Jump to content
Sign in to follow this  
ileana

Engine Check Matiz

Recommended Posts

Salut si bine v-am gasit!..

Sunt proaspata proprietareasa de matiz, mandra tare la volan!..

Din pacate l-am luat cu o problema...mi se aprinde la bord check..am citit pe forum problemele legate de check engine, dar nu am gasit o situatie similara cu ce am eu..fostul proprietar mi-a spus ca asa e la toate matizurile, cielo sau tico..se aprinde check-ul la o viteza mai mare..dar cred ca are totusi o bubita..

Ce probleme stiu eu ca are deja: freon lipsa la AC, fierbe apa in vasul de expansiune si acul de la indicator ajunge repede pe rosu…fostul proprietar mi-a spus ca nici cu indicatorul de la apa sa nu-mi fac griji, ca e un contact imperfect si de aceea urca asa repede…e adevarat ca atunci cand franez,claxonez sau flash la faruri, acul oscileaza, plus sau minus…

Pana sa ajung la primul service, poate imi dati voi un sfat..

Mm uitat sa va spun…bombonica mea e din 2003, are 100.000 km la bord(cam muncita ca a fost taxi)..dar o pun eu pe picioare..

Share this post


Link to post

Prima data sa rezolvi indicatia temperaturii si sa fi sigura ca nu "fierbe" lichidul in vasul de expansiune. La Matiz lichidul balboteaza, nu sta pe loc ca la altele, poate de acolo senzatia ca fierbe. Daca ar fierbe n-ai putea sa te deplasezi prea departe. Contactul de la sonda de temperatura este pe motor, in spatele traseului cablurilor de la bujii. Cureti contactul acela cu alcool si fixezi bine mufa prin impingere in capul sondei. Temperatura pe "ceas" nu trebuie sa treaca de mijloc, altfel e bai mare, nu e de circulat cu ea ca strici motorul. Oricum, daca este la mana doi, e bine sa nu te bazezi pe ce zice ca a facut predesesorul, el o sa zica multe, dar n-ai nici o dovada. Deci, schimbi ulei, schimbi filtre (aer, ulei, benzina), afla cand a schimbat cureaua la distributie (e foarte important, la 90k km trebuia schimbata, altfel e jale), la fel si cureaua la alternator (din 40 in 40k km), schimbi lichidul de racire, speli instalatia si inlocuiesti si termostatul. La fel, schimbi si bujiile. La 100.000 km trebuiau schimbate multe, placutze si saboti frana, lichid de frana, o lista intreaga. Daca erai in Bv te puteam ajuta, asa trebuie sa gasesti un service bun. Vezi ca au postat baietii unde au fost multumiti.

Share this post


Link to post

Welcome on board!

Nu cred ca e normala situatia cu aprinderea checkului la viteza. Un diagnostic pe scanner cred ca se impune. Pe langa schimbarile mentionate de tolin. Cred ca nu ar trebui sa circuli cu masina si prima vizita trebuie sa fie la service.

Share this post


Link to post

Ai bagat sperietii in in mine, toline..doar n-o fi dracul asa de negru!..omu' de la care am cumparat nu l-a avut mult timp..vreo 2 luni..nici nu l-a inmatriculat..primii proprietari l-au facut taxi..de caiet de service nici vorba..apropo...la cati km iese din garantie?

Share this post


Link to post

Wellcome !

 <img src= ">

la 100k km cred ca ar fi indicat sa schimbi si uleiul si filtrele (benzina, aer, ulei), cu aprinderea checkului si eu am patit ceva de genul si era problema cu filtrul de aer, o scanare nu strica sa fii sigura de masinuta, in rest, so stapanesti fara incidente si fara probleme :lavolan:

Share this post


Link to post

Dracul este chiar mai negru in cazuri din acestea. Din ce ai scris e clar ca trebuie sa faci tot ce scrie la carte (nu e de la mine), ca orice rabat se penalizeaza. Daca ai cunoaste urmarile n-ai mai porni motorul, ai tracta-o pana la primul service.

Share this post


Link to post

Ileana, nu ca as vrea sa te spariu, dar ai nimerit cam cum e mai prost, samsareala grupa mare (tinut cica 2 luni, nefacut acte, etc.).

Cel mai indicat ar fi sa ne scremem cei care dispunem de un scaner sa postam schema de lucrari de intretinere periodice pentru Matiz, cea din Ghidul de Intretinere; in masura timpului disponibil, voi incerca s-o fac eu, dar nu va bazati pe mine, ca sint haituit de meandrele concretului :wallbanger:

 

Distractia descrisa de tolin nu e chiar cea mai ieftina treaba din lume, dar e singura care te poate feri de surprize mult mai neplacute si costisitoare; intr-adevar, nici eu n-as mai rula cu incredere intr-o masina care se manifesta ca a ta ... adica n-as mai rula decit pina la primul service Daewoo mai rasarit, de fapt ...

 

Multa bafta, mai citeste forumul cu rabdare vreo 2 zile :mrgreen: si vei sti cu siguranta ce sa faci in continuare.

Share this post


Link to post

Cu cat citesc mai mult, cu atat mi-e mai frica sa ii dau o cheie!

Share this post


Link to post

Oricum, va multzumesc mult baieti ptr sfaturi...blonde sau brunete, muierile de la volan au mereu nevoie de un sfat prietenesc...cine stie sa asculte, e fericita..eu sunt!..ca o am pe Papadia si pe voi..o sa ma avetzi alaturi sigur in fiecare seara..nu pricep mare lucru, dar ceva-ceva tot ramane la cerebel!...e mai mult decat nimic...va tin la curent cu testerul...ca asta am de gand sa fac pana la sf sapatamanii

Share this post


Link to post

Pai judeca si tu: masina cu trecut zbuciumat si mai rau NECUNOSCUT, fara carte de service cu evidenta reviziilor (culmea, teoretic inca ar putea fi in garantie, dar fara carte pa, pa garantie!), martori de bord PERICULOSI care se aprind cind ti-e lumea mai draga (Check Engine si temperatura) si or mai fi si altele, capac la toate banuiala de samsareala ... destul ca sa te puna pe ginduri. (E drept, facind taximetrie garantia se injumatateste, deci n-ar fi valabil ce am spus mai sus, dar cartea de service de ce n-o mai are?).

Share this post


Link to post
salut si bine v-am gasit!..sunt proaspata proprietareasa de matiz, mandra tare la volan!..

din pacate l-am luat cu o problema...mi se aprinde la bord check..am citit pe forum problemele legate de check engine, dar nu am gasit o situatie similara cu ce am eu..fostul proprietar mi-a spus ca asa e la toate matizurile, cielo sau tico..se aprinde check-ul la o viteza mai mare..dar cred ca are totusi o bubitza..

ce probleme stiu eu ca are deja:freon lipsa la AC, fierbe apa in vasul de expansiune si acul de la indicator ajunge repede pe rosu…fostul proprietar mi-a spus ca nici cu indicatorul de la apa sa nu-mi fac griji, ca e un contact imperfect si de aceea urca asa repede…e adevarat ca atunci cand franez,claxonez sau flash la faruri,  acul oscileaza, plus sau minus…

pana sa ajung la primul service, poate imi dati voi un sfat..

am uitat sa va spun…bombonica mea e din 2003, are 100.000 km la bord(cam muncita ca a fost taxi)..dar o pun eu pe picioare..

Cel de la care ai luat-o se numeste Cornel? Sta in Popesti?

Share this post


Link to post

Da!

Share this post


Link to post

Omul nu e samsar,e colegul meu de munca si masina asta am vrut s-o cumpar eu pentru nevasta-mea.Ce-i drept n-am vazut masina decat o data de departe.Masina o luase verisoara lui si a plecat din tara si el a trebuit s-o vanda.N-are nici o leg ca a tinut-o 2 luni,chiar eu am vrut s-o iau in ziua cand ti-a dat-o tie si n-a vrut nevasta-mea ca isi doreste un tico ca-i mai mic ,mai ieftin si consuma mai putin.Oricum el nu i-a facut nimic si nici nu avea de ce si mare grija ,ai uitat sa spui la ce pret ai luat-o.Cred ca oricum una peste alta o sa iesi bine cu diferenta de bani pe care vei fi nevoita s-o mai bagi in ea.Bafta.

Share this post


Link to post

Stiu ca fostul proprietar, Cornel, nu e samsar..eu nu am facut niciodata afirmatia asta..baietii au dat cu presupusul..Cornel e baiat de treaba, cu care m-am intzeles perfect...de pret nu m-a intrebat nimeni..si ca sa lamuresc treaba, va spun ca am dat 3150 euro..am avut noroc..ca am gasit-o..mai multi nici ca aveam si probabil ca luam un ticolos, desi la sufletel imi intrase matizul..

Share this post


Link to post

E chiar super baiat si cred ca cu 2-300 euroi bagati in ea o sa fi chiar multumita.Bucura-te de ea ca era sa n-o mai ai.Ca sa nu mai zic ca daca dadea anunt la ziar o lua vreun samsar si o vindea apoi cu 3500-3800 la "60000" km.

Eu oricum daca o luam ma duceam intr-un service si ii rugam pe baieti s-o puna la punct si s-o verifice.Mai ales ca n-are probleme majore.

Share this post


Link to post

Bobi bine ca ai linistit-o putin pe Ileana.Asa ca Ileana go la un service,mai pune 2-300 euroi si bucurate de gaza.

Share this post


Link to post

OK, scuze daca am lezat pe cineva, aparentele pot insela.

ileana, sti ce ai de facut, GO!

 

PS: ce bine se tine la pret Maty :shock: :shock: :shock:

Share this post


Link to post

intr-adevar... 100 ca km (facuti in 1 - 1.5 ani!!!) cu 3150... adica aproape de sf vietii (de ce a fost taxi) si se vinde la mai mult de 50% din valoarea de nou? oau!

pai asta inseamna ca de ce vopsesc tico-ul meu (calumea) iau si eu 2500? :banana:

 

si eu care credeam ca mai mult de 1500 nu scot...

Edited by alx

Share this post


Link to post
adica aproape de sf vietii (de ce a fost taxi) si se vinde la mai mult de 50% din valoarea de nou? oau!

A mea in 20 ca km de-abia si-a facut rodajul. acu la 47k km merge motorul mai bine decat cand era noua, nici nu se pune problema sa nu treaca acul la kilometraj de 150 chiar cu 4 persoane in masina, chiar la o medie de 80 de kg. sf vietii e la dacie la km astia, nu la woo. daca spuneai de 200-250k km mai intelegeam, dar 100k nu e prea mult pentru motoarele astea.

Share this post


Link to post

Baieti, am fost la testari azi..la un service pe langa cimitirul belu.."Radacini"...vorbisem cu seful mai devreme sa ma programeze..sa nu bat drumul degeaba..am fost cu un prieten, mecanic auto...m-am linistit...check-ul este de la un senzor de viteza nabadaios..indicatorul de temperatura care ajunge pe rosu, e de la un contact imperfect la bord...sefu zise ca masina e buna...de schimbat ceva bucshe ca le cam trancane(io n-auz nimic!)..uleiul si el bun..

pe 2 plec la drum !..Oltenitza-Alexandria..abia astept!

Azi m-a incantat si consumul...am facut 150km cu 6litri..si m-am falfait si nitel prin bucuresti..

Ce mai!..e facuta sa fie a mea si eu a ei!..o pun eu la punct ca la carte incet-incet..

Multzam inca o data de ajutor...

Share this post


Link to post

bucsile trebuie intradevar schimbate si nu te juca,schimbale.masina e buna ca altfel nu-mi spunea cornel ca mi-o da mie.dar nici fata mare nu e ca si-a bagat destul piciorul in ea taximetristul.ti-am zis bagi niste firfirei in ea si n-ai treaba ,cat despre motor duce inca mult de acum inainte.sau te incalzea cu ceva daca punea km la 60.000? mai bine sa sti cat are decat sa fi mereu in ceata

Share this post


Link to post

Daca nu are caietul de service, nu stim nici macar daca are 100.000, si nu 150.000 sau chiar mai mult. Faptul ca acul de la temperatura de apa e lovit de parkinson si ca mai sunt si alte contacte imperfecte in zona bordului poate sa creeze suspiciunea ca s-a mesterit pe-acolo... Asa ca, cel mai bine este sa atace varianta pesimista si sa schimbe tot ce i se pare (unui mecanic bun) ca este uzat.

Share this post


Link to post

Ileana, acelasi "check engine" mi se aprinde si mie la matiz (an de fabr 2000, il am de un an-jumate) si tot de la pacatosul senzor de viteza, conform diagnosticarii facute de cei de la Radacini - Iului Maniu. Din ce scrie in manualul de reparatii, eroarea data de senzorul de viteza si implicit aprinderea led-ului de pe bord va surveni daca sunt indeplinite doua conditii:

- turatie mai mare de 2600 rotatii/min

- presiune in galeria de admisie > ... kpa #-o (am uitat valoarea, o sa ma uit in manual din nou)

In concluzie, chek-engine-ul ti se va aprinde fix cand ai atins 2600 de ture si esti cu masina in sarcina, adica in mers (pe loc, cu masina scoasa din viteza poti sa turezi cat vrei, ca nu se va aprinde). Eu personal (fiindca acest senzor este de negasit, nimeni din nici un magazin de piese Daewoo n-a auzit de el si nu l-a avut vreodata la vanzare) folosesc aceasta eroare pe post de turometru :D .

Mai ramane o pista de incercat, sa scriem un e-mail D-lui Nicu Barbu de la autodaewoo.ro, poate identifica codul acestei piese buclucase.

 

Past Fericit tuturor de pe acest forum!

Share this post


Link to post

Ca mi-am amintit si eu. Mie mi s-a rupt cablul de kilometraj chiar in penultima zi in care am avut-o (ziua urmatoare am dat-o), asta prin oras la viteza mica. s-ar putea sa se fi rupt cand voiam sa fac la stanga peste sinele de tramvai, venea tramvaiu' si eu am calcat-o si poate acolo si-a dat ultima suflare, eu n-am vazut decat cateva sute de metri mai incolo. Am mai mers eu putin prin oras, am alimentat, patanii cu cardul, etc (Melebica nu voia sa ma paraseasca, sau voia sa nu mai ajung cu ea in gl? :( ), in fine, am alimentat si am plecat. Cum am iesit eu pe soseaua Bucium in Iasi sa plec acasa, i-am dat ceva mai multa viteza mi s-a aprins acul. M-am speriat, stiam ca am 270 de km de facut in continuare. Am tras dreapta, am oprit motorul. Pornesc, nu se mai aprinde. Dau viteza, se aprinde iar. Ma uit eu in bord, toate in regula, ulei, baterie, apa etc (altele nu ma mai interesau). M-am gandit sa ma duc la un service sa o pun pe tester, dar fiind 6 seara am renuntat. Asa ca am pornit la drum "fie ce-o fi". Apoi am facut legatura cu cablul rupt de kilometraj si mi-am dat seama ca masina mea n-avea nimic. Si am ajuns foarte bine acasa, in unele momente parcurgand kilometrul in 26 de secunde (138 km/h), cat am putut eu sa estimez cu ceasul la bornele kilometrice. Altfel n-aveam cum.

Asadar sa nu va temeti neaparat cand se aprinde beculetul galben in bord, mai degraba sa va temeti cand se aprinde rosu in bord, alea-s cele mai importante.

Share this post


Link to post

Senzorul de viteza la matiz E II nu exista ca piesa componenta separat ci vitezometru complet(este inclus in vitezometru).De fapt este un releu RED ( contactele sint actionate la apropierea unui magnet) asemanator(cred ca este chiar identic) cu cel care se folosea in releele de semnalizare pt. dacia (electronice).La matiz E III VSS-ul este identic su cel de cielo, espero si se afla montat pe cutia de viteze.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...