Jump to content
Sign in to follow this  
BGeo

Dacia Nova Raliu

Recommended Posts

Salutare tuturor,

Va prezint "batranica" mea de curse, Dacia Nova... (Aveo-ul pe care il am nu-l mai prezint :) ca e foarte normal).

Initial masina a fost luata cu gandul ca o voi folosi ca masina de antrenament, si recunoastere, pentru Campionatul National de Raliuri (urmand sa cumpar alta masina, pentru cursele respective). Din pacate, odata cu venirea crizei, mi-am dat seama ca nu are rost sa incerc vreo participare anul acesta... Asa ca masinuta a alergat doar doua etape de Viteza pe Traseu Montan (asfalt), din Campionatul National, si toate etapele din Campionatul de Slalom Paralel (macadam), desfasurate pana acum.

Pe scurt, masina a fost masina de uzina, construita pentru Cupa Dacia, din vremurile ei bune (1997 - 2002, parca). Motor de 1.6 pe injectie, axa cu came de cupa, chiulasa comprimata destul de agresiv, pistoane schimbate, cutie de viteza cu rapoarte scurte, rollbar, instalatie de stingere a incendiilor automata, suspensie de asfalt, suspensie de macadam reglabila fata. Are omologare individuala la RAR, fisa de omologare FIA N/A, pasaport tehnic FRAS, este "road legal" complet.

Cand am cumparat-o, la inceputul anului acesta, era intr-o stare precara. A stat nemiscata cam un an, pe marginea drumului, in Bucuresti, o luase rugina destul de bine peste tot, iar partea mecanica... asa si asa.

La inceput a facut o excursie la Varu Nicu Motorsport, langa Pitesti, unde s-a dat jos de pe ea motorul si cutia de viteze, s-au desfacut complet si s-au revizuit.

Apoi primul lucru de care m-am apucat a fost refacerea oalelor spate. Saraca, de la atata forja pe macadam si jump-uri, avea oalele crapate pe langa prinderea rollbar-ului. Nu era rau, dar n-aveam chef sa imi sara amortizoarele in timpul cursei... asa ca am dus-o la un atelier, unde cred ca un nene m-a blestemat bine dupa ce s-a chinuit zile bune sa modeleze tabla groasa de 4mm (sau chiar mai groasa, nu-mi mai aduc aminte bine), sa inveleasca oalele pe exterior si interior, si sa le prinda de rollbar. Bine, cu tot tacamul, curatat bine, sudat, ciocanit, invelit... Schimbat si bieletele de directie cu capetele de bara.

Si pe urma a papat direct cursele de care va ziceam, ca alt buget n-am mai avut, decat sa-i cumpar anvelope de macadam noi (slickuri deja aveam). M-am impacat cu ea foarte bine, e foarte docila, are un comportament destul de neutru, si previzibil. Sincer sa fiu, mi-au spus asta oameni mai "imbatraniti" in sportul asta, dar nu i-am crezut la inceput. Masina este ideala sa-ti faci mana, la inceput, nu te ia pe nepregatite.

Normal, la coasta nu prea ai cum sa faci performanta, lipsa de putere isi spune cuvantul. Insa m-am distrat pe cinste si pe asfalt :

sau

Iar la macadam, e super, mai am eu multe de invatat pana sa zic ca nu este suficienta masina... Cu putin stang pe frana si te distrezi la maxim :

 

Cam asa arata masina "la inceput" : http://picasaweb.google.com/gbelecciu/0810Mai2009VTMRasnov

Si cam asa arata acum : http://picasaweb.google.com/gbelecciu/Proi...RaliuAugust2009

 

Mai este mult de munca la ea, dar sper ca va iesi ceva frumos !

 

 

Am primit cateva sugestii sa spun in mare cam ce am facut, sub forma unui mic "jurnal"... Nu dati cu bolovani daca o sa mai spun prostii, nu mi-e rusine sa recunosc faptul ca nu ma pricep extraordinar la mecanica, iar la vopsitorie, cu atat mai putin...

In primul rand mii de multumiri mecanicilor Luci si Gabi, fara ei nimic din acestea nu era posibil. Baieti foarte muncitori si cu un mare caracter !

 

Ziua 1 : Dezechipare completa masina. Aripi fata (nu au mai fi putut recuperate, rugina le patrunsese), scaune, centuri, instalatia de stingere, stopuri, faruri, semnale, toate chederele, suport picioare, diversi alti suporti si prinderi, etc. etc... Suna simplu, dar sunt o gramada de porcarii si chichite de care te lovesti. Pe masura ce a trecut timpul, s-au facut tot felul de improvizatii, de care ne-am lovit acum la dezechipare, si la care ne-am gandit cum le vom pune la loc sau cum le vom schimba (fire electrice, conducte diverse, instalatia de stingere, prinderi diverse). S-a dat jos rapid benzina din rezervor folosind pe direct pompa de combustibil.

 

Ziua 2 : S-a pus masina pe o parte, si da-i bataia la curatat. Smirghel, flex, discuri si perii de curatat, pana cand burtica masinii a fost curata. Din fericire, tabla era ok, mult mai ok decat ma asteptam, nu o strapunsese rugina. S-au mai sudat una alta, mai ales s-au curatat si reintarit lonjeroanele. Apoi grunduita toata, lasata la uscat, iar pe seara dai cu antifon la greu. Am alergat ca disperatul dupa chederele de usi si culisele de geam (garniturile si periile). Foarte greu de gasit astea, domnule, parca-s facute pe alta planeta... si tot imi lipseste setul de garnituri pentru geamul dreapta spate, nu le gasesc deloc...

 

Ziua 3 : Terminat cu antifonul (s-au mai completat zone mai delicate, laterale, etc.), masinuta pe roti iar. Cu ocazia asta, am schimbat discurile de frana, placutele de frana, curatat etrieri si schimbat garniturile lor. Am schimbat si fisele de bujii, cele vechi nu aratau prea bine... Schimbat aripile fata cu aripi de SuperNova, schimbam si semnalele cu altele de SuperNova, albe, dau mai bine. Curatat contra-aripi si zona din fata, sudat ce a fost nevoie pe la oale si pe la contra-aripi. Si de acum a inceput balciul... mastic, chit, fibra, indreptat, slefuit, frecat, praf la greu...

 

Ziua 4 : si iar de la capat... Chiar daca nu va iesi perfect la aliniament, am stabilit cu baietii sa incarce cat se poate de putin cu chit / fibra. De ce ? Fiindca nu tine... la prima saritura serioasa pe care o faci, zboara tot... si n-are rost. Am ales sa renunt la eleronul spate, era vai de capul lui, si personal imi place mai mult spatele fara eleron, curat. Asa ca... ceva munca serioasa pentru indreptat frumos portbagajul si astupat gaurelele de prindere... Am renuntat si la yalele de pe usile din fata (incercam sa-i punem o inchidere cu telecomanda). La capota iar a fost show, avea gauri in ea pentru prinderea rampei de faruri (la care am renuntat, nu cred ca voi mai vedea curand proba de noapte in Romania) si am vrut s-o facem "bad boy look", s-o mai coboram putin peste faruri. De restul nu va mai zic, vedeti in poze... Au frecat baietii aia la masina de au facut bataturi la maini, pe bune.

 

Ziua 5 : Fuller ? Cred ca asa ii zice... aplicat, uscat, curatat, frecat, spalat si mai-nu-stiu-cate. Arata fain masina dupa prima spalare, gri-sobolan, cenusiu, o usoara tenta de mov in functie de cum te uitai la ea :) Glumeam cu Luci s-o lasam asa, era foarte originala, ii lasam pe toti masca daca apaream la curse cu ea asa :D

 

Ziua 6 : Vopsit alb boreal. A iesit mai bine decat ma asteptam, pentru o vopsitorie fara cuptor. Ceva probleme la doua usi, dar care deja le corectau baietii cand am venit sa vad masina. Au vopsit si interioarele de portiere, urmand sa fie facut apoi tot interiorul masinii, inclusiv rollbar-ul (curatate toate si revopsite).

Edited by BGeo

Share this post


Link to post

Bravo, dom'le.

Cat a costat masina, dementule? :D

Share this post


Link to post

Masina a costat "doar" 1.700 de euro. Insa dupa achizitionare au venit costurile "adevarate". Numai 4 anvelope de macadam au costat 2.000 RON, iar de revizii nu-ti mai povestesc.

Cel mai usor lucru este sa cumperi masina si sa te duci la o cursa. Abia dupa iti dai seama de adevarata dimensiune a lucrurilor. Pacat ca la noi inca nu este mediatizat acest sport, si gasesti foarte greu sponsori. Normal, ca doar la stiri este cate un fotbalist sau vreun finantator mistocar care il scuipa pe altul...

Share this post


Link to post

Foarte frumos, n-am cuvinte. Pasiunea e totul.

 

Si sunt perfect de acord cu ultima replica. Nu stiu de ce se mai numeaste rubrica sport. Ar trebui sa se redenumeasca "fotbal". Si nici macar fotbal nu e, se prezinta ce-au mai facut cine stie ce smecher, pe cine a mai batut, cum a ramas fara permis cutare...etc. Sunt satul.

 

Ps. Cand participi la urmatoarea? :D .

PS2. Cati cai are motorul acum? Benzina de care, mai merge 95?

Edited by Dj_Dark

Share this post


Link to post

Multumesc frumos. Intr-adevar, chiar de pasiune am mai tinut masinuta. Inca ma bucur la maxim cand bate alte masini cu pretentii :) In general feeling-ul este : uite-l si pe saracu' asta cu Nova... si pe sfarsite, se schimba impresiile... sincer, la VTM la Rasnov, dupa terminarea cursei, stateam jos pe strada, langa masina, si-mi strangeam boarfele... si aproape mi-au dat lacrimile cand unii dintre cei care coborau (spectatori) ma aplaudau / claxonau din masini, trecand pe langa mine.

La macadam mai ma duc la urmatoarele doua etape de la Slalom Paralel, la Sibiu (12.09, si 17.10). Sunt pe locul III la clasa 1.6, la jumatatea sezonului, si sper sa fie totul bine si sa ma mentin pana la final. VTM, nu stiu, mai este o etapa de Campionat National la Rasnov, dar... e foarte scumpa inscrierea, si cu suspensia de macadam am zis ca nu mai am ce cauta la coasta (aia de asfalt trebuie refacuta).

Cai ? Cand era in mintile ei (adica probabil prin '99 :) ) ar fi trebuit sa aiba cam 110. Acum cred ca se invarte in jur de 90. Benzina merge si de 95, daca n-o urci in ture. La cursa, benzina macar de 99, sau mai sus, ca merge mai tot timpul in 6.000 de ture.

Share this post


Link to post

Incepand cu 7.10, vedeti filmul urmator

http://www.youtube.com/watch?v=fy8LJx71_9o

(poate si mai devreme).

 

Super ideea asta, te face sa inveti sa conduci, fara sa fii foarte atent la aspectul financiar.

Share this post


Link to post

Cam pe ideea asta am luat si eu Nova... e relativ ieftina la intretinere si mai poti oarecum sa mergi la curse cu bani din buzunarul tau. Ca idee comparativa, revizia unui Logan echipat de raliu, dupa o etapa de raliu de macadam (cam 100 km proba speciala) este undeva in jur de 2, 3.000 de euro... in functie de greutatea talpii si de duritatea traseului.

Share this post


Link to post
... unii dintre cei care coborau (spectatori) ma aplaudau / claxonau din masini, trecand pe langa mine ...

Nu trebuie sa te mire, spectatorii aplauda spectacolul, pe ei ii intereseaza mai putin cronometrul.

Share this post


Link to post

Felicitari, tine-o tot asa! :)

Share this post


Link to post

@tolin : Perfect corect si adevarat ! Sa stii ca n-am incercat din prima faza cu frana de mana, am mers curat, la timp, sa vad daca pot sa fiu in zona celor mai slabe masini de la coasta, Logan-urile preparate. Insa din pacate nu ma pot tine decat la cateva secunde dupa ele... au ceva mai multi caluti, cutia e comparabila, au slickurile mai late, insa suspensia lor (ma refer atat la conceptie, cat si la faptul ca e noua de un an, doi) este net superioara fata de ce am eu (de macadam)... iar Loganul este mai lat, si caroseria este mai bine rigidizata. Din pacate, chiar daca multora nu le convine sa spuna, este un salt tehnologic imens, fata de Nove...

Si de aici faza cu frana de mana. Decat sa raman in memoria spectatorilor ca "ultima clasata masina care a mers curat", mai bine "ultima masina clasata dar care a facut spectacol"...

@wolfman : multumesc !

Edited by BGeo

Share this post


Link to post

Felicitari pt pasiune,felicitari pt masina,felicitari pt ceea ce faci :osanale: .Tare mi-ar place sa ma dau si eu putin,cred ca e bestial.Tine-o tot asa si sa ne prezinti daciuta cand e gata.Multa bafta. =D>

Share this post


Link to post

Alaturi de clipurile care te privesc, pe youtube, exista o filmare interesanta: camera fixa orientata perpendicalar pe un ac de par care reda evolutia fiecarui concurent. Pilotii ar trebui sa studieze aceste filmari, desi virajul este aproape de mijlocul traseului si virajele tehnice abia urmeaza, multi dintre ei ajunsesera la un puls prea mare si greseau trasa intr-un viraj simplu, cu o singura trasa ideala, precum este acul de par. Asa cum, pilotii ar trebui sa-si monitorizeze tensiunea si pulsul pe parcursul unei probe, e cel mai obiectiv mijloc de-a afla cine poate continua in sportul acesta si pentru cine este mai bine sa se lase. Nestiutorii spun ca in acest sport se cauta adrenalina, evident, au auzit comentariile celor din mass-media, dar minime cunostinte spun ca emisia de catocolamine (familie de hormoni din care face parte si adrenalina) este cel mai mare dusman.

Edited by tolin

Share this post


Link to post
Incepand cu 7.10, vedeti filmul urmator

http://www.youtube.com/watch?v=fy8LJx71_9o

(poate si mai devreme).

 

Super ideea asta, te face sa inveti sa conduci, fara sa fii foarte atent la aspectul financiar.

 

Votez pentru...aia cu elanii, noi cu bizonii din trafic :)

Cind vedeti filmul e una alta e sa fii in masina...chiar si pe locul din dreapta, senzatia e super...sa zbori prin padure cu 80-100km/h...dupa vreo 3 ture de traseu ~ 5km lungime eram cu stomacul in git dar mai vroiam :) ... cea mai tare amintire din Suedia  <img src= ("> :(  <img src= ("> :( pacat ca nu e si pe la noi...

Share this post


Link to post

In primul rand felicitari pentru munca depusa si pentru faptul ca ai indraznit sa investesti intr-o chestie cu un rezultat mai mult decat incert.

Am si eu cateva intrebari la tine: unde si cand ai obtinut licenta de pilot? Cat te-a costat scoala? In ideea ca nu vreau sa particip la raliuri ci doar sa pot sa conduc in conditii de siguranta o masina care in acest moment nu o prea stapanesc (recte o Impreza STI) este indicat/suficient un curs de pilotaj auto?

Share this post


Link to post

Multumesc, licenta am luat-o in 2006, in Bucuresti, si am facut scoala de pilotaj la Stefan Vasile, a costat 300 de euro, a fost o singura masina de scoala, Dacia Nova.

Actualmente un curs de pilotaj mai deosebit (la Titi Aur - Ciolpani, pe tractiune fata / spate / integrala - are masini "separate" si le conduci pe rand pe toate) costa 1.000 Euro.

Pentru ce vrei tu, este indicat un curs de pilotaj, dar nu este suficient daca il faci in Romania... Fara sa intru in detalii si sa deviem, perioada (2 zile in weekend) si numarul mare de participanti nu-ti asigura experienta practica necesara. Baza teoretica ti-o poti asigura si din alte surse, iar practica... e sfanta, si lunga... si nu pupi prea multe minute de pilotaj in conditiile actuale. Ceva cum se face in Germania, Finlanda, pe o perioada de o saptamana, merita, dar si costa (cateva mii de euro).

Share this post


Link to post

Felicitari, sper ca la final sa te bucuri la maxim de aceasta masinuta!

Share this post


Link to post

Frumos!Felicitari pentru curajul de care ai dat dovada cand ai hotarat sa investesti intr-o Nova Gti!Ma uit la pozele cu masina si parca imi aduc aminte de cum povestea tata de Dacia 1310 pe care o avea la raliu...Sper ca intr-o zi sa reusesc sa fac saltul de la Karting la VTM...dar asta depinde de partea financiara!Mult succes in continuare si sa speram ca intr-o buna zi sa iei startul aici acasa in prima etapa de national!Numai bine!

Share this post


Link to post

Teaser : foto086hpb.th.jpg

 

A mai trecut o saptamana, lucrarile merg bine si frumos. Toate pozele noi le-am adaugat in aceeasi galerie pe picasa, http://picasaweb.google.com/gbelecciu/Proi...RaliuAugust2009

 

Ziua 8 : Masinuta a stat doua zile la "dospit", sa se usuce vopseaua pe ea. Mie mi se parea ok cum iesise, dar baietii sunt foarte atenti la detalii, si meticulosi... drept pentru care, "au stricat" portiera stanga fata, si

dreapta spate, ca sa le faca iar :) Intreg circul, indreptat, slefuit, finisat, fuller, intaritor, vopsea...

La motor nu am facut nimic momentan, nici macar nu l-am spalat de la ultima cursa, fiindca are o gramada de fire si firisoare care stau pe unde apuca, sunt izolate prost, sunt aproape de piese calde, etc. Incercam sa refacem toata cablaraia din compartimentul motor, dar... mai incolo... Am schimbat doar fisele de bujii, cele vechi aveau izolatia stricata, acum sunt mandru posesor de fise de bujii mov-albastrui, high performance silicone wiring :)

Ziua 9 : Capota "bad boy look" incepe sa se contureze. A fost indreptata, aranjata, se va pune plasa la orificiul de aerisire, la fel si la spoilere, grila fata va fi decupata si facuta cu plasa, si ea. La prima vedere, cand se usuca pe pubela de gunoi :) , nu pare prea coborata, dar cred ca va da bine pe masina.

Ziua 10 : Baietii astia sunt prea meticulosi :) Nu le-a placut cum era vopseaua pe intariturile de pe interiorul capotei, iar au curatat-o si au refacut-o. Iar masina are acum un nou model de stickere, Click, Libertatea, Evenimentul Zilei..., ca sa poata fi refacute portierele care nu iesisera perfect.

Ziua 11 : Ceva polish prin unele zone, sa arate mai bine, orice ai face, nu te poti da peste cap cand vopsesti in garaj, fara cuptor. Au ramas niste fine linii de demarcatie, fiindca s-a vopsit in doua ture, dar sunt multumit, arata foarte bine.

Ziua 12 : Gata, masina e vopsita complet, uscata, la fel si capota. Nu o mai recunosc aproape, fata de cum arata cu vechea vopsea.

Ziua 15 : Incepe lupta de asamblare... usor de zis, greu de facut. Nu se mai potriveste nimic la loc, pe masina... Daciile si asa erau strambe dupa cativa ani, saracuta asta, a fost si data peste cap, odata, plus forjata pe macadam. Bine ca are rollbar, ca altfel arata ca un caine d-ala, care alearga cu picioarele din fata intr-un plan, si cu alea din spate in alt plan...

V-am povestit ca am schimbat toate chederele, si am cumparat chedere noi... o adevarata aventura, nu se mai fabrica si de-abia le-am gasit... Acum sa vezi, ca sunt noi, si "umflate", comparativ cu cele vechi... S-a pus chederul de portbagaj, si de-abia am reusit sa-l mai inchidem :) Pana se mai lasa putin chederul, am niste aliniamente faine, de poti baga degetul prin ele :) insa momentan tot ce ma intereseaza este ca nu mai intra apa in masina. Lasa ca le tasez eu dupa cateva sarituri pe pod... O sa fie fain cand o sa fie montate si alea la usi, sa vad cum mai inchid usile :) )

Ziua 16 : Dupa ceva chinuiala cu aliniamentul aripilor fata, faruri, semnalizatoare, ta na na naaaaaa : capota e pe masina ! Dupa parerea mea, arata bestial, incruntata, agresiva, i s-a schimbat look-ul complet. Abia astept s-o vad cu grilele si cu spoilerul modificat... Pana acum sunt foarte multumit de ce au facut baietii, nimeni n-ar fi avut rabdare cu toate maruntisurile si detaliile...

Share this post


Link to post

INCREDIBIL!!!!

 

 

Felicitari pentru pasune si noroc in ceea ce faci!!!!

 

Sper din tot sufletul sa iti prezinti masina si pe daciaclub. Sunt si acolo cativa pasionati care mai au habar de cate ceva ( fff putini pasionati) . Sper sa ne intalnim si acolo.. :osanale: :osanale:

Share this post


Link to post

Foarte frumos. Fisele alea mov nu sunt bosch? Ca vreau si eu, am vazut la cineva odata.

Share this post


Link to post
... grila fata va fi decupata si facuta cu plasa, si ea ...

Atentie, daca plasa n-are ochiurile foarte mari, iti va reduce dramatic debitul de aer necesar racirii radiatorului si motorului !

Share this post


Link to post

Multumesc pentru avertizare, o sa-i fac atenti pe baieti legat de acest aspect. Ma gandesc ca ar trebui sa aiba ochiurile cam cat sunt cele de pe grilele alea imense, de Peugeot :)

Share this post


Link to post
@autom : este deja prezentata si acolo,
:osanale: :osanale: :osanale: :D

Scuze!

Share this post


Link to post

Foarte faină treaba, felicitări! :thumbl:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...