Jump to content
Sign in to follow this  
VAXXi

Cuplare într-a I-a, din mers

Recommended Posts

În umbra discuţiei de la http://www.daciaclub.ro/index.php?showtopic=7511 au început să mă bată gândurile. Voi cum faceţi când trebuie să băgaţi într-a-ntâia ?

 

Teoretic şi conform cărţii, asta se face doar după ce maşina s-a oprit de tot, din cauză că a-ntâia nu are sincroane. Ori, eu scot dintr-a doua, şi împing pentru a 1-a uşureeel (până simt rezistenţă), dupa care aştept niţel şi prinde, după care împing încă puţin ca să rămână în viteză. Nu se aude nici un cârâit.

 

Să mă las de obiceiul ăsta ?

Share this post


Link to post

Pai de ce? Daca te lasa...

La mine nu merge :)

Share this post


Link to post

Nici la mine nu merge dacă împing ca şi cum aş fi hotărât să bag a-ntâia, dar "cu frumuşelul" aşa, merge ! mă gândesc probabil că durează până intră "de tot" datorită timpului necesar până se aliniază acolo angrenajele.

Share this post


Link to post

pai daca sunt finutz si calm si nu ma grabesc reusesc dar cu caraitul de rigoare. cum tu nu il ai... probabil ca nu o sa il mai am nici eu cand o sa se mai 'lase' cutia.

Share this post


Link to post

Mai omule lasa 1-a pt. plecare de pe loc shi gata. Eu nu am facut din a2a in a1a deloc; daca tre' sa o bagi 2>1 nu e in regula. Stiu ca multe cutii au un fel de blocare mecanica si nu te lasa. Care e avantajul 2>1 anyway?

Share this post


Link to post

Sunt situaţii în care am considerat că e nevoie de-a întâia (de exemplu, pante mari şi nasoale), ori mai aveam de înaintat niţel până la semafor.

Share this post


Link to post

Treapta a I-a a cutiei nu are sincronizare. Pentru a o cupla in timpul rulajului se foloseste o metoda veche de pe vremea cind nici o treapta nu era sincronizata: dublu debraiaj. Metoda este sigura, necesita doar antrenament. Oricum, vine sezonul rece si unica solutie de "frinare" sigura pe gheatza este trecerea rapida in treapta a I-a, cel putin din experientza mea. Asa ca oricare sofer ar trebui sa stapineasca manevra, chiar daca nici un instructor nu v-a invatzat. Pe astia i-ati platit sa va invetze cum sa treceti examenul si nu sa conduceti.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Lamine e cel mai mijto...daca moare motorul tb sa se aopreasca masina din mers, sa o bag in "Parcare" sa pornesc motorul si abia apoi sa o bag in viteza "Drive"... o adevarat cereminie...  <img src= "> ...altfel nu porneste

Share this post


Link to post
dublu debraiaj. Metoda este sigura

Mama ce denumire... :lol:

... mai ramine si metoda brute force :lollol:

Share this post


Link to post
E acelasi lucru cu double clutching?

 

Probabil, eu nu conduc asa bine pe engleza. Poate explici termenul. Oricum, termenul romanesc nu-mi apartine, el vine din istorie, de pe vremea cind "cutiile de viteza" nu aveau sincroane.

 

Referitor la "metoda fortzei", in armata am condus un Buceag shtoc la care schimbatorul se actiona numai cu piciorul, stilul K1. Fortza bratzelor era prea mica.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Pai e apasarea de doua ori a ambreiajului cand retrogradezi treapta de viteza, o data cand scoti din viteza superioara si o data cand bagi in cea inferioara.

 

Pana acum ar fi prima data cand aud denumirea in romana.

Share this post


Link to post

Da, termenii sunt aceeasi. Metoda este foarte buna, daca nu singura.

  • Like 1

Share this post


Link to post

atunci ne explici exact "dublu debraiaj" ce insemna?

Si eu tot la ce a zis Zmeu ma gindem.

Share this post


Link to post

Zmeu le zice bine, altfel n-ar fi Zmeu.

 

Apropo, pentru co-admin: cand m-ati facut incepator, ati avut dreptate, dar sa ma faceti membru, nu-i frumos. Putin respect.

 

Revin ca sa fiu bine inteles: termenul "suna ca dracu", poate gasiti unul fara alte conotatii in limba romana.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Metoda cu dublu ambreiaj nu prea da randament.Incearca mai bine metoda cu ''sprit'' adica o scoti din treapta 2 apesi un pic acceleratia pana la 2000-2500 rot/min si apoi debraiezi si introduci in treapta 1.Aceasta este o metoda foarte tehnica.In cutia de viteze sant 2 arbori: primarul care este in priza directa cu motorul si secundarul care este in priza directa cu transimisia.Este logic sa nu intre in treptele inferioare nesincronizate fara ''sprit'' deoarece viteza arborelui secundar este mai mare decit a celui primar.Aceasta metoda este folosita de soferii profesionisti pe autocamioanele romanesti care nu au cutie de viteze sincronizata si nu folosesc ambreiajul decit la plecarea de pe loc pt ca oricum este un chin ambreiajul la acestea.Poate in trafic ati auzit sau o sa auziti cum le ''sprituiesc'' la schimbarea vitezelor.

Share this post


Link to post

Saru'mana de sfat, o sa-ncerc asa, sa vad ce diferenta e :beerchug:

Share this post


Link to post

@ov_jer: de fapt asta e metoda completa, care ai zis-o tu. Am omis eu sa scriu tot. :oops: Sa vedeti accelerare in momentul ala!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...