Jump to content
Sign in to follow this  
laurentziu83

Probleme Cu Monitorul Help

Recommended Posts

Pai sa vedem cronologic:

Am un monitor de 15 inci Liteon luat in 2000 si folosit cam in medie o ora pe zi: uneori mers o zi intreaga, alteori 4-5 ore zilnic, alteori zile intregi n-a fost pornit, ma rog, n-a fost folosit industrial , ca n-am curentul moca ca sa mearga incontinuu

marti am vazut ca avea o tendinta cand mutam cursorul de la mouse prin centru sa se miste imaginea putin in stanga sau in dreapta, exact cand scriam pe forumul retelei, se misca exact la fel. asta e, n-aveam ce sa-i fac.

aseara ma trezesc ca incepe sa miroasa a ars din ce in ce mai tare, la un moment dat a fickait exact ca atunci cand schimbi rezolutia.

Intru eu pe de ce si intreb lumea pe acolo; unul imi spune sa scad refresh-ul la 75 de la 85 (800x600), cica solicita mai putin monitorul, am schimbat eu, parca nu a mai facut figuri de atunci, dar problema a ramas. Mi-a mai zis ca se poate repara, dar ca nu stie pana nu il desface. Acu omul a plecat acasa, deci nu am cum sa ma duc pana la el w/e asta.

Voi ce ziceti: m-am scos de un monitor nou, a mai avut cineva problema asta? pot sa-l repar? cam cat ar costa daca merge reparat? mai pot sa-l folosesc pana il repar??

Share this post


Link to post

eu stiu ca monitoarele au obiceiul de a mirosi un pic a ars in prima zi cand diverse bucatele de poliester car pe grila de fier care infasora tubul, dar nu-i nika de speriat.

 

La tine insa miroase a upgrade! De 15" la ora asta?

Share this post


Link to post

a suferit socuri cumva?

 

daca da, poti sa speri sa fie un fir usor desprins. daca nu, nu cred ca sunt multi specialitsti in reparat monitoare, si decat sa dai 500k pe o reparatie care nu stii cat te tine...

Share this post


Link to post
La tine insa miroase a upgrade! De 15" la ora asta?

Eu nu fac upgrade-uri decat atunci cand le crapa ceva, nu le arunc de bune pentru ca nu-mi permit. De asta mai tin acasa la GL compul in 450 mhz, nu ma arunc la ceva mai bun ca n-am nevoie.

Eu ma gandesc ca daca e vreun fir desprins, vreun integrat de schimbat zic ca merita sa-l repar, dar sa nu fie tubul cauza, ca ala ma costa mai mult decat unul nou. iar monitoare sunt afon.

Si nu mai veniti cu idei ca "iezista monitoare la 2 milioane lei" cu nush ce rezolutie si ca e timpul sa-ti iei altul. N-am acu bani sa-mi iau altul si in mod sigur nu mi-as lua altul daca stiu ca asta ar merge mai bine, mai degraba imi iau cauciucuri la masina.

VREAU SA STIU DACA IL POT REPARA PE ASTA.

Nu-mi trebuie altul, ca oricum n-am loc de un monitor de 17 la camin unde il tin eu.

Share this post


Link to post

La primul meu monitor am avut ceva asemnator doar ca in plus se mai inrosea. L-am desfacut si am obs in spatele tubului un burete care presa contactele din fundu tubului. Buretele ala era aprope topit. Am schimbat buretele si monitorul ala inca mai e in funtiune. Nu te costa nimic sa-l desfaci si sa vezi daca e ceva suspect.

Un timp isi mai revenea de la palme si pumni :D , dar dupa ce l-am desfacut si schimbat buretrele , merge ok fara palme :dizzy:

Share this post


Link to post

Am sa incerc si asta, dar in 5 ani avea timp sa se arda.

Chestia e ca dupa ce am dat refresh-ul mai mic nu a mai facut (sau asa mi s-a parut mie un sfert de ora cat l-am mai tinut deschis aseara).

Share this post


Link to post

Daca il deschizi, uite-te atent dupa lipituri reci. In special la piesele mari, datorita procesului de lipire (avand volum mare au si unde sa se disipe caldura in ele) apar lipituri reci si in timp fac probleme. Vezi mai ales la bobine.

 

 

Daca nu merge asa, vezi ca e un tip  <img src= "> care vinde un monitor de 17 inchi cu pret super bun la bursa. :D

Share this post


Link to post

Am si eu o problema cu monitorul meu. Este un NEC cu tub cromaclear (0.25dpi) de 15" din '98. Monitorul la vremea lui era top de gama, este flat, si nu mi-a dat niciodata senzatia de nevoie de a-l schimba. De vre-o luna din cand in cand culorile o iau razna - albul devine verzui...si isi revine dupa cateva palme aplicate cu drag :) Este tubul bulit sau este vorba de un contact imperfect???

Share this post


Link to post

Ai un contact imperfect. Mie imi facea asa odata cind am bagat mufa nasol si am indoit un pin, care bineinteles ca nu mai facea contact.

Share this post


Link to post

Da, NFSu' are dreptate. Nu-i mai da palme peste ceafa. Mai bibileste-i mufa cand face asa. Probabil ca din cauza socurilor se misca mufa de la locul ei dar nu cred ca ii face bine monitorului.

Share this post


Link to post

Am verisicat tot ce inseamna cabluri care sunt inafara carcasei monitorului...defectul provine de la interioir.

Share this post


Link to post

L-am demontat cand am ajuns in camera, m-am apucat sa curat tot negrul de fum din el, s-a uitat Georgica dupa vreun contact imperfect si parca nu a mai facut dupa asta. Sa fi intrat vreun gunoi pe undeva?? deocamdata se pare ca am rezolvat problema, dar imi sta pe creier faza cu mutarea imaginii, cara parca a mai aparut inca odata ieri. Mai vedem.

Share this post


Link to post

praful din carcasa, care ajunge acolo in mod natural din cauza electromagnetismului, mai are prostul obicei sa mai conduca cate un curent electric ratacit. Probabil ca fenomenul la tine a suntat vreun condensator si de acolo zgomotul de descarcare electrica si mirosul de ars. Oricum, pentru un lite on, tine-l in 75 hz ca e mai bine! Vorba cantecului "parerea mea"

Share this post


Link to post

Spuneai ca a si mirosit a prajit la un moment dat.

Ar trebui sa depistezi ce anume s-a ars. Acum s-ar putea sa fie mai greu daca ai facut prea multa curatenie.

Daca miroase a ars, nu inseamna neaparat ca s-a troznit ceva (vezi chestia cu buretelul care se arsese), dar s-ar putea sa fie in curs de... si la un moment dat in loc sa faca flick, sa faca poc.

Acu' depinde si de... miros. Diverse chestii care se incing (si mai ard) printr-un monitor miros diferit. De exmplu izolatia de la un cablu care trece pe langa o piesa mai calduta de fel, da alt fum decat o dioda care se prajeste de la nu stiu ce alta cauza.

Deci una ar fi sa gasesti ce anume s-a prajit

Nici cu asta nu te-ai scos. Sunt cazuri in care piesa parlita e doar un efect vizibil al defectului si ai surpriza sa se trozneasca iarasi dupa ce o inlocuiesti.

Iti recomand, pentru linistea ta, sa-l mai casapesti o data cand ai timp si sa te uiti cu atentie (nici putin dat cu nasul nu strica) dupa ceva ars sau topit. Daca nu gasesti nimic, o fi fost Placebo sau... Daca gasesti e mai complicat.

Desigur poti s-o lasi si asa, dar am eu o presimtire ca flick-ul ala n-a fost de la o ajustare automata pe neve.

Share this post


Link to post
Oricum, pentru un lite on, tine-l in 75 hz ca e mai bine! Vorba cantecului "parerea mea"

Parerea mea este ca ochii mei sunt mai importanti decat un monitor, orice ar fi ! La ei nu fac rabat niciodata. Cine poarta ochelari stie de ce.

Daca este sa crape, intr-adevar n-o sa-mi convina, dar n-o sa-mi iert niciodata ca mi-am chinuit ochii pentru un monitor.

Deocamdata vad ca merge bine in 85 hz, n-a mai facut probleme, mai vad cand ma intorc la Iasi.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

CAT il tii e treaba ta. E important sa-l tii in asa fel incat sa nu vezi tremurat. Imaginea trebuie sa fie ferma, fara ondulatii, fara tremurat.

 

Eu il tin in 75Hz, pentru ca sincer nu fac diferenta intre 75 si 100. Nu tremura, nu bate (e departe de orice altceva, ceea ce va recomand la toti). De aia zic. In cat il tii e treaba ta. Daca poti sa stai cateva ore fara sa te doara capu, sa ai oboseli exagerate la ochi, atunci asta e ce vrei.

 

Cu tacanitu am avut eu. M-am dus cu el si mi-au zis meseriasii ca nu e terminal, dar sa incep sa strang bani. Asa am facut. Era un monitor CTX de o caruta de bani si avea cam 5 ani. Ce atunci a inceput sa faca mai des, pana can intra in pase ca tacanea repetat de nu mai iesea.

 

Al meu a stat deschis si sta in continuare. Cam 1 an de la aventura cu tacanitu a cedat. Pur si simplu s-a facut negru. L-am dus la baieti si mi-a zis ca uzura componentelor, ca praf (va imaginati 5 ani non-stop curent cald), ca altu. Acum am un IBM P76, temporar.

 

Daca e acelasi tacanit (si probabil este) e de la descarcari in tub. Iti dau sfatul care l-am primit si eu. Si mi-a folosit. Incepi sa strangi bani. Am incercat si eu, si praf, si lipituri. L-a durut in ***.

Edited by Ndi

Share this post


Link to post

laurentziu83, dupa parerea mea, monitorul tau ,,si-a trait traiul". Nu stiu daca l-ai luat de nou in 2000 dar oricum e destul de vechi. Chiar daca faci un sacrificiu financiar acum cumparand unul nou vei fi scutit de alte probleme in viitor. Ai idee cam cat costa o pereche de ochelari de vedere ? + alte probleme conexe?

Share this post


Link to post
laurentziu83, dupa parerea mea, monitorul tau ,,si-a trait traiul".

ca timp da, dar ca utilizare nu. media era de o ora pe zi, avea zile intregi in care statea fara sa fie pornit. eu nu prea eram gamer de felul meu asa ca nu-l foloseam cine stie ce. nu s-a intunecat deloc imaginea, comparativ cu cel pe care il am acasa, e exact ca in prima zi. exista uzura din cauza timpului la el?? jumatate de an a stat pe balcon.

de asta nu-mi convine sa-mi iau altul.

eu acu 3 ani mi-am luat al 2-lea calculator dar nu mi-am luat monitor la el (deh, parintii astia :wallbanger: ) si am stat mai mult degeaba cu el, ori la camin puneam eu compul, un coleg monitorul etc. de-abia in vara am luat al doilea monitor si am putut sa zic si eu ca am sistem complet NUMAI al meu. asa ca NU ma incanta deloc perspectiva de a lua iar un nou monitor.

Share this post


Link to post

Stii, cauciucurile sunt date "40.000 sau 5 ani". HDDuri 3-5 ani, nu te inteaba nimeni daca le tii in raft sau intr-un server. Componentele imbatranesc. Tot felul de chestii micute care sunt foaaarte sensibile si pentru care timpul conteaza.

 

Am ceva experienta in domeniu (IT) si am fost prin ceva locuri. Crede-ma cand iti spun ca diferenta intre full 24H si 2 ore pe zi este minima. Pur si simplu componentele se duc, indiferent. Sa zicem ca, poate, o placa video ar tine 3 ani jumate fata de 4 daca ai tine-o deschisa non-stop fata de 1-2 ore pe zi.

 

E drept ca monitoarele sunt ceva mai sensibile. De unde un low power cand nu lucreaza nimeni e de ajuns. Dealtfel un monitor "inchis" nu e inchis complet. Are niste componente care tin tubul caldut, ca sa nu-l omoare stresul termic. Nu e recomandata inchiderea de la buton pentru perioade sub 1-3 luni. De unde si "jumatate de an a stat pe balcon" se trece la abuz in lista mea. Nu fatal, dar il tii in conditii de temperatura, praf si umezeala anormale. Umezeala din fiecare dimineata atrage praful. Praf peste praf, componentele nu se mai racesc, se instaleaza uzura la 2X.

 

Deci cat l-ai folosit e relativ neimportant. Aproape 5 ani este o perioada decenta pentru un monitor, e de inteles ca da semne de oboseala si, sincer, daca ti-ar muri in urmatoarele 6 luni diagnosticul meu ar fi "batranete".

 

Stiu ca nu-ti place ideea, dar ia in considerare faptul ca uzura exista la nivel de sistem, nu la nivel de 1-2 piese. Daca va crapa, il duci la reparat si il iei acasa, crapa din nou in alt punct. Ca nota, un tub CRT e mai scump decat monitorul cu totul.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...