Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

Kosovo - Un Nou Stat

Recommended Posts

Acum este vorba de o provincie sarbeasca, parte componenta a teritoriului national...

Da, asa e, Kosovo i Metohija (cum o numesc sarbii) e chiar leaganul Ortodoxiei sarbe, insa de dupa razboi, acolo mai sunt numai citeva mii de sarbi, care traiesc in enclave, unele din ele pazite de KFOR (posturi de control pe drumurile de acces, la intrarea in satele respective). "Traiesc" e un fel de-a spune, stau cu frica in san ca la noapte s-ar putea trezi cu kalasnikovul la tampla, vor fi scosi in strada si li se va da foc la casa - asta in cazul fericit!

 

Am locuit jumatate de an intr-una din aceste enclave, in Kosovo Polje, linga Pristina, gazdele sarbe aveau trei copii, cel mai mare avea vreo 7-8 ani, nu putea merge la scoala (ca nu s-ar mai fi intors), si mi-a zis ca nu vazuse in viata lui un semafor!

Semafor era la vreo 6-700 metri de casa lor! Cainele meu vede mai mult din lumea inconjuratoare decat oamenii aia!!!!

Imi dau lacrimile si mi s-a facut pielea de gaina de emotie chiar si acum dupa mai mult de 3 ani, desi amintirile mi s-au mai estompat.

 

Cam aceasta este "provincia sirbeasca" din ziua de azi. Cu parere de rau o spun, dar Kosovo este pierdut pt sarbi, nu se mai poate face nimic!

Edited by NFS

Share this post


Link to post

Tolin sa presupunem prin absurd ca in Brasov ar incepe o epurare etnica si toti romanii ar fii dati afara, impuscati, etc etc. Tu cum ai reactiona ???? Presupunem ca tu esti roman :D

 

NFS, atunci cel mai simplu este ca acei oameni sa plece de acolo (desi acolo au locuit o viata) si sa inceapa o noua viata in Serbia. Cam acelasi lucru se intampla si in fasia gaza .

Share this post


Link to post

Asta ar fi solutia pt oamenii aia, n-ar rezolva insa nimic in favoarea sirbilor in privinta provinciei (ba din contra), unii insa sunt batrani si motiveaza ca "unde sa ma duc, majka, am trait aici toata viata, acu'... cum o vrea Dumnezeu!", altii nu vor sa-si abandoneze parintii, altii spera intr-un viitor mai luminos, altii poate ca fac pe-ai draku... probabil ca e si in interesul autoritatilor sarbe sa-i mai tina acolo cu orice risc pt a mai putea emite pretentii asupra provinciei.

Share this post


Link to post

De ce nu i-au separat in 1999, de ce i-au mai lasat 9 ani la "mana" sarbilor ?

Share this post


Link to post

Sigur era de 100 de ori mai ieftin sa-i stramute, sa la faca case, sat utilitati etc decat sa tina nspe trupe de mentinere a pacii si sa-i chinuie in continuare. Dar daca nu exista vointa politica iar ei sunt folositi drept mijloace nu ai ce face :( .

Share this post


Link to post

Andrei te intreb si pe tine cum ti-ar place sa fii mutat cu forta de la Iasi la Bucuresti ?

Share this post


Link to post

Daca in Iasi ar veni rachetii peste mine si mi-ar da casa/masa in Bucuresti cred ca nu ar mai fi nevoie de forta pentru a ma convinge.

Share this post


Link to post

Numai sa aduca si moldovencele la Bucuresti, nu?

 

 

PS: S-atunci trimit eu raketzii.

Share this post


Link to post

Cineva zicea de manifestarile de autonomie de prin EU...

Una este sa te fli intr-un sistem organizat cu o putere centrala ce a reusit sa defineasca si implementeze regulile de functionare si apoi sa urmeze "distribuirea sistemului", recte acceptarea autonomiei locale sau regionale.

Cu totul alta este sa te afli intr-un sistem in deriva, in care reguli poate au fost definite, dar nu sunt respectate si in care autoritatea centrala nu se poate impune si sa speri ca prin faramitare o sa rezulte ceva mai inchegat, fie el si pe bucatele.

Eu unul nu cunosc, si nici asta prea bine, un exemplu de constructie "distribuita" (a se citi eventual democratica), altul decat SUA. Dar am convingerea ca nimeni n-ar mai avea rabdare azi sa o ia de la apasi si fete palide. Sau poate ca tocmai asta e ideea, avand in vedere ca se scot din ce in ce mai des cutite, pusti pistoale pe ulitele noastre.

Ori poate ca pe la kosovari o fi mai bine (abstractie facand de relatarea NFS-ului)...

Share this post


Link to post

Au dat albanejii o spaga mai mare la Marele Licurici ?

Share this post


Link to post

Cred ca doar marele licurici il uraste pe sarb :) )

Share this post


Link to post

Am cunoscut in armata un tip care muncise cu ani in urma in Serbia si mi-a descris destul de bine raportul dintre sarbi si alte etnii de pe teritoriul lor, in speta albanezii islamici. Relatii dintre cele mai injositoare fata de nesarbi. Mi-a descis un sovinism acerb, dincolo de absurd sau prostie. Acelasi lucru mi l-a confirmat ani de zile mai tarziu o tipa care a lucrat in Kosovo. Sarbii erau de o aroganta de nedescris fata de ceilalti kosovari iar asta cu concursul curvaraselii Bisericii Ortodoxe Sarbe.

Parerea mea e ca cine seamana vant, trebuie sa culeaga si furtuna. Asa i-au tratat (educat) asa ii au pe albanezii islamici. Care din cate am inteles le ajunsesera de multa vreme cutitul la os. Situatie incomparabila cu luxul legislativ si sub orice alt aspect de care se bucura din plin (pana la nesimtire chiar) etnia maghiara din Romania. Asta ca tot veni vorba de tendintele de autonomie teritoriala pe criterii etnice de pe la noi.

Asadar, uman, afectiv dar si din perspectiva justetei si a unor drepturi sociale, sunt alaturi de albanezii islamici, intelegandu-le gestul chiar daca imi repugna autonomia teritoriala pe criterii etnice ca principiu.

 

L.E. Discutam cu sotia si mi-a spus ca si bunicii ei in perioada foametei din '47, au muncit in fosta Yugaslavie sub acelasi "benevolent" tratament din partea sarbilor. Deci insii astia o cauta. Ei uite ca au gasit-o.

Edited by Engine

Share this post


Link to post

Cine, prietenii nostri, kamarazii sarbi ? Ei au ramas la legenda partizanilor, asa cum la noi se mai invoca, inca, binefacerile haiduciei. Ei au strabatut un drum unic in istorie: dupa ce au lupta pana la jertfa contra national-socialismului in anii '40, au adoptat aceasta ideologie in anii '90.

Share this post


Link to post
Se poate intampla asta intr-un stat din UE si membru NATO, adica nu mai garanteaza astazi cineva integritatea teritoriului ?

 

Tolin, se poate intampla asta intr-un context UE care nu si-a definit o doctrina de securitate la nivelul intregii organizatii. In acest context UE ramane sa incerce sa-si dezvolte aceste structuri si mai mult sa incerce sa le faca si functionale. Cam dificil in momentul in care multe dintre tarile membre UE sunt deopotriva si membre ale NATO creand astfel un organism paralel avand aceiasi functii. Luand in discutie NATO, situatia se schimba dramatic, inca de pe prima pagina web de acces in mediul NATO te intampina eticheta de la intrare care spune " Military alliance of democratic states in Europe and North America". Chiar cei care nu detin deprinderi dezvoltate in engleza, pot intelege ca avem in acest caz de-a face cu o structura militara bine definita, cu tari care si-au delimitat clar teritoriile si zonele de interes (unele si de influenta) si care s-au angajat sa-si garanteze reciproc securitatea, integritatea teritoriala si suveranitatea. Reamintesc in exemplificare semnarea intre Ungaria si Romania a acordului de "bunavecinatate" inainte de aderarea Ungariei la NATO, ulterior si de acelasi tip de acord semnat cu Ucraina inainte de aderarea Romaniei la alianta.

Mergand ceva mai departe unde imi place mie, la ONU, nu trebuie scapata din vedere acea vehiculata rezolutie a CS nr 1244 care reafirma suveranitatea Serbiei asupra provinciei Kosovo. "Reaffirm the sovereignty and territorial integrity of the Federal Republic of Yugoslavia (i.e., Kosovo was to remain part of the FRY, to which Serbia is now the recognized successor state) ". Lucrurile sunt departe de a se fi clarificat si mai ales de a fi previzibile. Adaug aici exemplul Transnistriei, cu autonomie administrativa, sustinuta de ... insa nerecunoscuta de... dar care are sprijinul OSCE de organizare de alegeri OSCE PARLIAMENTARY RESOLUTION SETS STAGE FOR RECOGNITION OF TRANSNISTRIA. Scenariul este similar in acest caz cu Kosovo insa nu are nici macar o asemanare cu posibile scenarii ce se pot urzi la noi. Ma opresc aici nu inainte de a lansa o intrebare. Cu a cui jurisdictie UE, in speta OSCE, emite recomandari asupra unui stat ilegal si NON UE, fara a avea acordul ONU? Oare nu aici este spilul? Oare nu trebuie vazuta aici tendinta UE de a deveni un actor geopolitic cu tendinte de a se substitui ONU?

 

LE Uniunea Europeană (UE, vezi şi nume alternative) este o entitate politică, socială şi economică, dezvoltată în Europa, ce este compusă din 27 ţări. .

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Ce are UE si NATO cu integritatea teritoriala a Serbiei ? Eu inteleg ca ONU a devenit o relicva, dar incurajarea si recunoasterea unei nerespectari a unei rezolutii a Consiliului de Securitate mi se pare o greseala. Cum mai poti cere unui alt stat (de ex. Iranul) sa se conformeze unei rezolutii ?

Share this post


Link to post
Cum mai poti cere unui alt stat (de ex. Iranul) sa se conformeze unei rezolutii ?

 

 

Tocmai ca nu. Rusia influenteaza independenta Transnistriei, dar abitir se opune la independenta Kosovo. Cum constati si matale totul iese din Charta ONU si se duce in planul intereselor politice si nu numai.

Share this post


Link to post

Adica Marii Licurici profita de marele balamuc din politica internationala actuala si ocupa punctele cheie de pe harta ? Pai, s-o zica asa, ca tot n-are cine sa se opuna, sa nu mai zica ca-i dabija-grija de securitatea noastra. Dar, manevra asta i-a bulversat pe micii protejati, gen Israel,Turcia, care nu mai stiu cum sa se mai apere.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Este euro mai tare ca $. Deci pe viitor ,aceasta moneda va fii mai "controlabila" din alta parte a lumii la fel ca si UE.

 

Apropo, ati vazut la cat a sarit azi barilul de petrol?????

Share this post


Link to post

Care dintre petroale, ca sunt asa: Iranian Heavy, SEBCO, REBCO, Qarun, Cheleken, Sweet Crude Oil Blend :D

Share this post


Link to post

Cica vine presedintele lor in vizita la Baselu'- spera sa-l induplece sa le recunoastem hautoritatea. Sper sa nu se lase marinelu'.

Edited by Lucian M

Share this post


Link to post

Pe mine m-a amuzat azi anuntul retragerii diplomatilor sarbi, din tarile care au recunoscut independenta Kosovo, printre altele si Marea Britanie care chiar si-a trimis deja reprezentantul diplomatic printre albanezii kosovari.

Gestul frustrat al sarbilor, imi aduce aminte de butada aia cu "prostul daca nu e si fudul, parca nu e prost destul".

Share this post


Link to post

Adevarul e ca sarbii nu sunt curve de oameni... ca altii. Pt ei e ori alba, ori nearga. De cele mai multe ori neagra, tocmai din cauza asta. Eu unul ii apreciez pt asta!

Share this post


Link to post

Se mai poate atomiza Serbia, ce provincii isi mai pot proclama independenta ?

 

PS:

 

@NFS > totusi, sarbi pot intelege ce li se intampla de vreo 17 ani, de ce fug alte natii de ei ?

Share this post


Link to post

Si eu ii apreciez asa ca...abnegatie. Nu insa morala si discernamantul lor. Si aici nu vorbesc de toti sarbii. Fara indoiala ca au si o minoritate cerebrala, realista, echilibrata insa...minoritate.

...dar Dragana imi place. :)

Edited by Engine

Share this post


Link to post

Cand vorbim despre popoare, vorbim despre capul de locuitor, acela statistic, cel care inclina balanta votului. In cazul lor (sarbilor), se pare ca, nici exceptiile n-au reusit sa opreasca caderea pe topoganul dezintegrarii. Demn de retinut pentru cei care se mai sprijina in astfel de argumente, cand a murit taticul lor, Yugoslavia (stat federativ) avea cea mai avansata organizare a unei societati socialiste "cu fata umana", o tara-doua sisteme, ca sa specific cine si-o face cu gandirea lui, iar Romania era singurul stat socialist fara datorie externa si cu balanta externa pozitiva. Tocmai de acestea s-a ales praful !

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...