresez, ok? :) >-

 

PS @andreib> tu nu-mi zici nimic despre nubira?

Edited by Moshu

Share this post


Link to post

Eu mis cu leganza insa am o problema la franele spate...A mea nu ascos decat 0,8 pe spate fata de cat ar fi normal..(1,4-1,5) ca la Silviustel...

De trecut am trecut ITP-u insa cineva mia zis ca placutele...care sunt cam noi...sunt ECOLOGICE si deci de proasta calitate...exista asa ceva?

Share this post


Link to post
PS @andreib> tu nu-mi zici nimic despre nubira?

Merge, munceste, cara cate 350kg de marfa, nu comenteaza, nu a facut probleme pana acum (1 ac temperatura apa si vibratia discurilor, ambele rezolvate in garantie) astea in 20.000km. Revizii ieftine, cunoscatori multi si, sa nu uitam, sfaturi pe daewooclub  <img src= )"> .

 

Am vrut masina noua iar la banii astia nu aveam mare lucru ce alege, doar logan(out of the question) sau masini micute care nu aveam cum sa-mi fac treaba cu ele.

Share this post


Link to post

Intrebare spontana :) . Am citit si pe alte forumuri legat de vibratiile la frana si intreb: e posibil sa fie si placutele de vina? Sa fie oarecum prea dense, prea rigide, cu defecte, incorecta compozitia ferodoului? Oare merita sa incerc sa le schimb, pt ca am vazut ca @Mircea a dat in jur de 50 de RON pe un set. Voi ce parere aveti? Momentan am 10k km cu masina.

Share this post


Link to post

@Moshu: Daca tre' sa zicem toti cate ceva despre nubirici ... hai sa zic si eu:

 

Masina are un an ... si vreo 3 saptamani, 33k km, revizii facute la timp, schimbat tot ce se cerea.

La cca 16,5k km am lovit la cca. 85 km/h niste stalpi de beton care barau drumul (jante indoite ... schimbate pe CASCO). Atunci i-am facut ultima echilibrare la roti ... si o geometrie (ciudata operatiune ... ca se face si pe spate).

 

Schimbat pe garantie glisierele la etrieri (la revizia de 30k km) si compresorul de AC (acu' 2 saptamani). Compresorul a harait de la inceput ... dar abia acum 2 luni am reusit sa obtin haraitul si in service :D .

In afara ca ma enerveaza din cand in cand calcularetzu' cand hotaraste el sa accelereze altfel decat vreau eu ... in general cand merg cu AC-ul ... nu am nimic de zis de rau de masina. Daca vrea o masina destul de puternica ... dar in acelasi timp confortabila ... e o alegere buna. Daca vrea o masina mai mai sportiva ... sa faca aceeasi alegere da' sa-i puna o suspensie mai tare si sa-si bage si nasu' in calcularetz :) )

 

@silviustel: Intre 2k si 8k km am banuit si eu discurile de frana ca au probleme. Imi tremura destul de tare la frane. S-a rezolvat aproape total cu 3 echilibrari succesive ale rotilor (probabil a treia a fost si cea corecta :D ). Rezolvarea completa a venit dupa ce i-am facut geometria.

Acum am pe fata stanga rezerva ... care e cu echilibrarea din fabrica (cea pe care am transformat-o in rezerva a "incasat" un cui :( ) si nu mai tremura de nici un fel. Pe la 25k km am vrut sa verific daca mai tremura in vreun fel si pe un drum complet gol (3 dimineatza) ... 4 benzi ... m-am pus pe mijloc si mi-am infipt piciorul in frana de la 140 km/h. A harait ABS-ul de am crezut ca isi da demisia :D . Masina a mers perfect drept, fara nici un fel de tremurat. Nici intre 50-90 km/h ... unde dardaia inainte ... nu a schitat vreo tremuratura!!!

Share this post


Link to post

Ciudat este faptul ca si eu am efectuat vreo 2 echilibrari, si nu oriunde, in service cu pretentii de standarde europene, si rezultatul a fost ca vibreaza la fel :( . Oricum, nu e bai, am inceput demersurile sa gasesc un producator cu adevarat ISO 9002 de discuri de frana si de placute si sa le schimb, pentru ca e foarte enervanta vibratia si pentru ca oricum pe garantie nu imi pot decat cel mult pune alte dicuri cel mult la fel de proaste ca astea.

Sau, varianta B, merg asa pana la revizia de 1 an, cand ma duc la service si incerc sa fac o intelegere cum mi-a spus @andreib cu seful de acolo sa platesc diferenta de garantie pentru niste discuri de frana cum trebuie si sa se termine o data acest capitol care deja ma enerveaza. Asta daca intre timp nu se intampla ca accidental sa gasesc ceva bun si sa am si banii in momentul respectiv :P . Nu ma dau banii afara din casa, si nici nu e normal sa cheltui bani pe perioada garantiei, dar, cum am constatat pe propria piele, cu dreptatea si corectitudinea masina vibreaza in continuare, si decat solutii gen piese proaste sau modificari la strung cred eu ca e mai bine sa fac o mica investitie si sa stau linistit ca nu se poate intampla nimic. Dupa cum scrie mai nou pe toate drumurile, citez "viata are prioritate".

Edited by silviustel

Share this post


Link to post

@andreib> multam frumos.

@george03> multam frumos.

 

Ceva sfaturi la achizitie? Sau mergem pe mana dealerului? Masina ar trebui sa fie modelul de 10300 €, fara gaz. Cred ca e ca a lui Andreib. Consum in oras?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...