Jump to content
Sign in to follow this  
Guest Mecmar

Check Engine

Recommended Posts

Guest Mecmar

Tot s-a discutat de acest led check. Unii asteapta sa se stinga si apoi pornesc motorul, altii nu. Buun fiecare cum crede de cuviinta. Flex spune ca la cartulie nu scrie nicaieri ca trebuie sa astepti 4 secunde si apoi sa se stinga sa poti porni motorul. o.k.

1. Pai daca este asa de ce l-au mai pus la bord dom'le? :scarpin:

2. CE ROL ARE? @-)

Dupa umila mea parere care nu este documentata in aceasta directie, inclin sa cred ca este un martor al faptului ca pana la pornirea motorului, toate verificarile efectuate de ECU in interior (amorsare pompa benzina, etc, etc) sunt o.k. si motorul poate fi pornit.

Daca ceva nu este in regula el ramane aprins si ti se aprinde si tie unul.

Buun. Pai la toate masinile care-l au, el se stinge. Exceptie face Matizul E3?

Acum la raspuns ca sa o lamurim odata pentru totdeauna, dati si voi un raspuns documentat, s-au atasati la raspuns - parerea mea -. :D

Daca s-a discutat si lamurit rolul lui, domnilor dati cu guma peste topic.

Share this post


Link to post

Cica dupa e2 in sus alta-i regula de semnalizare. Chestiune de conventie. Oricum, chiar daca se stinge la e2 inainte, n-ai certitudinea ca motorul este ok si ca va functiona corect. Rolul lui este informativ, adica daca ti se stinge, ai mai multe sanse sa porneasca motorul si sa functioneze corect. Daca blinkaneste, atunci ecm a depistat o amomalie statica si daca faci procedura de citire cod de eroare si ai rabdare sa decodezi semnalele Morse emise, atunci poti avea o informatie orientativa asupra defectului (ceva asemanator cu codurile de eroare din IT, adica mai mult te baga in ceatza decat sa te lamureasca). Un fel de economie la biti, in loc sa puna un mic display LCD pe care sa scrie clar, cu caractere de imprimanta IBM: "bey boule, mai spala-ma". Bineinteles ca pentru 99% din soferi orice mesaj seamana cu cel de mai sus si ajung tot la mana mecanicului, care te asteapta cu mana pe scula. Si pentru ceilalti 1% situatia este cotoioasa si in 50% din cazuri tot la mecanic ajung, care acum tocmai are scula incalzita de la ceilalti.

Va spun eu, o sa plangem dupa Dacia noastra pe care o reparam pe marginea shantzului. Probabil ca de la e5 incolo fiecare pornire va trebui asistata de mecanicul de serviciu pe zona impreuna cu politistul de proximitate, care este si intocmeste procesul verbal. Asta in cazul ca ai platit rovinieta de pornire motor si ai autorizatie de la primarie, care se reinnoieste anual. Ca asa-i la istorie, trecutul este glorios si viitorul este incert.

Share this post


Link to post
Guest Mecmar

:rtfm:

Dupa lungi cautari, am gasit urmatoarele date de interes: :compupunch:

Am gasit un raspuns, care se pare a fi mult mai complex, motiv ptr. care am sa postez strict doar cateva din problemele care fac referire la acest check engine led – sau martor SES.

In nici un manual NU se specifica in mod expres: ,,Rotiti cheia in contact pana la pozitia 2, asteptati 4 sec. sa se stinga ledul si apoi porniti motorul”. Insa daca se citeste manualul de la inceput pana la sfarsit se subintelege foarte clar de ce trebuie sa se astepte cele 4 sec si anume:

In cele 4 secunde de asteptare se efectueaza in jur de 50 de verificari a elementelor ce comanda motorul, timp in care senzorii existenti (peste 10) transmit informatii modulului E C M.

Senzori: senzorul de presiune absoluta din galeria de admisie, senzorul de pozitie a clapetei de acceleratie, senzorul de temperatura a lichidului de racire, senzorul de oxigen, senzorul de detonatie, senzorul de temperatura a lichidului de racire, senzorul de viteza a vehicului, senzorul optic s.a.m.d.

Dupa efectuarea tuturor verificarilor in acest moment intervin mai multe cazuri particulare din care amintesc: ledul se stinge, clicaie intermitent, ramane aprins. NORMAL este ca acest led sa se stinga, insa si in acest moment intervin iar alte multe situatii cum ar fi: motorul porneste sau nu, daca porneste se balbaie, etc., etc., Nu pot posta atatea cazuri sunt extrem de multe.

Printre altele: in momentul in care ledul se stinge este indicat fie sa se porneasca motorul fie sa se aduca cheia de pornire in pozitia de revenire pentru a nu fi afectat ECM-ul, deoarece in aceste momente el este alimentat cu tensiune electrica si se poate defecta.

In situatia in care ECM detecteaza un defect, martorul SES se aprinde si un cod de defect este inregistrat in memoria ECM. Daca defectul este intermitent, martorul se stinge cand problema dispare, insa codul de defect ramane in memoria ECM pana este intrerupta alimentarea cu tensiune a ECM. Intreruperea alimentarii ECM pentru 10 sec., va duce la stergerea codului de defect inregistrat in memorie. De aceea se recomanda ca dupa efectuarea reparatiei sa se intervina si sa fie sterse codurile de defect din memoria ECM. Codurile de defect sunt foarte multe la numar.

De cate ori este intrerupta alimentarea ECM-ului, trebuie efectuate o serie de operatii pentru ca el sa ,,invete” din nou reglajul corect pentru IAC, pentru a avea un mers in gol corespunzator, adica sa mearga motorul normal.

ECM-ul are nu mai putin de 55 de contacte la care sunt conectati senzorii, releele etc.

 

Foarte sofisticat acest ECM, si ma intreb cum o fi la alte masini cu tze calculatoare de bord, senzori peste senzori s.a.m.d.

 

Pentru Matiz E 3, deocamdata documentatie lipsa deci nu stiu daca regula se aplica si acolo, iar raspunsul celor din service va fi cunoscutul... ,,asa face la toate" Semnat MAREAN care este.

Edited by Mecmar

Share this post


Link to post

Zi unde ai gasit date despre ecm, sa citeasca si ochii nostri.

Share this post


Link to post
Guest Mecmar

:D

Eram sigur ca vei fi primul! Hi! Hi!

Am un tip care mi-a dat toate datele astea existente pe un cd. :osanale:

 

:o fftopic: Sa nu-mi spui ca nu este bine ce-am postat.. :) )

 

Nu mai pune mesaje consecutive, ai opţiunea "Edit" la ultimul mesaj scris !

Share this post


Link to post

E corect ce ai scris, dar poate aflam mai multe, sa iesim dracului din orbecaiala asta. Fabricantul asta iti vinde un produs fara sa-ti dea si modul de intrebuintzare, de parca proprietarul ecm-ului ar fi altcineva.T'leMM-nB,cu nepot cu tot.

Share this post


Link to post

cateva observatii experimentale:

4 sec cred ca e perioada in care bazaie benzina, dar ledul mai sta aprins si dupa aia, iar ecm-ul mai presteaza. la ochi eu as zice ca ii ia vreo 10s cu totul sa isi termine verificarile.

computerul de matiz nu are 55 de contacte ci vreo 130.

10 senzori e din ciclul 'o sa fac 18 ani peste 6 ani'. eu am gasit 14 si n-am facut bucati toata masina.

computerul de matiz e un computer destul de destept si nu cred ca pe masinile mai scumpe sunt computere mult mai destepte, cred insa ca sunt mai putin criptice mesajele. daca stai sa te gandesti, nu costa mult sa pui 100.000 tranzistoare in plus in procesor -- chiar e mai ieftin daca la toate masinile pui acelasi computer -- in schimb e mult mai scump sa pui un afisaj care sa dea userului informatia intr-un format citibil.

 

parerea mea, care este, este urmatoarea: masina daca n-are bube, oricum porneste, cu check sau fara check, cu bâz sau fara bâz. de-aia nici nu scrie nicaieri sa astepti checkul. mai ales ca nu da bine sa-i spui userului ca daca ii moare motorul in intersectie sa astepte el 10s pana da la cheie.

daca insa are o buba si astepti checkul, ai o sansa sa te prinzi inainte sa dai la cheie, lucru care in anumite situatii (rare sau foarte rare) poate sa scuteasca cateva milioane de pe nota de plata de la reparatii.

Share this post


Link to post
mai ales ca nu da bine sa-i spui userului ca daca ii moare motorul in intersectie sa astepte el 10s pana da la cheie.

pai depinde din ce cauza ii moare motorul in intersectie...

Share this post


Link to post
computerul de matiz nu are 55 de contacte ci vreo 130.

Ce zici Ano, dupa dezmembrare si remontare ti-au ramas vreo 75 de contacte in plus, la ecemeu ? Dar suruburi, piulitze si alte alea, cate?

Share this post


Link to post

sa stii ca am pus 2 suruburi si 4 piulite de la mine si la sfarsit am ramas cu 1 surub si 2 piulite ale masinii, asa ca per ansamblu am adaugat piese, nu am ramas cu piese :banana:

Share this post


Link to post
Guest Mecmar

@ANA :) >-

Cred ca din momentul in care ai pus cheia in pozitia 2, si pana la stingerea SES-ului sunt 10 s., cu tot cu amorsarea pompei de benzina sau chiar mai putine. Maine dimineata verific practic.

Schema studiata de mine (este furnizata de Daewoo Craiova) are exact un conector cu 55 de terminale, nici unul in plus, nici unul in minus. Vorbesc de terminalele carcasei ECM-ului.

Am spus peste 10 senzori, tu ai gasit 14, iar eu de la zece in sus nu i-am mai numarat pentru ca nu-si avea rostul, motiv ptr. care am enumerat doar cativa cu titlu informativ.

In timp user-ul o sa-si dea si el seama ca i-a ,,murit'', o sa vada cum si-o rezolva,dar ca sa stai la intersectie la universitatii sau la Romana sa mai astepti si check-ul...

Ei nici chiar asa, poate iti dai seama tu, inaintea check-ului ca poti detecta un virus inaintea senzorilor. Eu sincer nu prea cred ca dimineata la 06,30 chiar pot sa fac chestia asta mai ales dupa un sprit sau cand sunt -15 grade alcoolice pe afara.

La Dacie te cred, dar aici nu prea. :) )

Edited by Mecmar

Share this post


Link to post

in fine, acuma nici mie nu imi trece prin cap vreun scenariu cat decat probabil, dar un exemplu pot sa iti dau: cand am pus masina la loc uitasem senzorul de la aer, si a stat checkul aprins, asa ca am ridicat capota sa vad ce n-am conectat. e la fel de adevarat ca daca porneam fara senzorul de la aer nu se intampla nimic, dar pe de alta parte daca zi de zi mergi cu masina si se stinge checkul iar intr-o buna zi nu se mai stinge, eu zic ca de bun simt e sa ridici totusi capota si sa te uiti inainte sa dai la cheie.

Share this post


Link to post

Depinde.

 

Mie mi s-a aprins odată (după segmentare) check engine. Nu se mai stingea. Evident, toate ipotezele macabre îmi treceau prin minte, becul tot nu se stingea, deja îmi puneam problema dacă reuşesc să ajung înapoi la service...

 

Buşonul rezervorului nu era bine strâns (probabil ciordiseră şi omuleţii ceva gaz), de unde lipsă presiune în alimentare, de unde check engine. Face parte din atitudinea actuală a producătorilor: cât mai puţine informaţii pentru end-user, doar-doar să ajungă în service, la mâna mecanicilor. Cred că dacă ar putea, ar pune un singur bec roşu, cu ! pe el, indiferent că e pentru nivelul de lichid de parbriz, presiunea din cauciucuri, sau presiunea uleiului.

 

D-aia e aşa frumos bordul de Ferrari: vreo dooj' de beculeţe, fiecare cu rolul lui de avertizare :)

Share this post


Link to post
Guest Mecmar

Ana tu ai dreptate ca poti da la cheie chiar daca este SES-ul aprins, dar sti cum este treaba, ca in momentul acela prin cap iti trec o mie si una de idei de la cele mai albe pana la cele mai negre. Este posibil ca defectul sa fie minor, dar poti sti ca nu ai probleme pana la serviciu? Si la astea nu mai merge cu patentu' si sarma.

Si pe urma vi aici spui ,,fiti atenti ce am patit" dar pana la forum, dai o tura pana la primul service. Asa procedezi cand esti un pic pictor in auto, dar daca ai ceva idei poti sta linistit si remediezi defectul minor cand ai timp.

@Vaxxi s-au gandit la noi si ce-au zis bajetii: ,,lasa-i nene mai usor pe astia cu beculetele multe ca de-abia s-au dat jos din DACIA. Acolo aveau 2 becuri mari si late si daca nu si nu, atunci ridica capota si gata.

Nu-i vezi pe domnii cu Logan 1,6 MPI ca se descurca mai greu un pic de cand au bagat tehnica asta au abeesul? :shock:

Asa si coreenii! :tongue:

Edited by Mecmar

Share this post


Link to post
    Buun. Pai la toate masinile care-l au, el se stinge. Exceptie face  Matizul E3?

 

Am mers cu Cielo. La ala nu se stinge, po' sa stai pina a doa zi!

 

    Cred ca din momentul in care ai pus cheia in pozitia 2, si pana la stingerea SES-ului sunt 10 s., cu tot cu amorsarea pompei de benzina sau chiar mai putine. Maine dimineata verific practic.

... 

La mine , cel putin, mai sta nitel dupa ce se amorseaza pompa... dar cu totul nu cred ca-s mai mult de 5 secunde, cu indulgentza! Pe probate!

Share this post


Link to post

@Mecmar: la astea nu e cu patentu si sarma ci cu poxipolu si carbcleaneru :scarpin: (si cheia de 10, dupa cum explica sprite cand am venit la prima intalnire la palatul copiilor)

Share this post


Link to post
Guest Mecmar

:lavolan:

Am cronometrat astazi si rezultatul din momentul cand am pus cheia pe pozitia 2 si pana in momentul cand s-a stins check engine EXACT 4 SECUNDE cu tot cu amorsarea pompei de benzina.

:o fftopic: ANA daca n-ai poxipolu, supergluuuu sau picatura ii b-( aluia de la service de-l zapacesti saracu. Pai crezi ca toata lumea are garajul tau?! :D

Deci si la Matiz E3 acelasi lucru.

Edited by Mecmar

Share this post


Link to post
Am mers cu Cielo. La ala nu se stinge, po' sa stai pina a doa zi!

si la espero e la fel. se stinge abia dupa ce pornesti motorul si daca n-ai nici o problema. eu astept pana isi termina pompa de benzina bazaitul.

asa m-am obisnuit.

Share this post


Link to post

Scurt pe doi.La matiz euro 2 se stinge apoi dai la cheie ,la euro3 nu se mai stinge.E o smecherie nu? Mai ales ca acest "lux" costa 1000euro.

Share this post


Link to post
Guest Mecmar

Dai un ban, dar sti ca nu-l mai ai!  <img src= (">

@bobi Ti-am fi recunoascatori daca ai putea sa ne si argumentezi constatarea ta.

Edited by Mecmar

Share this post


Link to post

Tehnic nu ,ca ma depaseste acest motor euro trei.Dar pot sa-ti argumentez d.p.d.v.material.M-am hotarat pe 31 dec 2004 sa-mi schimb dacia cu matiz si m-am interesat cat costa=5000.La nici doua saptamani aflu ca matiz ac=5800.Bun,concluzia =daca ma grabeam sau daca ma imprumutam aveam aceeasi masina cu 800 euro mai putin.Diferenta "care este"?

Share this post


Link to post

Daca te informai, ai fi aflat de mult ca din 01.01.2005, in Romania, nu se mai produc auto decat cu motoare euro3. Productia veche a fost oprita de mult si s-a bagat o oferta avantajoasa pentru a epuiza stocul ramas. Asa ca ai cumparat o masina cu un motor euro3, mai scump cu 300 euro fatza de pretul vechi. Asa ca lipsa de informare costa. Dar nu dispera, diferentza merita si banii ii recuperezi in timp. Sau poate nu stii ce ai cumparat ?

Share this post


Link to post

Daca ar fi doar o diferenta de pret.insi un catalizator...ar fi strigator la cer.. in schimb sunt multe chestii destul de noi pe euro 3, am citit pe un topic pe aicea..in care se face referire la numarul de senzori, partea de aprindere, cutie...

...de chestie puneti un E2 pe rampa...uitati-va atent la partea mecanica...si apoi la un E3...gasiti cel putin 10 diferente...eu sper spre bine...oricum va tin la curent...

 

 

off topic: prima buba...scartie geamul de la indicatoarele de bord

 

cheers all :drinkers:

Share this post


Link to post
Guest Mecmar

In situatia in care martorul SES da semne de ,,oboseala" si nu se mai aprinde se pot face un minim de verificari dupa cum urmeaza, pana a se ajunge la service:

- exista o siguranta in panou numita F1 si trebuie verificata ptr. a se stabili daca este arsa sau nu.

Multe probleme apar de la un asa-zis terminal 43 (trebuiesc numarate de la 1 la 50 si astfel se determina cel de-al 43-lea), care terminal reprezinta exact martorul SES.

- dupa ce s-a gasit trebuie masurata tensiunea de alimentare a martorului, masuratoare facuta cu un voltmetru. Daca tensiunea is ok mergi la:

- verificarea becului martorului SES - bun sau ars

- poate fi o intrerupere sau un scurt la masa in circuitul dintre acest terminal 43 al conectorului ECM si martorul SES. In panou exista 2 sig. Ef4 si Ef19. trebuiesc verificate. Bune sau arse

- mai exista terminalele 24 si 32 ale conectorului care pot fi deteriorate sau prost conectate. 24 - tensiunea de aprindere 32- alimentare tensiune de aprindere.

Trebuie facuta totusi o miniverificare in ceea ce priveste conectorii. In general cauza neaprinderii check engine-ului poate fi un contact imperfect iar daca acesta nu apare se procedeaza la verif. de mai sus. Daca nu si nu atunci... service-ul va asteapta cu mult drag. :lavolan:

Share this post


Link to post

Daca mai citesc topicuri de-astea o sa ajung sa cred intr-o zi ca mi-am luat avion.Si nu-i decat un maty mic,dar bun ce-i drept

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...