Jump to content
Sign in to follow this  
hawkeye

Masini Mici De Oras

Recommended Posts

Intalnesc din ce in ce mai des aceasta exprimare: "vreau masina mica de oras ca sa ma pot strecura usor".

 

Eu cred ca benzile de circulatie sunt suficient de late cat sa ai loc fara nici o problema de circulatie. Slalom printre masini la 60km/h nu cred ca e cazul avand in vedere aglomeratia din orasele noastre. Manevrabilitatea unei masini medii spre mari (caz concret a mea care are 4.8 metri) nu este grea deloc pentru un sofer care intelege ce este acela un volan si cum trebuie invartit. Sunt cazuri rare cand nu am loc sa intru din prima pe o strada mica (perpendiculara pe sensul de mers) datorita idiotilor care parcheaza pana in buza strazii, asta e corect. Si mai ramane o oarecare problema (poate imaginara) cu locurile de parcare. Sincer putine locuri de parcare am vazut unde sa aiba loc o masina de 4.4 metri (kalos sedan) si sa nu aiba loc a mea de 4.8. In fond 40cm inseamna lungimea a doua palme. Pare mult? Datorita senzorilor de parcare si a oglinzii drepte care se lasa in jos cand dai cu spatele parcarea este mai mult ceva formal, chiar daca locul de parcare are fix 5 metri si mai raman 10cm in fata si 10 in spate.

 

Parca am mai mentionat ca de cand am ditamai masina (si a/t) ritmul de mers in oras este mult mai calm, schimbatul benzilor se efectueaza numai daca este absolut necesar iar nervii consumati sunt infinit mai putini. In schimb, cand m-am suit in kalos-ul hb simteam cum n-am stare. Trebuia sa schimb banda, trebuia sa ma bag in fata unuia cu o dacie, trebuia sa schimb 3 trepte de viteza in decurs de 5 secunde. Totul era alert.

 

Ramane si diferenta de consum. Care poate fi destul de mica avand in vedere ritmul turbat al unei masini mici sau ritmul lejer si relaxat al unei masini mari.

 

In concluzie: Unde se strecoara cei cu masini mici si de ce sunt atat de preferate in mediul urban?

Share this post


Link to post

Cred ca in primul rand cei care vor masini mici se gandesc la locul de parcare. Imagineaza-ti o strada din zona veche a Buc(acum inchisa), cu sens unic si masini parcate pe ambele parti. Doua Matizuri au loc sa treaca in schimb doua masini ca a ta, ca tot ai pornit topic-ul, cred ca este foarte greu.

 

Este adevarat ca acest "greu" este "asigurat" in mare parte de INDISCIPLINA si NESIMTIREA unora dintre soferi...dar asta e alta discutie.

 

Totodata cred ca si consumul a fost un factor important in impamantenirea acestui concept.

 

Asta e parerea mea.

Share this post


Link to post

In locurile de parcare de 4.00 metri lasate de dobitocii care parcheaza aiurea si pe care-i dore-n basca de ceilalti ;)

Share this post


Link to post

Bun, deci pana aici avem: consum si locuri de parcare. Tot nu inteleg unde te _strecori_ mai usor, prin benzinarie sau prin parcare?

Share this post


Link to post

Pai ti-ai raspuns singur! Te strecori MAI USOR! Nu inseamna ca daca ai o masina mai mare nu ai putea, dar cu cea mica iti este MAI USOR!

Share this post


Link to post

Asta m-am intrebat si eu mai ales ca am si masina mica (Golf 1) si masina mare (Golf 4 Variant) .Chiar am observat ca daca incep sa fac manevre cu G1 si ma strecor printre banda 1 si 2 ajung primul la semafor dar imediat in spatele meu apare si restul coloanei care nu este formata numai din Matizuri .

Cind plec de la semafor cu masina mica si ma strecor am o senzatie de viteza si placere in acelasi timp dar dupa 300m apare alt semafor si strica toata distractia :D

Eu cred ca masinile mici sunt preferate in oras datorita lipsei locurilor de parcare si mai ales prin prisma consumului care este mai mic .

Eu insa la Golfuri am acelasi consum asa ca singura diferenta pentru mine sunt locurile de parcare ca de strecurat ma strecor si cu asta .

Share this post


Link to post

"Te strecori mai usor" tot pe trotuar..din pacate singura posibilitate de a parca in unele zone din Bucuresti.

Insa la cate suv-uri vad in ultima vreme pe strazile din Bucuresti,majoritatea conduse de femei,cred ca se mai schimba putin regula cu masina mica prin oras... :)

Share this post


Link to post

Pai inceputul a fost facut de italieni si este destul de evident de ce, avand in vedere stradutele lor mici si faptul ca, cu toate ca au in general masini mici, 3/5 masini au fost implicate in cel putin o coliziune datorata lipsei spatiului, atat de rulare cat si de parcare.

Boomul cel mare a venit insa de la coreeana noastra (nu surprinzator desenata de un italian) si asta este normal, avand in vedere ca, si citez:

In Japan cars under 3.40 m are officially called keicars and have tax and insurance benefits, besides cheaper parking fares. Such cars are rarely seen in the United States.

Acum... de ce imi place mie sa merg cu Sparkul? Simplu:

- e more fun sa mergi cu ea in oras... ai o senzatie de mers pe jos dar fara efort, cu 'motorul in fund'

- pot sa o parchez si atunci cand cineva nu a respectat locurile de parcare si a parcat pe 2 spatii (la munca, botul Kalosului ramane destul de mult in strada - masina fiind perpendiculara pe trotuar; Sparkul ar incapea cu ambele roti pe trotuar si ar iesi numai cu vreo 30-40cm afara... e o diferenta!)

- pot sa ma strecor printre masini mai usor, fara sa imi fac griji. In afara de faptul ca este mai mica, am mai putine sanse sa lovesc pe cineva, are si extremitatile mai usor de ghicit si stii CLAR unde se termina si unde incepe masina.

- consuma (teoretic) mai putin. Majoritatea drumurilor, 95% din ele, le fac singur. Ce rost are sa car dupa mine hardughia de Kalos?

- plecarile de la semafor nu sunt atat de stresante ca la o masina mai grea

- cutia de viteze este gandita sa foloseasca motorul optim in oras. Pe de o parte, asta este un disconfort, ca mesteci ca un sef bucatar, pe de alta parte, folosesti motorul optim si din punct de vedere al functionarii si din punct al consumului

Hmmm... cam atat, pentru moment.

De dezavantaje, nu pomenim. Deh... nu degeaba cumparam cu totii Logan, romanilor le sta marimea barbatiei in marimea masinii si vor sa demonstreze asta de cat mai multe ori pe ora. :) )

Share this post


Link to post

Pentru mine este o inutilitate o masina mare in oras. Cand conduc matizul prin Iasi e mai distractiv si mai usor:

- intorci in locuri mult mai stramte

- nu ai stress pe stradutele inguste(care sunt multe...)

- parchezi in locuri infime

- ai o cutie mult mai scurt etajata superba la mersul urban

- consum mult mai mic (nubira 11-12, matiz 7-8)

- agiltate ridicata multumita cutiei este tot timpul pe cuplu max (la nubira la ai 2000-2500 si e mai puturoasa la asa turatii)

 

Sunt si minusuri precum:

- comfort redus datorat suspensie mai dure

- nesimtire celor cu masini mai mari care se fac ca nu te vad si iti iau fata

- matizul meu nu are servo-directie...

 

Din punctul meu de vedere o masina de oras va deveni o necesitate intr-un oras mare si congestionat.

 

PS: Exista un oarecare efect psihologic al consumului/gabaritului: eu cu matizul talpa cat incape, primul de la semafor pe cand cei cu masini mai mari pleaca mai lent...

Share this post


Link to post

Nu stiu de ce, dar acum un an cand mi s-a luat matizul, tot forumul imi sarea in cap ca sunt un idiot ca refuz masina mai mare.

Acum vad cu totul alte pareri. Permiteti-mi sa reproduc citatele voastre si la ai mei, sper sa nu inceapa iar meciurile.

Am condus timp de mai bine de un an Clio. Saptamana trecuta am avut matizul pe mana si m-am simtit rege prin oras. A trebuit totusi sa-l las pe dreapta, inca nu am gasit actele si masca de la cd-player.

E incomparabila placerea de a avea ambreiajul de 1-2 cm, de pleci usor de la stop, cand tragi de volan stanga-dreapta simti toata masina, ii simti gabaritul ca sa zic asa, cand toti merg pe banda 2 tu te strecori pe banda 1 si ii depasesti pe toti fara efort. Ar mai fi si altele, dar nu mai repet ce au zis altii.

Eu la venerabila varsta de aproape 23 de ani, fara obligatii, nu simt nevoia unei masini mai mari, pentru 1-2 persoane este absolut suficienta chiar si in cele mai lungi calatorii. Cand ai de carat cate ceva prin casa, gen aragaz, frigider chiar, televizor, se poate dovedi mai practica decat o masina mai mare, datorita banchetei ce se poate rabata, avantaj inexistent la sedan.

Ce facem insa cu mentalitatile?

Multi privesc insa prost astfel de masini, nu mai departe decat la mine in casa. Dovada sunt certurile pe care le am in casa de fiecare data cand aduc vorba despre matiz. De moaca lu' maica-mea cand a trebuit sa o duc undeva cu matizul nu mai zic: nepretuita. Si nu mai zic de cate ori era sa ajung la cutite, si certuri urate de tot din cauza ca eu prefer matizul in dauna cliptorixului. De ce? De ce trebuie sa ne tinem de anumite standarde cretine, de ce trebuie sa avem obligatoriu masini cu porcbagaj mare daca 99.9% din timp el sta gol (stie tot forumul cam cat e de "plin" portbagajul la masina mea), daca orice am avea nevoie sa caram am putea cara si cu o masina mica?

Eu sunt fan hatchback (un civic hatch 2006 mi-ar place enorm) si al masinilor mici si cred ca am sa raman asa multa vreme de-acum incolo. De ce sa-mi iau masina mai mare daca nu-mi trebuie? De ce sa plimb atata fier dupa mine?

Cand vad pustani de 19 ani care prefera Logan pentru ca "n-au oo in Matiz" imi vine sa arunc cu sticle dupa ei. La ce puii mei le trebuie Logan? Cumva ca sa compenseze cu o alta parte a corpului mai mica? :) )

Acum nu trebuie toti sa interpreteze ca sunt impotriva masinilor mari, de la o anumita varsta poate ai nevoie de o alta prestanta, nu neg acest lucru. Nu mai vorbesc de cei care "nu incap" in masinile mici, cei cu familie numeroasa, etc, etc.

Dar pentru mine o masina mare reprezinta o inutilitate.

Chiar si cand voi ajunge la varsta la care imi va trebui o masina mare, tot voi incerca sa am si un "chistoc" de masina mica.

Eu in matiz ma simt ca intr-un carucior de handicapati cu turbo sub el. :) )

Cat despre consum, conteaza si asta.

Clio consuma 8-8.5 la mine in oras, un matiz ar consuma cam 6-6.5. Comparativ, nu pare mult, dar din diferenta asta iti poti scoate pranzul la o zi de umblat prin oras. Si decat masina mare si paine cu ceapa la pranz acasa, mai bine masina mica si confort.

Pentru unii, n-ar fi o problema. Pentru multi insa, este.

Share this post


Link to post

Eu nu am vrut masina mare pentru portbagaj. Ca s-a nimerit sa-l faca cat jumate de logan, asta-i treaba lor. Si nu-l car in spate si nici nu-l trag dupa mine, asa ca poate sa fie acolo cu treaba lui.

Masina mare aduce unul din cele mai importante avantaje: energia absorbita in cazul unui impact cu alta masina mai mica.

 

Revenind la masinile mici, toti cei care au asa ceva au recunoscut ca fac manevre in scurt si schimba benzi des. Cu ce scop? Cu acela de a ajunge la urmatorul semafor cu 2 masini mai repede. Iar la destinatie cu 3 minute mai devreme. Se merita? Eu zic ca nu.

Referitor la rapoartele cutiei de viteze, sa fie sanatoasa si sa nu se strice la mine. Doar ridic piciorul de pe frana si accelerez pana la urmatoarea frana.

 

Sunt comod? Foarte. Dar cu masina asta traversez Bucurestiul de 3 ori in aceeasi zi fara sa ajung la sfarsitul zilei cu nervii la pamant. De asemenea 1000km facuti in aceeasi zi echivaleaza cu 400-500km facuti cu Kalos-ul (fac comparatia deoarece kalos am avut inainte).

Share this post


Link to post

masina mare ... masina mica ...

 

eu cind trec din Tico in Matiz mi se pare urias Matizul (dupa 2' ma obisnuiesc cu el si e ok) ... si cind cobor din VW Cady parca am coborit din TIR (cind trebuie sa merg cu Cady (varianta "de marfa") stau in dreapta, pur si simplu nu-mi vine sa ma complic sa-l conduc prin oras)

 

in oras Tico e rege !!! (nu stiu Smart-ul for2 cum este, ca n-am avut onoarea a conduce asa ceva :( ) ... chiar ma strecor cu el si-l parchez in cele mai inguste locuri ...

Share this post


Link to post

Am zis ca vorbim de masini de oras. Nu contesta nimeni ca sunt mai slabe afara fata de o masina mare, desi si aici sunt exceptii, la Clio imi amorteste piciorul pe acceleratie in 200 de kilometri, din aceasta cauza conduc cu genunchiul sprijinit de consola centrala. La matiz nu pateam asa ceva.

Eu unul merg mult prin oras si am o boala pe ambreiajele cu cursa lunga, cel de la matiz compenseaza mult dezavantajele cutiei manuale in oras. M-am trezit odata ca merge introdus >3>4>5 fara ambreiaj, dar n-am exagerat.

Share this post


Link to post

In primul rand sunt usoare si demarajul este semnificativ marit, fara a forta..

Si nu ma refer la 0-100 km ci la 0-40 sau 60 km/h..(etajarea diferita a cutiei, cursa la pedale mai scurta)

Nu stiu cum se face dar mereu la plecarea de la semafor sunt primul care trece de intersectie..

Apoi, locul de parcare.. conteaza foarte mult, atat ca intra unde sunt spatii mici, cat si raza de bracare sau de viraj, intorci in spatii mai mici decat o masina lunga..si intra mai repede

Mai este si strecuratul pe banda 1 in trafic, care de obicei este mai rapida

Apoi mai este de mentionat consumul, taxele, pretul de achizitie...

Mai sunt

Share this post


Link to post

Stie cineva proiectul ala de masina mica, mica, arata cam ca motocicleta carosata complet (adica este inchisa cu geamuri, parbriz. are usi, etc ca o veritabila masina) si are trei roti !?!?E facuta de francezi parca !!..Are cineva idee despre ce anume vorbesc!?!?..ei bine baieti alea sunt masini micvi de orasnu Mati ale noastre!...Apropos in afara Chevroletul Sperk nu exista ...e tot Matiz!!!

Share this post


Link to post

Acum vorbesc in cunostinta de cauza, ca am condus de amandoua, si mare si mica.

 

In primul rand sunt usoare si demarajul este semnificativ marit, fara a forta..

Si nu ma refer la 0-100 km ci la 0-40 sau 60 km/h..(etajarea diferita a cutiei, cursa la pedale mai scurta)

Nu stiu cum se face dar mereu la plecarea de la semafor sunt primul care trece de intersectie..

 

Da' cate liniute faci pe zi de iti trebuie plecarea de pe loc? Cele mai multe situatii in care iti trebuie demarajul in oras sunt alea in care mergi la 20 la ora si deodata accelerezi brusc si sa nu imi zici mie ca atunci esti intr-a intaia ca sa ai cine stie ce demaraj. Si dupa aia succesul unei agilitati mari in oras este frana iar Matizul este net inferior Esperoului la capitolul asta. Odata suindu-ma in Matiz era sa intru tare in niste masini oprite la semafor ca ma asteptam sa am destul spatiu sa franez in siguranta.

 

Am mers cu o prietena cu un Tico pe care il tot lauda ca e agil, ca accelereaza si intr-adevar cand eram inauntru mi se parea ca e destul de fasnet, nu nemaipomenit, dar fasnet. Diferenta s-a vazut insa cand am mers eu cu a mea si ea cu a ei. Nici nu se punea problema sa fie mai agila decat Espero. No way! E doar adrenalina data de apropierea de asfalt si de celelalte masini (de care la mine te despart o dita'mai capota si o groaza de spatiu interior)

 

Avantajele masinii mici in oras raman doar consumul mic si raza de intoarcere dar si aici daca punem la socoteala ca Tico nu are servo, la fel ca la majoritatea Matizurilor si nu iti iese intoarcerea din prima e cam naspa. Si sa nu ziceti ca nu se vede lipsa servo-ului, ca e masina mica si nu-i trebuie ca nu ma puteti convinge. Pot si eu sa compar.

 

Iar pentru cei care spun ca se baga pe prima banda cu masinile mici pe acolo am o stire: si eu ma bag si nu e asa mare diferenta dar si la mine ca si la voi daca ne-am privi din spate am vedea ca ceilalti se dau un pic mai in stanga daca sunt in miscare.

Share this post


Link to post

Cu siguranta Sperk nu exista, dar Matizul este masina de oras. Altfel, ar fi masina de camp iar Epica nava cosmica.

Share this post


Link to post

In sfarsit cineva care-mi ia partea!

 

Restul cu masini mari nu citesc cafeneaua sau s-au convertit toti ? :-W

Share this post


Link to post

Citesc, da nu le strica bucuria la astia cu buburuzele  <img src= )">

Share this post


Link to post

Pai.. "senzatia de viteza" este mai puternica cu cat masina este mai mica.

Din pacate pe traseul zilnic am nevoie de plecari de pe loc rapide... nu de alta, dar altfel nu as putea intra in trafic ..

Share this post


Link to post

Plecand de la un Tico, pentru mine orice masina era mare. Dupa o saptamana dupa ce mi-am luat Corsa am regretat ca nu mi-am luat Astra clasic la aceiasi bani, dar mai putin echipata. Pentru mine e clar - urmatoarea va fi mai mare decat asta si tot asa. Sincer, nu m-ar deranja un SUV in oras; m-as putea obisnui. Cred ca iti trebuie cateva saptamani pana sa te obisnuiesti bine cu dimensiunile pentru parcari si intoarceri. Senzatia de siguranta nu se compara. Iar parcarea...hmm...mi-a demonstrat un prieten cu masina mai mare ca tine de tehnica; poate nu o va parca atat de drept cum o parchez eu, dar tot ii va ajunge acelasi loc. Iar cand am incercat Fiat-ul Xennei am avut ceva emotii, dar in cateva minute m-am obisnuit. Clar, m-as putea obisnui cu orice fel de masina. Nu ma mai intorc la gagalici.

Share this post


Link to post

Ok..ce spuneam eu de doamne si suv-uri :) Singura mea problema cu Leganza in oras e locul de parcare...pe trotuar ramane cu fundu ala mare pe sosea...iar locuri paralele cu soseaua nu prea gasesti :wallbanger:

In rest e o placere la condus,ajuta mult si servodirectia foarte sensibila. In plus cand esti cu o masina mare parca nu se inghesuie toti in tine...cu pateam cu un fiat seicento.

In viitor tot SUV,pt viitoarea sotie. :)

Share this post


Link to post

Hai ca m-ati provocat :D

 

Conduc frecvent si masina mare si mica. Nici nu se compara agilitatea Matizului, cu SantaFe-ul care e mult mai greoaie (nu ma refer la demaraj)!

 

Matizul e scurt, daca vreau sa schhimb repede banda, accelerez nitel, semnal scurt... si m-am bagat!

Cu SantaFe-ul trebuie sa ma uit de doua trei ori in oglinda sa vad daca am loc fara sa-l acrosez pe cel din lateral si de cele mai multe ori stau la bunavointa respectivului, daca vrea sa ma lase.

Cu Santa Fe-ul raman de multe ori blocat in trafic. Cu Matizul foarte rar.

Tot in aglomeratie, daca vreau sa schimb banda si ala din fata nu e la suficienta distanta, blochez doua benzi, raman cu botul pe o banda si cu spatele pe ailalta. Cu Matizul mai rar... spre deloc!

 

Cu SantaFE-ul trebuie sa ma invart de 2-3 ori prin acelasi loc pina gasesc un loc de parcare. La Matiz, asta e o raritate!

 

Cand sunt cu SF-ul, de multe ori imi vine sa "ma strecor"... apoi imi dau seama ca nu am cum si trebuie sa stau potolit.

 

Parerea mea, din punctul asta de vedere, masinile mici de oras sunt cu vreo 2 clase peste "vapoare"!

Daca va amintiti, de aici pornise si disputa dintre Balanel si Steph. Ultimul se strecoara... ca are cu ce!

Share this post


Link to post

In regula, deci toti cei care conduc masini mici schimba banda frecvent si se agita in trafic.

Oare cum s-ar merge in Bucuresti daca toti am avea masini mari si am sta linistiti pe banda pe care ne-am incadrat? In fond toti care suntem "localnicii" stim unde vrem sa ajungem si stim si traseul deci nu putem sa spunem ca suntem nevoiti sa tot schimbam benzi in continuu.

 

Nu ar rezulta un trafic mai linistit si relaxat?

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...