Jump to content
Sign in to follow this  
sebian

Petrolul Este Fara Sfarsit

Recommended Posts

Petrolul este fara sfarsit

 

 

Savantul rus Mihail Lomonosov a fost primul care a propus teoria biogenica (organica) a formarii petrolului, pornind de la premisa ca acesta a aparut prin descompunerea, in anumite conditii, a deseurilor biologice, de-a lungul milioanelor de ani. Spre deosebire de Lomonosov, care considera asadar petrolul ca fiind un combustibil fosil, o alta minte luminata, chimistul Dmitri Mendeleev, autorul tabelului periodic al elementelor, credea ca petrolul reprezinta nu o substanta formata in urma putrezirii plantelor si animalelor ce au trait candva pe Terra, ci un material primordial, nascut in strafundurile planetei, ce erupe constant catre suprafata acesteia, precum magma vulcanilor.

 

Savantii pastreaza tacerea de frica

 

Desi aparute in secolele trecute, ambele teorii au fost dezvoltate in secolul XX. Dar, in mod bizar, doar prima s-a bucurat de o popularizare intensa, astfel incat opinia publica de pretutindeni considera intemeiata parerea ca petrolul se gaseste in zacaminte de forma unor „pungi” care, cu timpul, se epuizeaza total. Care este motivul acestei popularizari? Si de ce asupra ipotezei abiogenice s-a asternut praful? Simplu: pentru ca marile concerne din domeniu vor sa se creada ca petrolul este, intr-adevar, pe duca.

 

Procedand astfel, ele pot scumpi dupa bunul plac „aurul negru” si implicit produsele derivate. Poate parea o opinie desprinsa din teoria conspiratiei, dar tot mai numerosi savanti inclina sa creada ca acesta este adevarul. „Multi dintre membri comunitatii stiintifice au optat sa pastreze tacerea asupra acestui subiect din motive mai degraba lumesti. Ei vor sa-si pastreze slujbele si de aceea refuza sa faca valuri, desi stiu prea bine adevarul in privinta ipotezei biogenice”, afirma geologul rus Vadim Skariatin.

 

Potrivit academicianului rus Anatoli Dmitrievski, directorul Institutului de Studii pentru Petrol si Gaze, ipoteza biogenica a fost implementata la inceputul secolului XX, cand metodele de detectare si exploatare a zacamintelor erau inapoiate. „Puturile erau sapate doar in formatiuni de origine sedimentara, care ar fi trebuit sa formeze petrolul, potrivit teoriei biogenice. Dar dezvoltarea metodelor de detectie le-a permit geologilor sa descopere campuri petrolifere si in bazine cu roci cristaline, despre care se credea ca e imposibil sa adaposteasca petrol. Un exemplu este uriasul bazin White Tiger, din largul coastelor vietnameze, care sta pe un fundament de granit, lucru imposibil de explicat prin teoria biogenica.”

 

Dmitrievski spune ca oamenii nu trebuie sa-si imagineze zacamantul petrolifer ca pe o „balta” aflata in adancuri. De fapt, petrolul se afla in porii rocilor colectoare, ca apa in porii unui burete. Daca el este extras rapid si in cantitate mare, zacamantul va fi, aparent, epuizat. Dar porii vor continua, peste ani, sa secrete petrol, si zacamantul se va umple la loc.

 

In alta ordine de idei, in ultimii ani s-a descoperit ca multe dintre bazinele petrolifere unde se credea ca epuizarea combustibililor este totala, „mustesca” de petrol. „Am gasit doua astfel de campuri la granita dintre Georgia si Azerbaidjan. Au produs petrol mai bine de un secol, apoi exploatarea a fost oprita, pe motiv de epuizare a zacamintelor. Sondaje recente au demonstrat insa ca acestea s-au refacut.

 

Similar stau lucrurile in privinta unor campuri petroliere din regiunea Carpatilor, dar si din America de Sud. Am crezut ca si bazinul Romaskin ar fi epuizat, in proportie de 80% – asa dovedeau sondajele de acum doua decenii. Dar de cativa ani, suntem martori unei cresteri de 2 milioane tone de petrol pe an, in acest bazin. Potrivit noilor estimari, bazinul poate produce petrol pana cel putin in 2200”, afirma Renat Muslimov, consilier economic al presedintelui Tatarstanului.

 

In cazul orasului Groznii, capitala Ceceniei, lucrurile par chiar dramatice: exploatarea petrolului a inceput aici in 1897. Pana in 1960, cand zacamantul a fost considerat epuizat, s-au extras nu mai putin de 100 milioane tone petrol brut. Spre surprinderea geologilor, in ultimii ani, petrolul a inceput efectiv sa tasneasca din pamant, localnicii il aduna cu galetile. Pericolul este imens, spun specialistii, fiindca poate izbucni oricand un incendiu catastrofal.

 

Nu doar rusii par sa sustina valabilitatea teoriei abiogenice, ci si americanii, chiar daca o fac cu jumatate de gura. Teoria a fost verificata de ei in cazul bazinului petrolifer Eugene Island 330, din largul coastelor Louisianei. Rezervele de aici au fost considerate epuizate, dar in ultimul deceniu mai multe sondaje au aratat ca ele s-au restabilit, extractia atingand nivele comparabile cu cele din deceniile trecute.

Share this post


Link to post

Baietii (si fetele) de la Institutul Francez al Petrolului, unul din laboratoarele franceze cele mai cunoscute au probabil si ei unele dubii. Deh, savantul care nu are nici un dubiu nu mai e savant, e popa :D . Au cateva programe e cercetare care incearca sa determine conditiile geologice de formare a petrolului (geologice, si nu biologice). Scopul fiind detectarea a-priori a zonelor care pot adaposti zacaminte.

 

Pe de alta parte, indiferent care ar fi argumentul sau adevarul stiintific... ce poti face? Sa te duci sa cauti petrol cu caldarea ca sa spargi monopolul firmelor petroliere? Valabil si cu CO2-ul, vrei-nu vrei esti constrans sa respecti niste legi si niste taxe bazate pe teorii nu tocmai inatacabile, indiferent daca scopul final e bun sau rau. La urma urmei nici scopul declarat al inchizitiei nu era rau, iar dogmele erau la fel de fondate. Doar e evident ca incalzirea globala e rezultatul activitatii umane, cum e la fel de evident ca ciuma e rezultatul pacatelor savarsite de oameni.

Nu te prea poti opune valului si turmei, in cel mai bun caz iti poti pastra spiritul critic si mintea deschisa...

Share this post


Link to post

Faptul ca un zacamant se reface dupa un timp, se datoreaza migratiei petrolului din zonele neexploatate spre zonele exploatate, sub actiunea presiunii si temperaturii interne. Asadar, petrolul... are un sfarsit :) .

Un amanunt mai trebuie precizat: deocamdata se extrage petrol doar din zonele controlate de tari, iar zonele internationale adapostesc rezerve imense.

 

Detalii interesante mai sunt si aici: http://forum.softpedia.com/index.php?showt...385602&st=0 . Urmariti, in special, explicatiile userului Stef2008.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...