Jump to content
Sign in to follow this  
Laura

Am Nevoie De Un Sfat

Recommended Posts

Si servodirectia este un moft? La intalniri, toti cei care au tras de volan au zis ca vor si ei. Ma rog, fiecare cu prioritatile lui. Sa inteleg ca n-o sa-ti iei niciodata o masina dotata pentru ca de banii pe care ii dai pentru dotarile alea bagi benzina/gaz? De ce am ales eu varianta asta? Pentru ca nu a mai trebuit sa-mi fac griji de nimic, adica: am sistem audio destul de ok, nu a trebuit sa mai bag bani in boxe, cd/cass, montaj, are inchidere centralizata, servodirectia care este utila, mai ales unei domnisoare/doamne, si multe alte chichite pe care multi dintre cei de pe forum care au E-uri ar vrea sa le adapteze la masinile lor(vezi temporizare la stergatoare, stergator luneta, unii chiar si geamuri electrice). Toate astea te fac sa te simti mai bine la volan, mai confortabil. Mai mult de atat, Spark-ul este net superior ca dotari standard, dar si mai scump, avand si airbag-uri frontale, deci si un pic de siguranta. Si repet, nu cred ca are rost, tocmai pentru ca face imprumut pe o perioada mare de timp sa-si ia ceva chel, pentru ca apoi sa inceapa sa caute sa monteze toate cele necesare.

In Bucuresti, a mea consuma intre 8.2 si 8.5l/100km, asta majoritar pe un traseu unde dimineata fac 7km in 30-40 min si seara 5 km in 40min, deci nu consuma mult deloc. In Iasi nu cred ca este nebunia din Bucuresti, mai ales ca am vazut ca cei din provincie se lauda cu consumuri de 6.7-7.0l/100km, de asta nu inteleg absoluta necesitate a GPL-ului in defavoarea unor dotari de siguranta/confort.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post

Da, dar pentru servo trebuie sa mai iei multe chichite in plus, care costa si ele.

N-am zis ca nu merita toate dotarile astea cand ai bani sa le iei, dar cand te intinzi pe 10 ani cu un credit de 6000 de euro inseamna ca nu te prea dau banii afara din casa, ca nu iti este prea confortabil cand trebuie sa platesti rata la masina si ca poate mai ai si alte cheltuieli de facut in afara de masina. De asta zic ca AC-ul e suficient.

Daca o luam asa cu "ne mai intindem 1000 de euro, mai imprumutam 500, mai facem alt credit" etc, ajungem la situatia la care te umpli de datorii pe care dupa ce le platesti ramai doar cu paine si ceapa pe masa, cum fac multi pe la noi, pe care ii vezi cu ditai masini de la 15 mii de euro in sus, dar care dorm pe vreascuri si n-au covor calumea in casa da, vai doamne, au masina teapana in parcare.

In SUA, americanii isi cumpara masini la echivalentul venitului lor pe un an. Or fi ei mai prosti si noi mai destepti?

Fiecare cu nevoile lui; e usor sa zici ca sunt utile cand ti le permiti, si scaunele cu masaj de la Mercedes or fi utile, da cat costa???

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Laurentiu83, dar nu inteleg de ce te aprinzi asa? Era o sugestie, ca oricare alta de aici. Daca poate face rost de bani, asta este problema domnisoarei. Sa fie oare ca nu am fost de acord cu AC LPG? :-?

Share this post


Link to post

Intr-adevar, fiecare optiune in + pe langa faptul ca are un pret, aduce si confort si o mai mare placere a condusului! Acum depinde si de posibilitatile financiare, iar faptul ca este pe o perioada destul de indelungata facut creditul cred ca denota ca plusurile de cost ale optiunilor suplimentare nu sunt chiar usor resimtite de buget! Si eu prefer, la fel ca si @laurentiu83 varianta A/c Gpl si de restul de bani... sa alimentez si sa stau la volan! Oricare ar fi alegerea- Bafta!  <img src= ">

Share this post


Link to post

Care rest de bani domnilor? E AC/LPG este 6500/6600E. Care rest de bani, ca deja este peste bugetul ei? O dati inainte cu bugetul restrans si tot recomandati o versiune de masina care oricum sare de cei 6000E, n-are nici dotari si nici roata de rezerva, urmand sa mai cheltuie alti bani pentru a cumpara cele necesare, ajungand astfel la un 7000E cu tot ce mai baga in ea(cass/cd, boxe, roata mica de rezerva-daca se va potrivi in masina, etc), plus ca este femeie(no offence) si n-o sa stea ea in spatele blocului sa surubareasca la ea, deci si instalari.

Edited by closchkutza

Share this post


Link to post
Da cum sa nu existe, n-ai mai vazut pe la alte masini ca iti vand roata ingusta?

Daca as fi eu in acea situatie, la matiz mi-as lua doar AC-ul si GPL-ul, restul, precum geamuri electrice (daca renunti la dotari full iti raman bani de carburant cat sa mergi cu AC cu geamurile inchise :tongue :) , proiectoare, sunt cam mofturi si nu merita 1-2000 de euro in plus. De banii aia montez gaz si de restul umplu butelia.

Si eu merg zilnic cu masina, dovada ca fac peste 20 de mii de km anual, de aceea economia e un factor important.

Ba da bre, am vazut chiar la mine in portbagaj una ingusta cum arata si crede-ma ca nu e mai lata ca cea de Matiz in conditiile in care dimensiunile rotilor la mine sunt 195/55/15. Tocmai de aceea am intrebat daca exista jenti suficient de inguste pentru matiz ca sa poti monta o anvelopa la fel de ingusta (probabil ca una de bicicleta), asta ca sa nu mai zic daca vei putea merge cu o asemenea roata.

 

M-am uitat si eu pe la configuratiile matiz-ului, zau ca nu m-a dat nicio configuratie pe spate. Drumurile duc usor, usor tot catre Spark si la mine. Numai ca la mine nu mai e problema banilor in acest moment ca atunci cand am luat Lacetii (intre timp veniturile familiei s-au dublat) si teoretic ma pot arunca chiar si la un Spark full, practic cred ca o sa fie cel cu cutie automata. Sa vezi atunci placere de a conduce pe oras. :tongue:

 

Oricum faptul ca plateste destul de mult ca timp la o masina eu cred ca ar fi bine sa o ia cat mai dotata chiar daca va merge mai putin cu ea din motive financiare in prima faza. Intre timp salariile mai cresc, cerintele si pretentiile vor fi mai mari, posibilitatile poate vor fi altele... Vorbim de o investitie pe cativa ani. Poate ca acum iti permiti ceva iar peste 6 luni iti vei permite alceva mult mai sus. Pentru un barbat la o masina gen Matiz poate ca nu e mare lucru sa nu ai servo, dar pentru o femere e alceva. Oricum iarna va regreta ca nu si-a luat oglinzi incalzite, la primul accident banal va regreta ca nu si-a luat abs, de asemenea daca e fumatoare va regreta ca nu are geamuri electrice de fiecare data cand va da la manivela si exemplele pot continua. :rolleyes:

Share this post


Link to post

Multumesc pt sfaturi tutoror. Mi-ar placea mult servodirectie, de la volanul de Oltcit fac febra musculara, insa nu cred ca un volan de Matiz nou poate fi mai rau decat cel de Oltcit.

Mi-ar placea f. mult si abs. Cu oltcitul am alunecat odata, iarna trecuta, de am ajuns pe contrasens si m-am oprit intr-un morman de pamant+zapada.

MI-ar placea si oglinzi incalzite, reglabile de nu stiu unde insa la oltcitul vechi oglinda din dreapta nu se regleaza deloc...e stricata.Deci o oglinda reglabila de oriunde e oricum mai buna.

De aerul conditionat ce sa zic...masina va fi folosita mai mult in oras pe distante scurte unde nu stiu daca merita sa dai drumul la aerul conditionat.O sa deschid geamul. E si asta un plus...la oltcit geamul din dreapta nu se deschide

Dupa GPL parca imi pare rau ca renunt dar...asa cum e Matizul nu poate consuma mai mult decat Oltcitul (12% in oras)

Dat fiind circumstantele raportate la venituri (medic rezident) un Matiz cu nimic+ inchidere centralizata (350 ron la dealerul din Iasi) pentru mine suna bine

Edited by Laura

Share this post


Link to post

Laura stiu ca suna cam ciudat din partea mea fiind fan masini noi, dar de ce nu incerci o preluare de leasing de la un spark neachitat sau un matiz mai dotat neachitat (ambele variante inca in garantie)?

 

Fara ABS la o masina mica se poate, fara geamuri electrice treaca mearga dar fara AC la ce calduri se anunta si ce clima in continua schimare avem e cam imposibil.

 

Poti incerca de asemenea sa obtii credit auto nu de nevoi personale (ai dobanda mai mica la credit auto) la o alta banca si poate te incadrezi totusi cu rata sa-i iei macar AC pe masina. ;)

Eu cand mi-am luat masina actuala am scutit aproape 1000 de euro din diferenta de dobanda + comisioanele dintre firmele de leasing.

Edited by Night Elf

Share this post


Link to post
Laura stiu ca suna cam ciudat din partea mea fiind fan masini noi, dar de ce nu incerci o preluare de leasing de la un spark neachitat sau un matiz mai dotat neachitat (ambele variante inca in garantie)?

 

Fara ABS la o masina mica se poate, fara geamuri electrice treaca mearga dar fara AC la ce calduri se anunta si ce clima in continua schimare avem e cam imposibil.

 

Poti incerca de asemenea sa obtii credit auto nu de nevoi personale (ai dobanda mai mica la credit auto) la o alta banca si poate te incadrezi totusi cu rata sa-i iei macar AC pe masina. ;)

Eu cand mi-am luat masina actuala am scutit aproape 1000 de euro din diferenta de dobanda + comisioanele dintre firmele de leasing.

 

pai cu ce ma ajuta? as avea rate in 2 locuri. pe de o parte cei 2000-3000 euro cat se cer pe masinile platite partial si pe de alta parte sa continui sa platesc ratele pana la sfarsit. oricum... eu am contract de munca pe perioada determinata, iar bancile au alergie la asa ceva. numai BCR si BRD dau imprumuturi pe 10 ani si oricum sume mici. nu m-as incadra la nici o masina noua daca as vrea credit auto.

Share this post


Link to post

Laura, la 6000E in cap ai E/AC, fara GPL dar E4. Crede-ma, am masina albastra si dupa o zi de stat in soare nu poti sta in ea, nu poti respira. Poate o sa iesi si la drum lung, unde chiar nu poti conduce de caldura. Se pare ca masinutele astea se incalzesc foarte tare. Am facut comparatie cu un Polo de culoare neagra. In Polo era mai racoare decat la mine.

Decizia iti apartine, in functie de buget.

Aici ai preturile: http://www.daewoo.ro/preturi/

Aici ai dotarile: http://www.daewoo.ro/modele/matiz/tehnic.php

Share this post


Link to post

Gresit, masinile negre sunt mai sensibile la caldura de afara, asta poate sa ti-o confirme oricine. De asta am alergie la tricourile negre.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Plamanii mei nu considerau asta in timp ce se chinuiau sa respire aerul incins din matizaur. Crede-ma...era mai cald la mine decat la el, masinile parcate una langa alta, la soare.

Share this post


Link to post

Sa spune un nu hotarat masinilor fara A/C in Bucuresti vara. Influenteaza si stilul de conducere, intr-un mediu de 80 de grade celsius esti mult mai nervos/violent.

Share this post


Link to post

Si eu zic la fel, nu renunta la A/C. In timp vei ajunge sa regreti si nu poate o vei tine atat de putin ca sa remediezi asta prin schimbarea cu o alta. Am avut masina (chiar alba) fara aer si stiu ce zic.

Eu pun problema altfel cand ma gandesc la masina - A/C simplu sau clima, deci niciodata fara aer. Oricum nu e cazul de climatronic aici, era numai ideea cat de important este - mai important decat geamurile electrice sau oglinzile incalzite.

Asta ar fi cam prima dotare pe care sa o iei in considerare, dupa care ABS sau servo. Trebuie gasit echilibrul intre nivelul dotarilor si timpul pe care il estimezi ca vei tine masina. Cand le rulezi si le tii putin, poti sa mai inchiziochii la una-doua dotari. Pe termen lung insa lipsa lor va ajunge sa te sacaie rau. Dar e si asta un element de progres, vei face eforuri sa treci la o masina superior dotata. :)

Share this post


Link to post

Eu unul as renunta la abs, geamuri electrice, proiectoare, stergator spate, airbag, bare vopsite (pe mine chiar ma incurca), dar la AC n-as renunta neam. Doar am mers fara dotarile de mai sus si nu le-am mai simtit lipsa. Numai gandul ca din economia facuta cu restul optionalelor voi merge cu gratis cu geamurile inchise vara ma face sa nu le regret.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Teoretic, daca faci credit pe 10 ani, trebuie sa te gandesti cat te costa sa tii masina tot atat. Daca ai Oltcit-ul din '94 nu ar fi asa de greu (ca veni vorba, daca-i pui bucse noi si cureti bine axul, merge volanul aproape ca si cum ar avea servo :) ).

In conditiile astea, valoarea investitiei este la fel de importanta ca si costurile "operationale" (in principal: benzina si intretinere). Asta fiind spus, rezulta aproape obligatoriu: masina noua.

Ca sa nu mai lungesc vorba pune pe hartie:

- cost de achizitie (credit + dobanda)

- cost de intretinere (revizii + 50% "fond de neprevazute")

- cost de "circulatie" (eeei: benzina, se presupune ca amenzile sunt la fel, idem asigurarea, desi pot fi diferente)

Calculul asta ar trebui sa constea doar in inmultiri si adunari, deci e simplu (fara suparare!)

Desigur, poti miza pe "inginerii financiare" si sa te gandesti ca poate un Spark peste 5 ani, face mai mult decat un Matiz in acelasi timp si poate scapi mai repede si iti iei o... Honda. Oricum, un astfel de calcul e un bun indiciu (in lipsa "flerului") despre cum trebuie sa procedezi.

Parere personala (nu neaparat... maxima :) ): ia un Matiz cu A/C si servo. As pune pariu ca, dupa vreo 3-5 ani, te "scoti" si sari la ceva mai bun (nu uita ca ai un Oltcit :) )

Share this post


Link to post

Da, dar ar trebui sa mai scoata din pamant din iarba verde inca 1250 de euro fata de 6000 cat are pentru un SE Power. Si eu sincer tot la fel as face si de fapt la fel am facut. Am zis ca daca tot tin masina asta cel putin 4 cat am leasing la ea, apoi sa aiba si ceva dotari pe ea si sincer nu-mi pare rau deloc, chit ca platesc rata ceva mai mare un pic si a trebuit sa dau un pic din coada pentru diferenta de avans. Ma rog, ea stie cel mai bine situatia financiara in care se afla, daca poate sau nu sa suporte un leasing(conditiile de acordare sunt mai putin stricte) si o rata in functie de avansul pe care ar putea sa-l dea, dar avand in vedere ca a putut obtine un credit de doar 6000E pe 10 ani nu cred sa fie posibil sa completeze diferenta de 1250 de euro.

Share this post


Link to post

Laura, hai sa te intreb altfel... care e rata maxima pe care ti-o poti permite si eventual da-mi un PM cu venitul tau lunar, vechime la locul de muna, etc vorbesc cu niste prieteni de la niste banci si poate iti gasesc o solutie financiara mai umana macar ca numar de ani si cine stie poate reusesti sa te arunci la un Matiz cu AC. ;)

Edited by Night Elf

Share this post


Link to post

Subscriu si eu la obligativitatea aerului conditionat. Nu se mai poate fara. Eu as merge pe E/AC.

Share this post


Link to post

Mi-am luat Matiz E. Ma impac f bine cu el. nu am nimic sa-i reprosez. Imi poate spune cineva cam pana la ce viteza pot merge cu treapta 3 si cand trebuie sa schimb cu a 4 a? (a3a bag pe la 25-30kmh, asa am invatat la scoala, insa cu a 4 a nu-mi amintesc sa fi mers vreodata cu masina scolii.)

Share this post


Link to post

Dar cu ce masina ai facut scoala?

 

La inceput am crezut, ca daca nu dau la turatii mari o sa consume mai putin, lucru care s-a dovedit fals.Acuma schimb in jur de 20,40,70,90-100, depinde si de inclinarea drumului.Este mai bine si pentru motor si consuma mai putin.

Share this post


Link to post
a3a bag pe la 25-30kmh, asa am invatat la scoala, insa cu a 4 a nu-mi amintesc sa fi mers vreodata cu masina scolii.)

Vezi pe forum ca vei gasii exact vitezele la care se recomanda sa se schimbe! La 25-30 e viteza de a2 !

Uite un grafic edificator! http://www.daewooclub.ro/forum/index.php?s...st&p=265322 , vezi si postul #13 de pe aceesi pagina! Succes!

Edited by Emil Popescu

Share this post


Link to post

multumesc :)

 

am facut scoala pe Matiz si parca aud si acum vocea instructorului tipand cand ajung pe la 23-30 kmh "SCHIMBA VITEZA" .  <img src= )">

 

alta chestie desteapta pe care am invatat-o cu masina scolii a fost sa merg mult cu ambreiajul calcat. de ex in loc de frana calc ambreiajul si se reduce viteza. am inteles de la altii ca nu prea e bine.

Edited by Laura

Share this post


Link to post

Distrugi ambreiajul. Considera ca sfaturile intructorului se aplicau pentru a a lua examenul, pentru trafic de abia acum ar trebui sa incepi sa inveti ce si cum.

Share this post


Link to post

@Satori: A uitat sa puna gilimelele de rigoare. :mrgreen:

 

On topic: Exact acelasi lucru il facea si nevasta-mea insa acum s-a dezobisnuit(am dezobisnuit-o). Intr-adevar nu face bine nici d.p.d.v tehnic si plus de asta creste distanta de franare. Cred ca instructorii isi invata elevi asa pt a nu opri motorul :scarpin:

 

S-o stapanesti sanatoasa.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...