Jump to content
Sign in to follow this  
iuzar

Agentii de circulatie, marii maestri ai micii coruptii

Recommended Posts

Un mail primit azi dimineata:

 

In Romania traiesc peste patru milioane de posesori ai permisului de conducere. Asta inseamna tot atitea potentiale surse de spaga pentru politistii de la circulatie. Iar sursele acestea sint exploatate la maxim. Fie ca este vorba despre o contraventie sau o infractiune ce a avut loc cu adevarat, fie ca ilegalitatea s-a petrecut doar in mintea omului in uniforma, soferii prefera de multe ori un bacsis negociat si platibil pe loc unei amenzi costisitoare sau unei contestatii cu putine sanse de reusita.

 

Pentru aceia dintre dumneavoastra care aveti carnet de conducere sau macar o ruda apropiata care sofeaza mai mult sau mai putin ocazional, multe dintre cele ce urmeaza nu sint, desigur, lucruri noi. Dar cei care pot spun cu mina pe inima ca le-au trait pe toate sint destul de putini, iar printre ei se numara si Gheorghe Andresan, care a fost, pe rind, sofer de autobuz, de TIR, taximetrist particular, sofer de autocar, de microbuz si, acum, din nou taximetrist.

 

"Am inceput sa lucrez inca de pe vremea lui Ceausescu, mai intii la o autobaza din Bucuresti, unde faceam curse spre tot felul de sate din judetele limitrofe. Mai ales inspre Giurgiu si Teleorman am mers. Pe vremea aia, militienii erau mai cu frica si, mai ales fiind pe autobuz, nu am avut probleme.

 

Doar vreo doua - trei radare, dar cam atit... Prin 1988, am ajuns pe TIR. A fost interesant, am mers din Anglia si Spania pina in Iran si Siria. Inainte de 1990, nu aveam probleme decit in Orient. Dadeam spaga la vama, ca sa trec mai repede -daca nu plateai, te tineau si cite trei zile, in schimb, daca dadeai banii, plecai in patru - cinci ore-, dadeam spaga la politistul care te oprea chiar daca facusei sau nu ceva.

 

Cite 5, maxim 10 dolari, pe care ii primeam de la intreprinderea de transport fie ca supliment la diurna, fie ca fond de protocol", isi aminteste Andresan.

 

Dupa 1990, coruptia masiva a inceput sa apara si in rindul autoritatilor din fostul bloc comunist. "Am mai lucrat pe TIR pina in 1991. Au inceput sa ceara spaga si vamesii bulgari, si ungurii, si cehii, si polonezii... Nu mult, asa 10 - 20 de marci... Sa nu mai vorbesc de politie, care in unele parti, mai ales la bulgari si la sirbi, a inceput sa vineze pur si simplu masinile cu numar strain. Stateau la pinda in curbe sau in intersectii si, cum te vedeau ca esti de afara, iti faceau semn sa opresti si spuneau acelasi lucru: "problem". Problema se rezolva cu dolari sau marci", povesteste omul nostru.

Share this post


Link to post

Gheorghe Andresan zice ca, totusi, nicaieri coruptia din rindul politiei rutiere nu era atit de mare ca cea intilnita in Romania. "Poate ca am si lucrat eu mai mult in tara si au fost foarte multe ocazii in care a trebuit sa dau spaga la agentu' de circulatie, dar eu ca la noi n-am mai vazut", afirma el. "La un an dupa Revolutie, m-am facut taximetrist particular. Nu era noapte sa nu dau 100 de lei la echipaje. Pe urma am fost o scurta perioada, prin '95-'96, cind am lucrat iar mai mult prin strainatate, pe un autocar care facea curse spre Germania.

 

Atunci a fost iar bine, ca, in afara romanilor, care ziceau ca nu stiu ce licenta nu ai sau ca luminile nu-ti bat cum trebuie, probleme care se rezolvau tot cu 10 marci, nu am avut probleme cu politia sau cu frontiera...

 

Doar o data am luat in Austria o amenda de m-a usturat, de vreo 2000 de silingi, pentru parcare neregulamentara. Dar de cind am inceput iar sa fac curse in tara si mai ales de cind am inceput sa lucrez la firma asta de taxiuri, cred ca imi faceam o casa cu banii pe care i-am dat la politie", spune Andresan.

 

Drept edificare, soferul ne-a enumerat o mica parte din situatiile in care "a cazut la pace" cu politia. Sau "s-a inteles" cu agentul. Ori "l-a cinstit". "I-a dat de-o bere". "L-a uns sa nu mai scirtie din gura". "L-a infruptat", "i-a platit cotizatia" sau "i-a dat dreptu' ". Si ne-a explicat cum sa procedam ca sa iesim cit mai ieftin din confruntarea cu oamenii in uniforma: "In primul rind, sint doua situatii. Una e cind ai gresit ceva sau n-ai cine stie ce act si alta e cind politistul e chitit sa-ti gaseasca nod in papura".

 

Umil si siret

Dupa cum spune Gheorghe, in primul caz trebuie sa fii cit mai umil. Sa-ti recunosti greseala. Sa promiti ca nu mai faci. Si musai sa inventezi o poveste induiosatoare despre cei cinci copilasi de acasa, despre mama bolnava spre care te grabeai sau, de ce nu, despre moartea unui prieten drag despre care tocmai ai aflat. "Daca te-au prins cu radarul si aveai 75 in localitate, nu incepe sa faci scandal ca nu aveai viteza, ca e aparatul lor stricat sau mai stiu eu ce.

 

Nu faci decit sa-i inversunezi si sa-i determini sa te ia la puricat. Si nu exista sa nu-ti mai gaseasca ceva, mai ales daca ai o masina mai veche de citiva ani... Cel mai bine este sa incerci sa fii intelegator, sa le spui asta e, am cam exagerat cu viteza, cit e amenda? mama! din ce o s-o platesc eu acum?! cred ca nu-i mai iau lu ala micu' geaca pentru la iarna, bla-bla-bla... O sa vezi ca ori o sa-ti treaca in procesul verbal o viteza mai mica, sa zicem 68 - 69 de kilometri pe ora, ori o sa zica: hai, nene, da 50.000 aici si pleaca!", povesteste taximetristul.

 

Asadar, daca stiti ca ati calcat pe bec, prima regula este sa nu faci galagie. Apoi, sa incerci sa-l faci pe politist sa inteleaga ca esti si tu o fiinta umana, cu bucuriile si necazurile tale. Mai ales cu necazuri. Si o sa vezi ca ori amenda va fi cea minima, ori ca politistul va fi de acord sa nu incheie nici un proces verbal de contraventie. Apropo de acest moment, Gheorghe Andresan spune ca trebuie sa fii un bun psiholog: "Sint unii care iti spun ei de la obraz hai, nene, sa ne intelegem la 50 - 100.000! Dar pe altii trebuie sa ii rogi tu, se codesc, se fac ca nu vor in ruptul capului. De cele mai multe ori, vor sa vada daca nu e cumva vreo capcana, ca acum s-au inmultit flagrantele astea..."

Share this post


Link to post

Urmatoarea etapa dupa ce intre soferul vinovat si politist s-a ajuns la o intelegere privind oferirea, respectiv primirea spagii, si privind cuantumul acesteia, este punerea efectiva in practica a gestului. "Inainte, si pe vremea lui Ceausescu si dupa, cind erau carnetele vechi si buletinele de identitate, era simplu. Puneai banii in interiorul lor si dadeai actele politistului. Ba uneori se dadeau banii pe fata, caci agentii incasau amenzile si nu era deloc de mirare sa vezi un politist primind niste bancnote. Dar dupa ce s-a schimbat treaba si politstii nu mai au voie sa ia bani si mai ales dupa ce s-au schimbat carnetele si buletinele, s-a ingreunat situatia", spune Gheorghe Andresan.

 

Dupa cum povesteste omul nostru, acum cei care dau si primesc mita trebuie sa fie adevarati prestidigitatori. "Ori bancnota se face sul, ori se indoaie de mai multe ori, ori se introduce sub cartea de identitate, ori intre ea si permis. Chestia este sa nu se vada. Apoi ori dai noroc cu politistul, asa, ca-n filme, ori ii dai actele. Noroc cu taloanele astea noi, care ii mai ajuta pe cei care nu sint asa de indeminatici", afirma Andresan.

 

Ce ne facem, insa, daca politistul este pus pe luat spaga si ne acuza de un lucru neadevarat sau ne cauta motive de amenda? "Atunci este cel mai nasol. Nici nu stii cum sa faci. Unii sint foarte batosi, se cearta cu gaborul, si citeodata scapa. Dar altadata, daca il enervezi pe agent, in loc sa i se faca frica, iti da o amenda de nu te vezi. Si la contestatie nu prea ai sanse sa faci nimic, poate doar daca ai mai multi martori sa ai sanse sa ti se aprobe... Oricum, un pic mai rau trebuie sa fii, sa-i arati ca stii ca nu ai facut de fapt nimic. Si sa negociezi spaga la singe... Eu scap, de obicei, cu 40 - 50.000 de lei", explica soferul.

 

Stampila rotunda e patrata

"In Bucuresti, ca taximetrist, nu e zi sa nu ma opreasca un echipaj. In jumatate din cazuri vor sa vada actele, licenta de transport si asa mai departe... Dar in cealalta jumatate vor spaga. De multe ori lucreaza in gasca. Unul ma opreste, iar altul, care sta mai incolo, ii da prin statie numarul meu si zice ca am trecut pe galben, pe rosu chiar, ca n-am dat prioritate la trecerea de pietoni sau asa mai departe... Sint si alte metode. Iti iau la puricat actele si iti zic, asta era la moda acum vreo doi ani, ca nu ai asigurare pentru pasageri. Eu spuneam ca nu am auzit de asa ceva, ei zic ca e ceva nou introdus si ca amenda este de 1.000.000, dar ca scap cu 100.000. Si asa mai departe", spune Andresan.

 

Taximetristul afirma ca metodele prin care politistii te obliga sa-i mituiesti sint nenumarate: "Am vazut multe, dar in fiecare saptamina descopar una noua. Nici nu-ti vine sa crezi cit sint de inventivi astia de la circulatie. Scornesc tot felul de acte pe care chipurile trebuie sa le ai la tine sau se prefac ca e ceva in neregula cu licenta, autorizatia sau chiar cu verificarea RAR. Ba ca n-are nu stiu ce stampila, ba ca stampila e rotunda, desi trebuie una patrata sau invers, ba ca semnatura sefului de tura nu e valabila." Andresan spune ca nici politistii de la tara nu sint tocmai prosti: "Il stiu pe unul, prin Prahova, care isi parca masina pe trecerea de pietoni din centrul comunei. Normal ca trebuia sa calci linia continua, ca doar nu era sa te opresti ca prostu' si sa astepti. El statea la 100 de metri mai incolo, in spatele unor copaci, si iti sarea in fata fericit, cu bastonul reflectorizant. Era prin 1999 - 2000 si fara 30.000 nu scapai de el. D! upa ce stringea destul, se ducea la circiuma si bea toata noaptea".

Share this post


Link to post

Specialistii intr-ale spagii pe sosele spun ca poti scapa dind mita chiar si de chestii mai grave. "In primul rind, spaga nu se da numai in bani. Sint unii care opresc special masinile de marfa sau pe astia care distribuie produse doar ca sa faca rost de o ciunga pentru copii sau un detergent pentru nevasta. Daca nu ai actele in regula, gaborul isi face, fara rusine, aprovizionarea pe un an de zile. Am prieteni care au descarcat jumatate din furgoneta in curtea politistului, pentru ca nu aveau facturi si ii ameninta ala cu puscaria", povesteste Andresan. "Merge sa ungi un politist si daca te-a prins beat la volan sau daca ai facut un accident fara victime. Bine, si la alea cu victime merge, dar costa mult de tot si nu se baga decit unii. Dar la chestiile astea, mai simple, se preteaza aproape oricine. Daca esti cu bautura in nas, fara 50 de dolari nu-ti scapi carnetul. Daca ai facut praf o masina pentru ca nu ai cedat trecerea sau ai intrat pe rosu, este ! vreo 200 de dolari ca sa iasa culpa comuna in procesul verbal. Daca esti beat si ai facut accident, ca sa nu te duca la recoltarea probelor la IML decit peste vreo 5 - 6 ore, cind o sa-ti gaseasca o alcoolemie sub limita, vine vreo 200 de dolari, iar ca sa minareasca si procesul verbal ca sa iasa ca si celalalt e de vina, inca vreo 200", expune taximetristul cele mai noi cote ale bursei spagilor. "Ce sa mai, bani sa ai, ca ai cui sa-i dai", conchide el.

 

Comentarii???

Share this post


Link to post

mi'e greatza de cocina asta...

frumoasa tzara avem, pacat ca'i locuita... :rambo:

 

eu, facand pe umilul, am scapat odata la sinaia (depashisem pe centura sinaiei, peste linie continua shi cu 120 la ora..) cu amenda de 20mii (era in 2001) pentru, atentzie: "traversare prin loc nepermis"..

cea mai chioara amenda care se exista atunci.. :D

Share this post


Link to post

Dk imi permitetzi ..nu-s numai cei care iau ...de vina adica!..Scuze dk am atins pe cineva ..N_AM DAT SPAGA NEVER LA POLICE ..prefer sa platesc amenda la Taxe si Impozite dupa tz luni (mai scade leul intre timp) ma ustura buzunarul da'astora nu le dau nimic...E ca si ai cu hhotzii n-ar mai fura nime'dk altzii nu ar cumpara decat de la magazin!....parerea mea!!!!!

Share this post


Link to post

Si eu am scapat de cele mai multe ori fara spaga ... povestindu-le ca lucrez prin diverse locuri unde as avea ceva influentza... (pt infractiuni de genul : neacordare de prioritate la pietoni, sau depasirea tramvaiului in statie fara refugiu) ... sau cu amenda minima (trecut pe galben spre rosu) - atunci m-am "orientat", ca tocmai juca Dinamo si m-am dat bucuros ca le-o trage lu' Rapid :) ...

Ideea e ca trebuie sa vorbesti cu ei... sa fi prietenos, sa nu simta ca-l consideri "dusman" (ca sa zic asa) si cel mai important, sa nu-l contrazici, lasa-l sa se simta mare si tare!

HAI RAPID!

Share this post


Link to post

Bey deci atat vreme cat noi (spun "noi" ca suna mai de ekipa) dam spaga nu avem dreptul nici macar sa deskidem topicul asta !!..Sau nu stiti ca si datu'de spaga se condamna tot penal!?!?....Asta pe de o parte pe de alta, poate nu ne dam seama da' e aiurea sa ii acuzam pe astia ca iau spaga, sa ne lamentam cu tzara care "ce pacat ca-i locuita" da' sa zicem "ala-i prost n-a vrut sa-mi ia tips-ul mi-a dat amenda" !..Cred ca-mi scapa ceva o nuantza de ipocrizie in ce facem in topicul asta ..A noastra of course!!!!.......

Share this post


Link to post

:lol:

zeule, io nu am dat shpaga never!

in ultimul timp, cand mai iau un radar odata pe an sau asha, il ashtept sa vina, ii dau actele shi tot garcea mi le aduce.. nici nu ma mai dau jos din mashina..

 

tu'le mama lor de cershetori..

Share this post


Link to post

Marite zeu, justitiarule, chiar nu te-ai bucurat niciodata ca ai scapat cu o spaga mica in loc de amenda sau chiar suspendarea permisului? Daca tu spui ca n-ai spaguit niciodata pe tovarasii eu propun sa te deportam in Insulele Virgine sa fii reprezentantul forumului acolo!

Share this post


Link to post

bey de acord da' fara insule !!....

NU MAI EU NU AM SPAGUIT NEVER POLITIA ..AM STAT SI FARA PERMIS O LUNA CA DEH AVEAM 50 ml COGNAC LA BORD SI S_A INVERZIT FIOLA AIA ...SI AM PLATIT AMENZI DE M_A USTURAT BUZUNARUL DA" SPAGA N_AM DAT DECAT LA CRASMA ...INSA nu de asta e vb. dk tot dam (vb. la persoana 1 din spirit de ekipa doar!)...deci dk tot dam hai sa tacem din guritza ca pe de o parte dai si pe de alta ii acuzi pe aia ca de ce iau!...Deci scuza-ma da' am impresia ca ceva nu merge !..E exact ca si aia ..mama mi-au furat rotzile da' te duci in targ si le iei repede pe ale altuia dk sunt de kilipir... deci asta-i tara unde traim ...Ori nu ne lamentam atat ipocriti fiind ori ne adaptam da' tacem in puii mei din gura

Share this post


Link to post

concluzie:

nu inchideti topicul asta...deleteeeeeeeeeeeeee cu el :twisted:

Share this post


Link to post

Mama dar artagos mai esti azi. Sorry daca te-am insulat (cum zici tu). :oops:

Share this post


Link to post
Mama dar artagos mai esti azi.

Zeu are dreptate. De data asta nu e artzagos.

 

Eu am scapat multumindu-i politistului ca m-a oprit ca altfel mergeam fara

sa stiu ca am becu' ars, da norok cu el ca-i cumsecade si mi-a atras atentia.N-a sesizat ironia si a tzinut faza fara probleme ;)

Share this post


Link to post

Pe mine m-au mai oprit si cind aveam toba sparta ( la vechiul Oltcit) da' m-am luat la vorba cu ei si le-am zis ca hai nene ca mai inteleg sa-mi iei talonu' daca am defecte la directie, frine, faruri... da cu toba nu omor pe nimeni! Le-am mai spus ca imediat ce fac rost de bani ma duc s-o schimb si au inteles... :)

Share this post


Link to post

iuzare, nu s-a suparat zalmoxis (ptiu mi s-a impiedikat limba) si nici nu a vrut sa spuna insulte ci:...

 

Nu vrea in insule dar vrea in VIRGINE ceea ce nu stiu daca este chiar asa de bine de dorit...

Share this post


Link to post

Depinde de gusturi, alex, depinde de gusturi... :leghump:

Share this post


Link to post

mai copii am si eu o intrebare la voi : m-ati vazut pe mine artzegos la meeting-urile alea ?....vreodata adica!?!?....raspunsurile pe un nou topic "E ZALMOXIS ARTZAGOS"....Puii mei nu aveam cum sa deskid eu un nou topic !.....Doar fac legatura !!!.....

Share this post


Link to post
mai copii am si eu o intrebare la voi : m-ati vazut pe mine artzegos la meeting-urile alea ?....vreodata adica!?!?....raspunsurile pe un nou topic "E ZALMOXIS ARTZAGOS"....Puii mei nu aveam cum sa deskid eu un nou topic !.....Doar fac legatura !!!.....

 

Zeule, nu au cum sa te vada ca nu au venit la intiniri nici

iuzar nic alx.

 

[color="orange">Pentru cine nu a venit la intilnire:

ZEU la intilniri NU E ARTZAGOS. :D

e artzagos doar pe forum ca in loc sa se certe cu shefi se certa cu noi

:) :D

[/color]

Share this post


Link to post

PAI STIU DA"ASTA-I IDEEA SA AUDA (VADA ) SI AIA DE ZIC CA SUNTY :) ))....STI MAI AR FI KIAR NASPA SA DEVIN ARTZAGOS ITI DAI SEAMA CE FULGERE TUNETE SI TSUNAMI SI ALTE STIHII AS DECLANSA !....?... :) )))

Share this post


Link to post

Ai citit ce scrie mic in mesajul meu? :D

Share this post


Link to post

da mai mercic mult ...Da' uite ca s-aiu cam rarit baietzi au plecat repede la cozonaci!?!..Si nu au cum sa vaaadaaa!!!!!

Share this post


Link to post

Of, iar ati luat-o pe aratura :D .

 

Revenind la subiect: pe mine m-a pus pe gand ultima parte a articolului. Cum e sa fii lovit zdravan de un inconstient baut la volan, accidentul fiind clar din vina alcoolului si a soferului; eventual iti mai iei si niste zile de spitalizare, si ala sa scape basma curata pentru ca scapa niste Franklini prin buzunarul cui trebuie, iar in cel mai rau caz te scoate tot pe tine vinovat ?

 

Asta mi se pare strigator la cer.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...