Jump to content
Sign in to follow this  
Laura

Am Nevoie De Un Sfat

Recommended Posts

Felicitari pentru achizitie ! ( hai bre, nimeni n-a felicitat-o pe fata ...) sa te poarte in siguranta muuuulta vreme !

Edited by Radux

Share this post


Link to post

Multi km fara probleme! Da' de ce nu ai luat-o cu AC?!?!?!?!?

Share this post


Link to post

Parerea lui Terente: Sparq cu motor de 1 L. Schimba total masina... e mai sprintena ... ee... altfel...

Share this post


Link to post

Prea tarziu :D si-a luat Matiz deja!

@Laura s-o stapanesti sanatoasa, multi km fara probleme!

Share this post


Link to post

multumesc la toti!

 

Multi km fara probleme! Da' de ce nu ai luat-o cu AC?!?!?!?!?

 

din motive financiare :rolleyes:

Share this post


Link to post

Felicitari pentru achizitie si sa te poarte sute de mii de km fara probleme. Sfatul meu, in legatura cu schimnbatul treptelor, avand in vedere ca este masina noua: schimba acolo unde masina se simte bine, nu o forta. La mine, in primii ~2000km treceam in a doua la ~15km/h, in treapta a III-a la ~30-32km/h, in treapta a IV-a la ~50-55 km/h si a V-a la 80-85km/h. Daca schimbam mai tarziu masina facea un zgomot foarte mare comparativ cu sunetul pe care il scoate acum, cand trec in treapta a III-a la 45km/h, de exemplu. Oricum, nu schimba sub limitele date de mine. Ce am dat eu sunt limite de mers normal, daca ai de-a face cu o situatie dificila, du-te mai sus fara probleme. O sa vezi ca dupa 3000km masina o sa inceapa sa-si schimbe comportamentul radical, o sa vezi ca o sa ceara sa fie turata mai mult. Stai cu urechea la ea, oricum turometru nu ai :mrgreen: .

Aaaa, si nu mai fa chestia aia, cu mersul cu piciorul pe ambreiaj. Nu se reduce viteza, dimpotriva, o masina pusa bine la punct in linie dreapta va merge mult si bine pe liber. Pur si simplu ia piciorul de pe acceleratie, si o sa vezi ca masina incetineste treptat, face frana de motor. Prin Buc, daca vad in fata ca am semafor rosu si o sa trebuiasca sa opresc, sunt in treapta a III-a si am 45km/h sa zicem, iau piciorul de pe acceleratie cu 100-150m inainte de locul unde trebuie sa opresc, fara sa apas nimic, si cand ajung la 10m, masina avand acum 30-35/h de locul respectiv calc frana si ambreiajul. NU se merge cu piciorul pe ambreiaj in nici o conditie.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post
... alta chestie desteapta pe care am invatat-o cu masina scolii a fost sa merg mult cu ambreiajul calcat. de ex in loc de frana calc ambreiajul ...

Unde ai gasit instructorul acesta ? Ceva mai distrugator si consumator de benzina nu putea sa te invete. Renunta la sfaturile lui si mergi tot timpul cu motorul cuplat la cutie. Ambreiajul se calca scurt, doar cand schimbi treptele. Altfel, ridici doar piciorul de pe acceleratie (decelerare). Daca viteza e prea mare apesi pedala de frana (fara ambreiaj !), iar la punctul mort scoti cutia doar in ultima secunda, inainte sa te opresti. Cel mai periculos lucru este sa aplici metoda instructorului in viraje, se descarca puntea fata si masina devine puternic subviratorie (te scoate de pe traiectorie). Cea mai buna frana este cea de motor, prin retrogradarea in treapta imediat inferioara, ea asigura, in cazul mototrului tau, consum zero, pastrarea franei de serviciu pentru cazuri de urgenta si pastrarea motorului in zona de turatie corespunzatoare unui cuplu care te poate scoate rapid (prin apasarea pedalei de acceleratie) din orice incurcatura.

 

Si nu te lua dupa sfaturi care-ti spun ca motorul e nou, nu trebuie fortat, bla, bla, bla ... fara pic de sustinere tehnica. Pentru a nu fi fortat, motorul tau este limitat in turatie peste 6500 rpm (de acolo incepe fortarea), adica peste la 70 km/h in treapta a II-a si 110 km/h in treapta a III-a !!!

Schimba treptele dupa reteta 25 /40/55 km/h, iar treapta a V-a o folosesti doar cand ai ajuns la viteza pe care vrei s-o mentii constanta. Cu treapta a IV-a nu prea ai ce cauta in urban, doar daca prinzi zone in care sa rulezi peste 55 km/h. Daca aplici reteta aceasta, vei rula intre 2500-4000 rpm, zona recomandata. A schimba mai devreme inseamna sa cobori sub 2500 rpm, adica sa rulezi exact intr-o zona nerecomandata, cu toate consecintele ei: depuneri pe supape, pe bujii, infundarea injectoarelor. Adica o sa devii clienta la rubrica "se aprinde Engine Check si nu stiu de ce".

 

PS: @closchkutza > ambreiajul se calca cu 1m, nu cu 10m, inainte sa te opresti. Pana acolo se calca doar pedala de frana. Nu mai da sfaturi despre condus cand ai avut un instructor geaman cu cel al Laurei. Utilizarea pedalei de ambreiaj n-are nicio legatura cu pedala de frana, intotdeauna se calca frana fara a calca si ambreiajul !

Edited by tolin

Share this post


Link to post
multumesc :)

 

am facut scoala pe Matiz si parca aud si acum vocea instructorului tipand cand ajung pe la 23-30 kmh "SCHIMBA VITEZA" .  <img src= )">

 

alta chestie desteapta pe care am invatat-o cu masina scolii a fost sa merg mult cu ambreiajul calcat. de ex in loc de frana calc ambreiajul si se reduce viteza. am inteles de la altii ca nu prea e bine.

 

Prima chestie care trebuie sa o inveti acum, e ca tot ce ai invatat in scoala este gresit :D

Citeste forum, si vei gasi in multe locuri cum se conduce masina ta.

Share this post


Link to post

Tolin, am spus 10m pentru ca nu are experienta, si poate brusca frana, oprind astfel motorul. Stai linistit, am avut un instructor foarte bun acum cativa ani buni cand am facut scoala. Daca esti intreapta a III-a, nu poti calca ambreiajul in ultimul metru, motorul este deja oprit demult. Legat de schimbatul treptelor, nu neg ca ai avea mai multe cunostinte tehnice decat mine, dar sa tii un motor nou, abia iesit din fabrica la 5000rpm nu stiu cat de sanatos este. Masina este limitata la peste 6000, asta pentru ca de acolo incepe riscul de auto-distrugere. Dar pentru ca un motor poate atinge si functiona la 5500-6000 rpm nu inseamna ca trebuie tinut numai acolo, sa fim seriosi. Motorul meu functioneaza impecabil, nu am injectoare infundate sau bec galben aprins si nici nu am avut. Nu zic sa mearga mereu asa, dar avand in vedere ca motorul este nou, ar trebui sa-l "menajeze" o vreme.

Share this post


Link to post

Imi este foarte greu sa ma dezobisnuiesc de calcat ambreiajul. in ultimul timp am incercat sa scot din viteza de ex cand ma apropii de semafor. Iar despre calcat frana fara ambreiaj...eu nici nu stiu ce-i aia. Ma stradui sa invat.

 

In ceea ce priveste treptele am observat si eu ca de pe la 35 kmh incepe sa sune tare de tot motorul si simt nevoia sa schimb viteza, totusi astept de obicei pana la 40 si atunci bag a 3 a.

Edited by Mircea

Share this post


Link to post

Am mai vazut la un fost coleg maniera asta de condus, sarea practic la frana cu ambele picioare pe frana si ambreiaj la frana tare. Incearca cat mai mult sa exersezi corect procedeele de franare in diferite situatii. Fa treaba asta cand esti calma, iesi pe strazi cat de cat largi, putin umblate, te asiguri bine de tot ca nu ai nimic din spate si incearca sa folosesti frana de motor si frana de serviciu in diferite situatii, eventual mai iei pe cineva cu tine sa te ajute, dar niciodata nu fa ceva pentru ca ti-a spus cineva ca e "liber dreapta" :)

 

La inceput pe suprafete uscate, neprafuite:

- nu trebuie sa franezi violent: apesi incetisor frana, vii cu piciorul pe ambreiaj, schimbi treapta inferioara (retrogradezi una sau chiar doua trepte, exeresezi si un 4-3-2, si 4-2) ai grija sa apesi la final ambreiajul doar cand da sa se opreasca motorul.

- frana mai ferma, te infigi mai tare in ea.. dar ai grija, te tii bine de volan, poti veni scurt cu frana de motor, si incerci sa o tii la limita blocarii rotilor, matizul tau cred ca nu are ABS

- frana puternica, dai in ele cu toata forta si tii volanul zdravan, doamne feri sa faci asta pe linga alte masini sau altceva.

E preferabil sa ajungi cat mai rar la situatia asta!

Daca ai de ocolit un obstacol nu vei putea executa manevra cu frana blocata!

 

Pe suprafete cu aderenta scazuta cat mai usor cu frana, mai ales ca matiz e usoara de spate, cat mai mult cu frana de motor.

 

Incearca sa bagi in cap conceptul asta, frana trebe ajutata mereu de cea de motor.

 

Dar oricum ar fi, sa pastrezi mereu distanta suficienta fata de cel din fata. Exercitiile de mai sus, iti vor da si o idee despre distanta de franare la diferite viteze. Tine minte ca masina nu franeaza mereu la fel!

 

Si mereu sa arunci ochiu in oglinda sa nu te pupe careva din spate.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...