Jump to content
Sign in to follow this  
hoitshef

Sunet Ciudat La Franare

Recommended Posts

Zgomotele acestea le/am avut la mine (lacetti hb) cand masina avea 500 km au aparut de 2 ori apoi au disparut...sper sa ramana acolounde s/au dus :) ) . Ce am observat eu: la skoda cand merg pe drumuri unde s/a aruncat proaspat pietris pentru a se asfalta apar aceleasi zgomote. Prima data, speriat, am oprit la o vulcanizare unde mai erau oprite 1 mercedes si 2 meganuri cu aceeasi problema, cauza: pitre ramase intre discuri si aparatorile lor, undeva pe acolo. Atunci am dat jos rotile si am scos cam 2 pumni de pitre...  <img src= ("> ...pacat ca nu am facut poze...Dar am invatat si remediul...cand mai pateam asa, mergeam cu masina cu spatele putin mai tare, pe semne arunca pietrele si gata...Incearca si tu!

 

Bafta!!!

Share this post


Link to post

Am rezolvat problema cu harjaitul...erau tocite rau placutele(stiam asta...oarecum) mai mergeau cam 5000 km dar le-am schimbat...

Share this post


Link to post

Cat mai rezista frana nu se masoara in km parcursi. Poti avea o idee totusi, daca dai si regimul in care se circula (oras, sportiv, autostrada....).

Bine ai facut ca le-ai schimbat.

Share this post


Link to post

Salut am si eu o nedumerire , am un spark 0,8 si de aproape 2 saptamani dimineata in special dar nu numai atunci cand franez foarte usor se aude un zgomot ascutit cred ca de la frane . Pana acum am 7000 km si jumatate in afara orasului unde nu prea folosesc frana ca in oras. Zgomotul pare genul metal pe metal. sa merg la service doar pt asta sau sa o las in pace. Mentionez ca am mai avut probleme in service si nu ma plac baietii de loc. Multumesc in avans  <img src= ">

Share this post


Link to post

Am mai scris dar nu am primit raspuns. Acum 2 zile scoteam masina din garaj si fiind usor in panta am auzit un zgomot ascutit de la rotile spate. am 8000 km jumatate in afara orasului . am un spark de 0,8 si alte probleme nu are, franele tin foarte bine. Evit sa ma duc la service pana la revizie , nu imi plac cum lucreaza baietii de loc si la frane nu am chef de belele. Multumesc in avans. PASTE FERICIT la toata lumea  <img src= ">

Share this post


Link to post

Cand circuli in viteza 1-2 trage usor de frana de mana si vezi daca face zgomot .Daca da cheama un prieten sa scoata capu pe usa sa observe partea din care se aude zgomotul .Ridica pe cric masina de spate si invarte de roata .Parerea mea ?.Daca masina este in garantie ,dute in service .Rau nu poata sa-ti faca.

Share this post


Link to post

Am tras usor de frana de mana cand mergeam incet si ai dreptate se aude de la rotile spate. Am fost la service si baietii de acolo au zis sa nu imi fac griji ca la 8000 km nu au cum sa se fi dus franele pe spate , precizez ca franele tin foarte bine . Am facut programare pt o verificare si ca sa le curete. Poate fi adevarat ca asa scartaie franele pe spate la unele masini? Asa ziceau la service , si imi e frica sa nu ma duca cu zaharelul . Astept sfaturi si multumesc in avans  <img src= ">

Share this post


Link to post

Hai ca am intrat si eu in clubul "Masina mea face pac pac poc, pac pac pac poc" :)

Datele problemei : Aveo Sedan, 1,5 ani vechime, 25.000 km; placutele de frana n-au fost schimbate la revizia de 15.000 km, iar testul de franare de la aceasta revizie a fost ok. Ochiometric, as zice ca mai am cam 5 mm de "carne" pe placute.

Ce patesc de vreo saptamana : aud pe franare un tacanit. Zgomotul este metalic, destul de puternic; se aude cam cum ai avea o piatra in rizurile anvelopei (face "tzac, tzac, tzac", la intervale de timp dependente de turatia rotii). Normal ca m-am tot uitat sa n-am pietre prinse in striatii...

Partea cu adevarat interesanta : face numai dupa ce se incalzesc franele (15, 20 de minute de mers prin oras, sau dupa cateva franari zdravene). O las sa se raceasca, nu mai face, plec cu ea, in 20 de minute reapare.

Si mai interesant : la viraj dreapta, se aude mai puternic; la viraj stanga nu se aude deloc !

Sa fie ceva prins pe la etrieri ? La inspectie vizuala, nu observ nimic, sigurantele par la locul lor.

Zgomot de planetara nu cred ca poate fi, este prea metalic, nu este bataie sau harait, nu face pe accelerare...

Da-ti-mi cateva idei, am sunat la toate service-urile si de-abia joia viitoare imi pot face programare... din pacate am nevoie de masina si in weekend, si nu stiu daca "sa ma risc" sau nu...

Share this post


Link to post

Eu cred ca sunt placutele .Schimba`le totusi si pastreaza-le si pe cele vechi.Planetarele fac zgomot in curbe mai ales .

Share this post


Link to post

Si cat iti ia sa dai placutele jos sa te uiti?

Share this post


Link to post

@BGeo

Vezi-ti de treaba!

Ai prins o "zgaiba" (probabil pietricica, dar nu neaparat) pe undeva (nu neaparat la etrieri) si, la dilatatia rezultata din incalzirea pieselor (oricare ar fi ele), devine mai... sensibila. In ceea ce priveste asimetria (stanga-dreapta), asta e un indiciu despre unde ar putea fi... intrusul. Din pacate, poate sa fie pe oricare parte,mai sus sau mai jos :)

Am patit si eu ceva exact la fel. Am impresia ca am si scris undeva. Habar n-am ce a fost, dar a disparut de la sine :D

Share this post


Link to post

Salut , postez si eu aici repede ca vad ce e agitatie aici.

Am si eu o problema intalnita astazi , sunt din constanta si a plouat azi si s-au format niste batloci imense si bineinteles am luat o baltoaca din asta la ceva viteza si cred ca a sarit apa si pe la motor.

Dupa vreo cativa metri de mers dupa ce am trecut de baltoaca a inceput sa scartaie ceva pe la motor , m-am speriat am incetitnit un pic dar a disparut si mi-am continuat drumul.

Dupa ce mi-am terminat treaba mai pe seara am plecat din nou cu masina si la fel am luat o bucatica de strada cu ceva apa dar nu baltoaca imensa sau ceva grav ca prima data , am incetinit eu cat am putut dar tot am luat-o cam naspa si au iesit un pic aburi de sub capota de la stropii de apa care au sarit pe motor-ul incins si din nou ceva scartaia acolo suspect de ingrijorator :) .

Care e treaba ? ce scartaie acolo ? sa imi fac griji ?

Dracu treceau daciile pe langa mine glont prin baltoci si eu abia mergeam sa nu-mi mai faca urat masina.

Share this post


Link to post

Cureaua de la alternator (accesorii). Dai cu WD40 pe ea si-i trece.

Share this post


Link to post

ce este WD40 ? si cum fac ung cureaua aia cu WD40 din asta ?

sa caut in carte sa vad unde este cureaua alternatorului.

Multumesc de sfat .

AA si daca o las asa ? are ceva ? in caz ca intru in panica si nu stiu ce sa ung :)

Share this post


Link to post

Am patit si eu la fel. A scartait putin, a pierdut din putere dar si-a revenit dupa cativa metri.

Cand a pierdut din putere am crezut ca raman in mijlocul baltii (care era destul de mare...) :) .

Share this post


Link to post

WD40 se gaseste in benzinarii, sub forma unui spray, iar cureaua o gasesti mai repede daca ridici capota motorului si te uiti in partea stanga, jos. Dai usor cu spray in timp ce cureaua se invarte, doua apasari sunt suficiente.

Share this post


Link to post

Ce rol are acest spray?

Share this post


Link to post

E ca aspirina, bun la toate. In cazul discutat, se pare ca scoate apa din curea.

Share this post


Link to post

Tolin in cazul asta se pare ca tu esti aspirina...oferi calmarea celor care isi fac ganduri negre si solutii pt. remediere. :P

Share this post


Link to post

He he, tocmai ce am revenit din mini-concediu... sa va spun de la ce era faimosul tzac - tzac - tzac ? Bine ca nu m-am dus in service...

Joi seara cand am avut timp, m-am inarmat cu niste scule, hotarat sa dau jos roata cu pricina si sa analizez etrieri / placute etc... eram aproape sigur ca am prins vreo piatra pe acolo...

Insa cand am pus coarba la treaba, surpriza : un prezon slabit, am putut sa-l desfac doar cu mana. Toate celelalte erau ok. Nu mi-a venit sa cred ca el era responsabil de tacanitul respectiv, insa am tot examinat roata, etrierii si suspensia jumatate de ora, dar nu era nimic in neregula. Iar zilele astea am tot mers si nu s-a mai auzit nimic.

Share this post


Link to post

Chiar interesanta descoperirea.

 

Este un indiciu bun (nu ca adica tot ce face tzac este un prezon slabit, ci asa ca idee) pentru noi toti ca, unele cauze reale pot fi destul de departe de presupunerile noastre atunci cand logicam dupa efecte. E drept ca in cazul asta, si un prezon slabit putea fi considerat drept o cauza, daca am fi stat sa facem o lista cat mai completa de cauze.

 

As mai mentiona ca, tot de aici (si din topicul cu scartaieli) putem retine ca indiciile sonore sunt foarte... pacalitoare.

Una la mana sunetele se transmit prin caroserie (viteza de propagare a sunetului prin corpuri solide e mai mare decat prin aer) si poti fi indus in eroare asupra amplasamentului sursei zgomotului.

In plus, descrierea unui sunet e de cele mai multe ori greo de... imaginat de cititor :)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...