Jump to content
Sign in to follow this  
ibogdan75

Ajutor!ce Este Aceasta Piesa?

Recommended Posts

Ca sa ne intelegem,termoelementul de dilata din ce cauza?Nu trece lichidul de racire prin el?Sau pe langa...caci altfel cum sa se dilate? :scarpin: Azi am reusit sa o scot,este o sonda de temperatura ceva,caci la caldura isi micsoreaza rezistenta.Maine am sa mai fac o poza ceva mai de departe ca sa se vada mai bine.Problema e ca nici nu stiu ce rol are,ci doar pot banui :(

Share this post


Link to post
Nu are legatura cu indicatorul de temperatura din bord.

E un senzor de temperatura care comunica cu unitatea Lovato pentru a calcula corectitudinea amestecului. De obicei are firele de conectare cu unitatea anulate (probabil din fabrica...).

Trebuia sa mai cauti. S-a mai discutat.

 

Am mai gasit ceva.Dar la mine nu sunt anulate firele :( .Si eu credeam ca e ceva legatura cu amestecul,dar de ce imi pleaca socul automat mult mai repede fara acel senzor?Si poza facuta de juniormike.Cand voi pleca la munca mai fac si eu o poza.

post-17467-1227361258_thumb.png

Share this post


Link to post

la mine e invers :| ,cand pornesc motoru dupa ce porneste la rece adica vreo 16 ore nepornit,ca nu pleaca la prima :P din pacate.cat e socu automat in functiune pe cutie am verde galben,cand se opreste socu,se face galben rosu. hmm e ceva ciudat cu cutia aia,nimeni nu stie ce e ce face la ce ajuta cum sa rezolvam cu ea  <img src= (">

 

Ps nici eu nam nici un fir anulat toate care sunt duc in cutia aia de feed back.

Edited by CatalinC

Share this post


Link to post

Dupa 2 zile de sapaturi prin forum am gasit acelasi subiect.Imi cer scuze pentru dublarea topicului,dar nu am stiut ce termen sa scriu la "search".Rog moderatorii sa-l mute aici.Dar acolo ultimul post este din 2006 si nici de acolo nu am aflat ce face piesa respectiva.Cineva mi-a zis sa scot mufa din unitatea FEED-BACK ARIA si sa merg asa.Eu ma gandeam la o solutie tipic romaneasca-improvizatia  <img src= "> .Adica sa pun un buton in interior,sa intrerup sonda si sa o repun.Ma refer,pornesc motorul,dupa 38 secunde intrerup circuitul(sonda-unitate),pleaca socul,inchid la loc circuitul.Alte idei?

Share this post


Link to post

Te duci la un service daewoo autorizat, le explici problema si o rezolva baietii.

Share this post


Link to post

si sa mai lamurim ceva mic cu sonda aia :P firele ei se duc in cutia de feed back lavado,nu in dobina de inductie care da scanteia.

Oricum si eu am probleme cu pornitu dim la rece proma merge sanatos,trebuie sa mai umblu prinn service :| sa gasesc unu care chiar stie ce face saracia aia de cutie :P

Share this post


Link to post

Baieti, s-a mai discutat in diverse locuri despre piesa aia. Nu are topic separat pentru ca... nu merita.

E un senzor de temperatura care aducea informatii la unitatea de control al noxelor. Pedala s-a prins de asta fara sa vada piesa pe masina.

Se pare insa ca in practica nu prea face mare lucru, poate din cauza asta am observat ca cele doua fire albe care veneau de la senzor la unitatea Lovato sunt taiate la toate masinutele (Tico).

Teoretic, ar fi trebuit sa previna saracirea amestecului pe timpul cat motorul (respectiv socul automat) e rece.

In functionare, la cald, ar trebui sa fie aprinse ledul verde + portocaliu.

Daca amestecul e prea sarac, e posibil sa fie aprins doar verdele sau sa fileze verde/portocaliu.

Daca amestecul e prea bogat (prea multa benzina), vor sta aprinse rosu + portocaliu.

Daca la pornire sau in anumite regimuri de functionare apare un zgomot ca un barait/carait in partea dreapta a bordului, e normal. Se aude cum actioneaza electrovalva I.A.C. (aia neagra, ca un motoras, prinsa de o piesa de aluminiu care sta in fata amortizorului drept).

Toate cele bune.

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

In practica sa zic ca fara acea piesa mi s-a marit consumul si tot fara imi declanseaza socul automat dupa 38 secunde dupa ce pornesc motorul.In cazul in care cu ea,pleca dupa aproximativ 3-4 minute de cand cu frigul asta...Deci cam face ea ceva...Doar ca de cand am redeschis topicul ca sa zic asa,tot caut piesa si prin cataloage,tot degeaba.Asa ca,ma las pagubas...o sa-i pun intrerupator asa cum am zis mai sus.O zi buna tuturor si multumesc tuturor care au scris pe aici.

Edited by liviu25

Share this post


Link to post

Prietene, nu confunda lucrurile.

Socul automat reprezinta sistemul de obturare a intrarii aerului in carburator cu ajutorul clapetei de soc. Aceasta sta aplicata pe "gura" de aer a corpului I al carburatorului. Pe masura ce motorul se incalzeste, datorita incalzirii lichidului de racire se dilata si termoelementul socului automat, si incepe sa deschida clapeta de soc, progresiv.

Ceea ce spui tu ca "intra" dupa 38 de secunde de la pornirea motorului NU e socul automat, ci electrovalva de ralanti (I.A.C).

Daca ai sesizat aceste anomalii in functionare, de ce nu pui inapoi/reconectezi senzorul ala de temperatura? Nu am inteles daca il ai pe masina sau nu. Oricum, e o rezistenta termica de vreo cateva sute de ohmi, parca. Se poate masura.

Daca s-a mai umblat pe la reglaje la carburator, etc, se poate ca marirea de consum sa aiba si alte cauze...

Succes!

Share this post


Link to post

Am senzorul,doar ca am zis sa-i pun un intrerupator > :) .Sa fie electrovalva aceea de vina?Consumul l-am facut doar aproximativ,dupa litrometru.Si ca sa nu mai fie comfuzii.Pornesc motorul,se tureaza normal,ca si cum ar fi motorul cald(aprox 1000 rpm)si cu sonda aceea pusa ,dupa 3-4 minute incepea sa se tureze puternic.Asa,fara sonda,dupa 38 secunde se tureaza.Nu mai dureaza 3-4 minute.Multumesc de urare :) Imi place sa surubaresc la masina...dar sa fie cu urmari pozitive :)

Edited by liviu25

Share this post


Link to post

Ei, liviu25, ce ai mai rezolvat cu senzorul ala?

Eu ziceam ca e o termorezistenta, dar Dr.L zice ca ar fi o termocupla.

A mea are un piciorus rupt si voi incerca sa ii cositoresc un cablu cumva... E rupt chiar din rasina aia...

Daca stie cineva unde se gasesc de cumparat senzori din astia noi, sa dea un semnal si aici. Multumesc.

 

Inca studiem problema.

Toate cele bune.

Share this post


Link to post

Exact.

Inital am masurat piesa cu un ohmmetru si nu stiam de ce am indicatii diferite pe scale de valori diferite: nefiind un element de circuit pasiv(rezistenta),trecand o tensiune prin el se comporta diferit

Multe aplicatii industriale folosesc termocuplul ca senzor de temperatura

Termocuplul: http://ro.wikipedia.org/wiki/Termocuplu

La rece,am masurat 28mV si 2,8 micro A.

Atentie,ca daca e intr-adevar termocupla conteaza legarea firelor(sa nu fie pe dos). In cazul asta ma intreb de ce ambele fire sunt identice :grumpy:

Am dedus ca e termocuplu fiindca am inteles ca masoara temperatura,daca nu asta e functia lui,atunci poate fi altceva.

 

Kinetix-pileste rasina din jurul piciorusului si ar trebui sa poti lipi un fir. Deasupra pune niste rasina epoxi,sa nu se mai rupa

Share this post


Link to post

La voi la tico functioneaza I.A.C-ul ?Io am testato in cel mai posibil si romanesc mod.Am deschis carcasa filtrului de aer.am pus degetu pe orificiul furtunului de ia valva iac.si am turat motoru.Face un fel de vaccum ca imi aspira degetu in interior :) . E bine? :P

Io nu vreau so dezactivez,vreau sa merga toate piesele din motor bine :)

Share this post


Link to post

Da, Catalin, cam asta trebuie sa faca IAC-ul: sa deschida o priza suplimentara de aer atunci cand amestecul e prea bogat in benzina, saracindu-l.

 

Am demontat si am reparat senzorul de temperatura. Am conectat piciorusele in ambele feluri. Masina a mers cam la fel de bine. Dar dupa oprirea motorului, dupa prima varianta de montaj, am observat ca IAC-ul bazaia aleator. Am inversat papuceii, am facut un drum cu masina, apoi am urmarit ce se intampla dupa oprirea motorului. De data asta a fost prezent doar bazaitul normal de inchidere a prizei de aer a IAC-ului.

Urmeaza sa mai testez si sa masor din nou consumul.

Toate cele bune.

post-6669-1238779883_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Felicitari! Fixeaza si firele alea cu rasina epoxi sa nu ai probleme pe viitor(de la vibratii etc).

Cam care e sunetul IAC-ului dupa oprirea motorului? Face un pic bzzz,cam ca un transformator,dupa care tace?

Share this post


Link to post

Mersi.

Nu am avut rasina epoxi, asa ca am ales alta metoda. Am taiat o bucata de furtun siliconic si am imbracat senzorul cu el. Am lasat o prelungire ingusta a furtunului spre fire si le-am solidarizat de asta cu niste banda izolatoare. Nu a fost foarte profesionala soluta asta, dar acum stau bine cablurile.

 

Da, in mod normal, la putin timp dupa oprirea motorului, trebuie sa se auda un bazait in partea dreapta a bordului, timp de vreo 3sec, cred.

Share this post


Link to post

Ar trebui sa tina si metoda ta!

 

Ms pt confirmare,asa face si la mine  <img src= ">

Share this post


Link to post

Am masurat azi piesa si la cald si avea doar 0,1mV si prea putini micro-A ca sa-mi indice aparatul

Adica lucreaza fix pe dos fata de un termocuplu :scarpin:

Oare ce o fi in cazul asta?

Edited by Dr.L

Share this post


Link to post

Mie mi s-a parut ca rezistenta interna a senzorului variaza invers proportional cu temperatura. De aceea am presupus ca e un termistor.

De exemplu, la mine la rece are vreo 4KOhm (depinde cat de "rece" e "recele"), iar la cald are vreo 0.85KOhm (valorile sunt aproximative, citez din... memorie).

Partea ciudata este insa ca exista, se pare, o singura varianta de conectare corecta a cablurilor, desi ele nu sunt marcate diferit. Este posibil ca aceasta anomalie sa fie doar pe masina mea, totusi.

Toate cele bune.

Share this post


Link to post

Da,variata aceea exista,insa clar nu este rezistenta! Nu mai masura rezistenta,nu ajuta..ai incercat sa masori pe diferite scale de valori? sa vezi cum se modifica.

Macar acum putem face comparatii intre senzori si stim cum sa-i legam

Share this post


Link to post
Am masurat azi piesa si la cald si avea doar 0,1mV si prea putini micro-A ca sa-mi indice aparatul ...

Multe piese neconectate la o sursa electrica iti pot raspunde la fel. Altfel, o termocupla genereaza un semnal prea mic pentru a lasa conexiunea la ea fara ecranare in spatiul unui motor termic cu scanteie.

Share this post


Link to post

In mod ciudat..si la mine aceea piesa da "sa cada",de fapt ma indoiesc ca mai face contacte.Foarte slaba la prindere.Pana la urma a gasit cineva in magazine ..sau un cod ceva?

post-19010-1239173872_thumb.jpg

Edited by Denied

Share this post


Link to post

Nu cred ca e nevoie sa o schimbi. Verifica daca fac contact. La cald, cu motorul oprit si papuceii senzorului deconectati de la instalatie, am masurat cam 0.85KOhm intre ei. Oricum, poti sa refaci conexiunile firelor.

Pentru a nu se mai rupe (acolo vibreaza puternic in timpul functionarii motorului) poti sa imbraci senzorul cu o bucata de furtun de cauciuc (sau siliconic). Lungimea bucatii de furtun sa fie de vreo 4-5cm, astfel incat sa cuprinda senzorul cat si o parte din conductorii de legatura.

Voi incerca sa pun o poza cu aceasta modificare facuta la senzorul meu.

Succes!

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

Da..aveam de gand sa le refac conexiunile...nu mai facea contact,firul se tinea pe izolatia externa,totusi piesa respectiva banuiesc ca e destul de veche (9 ani).Cum ne mai dam seama daca mai functioneaza in parametrii?.Si Kinetix,am o parere ( doar o parere) ,cu ceva timp in urma sunetul la IAC-ul meu se auzea aleatoriu..cum descriai intr-un post mai devreme.Acum se aude ca la voi.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...