Jump to content
Sign in to follow this  
danuzz

Probleme frane Matiz

Recommended Posts

La o simpla verificare a presiunii la pneuri, am observat ca roata din fata-dreapta frige. Am ridicat masina pe cric si roata se invartea foarte greu cu mana. Problema era pistonul etrierului care era ruginit, blocat si imi frana roata. L-am schimbat cu unul nou. Vine la pachet : piston+garniturile aferente=48 ron

Asa ca din cand in cand mai puneti mana pe roti dupa un drum mai lung sa vedeti cam ce temperatura au si sa nu fie incinse.

post-7765-065280500 1295380049_thumb.jpg

post-7765-022668500 1295380056_thumb.jpg

post-7765-022368200 1295380063_thumb.jpg

post-7765-037209400 1295380071_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Lichidul l-ai schimbat ?

Share this post


Link to post

Pentru ce? :-? Las' ca are apa in el si raceste de... ingheata franele! :) )

  • Like 2

Share this post


Link to post

Inteleg ca a se uita si la celalalt pizton este deprisos.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Am verificat si celalalt piston si este OK, lichidul de frana l-am schimbat cu totul (nu doar completare) si am facut aerisitea tuturos franelor. Operatiunea a fost facuta ca la carte cu tot ce trebuie; curatarea componentelor cu alcool, ungerea lor cu lichid de frana. Inclusiv scoaterea pistonului din etrier: nu am batut in piston ci am bagat aer sub presiune pentru a-l impinge afara.

  • Like 2

Share this post


Link to post

Sa fi pus piston nou si pe etrier-ul sting, parerea mea.

Share this post


Link to post

Am verificat si celalalt piston si este OK ...

Cum a ajuns pistonul acela in starea aceea ?

  • Like 1

Share this post


Link to post

Pistonul de la cealalta roata l-am verificat si este ok, nu vad de ce sa-l schimb. Cand o sa rugineasca si el, atunci o sa-l schimb.

Cum a ajuns pistonul in starea aia? Habar nu am...a ruginit...a intrat umezeala, praf pe la garnitura, nu stiu. Lichidul de frana l-am schimbat tot timpul dupa specificatiile producatorului (30.000km). Din cate am inteles si din ce am mai citit pe forumuri se mai intampla si asemenea lucruri cu pistonul.

 

Ideea mea era sa verificati acest lucru si la masinile voastre. Dupa cum am spus, din intamplare am descoperit acest lucru. Cine stie oare de cat timp merg eu asa cu masina...si ma gandeam ca nu ar strica sa verifice si altii acest lucru.

Edited by adisoru

Share this post


Link to post

Parerea mea, rugineste de la lichid prost, vechi din start, schimbat tarziu, puternic higroscop. Lichidul de frana se schimba la ani, nu la km, in cazul tau 2 ani, dar si in termenul inscris pe bidon.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

...din intamplare am descoperit acest lucru.

 

O roata incisa se simte in mers, la schimbatul treptelor spre ex. se simte o oarecare frinare. Intre cei doi etrieri va fi un oarecare dezechilibru, ala nou va fi mai "iute" la actionarea pedalei de frina, asta era ideia inlocuirii.

Share this post


Link to post

Cum a ajuns pistonul acela in starea aceea ?

 

Garnitura exterioara de protectie rupta/desprinsa? Asa s-ar explica si ca celalalt e perfect.

Edited by argon

Share this post


Link to post

Salutare tuturor, sunt nou pe forum, am achizitionat un matiz acum cateva zile si dupa un drum mai lung am observat ca iesea fum din roata dreapta-fata.

Cu 30 km inainte de a ajunge la destinatie, am observat ca nu mai tinea frana adica dadeam 3-4 pedale pana frana masina. Bun, mi-am zis ca s-a blocat pistonul in etrier si au frecat placutele pe disc pana s-au incins. Am desfacut ambii etrieri, i-am curatat, schimbat garnituri, etc si i-am pus pe masina. Din pacate nu s-a intamplat nimic, adica am reusit sa-l degripez pe cel blocat si acum pare ca merge OK dar frana este lot la a 3-a,a 4-a pedala.

Am aerisit franele la toate rotile, am schimbat lichidul de frana, nu stiu ce sa-i mai fac. Intr-adevar cand am montat pistonasele in etrier acestea nu au mers usor, le-am batut cu un ciocan si o bucata de lemn. Banuiesc ca nu trebuie sa le poti impinge cu mana...

Ele functioneaza OK deoarece atunci cand le-am montat, le-am si testat si pistonul se misca cand apas pe pedala.

Ma gandesc sa nu cumva sa am o problema la pompa de frana (sau servofrana ca modelul este SE POWER), voi ce ziceti?

 

Multumesc.

Share this post


Link to post

Salut am si eu o intrebare ciudata... EXISTA ABS doar pe o singura roata?

Treaba sta astfel

Spre surprinderea mea la inlocuirea rulmentului pe fata dreapta am fost intrebat daca am ABS...raspunsul a fost ferm NU. M-a cheamat mecanicul in service sa imi arata firele si senzorul de rotatie roata( ma intreba de ABS pt ca fuzeta era uzata). Momentan nu s-a schimbat fuzeta pana nu se elucideaza faza cu ABS-ul daca a avut candva ABS si au fost "eliminate" elemente

 

Acum nu stiu ce sa cred... modul control ABS nu este

pe partea dreapta are locas pt. senzor dar nu este prezent

pompa de ABS nu este...

 

Spre rusinea mea de 1 un an si 2 luni nu am observat niciodata senzorul de rotatie roata.

Share this post


Link to post

Nu exista ABS pe o singura roata, au pus si ei ce aveau disponibil la momentul ala, chiar daca nu era de acolo, boala romaneasca.

Share this post


Link to post

Salut Argon, dar firele ce duc la senzor asta cum se explica?

Era de inteles daca era pusa fuzeta de matiz cu ABS dar asa, raman la concluzia ca a avut ABS si a fost manarit inainte sa o cumpar eu.

Pana luni au zis ca verifica instalatia electrica sa elucideze misterul de ce nu exista fire si pe partea stanga.

 

Si ca idee e neaparata nevoie fuzeta cu ABS(e mai scumpa) sau se poate pune si fara fiindca oricum nu e funct sistemul.

 

 

javanotti

 

ai aer in instalatie de cand ai demontat etrierul , daca nu tine frana decat la a treia pedala exista o regula de aerisire in manualul de service vezi atasament!

post-27887-0-76559000-1305920165_thumb.png

Edited by lucianskyes

Share this post


Link to post

Nu am auzit de MAtiz din 2003 cu ABS, doar daca are airbag, si e euro 3, adica adus de afara, banuiesc ca al tau e romanesc.

Edited by argon

Share this post


Link to post

masina ta nu a fost dotata cu ABS ,acel senzor are rol de avertizare viteza excesiva si se monteaza doar pe roata din dreapta

Share this post


Link to post

Asta o fi ceva home made, nu ceva ce exista pe Matizuri din fabrica, oricum suna haios tare.

Share this post


Link to post

Asta o fi ceva home made, nu ceva ce exista pe Matizuri din fabrica, oricum suna haios tare.

 

 

Nu este" home made " este pusa din fabrica pe matizurile euro 3 care s-au fabricat in polonia sau coreea pe cele romanesti nu stiu daca s-a montat asa ceva .

Share this post


Link to post

...De avertizare viteza excesiva wow!

Nu neg ca nu poate fi asta, dar sa ma avertizeze ca ce?

Din cate stiu eu e limitat constr. la 144 km/h (maxim la mine a fost 150 pe highway desi nu am incredere in vitezometrul acela) si de altfel taie alimentarea dar nu dupa viteza ci dupa RPM motor...

 

Tara de origine componente auto pe serie Carte identitate este Korea. (se poate verifica f simplu)

 

Inca ceva daca zici ca s-a montat pe E3... al meu este E2... pe cartea masinii deja incepe sa suneca fostul proprietar a schimbat ceva pe la puntea fata.

post-27887-0-25337400-1305923015_thumb.png

Edited by lucianskyes

Share this post


Link to post

Am ajuns acasa dupa un drum de vreo 25 km si mirosea a ceva ars ingrozitor...cand am pus mana pe janta fata stanga era foarte fierbinte( de-abia am atins-o) , cea de pe dreapta era rece...

Acum nu ramane decat ca maine sa umblu la etrier sau pistonas sa vad care ar fi cauza...revin cu solutii...

Share this post


Link to post

Am umblat la etrier si era pistonasul blocat. Am curatat bine pistonasul, am uns axele glisoare ( din pacate nu am avut vasilina speciala) si am pus totul la loc. Acum totul pare a fi ok, dupa aerisire si o proba mica la frana. Sper sa nu mai am probleme 63000000.gif

Share this post


Link to post

Si eu aceleasi probleme le-am avut, mai mult cand se bloca pistonul se incingeam asa rau janta de am reusit sa topesc capacul de roata :) ) , am rezolvat schimband pana la urma pistonul si garniturile(ambele). La inceput am curatat doar si n-a dat rezultate, acum depinde daca ai pistonul ok(al meu prezenta mici urme de uzura si daca tot l-am cumparat l-am schimbat), poti schimba doar garnitura exterioara ca aia e problema de cele mai multe ori. Bafta!

Edited by alex_dj

Share this post


Link to post

Nu mi s-a parut uzat pistonasul ( o singura urma mica de rugina pe o parte pe care am curatat-o) , iar garniturile din pacate nu am avut de unde sa le cumpar azi... cand o sa ajung pe la oras headbang2.gif. Acum dupa o proba de vreo 20 km totul pare ok, nu se mai incalzeste...etc.

 

P.S Inainte sa schimb lichidul de frana s-a aprins martorul de la frana de mana ( cu frana netrasa) - ceea ce mi s-a parut ok ...te avertizeaza daca ramai fara lichid ok.gif

Share this post


Link to post

Problema rezolvata

Masina a fost avariata frontal fuzetele si planetarele sunt cu ABS de la o alta masina. Firele de la senzor nu duc nicaieri sunt izolate, mi s-a spus undeva sub caseta de directie. Pe partea dreapta a ramas cum era, s-a pus fuzeta simpla pe stg. , :rolleyes: eliminat senzor si inlocuit rulment .

Cost 200 lei fuzeta

Rulment 110 lei

Manopera 150lei

concluzie vand senzor ABS ...  <img src= ">

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...