Jump to content
Sign in to follow this  
Shenck

CUTREMURRRRRRRRRRRRRRRRRRRR!!!!!!!!!!

Recommended Posts

Problema e pana la grad rezista bloacele noastre?Care e mai rezistente cele pa placi sau cele pe grinzi?

Share this post


Link to post

Cred ca intrebarea e pur teoretica ptr ca sunt atatea variabile in joc cand e vorba de un seism, adica dincolo de problema arhitecturala si constructiva (aici sa ne zica Felix), de calitatea executziei lucrarilor (vezi vilele din Turcia care au cazut de parca erau din carti de joc) intervin alti factori ca poziti imobilelor fata de unda seismica, elasticitatea solului in zona respectiva, etc etc ...Si a mai fost o kestie naspa ...A FOST NOAPTEA ...si noaptea reactiile de panica se ampifica si percepi mult mai intens un eveniment decat ziua....(era sa scriu un eveniment NEGATIV da' cred ca si pe alea pozitive le percepi maibine ).... :lol: :lol: :lol:

Share this post


Link to post
Mama daca eu care stau la et 1 l-am simtit asa nasol mai sus cum a fost?

 

 

eu stau la 5 si never nu am prins cutremur la bloc, a fost nashpa rau de tot, parca se rupea blocul, trosne din toate incheieturile, nu pot sa-mi dau seama ce s-ar fi intamplat daca ar fi fost mai mare..doamne fereste

 

azi ma duc sa vizionez nishte case...

Share this post


Link to post
Problema e pana la grad rezista bloacele noastre?Care e mai rezistente cele pa placi sau cele pe grinzi?

 

cica se zice ca bloacele construite dupa '77 rezista la 8 grade, acum nu stiu ce sa zic, dar cred ca la cum "sa lucra" pe vremea aia (se furau la greu materialele de constructii)

 

PS cand m-am renovat apartamentul am fasit bucati de ziare si carpe bagate pe la imbinaturi (blocul a fost construit in '63)

Share this post


Link to post

Lasati in puii mei bloacele si mutati-va la case! Am locuit 34 de ani "la oras" iar acum "locuinta mea de vera, e la tzera" (adica, m-am maritat :P ). Cand a inceput cutremurul, am crezut ca un hot incearca sa intre in casa, zgaltaind usa...  <img src= "> . Tangajul a fost pe orizontala, nu s-a auzit decat un uruit urias (de parca sub pamant se aflau niste motoare de Tatra!) iar in rest, cum e la tara: gainile cotcodacind, cocosii cucuricind, cainii latrand la luna care avea sa fie eclipsata total de soare pe la 6 dimineata. Oricum, cutremurul s-a simtit intai la mine. De ce sa fie Zeul primul :P ! Ta-na-na!

Share this post


Link to post
Problema e pana la grad rezista bloacele noastre?Care e mai rezistente cele pa placi sau cele pe grinzi?

 

Ehee, problema e mai complicata...

 

Eu am locuit intr-un bloc vechi (8 etaje, construit in '37) pina acum 3 ani, cind m-am mutat la unul facut in '84. Si am fost foarte preocupat de subiect. Am studiat niste analiza facute cu ocazia unor cutremure, si ceea ce stiu este:

 

- dupa '79 chipurile au fost revizuite normele de rezistenta la seisme, si s-ar zice ca blocurile au fost facute sa reziste pina la gradul 8 (maximum care se poate obtine in Vrancea, nu ma intrebati de ce). Acum, intervine evident si ziarele si cirpele cu care au fost consolidate blocurile...

 

- cutremurele de Vrancea sint de adincime, caracterizate prin elongatii mai mari si frecvente mai scazute, am inteles ca se recomanda structuri rigide (gen betoane armate la greu)

 

- in zona de vest cele de Vrancea nu prea se simt, in schimb sint niste focare mai de suprafata (vezi acu vreo 2- 3 ani), si de aceea in zona de acolo ar trebui structuri pe grinzi, elastice. Din pacate acolo s-au construit mult dupa aceleasi norme ca si la Buc, ceea ce e gresit.

 

Sint multe aspecte legate de rezistenta la cutremur (inaltime cladirii, structura solului, simetria cladirii, existenta sau nu a unor peretii despartitori, detaliile seismice incluse in structura de rezistenta, raportul intre cantitatea de beton si cea de fier si multe altele), dar in RSR evident ca tine mult si de noroc...unde te prinde si cit de calm esti.

 

Oricum mi s-a parut foarte interesant si credibil chestia cu triunghiul vietii postat de cineva mai sus.

Share this post


Link to post

' 77 l-am prins intr-un bloc construit in '60, la etajul 10 si nu s-a intimplat nimic (structura pe diafragme = pereti de beton, foarte rigid); sageata estimata la virf a fost de ~ 2m.

'86 si '90 la etajul 7, bloc pe cadre (stilpi + grinda, elastic); fisuri in peretii neportanti (aia subtiri) si acel zgomot infiorator cind lucreaza nodurile structurale.

'04, etaj 8, bloc construit in '65 - '66, pe diafragme de beton ... s-a leganat, n-a troznit, nici un damage ... m-am simtit safe, sincer, dar nu se mai termina odata ...

 

Dupa '77 s-a trecut la un nou normativ de proiectare seismica si teoretic pina la 8 pe Richter n-ar trebui sa colapseze nica ... dar mecanica unui seism e naspa, e ciudata si se pot intimpla multe (zeul a spus bine mai sus); normativul actual e si mai dur, orice casa e un mic bunker daca o faci ca la carte - in disputa inginereasca dintre structurile rigide si cele flexibile au invins se pare rigidistii.

Blocurile din panouri mari prefabricate fac parte din structurile rigide si rezista bine ... multi din cei care s-au mutat in asa ceva au mai avut de completat la imbinari, dar sa stiti ca monolitizarile cu beton (cusaturile intre panouri) si mai ales armaturile sudate intre ele sint foarte rezistente ... problema lor cea mai mare e sa nu colapseze UN SINGUR PANOU de structura, fiindca urmeaza principiul dominoului (amintiti-va blocul ala rusesc din Siberia in care a explodat o bomba - destul ca un panou sa fie scuipat afara si a cazut toata tarasenia).

 

Noi sa fim sanatosi ...

 

PS: asigurare pe casa in care stati acum la bloc si munciti sa va cumparati cit mai repede casa pe pamint ... asta va doresc si cred ca merita ... io m-am plictisit ...

Share this post


Link to post

Mda si mie mi-a intarit si mai tare hotararea sa-mi cumpar din nou casa ca nu se mai poate.M-am speriat de m-am kkt pe mine.Mai ales ca eu stau si singur.

Si la mine la etajul 6 se legana de parca eram in comedii.Parca nu statea in ditai blocul de beton parca eram in unul de carton.

Pana in 2006 cand cica n-ar fi nici unul de peste 6 grade Richter tre' s-o tai de la bloc.

Share this post


Link to post

Mai, e de bine in orice caz. De ce? Prin simplu fapt ca aceste tensiuni mecanice care se acumuleaza intre placiile, sa zicem continentale, trebuie sa se elibereze. Fatza de cutremurele mici care le-am avut dupa '77 am tot respectul, pt. ca aceasta tensiune mecanica se poate elibera usor-usor (si apar cutremurele mici) si lumea merge la bere dupa aia (sau mai nou scrie pe forum :P ) sau timp de 15-20-30 ani nu ai nici un cutremur (deci nu s-a eliberat nici o tensiune) vine bau-baul mare-mare si atunci e prapad, vezi '77.

Share this post


Link to post

Baaaah, eu m-am mutat la bloc acum o luna, stau la etajul 2. Ieri jucam Rome Total War si a inceput sa se plimbe masa ca nebuna (sta un monitor de 21 inch pe ea, asa ca are inertie). La inceput nu m-am prins ca urmaream cavaleria in joc, apoi mi-am dat seama ca se misca si scaunul :( Deci: mi-e dor de casa :( , nu e misto sa fii blocatar  <img src= "> :roll: .

Share this post


Link to post
Extras din articolul lui Doug Copp despre "Triunghiul vietii", editat de Larry Linn.

 

"Numele meu este Doug Copp. Sunt seful Salvarii si Managerul pentru dezastre

al Echipei Americane Internationale de Salvare (ARTI), cea mai

experimentata echipa de salvare. Informatiile din acest articol vor salva

vieti in caz de cutremur...

...

 

 

Cititi aici si parerile despre Dr. Doug :rtfm: :scarpin:

http://www.snopes.com/crime/warnings/triangle.asp

http://www2.bpaonline.org/Emergencyprep/ar...-doug-copp.html

Share this post


Link to post

Bloc, etaj 8. Zicea cineva de lambada cu blocul. Subscriu. Vorba unui prieten: dadeam mana cu vecinul din blocul de vis-a-vis.

La inceput nu m-am panicat pentru ca eram cu prietena mea si se speriase ea si pentru mine si io trebuia sa o tin pe linia de plutire. Dar am inceput sa comentam cum a simtit la inceput si alte chestii cum ca nu e bine sa fugi pe scari (ea daduse buzna la usa io am luat-o usurel de mana si am bagat-o sub grinda) si in tot timpul asta cutremurul nu se oprea. Atunci m-am panicat. Din cate stiu cutremurul este mult mai periculos daca dureaza mult decat daca are intensitate mare. Si faceam jdemii de calcule in minte, dar eram la etajul 8 in pielea mea. Ingrozitor.

Si io m-ash muta la casa da din pacate nici apartament nu am. Momentan stau cu chirie. Totusi tot pe bloc merg, ca doar nu imi da Nastase casa. Casa mai incolo. Probabil insa ca o sa fiu mai atent la ce bloc aleg :)

 

P.S: Damn, a fost lung rau!!!!

Share this post


Link to post

V-am luat pe toţi, eu eram la 10 ! :D

 

Bine că nu m-a prins în blocul unde-am stat acum 1 an... centru-centru, bine şi frumos, doar că era blocul făcut în 1937 ! îmi aduc şi-acum aminte cum stăteam şi fumam pe balcon (ploua, noapte), şi am văzut cum a picat o bucată de zid (subliniez, zid, nu tencuială) din el... ce-o fi fost acu' acolo :shock:

 

Ca intensitate, 5.7 Richter a avut, dar norocul nostru "al tutulor" a fost că n-a fost prea lung (ăla din Japonia a avut 6.0, şi-aţi văzut ce-a fost acolo... ferească !).

Share this post


Link to post

Parerea mea e ca nici nu sufera comparatie ce a fost la noi cu ce a fost la japanezi, deoarece la noi epicentrul a fost la o adincime de 3 ori mai mare...si conteaza asta!

Share this post


Link to post

...am aflat si eu ca a fost cutremur... de la nevasta-mea, care m-a trezit! Cu lumina aprinsa! In ochi! Oribil!  <img src= ">

Inca mai sunau ceva alarme p-afara... am pierdut toata distractia! Nu-s de ce m-o mai fi trezit... probabil nevoia de "comunicare" :?

(bloc, et.2)

Share this post


Link to post

Pana la urma cifra la care s-au hotart toti a fost de 6 grade pew Richter.Problema e ca idiotii astia din mass media au inceput sa-si vanda subiectele in detrimentul informarii corecte a omului.Aseara pe Antena il trageau de limba pe un inginer ca nu-i asa ca daca n-am avut replica la cutremur atunci o sa vina unul si mai tare??

Ala saracul incerca sa spuna ca nu-i asa dar i-au taiat repede vorba.Cred ca un sfert de tara n-a dormit ast-noapte asteptan sfarsitul lumii :lol:

Share this post


Link to post

Ioi, istenem! pai astia parca se rugau la altceva, nu la stim noi cine ...

 

Ma duc repede sa umplu portbagajul cu pate si scrumbie afumata :wink:

Share this post


Link to post

Poti sa iti lasi oricum hainele acasa ca nu vei avea nevoie de ele in cazul asta! :wink: :oops: ...naturel se pare ca vei scapa de cutremur.

Share this post


Link to post

eu deja am in casa 2 sticle goale de 5 litri...ma duc sa beau multa BRRC, sa imi fac provizii de pipilica, poate asa ii mituiesc pe astia de la MISA sa ma bage si pe mne in cercul lor de potentiali supravietuitori...

Share this post


Link to post
Problema e pana la grad rezista bloacele noastre?Care e mai rezistente cele pa placi sau cele pe grinzi?

 

Stiu ca raspund cu intarziere, dar poate mai intereseaza pe cineva topicul asta :)

 

Conform unui studiu facut de romani dupa cutremurul din 1977:

 

Dintre cladirile construite dupa 1968:

 

- Cele mai putin avariate au fost cladirile construite din placi prefabricate

- Pe locul doi se situeaza cladirile construite "cu cadre de beton armat" adica stalpi si grinzi de beton

- Pe locul trei se afla cladirile din beton armat monolit - diafragme de beton armat (toti peretii din beton armat, turnat pe santier)

- Pe locul patru, cu cele mai multe avarii se situeaza cladirile din caramida (unele blocuri din Ferentari, Rahova sau Ploiesti Vest)

 

Blocurile turn (ex.: Pantelimon) s-au comportat extraordinar de bine la cutremurul din 1977 (au o structura combinata cadre - diafragme, cu structura in forma de tub).

 

Cladirile construite inainte de 1968 nu sunt proiectate in mod special pentru rezistenta antiseismica, dar anumite cladiri bine construite (ex: cele de la Sala Palatului din Bucuresti) nu au avut probleme.

 

Cladirile construite inainte de 1952 sunt proiectate fara a tine seama de nici un normativ de protectie antiseismica (in Romania nu existau inca, iar normativul german existent in acea vreme a fost ignorat). Majoritatea sunt facute din beton armat de calitate slaba care in plus a fost deteriorat si de alti factori. Ex: stalpii din exterior de la parter sunt deteriorati de efectele zapezii, vremii; cei de la subsol de eventualele inundatii; s-au efectuat unele modificari la parter pentru extinderea spatiilor pentru magazine.

 

Atentie: Pentru orice tip de cladiri, eliminarea unor pereti interiori, chiar daca sunt de rezistenta sau nu modifica modul de raspuns al cladirii la eventualele seisme. Chiar si peretii subtiri de BCA au rolul de a prelua anumite forte si de a proteja elementele de rezistenta (chiar daca ei se crapa mai usor, asta este ceva normal si nu le scade din capacitatea de a prelua aceste forte).

Share this post


Link to post

Pentru cei care au in plan achizitia unui apartament nu ar fi chiar rau sa tina cont si de aceste aspecte.Stiu ca eu nu m-am gandit la asa ceva dar un cutremuras parca te face sa devii putin mai intelept.

Share this post


Link to post
Problema e pana la grad rezista bloacele noastre?Care e mai rezistente cele pa placi sau cele pe grinzi?

 

cica se zice ca bloacele construite dupa '77 rezista la 8 grade, acum nu stiu ce sa zic, dar cred ca la cum "sa lucra" pe vremea aia (se furau la greu materialele de constructii)

 

PS cand m-am renovat apartamentul am fasit bucati de ziare si carpe bagate pe la imbinaturi (blocul a fost construit in '63)

 

Pana la cele construite in 77 nu se poate garanta ca rezista la un anumit grad. A fost un bloc din Militari care era proiectat sa reziste la 7,5 grade dar a cazut in 77 din cauza inginerului sef de santier care furase la greu...

 

Dupa 77 au fost construite cu atentie sa reziste la 8. Rezista fara probleme daca nu au fost daramati pereti sau stalpi.

 

Dupa 1997 parca s-a ridicat standardul, nu prea mai e voie sa se mai construiasca daca proiectul nu spune ca blocul rezista la 9 grade.

Share this post


Link to post
Pentru cei care au in plan achizitia unui apartament nu ar fi chiar rau sa tina cont si de aceste aspecte.Stiu ca eu nu m-am gandit la asa ceva dar un cutremuras parca te face sa devii putin mai intelept.

 

Pentru acestia, le recomand sa nu cumpere decat in blocuri construite dupa 77 sau care la cutremurul din 77 erau in constructie (la acestea s-a modificat chiar in timpul constructiei proiectul si au fost facute mai rezistente).

 

Am un prieten care si-a luat garsoniera in centru, intr-un bloc facut in 1920, la etajul 8. La onor cutremur de acu cateva zile i-a picat o bucata din balcon.

Share this post


Link to post

Am mai gasit niste chestii interesante pe la http://www.gfxwire.com

 

Cand o sa am timp o sa pove si eu pe acolo cum au fost cutremurelele prin care am trecut ;)

 

P.S. Sa nu ma confundati cu Alex de acolo... nu avem nici o legatura :)

 

P.S.2. (mi-am adus aminte mai tarziu)

 

Multi se intreaba cum de cutremurul din 1986 (7 grade) nu a facut atatea distrugeri comparativ cu cel din 1977 (7,2 grade). Ei bine, in 1977 nu a fost un singur cutremur. Au fost 4:

 

Primul: ora 19:21:56,2 de 5,5 grade

Al doilea: ora 19:22:00,9 de 6,5 grade

Al treilea: ora 19:22:08,5 de 6,5 grade

Al patrulea: ora 19:22:15,4 de 7,2 grade

 

Specialistii cunosc caracterul multisoc al cutremurului din 1977 dar nu se prea vorbeste de chestia asta. Cert este ca, chiar daca va mai fi un cutremur de 7,2 grade, nu va fi atat de distrugator ca cel din 77. Probabilitatea sa aiba loc inca unul multisoc este extraordinar de mica.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...