Jump to content
Sign in to follow this  
IRONICK

Evolutie ...

Recommended Posts

http://www.drive-test.ro/?a=det&art_id=94

 

 

In urma cu patru ani si mai bine, prin 2002, am facut parte din micul grup care lansa pe internetul romanesc un forum minuscul, cu maxim 20 de oameni care discutau zi de zi despre marea lor iubire si ura totodata: Dacia Supernova. Discutiile erau aprinse, se axau preponderent pe probleme tehnice zilnice, iar forumul era o sursa nepretuita de informatii cu privire la rezolvarea lor.

 

Apoi, pentru ca formatul primului forum nu mai facea fata venirii a noi useri, cei cativa amici s-au intalnit si au decis sa lanseze pe banii lor un nou forum dedicat acestei minuni a tehnicii, gazduit pentru o vreme la adresa dsn.as.ro... In mai putin de o luna de la relansarea sa, noul forum avea deja 130 de membri, iar la trei luni dupa aceea trecuse de 200.

 

Redenumit daciaclub.ro, in doar doi ani forumul ajunge la peste 4400 de membri, pentru ca astazi, dupa patru ani de zile, sa aiba circa 17.000 de membri si 2 milioane de afisari pe luna, fiind cel mai puternic forum monomarca din .ro Timpul a trecut si, din cei cativa care au pus umarul la lansarea acestuia, majoritatea au renuntat la minunile tehnicii romanesti, alegand alte modele, fiecare dupa buzunar si dare de mana. Forumul insusi, pornit ca un forum exclusiv dedicat Supernova, inglobeaza astazi toate modele produse de fabrica din Pitesti, primite mai intai cu suspiciune de vechii membri. In bunul spirit romanesc, cu ceva luni in urma gasca de frumosi nebuni care a creat forumul s-a spart, din motive... romanesti, si fiecare tabara si-a vazut de drumul ei. Forumul continua sa existe insa, si sa adune noi membri, preponderent posesori de Logan, in oricare dintre versiunile sale.

 

De ce aceste amintiri? Pentru ca ele ilustreaza foarte bine modul in care societatea romaneasca poate fi privita in oglinda internetului. Iar site-urile auto sunt o oglinda foarte fidela. Oricine stie sa lucreze un pic cu web.archive.org va avea date intersante privitoare la forumurile auto monomarca din Romania. Si mai precis, cu privire la modul in care romanii au facut trecerea de la modelele autohtone la cele de import, mai intai sh, apoi noi-noute, agregandu-se treptat pe forumuri unde isi pot discuta problemele, unde se pot lauda cu noile achizitii sau doar impartasi informatii cu privire la ultimele mizerii facute de servisurile romanesti.

 

Dar migratia userilor de pe un forum monomarca pe altul este si mai interesanta. Treptat, au aparut forumuri auto dedicate celorlalte marci: Opel, VW, BMW, Citroen, Peugeot, Ford dar si unor marci mai putin cunoscute la noi pana de curand: Hyundai, Subaru, etc. Cei care odinioara discutau despre Dacia acum se aduna si se intalnesc cu regularitate cu noii prieteni care au masini din aceeasi marca. Daca ati vazut vreodata 30 de Opeluri laolalta, sau Citroenuri, sau Peugeoturi, sau vreo alta marca, fie in Piata Constitutiei, fie langa Herastrau, fie la Moeciu, fie langa Polivalenta, sa stiti ca ati trecut pe langa pasionatii acestor marci care se bucurau de compania celorlalti in intalniri civilizate, continuate la un pahar de vorba... Ultimul fenomen in acest domeniu este cel al forumurilor moto, ai caror impatimiti isi dau intalnire pe net chiar pentru a merge in grup la cei din breasla lor care sunt raniti (inclusiv premierul a avut parte de o astfel de vizita :) ).

 

Revenind la masini, si la proprietarii lor. Exista o vreme cand se dadea un razboi total pe Internet intre pasionatii modelelor Daewoo si cei ai Dacia. Cei dintai se considerau nec plus ultra, ceilalti gaseau cu greu argumente intr-o lupta inegala. Astazi Daewoo este deja istorie, in timp ce o noua specie, cea a Homo Loganus, si-a facut aparitia. Ii puteti gasi pe orice forum, sunt cei care predica mantuirea intru Logan, singurul model auto care merita banii, din toate punctele de vedere. Asaltati din toate partile de-alde Hyundai Accent, Peugeot 206, Fiat Albea, Skoda Fabia, noua Corsa, ba si de alte modele care coboara, prin oferte speciale, la preturi apropiate marcii autohtone, pasionatii de Logan isi apara cu indarjire reduta imaginara. A lor e cea mai buna, si daca nu cea mai buna, cu siguranta e mai mare.

 

Credeti insa ca sunt singurii? Va inselati. Acelasi fenomen se intampla pe fiecare clasa de masini in parte. Si nu ma refer la clasele mini/mica/medie/mare sau altele asemenea. Ma refer la lupta de clasa care se da aprig intre fanii unor modele comparabile ca pret, dar din clase diferite sau cu destinatii complet diferite. In bunul spirit romanesc, de care aminteam si la inceputul articolului, romanii de pe .ro se agata de masina personala ca de un port stindard personal. Nu conteaza ca de multe ori compara mere cu pere, a lor e cea mai tare din parcare. E insasi statutul lor, cumparat de multe ori cu sume pe care nu si le pot permite (oare cati romani dau 30% din veniturile lor pe o masina??), si este normal ca au facut alegerea cea mai buna, ce tot nu intelegeti? :)

 

Cine sta sa examineze forumurile auto romanesti vede un fenomen interesant. Userii migreaza de la Dacia sau Daewoo spre Opel, Renault, Volkswagen, Ford sau altele, si sunt nevoiti la un moment dat sa isi schimbe amicii cu care se intalneau pana atunci. Vin timizi la noile intalniri, apoi incep sa le placa, si treptat devin experti in toate cele legate de masina lor. De aici si un sentiment de solidaritate: se schimba telefoane, adrese de mail, liste de ymess, etc. Pana cand, dupa doi sau trei ani, posesorul de Vectra B isi trage un BMW iar posesorul de Matiz un Citroen C3, si iarasi se schimba forumul, si amicii, si intalnirile... Si fenomenul interesant este ca pe masura ce scapa de lanturile monomarcii, romanii devin mai asezati, mai linistiti in a discuta cu ceilalti, caci nici masina nu mai este neaparat un port stindard. In timp ce posesorii de marci "populare" sunt mai inversunati in a-si dovedi lor insisi ca statutul lor nou castigat cu greu este recunoscut de toata lumea, cei care au de ceva ani masini de import sunt mult mai calmi si mai asezati. In definitiv, masina la care viseaza acum e din clasa premium, si chiar nu merita sa te certi pentru table... E o situatie un pic rasturnata, in care cei care merg de la A la B cu tabla din dotare fac galagie cu tupeu, iar cei care ar putea sa se laude cu masinile lor de prestigiu n-o fac. Only in Romania.

 

Acest lucru este valabil, evident, doar pentru cei care si-au scos lupta de clasa din cap. Cei pentru care a avea o anumita masina reprezinta o placere personala pe care nu trebuie sa o impuna si altora. Altminteri, noi oricum suntem inversunati in tot ce facem, asa ne-au obisnuit ultimii 25 de ani de mizerie, si desi acum am inceput sa respiram, turbam la volanul noului Seat sau BMW daca nu ne recunosc si ceilalti meritul de a-l poseda! Pentru acest tip de indivizi, lupta de clasa continua, si stau sa ranjeasca satisfacuti de la volanul SUV-urilor sau masinilor de marca, de parca simplul fapt ca-si muta fundul de colo-colo cu o masina mai acatarii ii face niste supermeni. Probabil ca multa lume are ceva de compensat...

 

Startul luptei de clasa a fost dat de Logan, prin spargerea barierelor care desparteau Dacia de o masina moderna, fie ea si ieftina. Pentru prima oara, de la vladica la opinca romanul si-a permis masina noua si diferita de tot ce era pana atunci. Si a tinut sa scoata ochii cu tot dinadinsul celor care ori nu si-au permis, ori au facut greseala catastrofala de a da bani in plus pe o alta masina. Acum Homo Loganus a inceput sa migreze spre modele mai scumpe, pastrandu-si insa metehnele (iata si explicatia plasticelor aparute pe scaunele modelelor de import). Duce mai departe lupta de clasa, incercand sa demonstreze cat de nemaipomenita este noua sa achizitie, si cat de nefericiti sunt cei ramasi in urma, la Daciile lor. Se sufoca de indignare daca nu i se acorda suficienta atentie, si de aici si figurile pe care le face in trafic, zi de zi, incepand cu numerele de inmatriculare "smechere" si terminand cu stilul agresiv cu care isi conduce masina.

 

Lupta continua insa, pe fiecare nivel in parte. Pana cand?

 

Poate pana cand ne vom obisnui si noi cu ideea ca e mai important ce persoana conduce masina, decat ce masina conduce persoana.

Share this post


Link to post

Nu-s de accord. Nu numai posesorii de Logan trecuti la altceva, mai bun sau mai rau, spatiaza numerele si pun folie pe scaune. :) )

Share this post


Link to post

Beeeton articolul, deci pina la urma nu suntem singurii care am observat acest comportament la posesorii de Logan...sau de BMW .

Si DA omul conduce masina nu invers :thumbl:

Si acum ia spune-mi IRONICK cum au primit colegii tai de pe daciaclub.ro acest articol ?

Share this post


Link to post

Intru totul de acord cu articolul. Pe la noi insa, a venit cineva, ex posesor de Opel, sa ne intrebe de Cielo. I-am aratat frumos ca ceea ce doreste el nu-l va multumi ca vechea masina.

Cu totii insa am vazut si defectele masinilor noastre, alaturi de calitati, si n-am mai stat sa scoatem ochii ca "a mea e mai buna", cel mult am spus ca "a mea e buna in banii dati pe ea".

Ca exista soferi tampiti de logan sunt de acord. Ca exista soferi tampiti de daewoo, la fel, sunt de acord.

Nu sunt de acord inca cu omul tampit la care, daca ii prezinti argumente, studii, etc, etc, el tot pe-a lui o tine. In ultimele zile m-am umplut cu 20% warn pe forumul de dacii deoarece m-am enervat din cauza unui dobitoc care nu stia sa asculte de astfel de argumente. Intamplator sau nu, sofer de Logan. Pentru mine va ramane un dobitoc, indiferent ce va conduce.

Concluzia e ca dobitoc am fost eu, ca m-am luat de minti odihnite.

Am intalnit si soferi de logan pentru care am tot respectul, unul dintre ei mi-a argumentat ca a ales Logan in dauna Cielo pentru un motiv foarte simplu: omul mai mergea si pe camp, iar garda la sol de la cielo era cam joasa, cu Loganul trecea perfect. N-am avut cum sa-l contrazic.

Ar mai fi multe argumente, dar n-am acum timp sa le analizez.

Ironick: stii cumva cine este autorul articolului? Ca ex membru ma refer, sau ca membru actual prin alte parti.

Share this post


Link to post

maddan, daca nu ma insel.

Share this post


Link to post

Observ ca autorul are ceva de impartit cu unii dintre posesorii de Logan, din moment ce Dacia Solenza este total ignorata din istoric. Si mai cred ca autorul face o confuzie voita intre "evolutie" si "parvenire". In rest, cam are dreptate.

Share this post


Link to post

Asta pentru ca Solenza sau Supernova n-a trezit atatea pasiuni in mintea romanilor precum Loganul. Nu se stie de ce, trebuie o mica analiza genetica, eu nu ma prind.

Share this post


Link to post

Excelent scris. Si mare adevar graieste.

Dar faptul masina este "eticheta" pozitiei individului in societate nu va dispare in Ro, cum de altfel nu a disparut nicaieri in lume - nici macar in tari cu traditie in industria auto...

 

- Ce doresti sa realizezi?

- O casa si un Lexus - raspunde americanul :)

 

A, am uitat sa precizez: Lexusu' e japonez :) )

 

Joke.

Share this post


Link to post

Pt cei care nu au mai mers decat cu masina scolii de soferi pana sa aiba un Logan, nu e nevoie de nicio analiza, e pur si simplu o masina noua, cu toate asteptarile si dezamagirile aferente.

Pt ceilalti insa, e mai complicat: unii isi vad de treaba lor si raman la fel de buni (sau slabi) soferi, dar unii chiar ca fac atatea "figuri" cat si pt ceilalti. Upgrade-ul de la vechea berlina care pornea cu chiu cu vai in diminetile mai reci la Loganul pe care il pornesc si pleaca de pe loc a fost destul de naucitor pt unii.

Timpul le va rezolva pe toate.

Share this post


Link to post
Si acum ia spune-mi IRONICK cum au primit colegii tai de pe daciaclub.ro acest articol ?
Nu stiu, ca nu am pus si acolo articolul.
maddan, daca nu ma insel.
Nu te inseli.

Share this post


Link to post
Daca ati vazut vreodata 30 de Opeluri laolalta, sau Citroenuri, sau Peugeoturi, sau vreo alta marca, fie in Piata Constitutiei, fie langa Herastrau, fie la Moeciu, fie langa Polivalenta, sa stiti ca ati trecut pe langa pasionatii acestor marci care se bucurau de compania celorlalti in intalniri civilizate,

:banana: Suntem celebri! Vedeti ce bine ca am facut din Moeciu un fel de cartier general?

 

Cine sta sa examineze forumurile auto romanesti vede un fenomen interesant. Userii migreaza de la Dacia sau Daewoo spre Opel, Renault, Volkswagen, Ford sau altele, si sunt nevoiti la un moment dat sa isi schimbe amicii cu care se intalneau pana atunci. Vin timizi la noile intalniri, apoi incep sa le placa, si treptat devin experti in toate cele legate de masina lor. De aici si un sentiment de solidaritate: se schimba telefoane, adrese de mail, liste de ymess, etc. Pana cand, dupa doi sau trei ani, posesorul de Vectra B isi trage un BMW iar posesorul de Matiz un Citroen C3, si iarasi se schimba forumul, si amicii, si intalnirile...

Aici, spre mandria noastra, suntem exceptia care confirma regula!!! :drinkers:

Share this post


Link to post

Trebuia sa scrie Regele a murit, traiasca regele :P (adica deu a murit, traiasca chevy)

Edited by Sebian

Share this post


Link to post

La noi nu se schimba, se completeaza.  <img src= )">

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...