Jump to content
Sign in to follow this  
paul_marines

Sfaturi In Cazul Unui Accident In Care Srs-ul Nu Functioneaza

Recommended Posts

Am intalnit intr-o perioada relativ scurta de timp doua evenimente rutiere in care sistemul de airbag-uri si cel de pretensionare a centurilor a refuzat sa functioneze. In cele doua situatii a fost vorba de un VW Pasat New si un Opel Astra Classic II. La VW reprezentantul producatorului a luat computerul masinii si dupa atenta expertiza din Germania a decis ca vehiculul nu a fost implicat in vreun accident, desi in tara s-a acordat dauna totala. Masina s-a recuperat insa traumele victimelor inca se cauta a fi despagubite prin instanta, dar fara folos.

In al doilea caz in urma unei coliziuni frontale, Opelul nu a asigurat protectia pasagerilor, care au dat care cu capul de stalpi si bord si care de volan. Centurile s-au eliberat din ornamente si nu s-au pretensionat. Nici un airbag nu a functionat desi senzorii de impact sunt varza, iar coliziunea s-a produs pe la 50 km/h. Din pacate nu pot pune poze deoarece nu am acordul victimelor si procesul este pe cale sa se declanseze. Si in cazul Opelului producatorul a dorit sa ia computerul masinii spre analiza, insa colegul se teme ca va pati la fel ca in cazul de la VW. Din cauza faptului ca la Opel nu s-au deschis airbag-urile masina nu a fost considerata dauna totala, chiar daca a suferit deformari structurale insemnate. Decizia asiguratorului a fost : stramba sau nu asa se va repara!?

Ce se poate face in astfel de situatii si cum ne putem proteja interesul in fata marilor concerne care nu dau un sfant pe noi, in contextul in care o actiune in justitie nu poate fi castigata deoarece piesa de baza, computerul masinii, a fost luat de catre producator spre linistea acestuia? :scarpin:

Edited by NFS

Share this post


Link to post

Pai sa auzim juristii, exista legi care sa ii faca raspunzatori pe producatorii auto de nefunctionarea unor sisteme de siguranta in cazul accidentelor ?

In mod normal ar trebui sa poata fi actionati in judecata, insa probabil ca trebuie o expertiza facuta asupra masinii dupa accident... Autoturismele sunt omologate RAR, insa cred ca acestia nu vor interveni...

Share this post


Link to post

Este greu de dovedit ceva, şi asta pentru că producătorul se poate asigura de faptul că impactul nu a fost de intensitatea sau pe direcţia necesară pentru declanşare.

În cazul airbagurilor acestea nu declanşează,dacă îmi aduc eu bine aminte decât la un impact cu unghi de 15 grade pe direcţia de înaintare. Despre centuri, nu aveau cum să nu reţină.

 

Spre exemplu. Al meu tată a avut un accident cu renault clio. Nu s-a deschis airbagul . Foarte simplu mi s-a spus că impactul nu avea cum să deschidă airbagul. Am citit şi eu documentaţia şi am realizat că scria negru pe alb unghiul de impact . Desigur aceste date nu sunt date consumatorului final niciodată. Deci este o metodă foarte eficientă de partea producătorului care sigur va putea demonstra oricând că nu este nici un defect de fabricaţie.

 

 

 <img src= ">

Share this post


Link to post

Eu zic că chestia e bălărioasă, nu că ar fi imposibilă, dar trebuie să ai grijă cum procedezi ca să eviţi "păcălelile".

Una la mână, îţi trebuie un avocat expert în chestii de genul ăsta, ceea ce evident nu e uşor de găsit.

Doi, cel puţin teoretic, îţi trebuie un laborator neutru de expertiză. A te da pe mâna producătorului este ca oaia care îşi angajează un lup drept gardă de corp.

Trei, se pot face "presiuni" asupra producătorului dacă ai mijloace de mediatizare a accidentului şi consecinţelor.

Share this post


Link to post

A fost cu cateva saptamani in urma un reportaj cu un caz asemanator. Soferul unui Touareg a fost lovit din spate de un tir si impins in tirul din fata, iar masina arata destul de nasol dupa impact. Ca si in cele 2 cazuri nici un airbag nu se deschisese iar soferul ameninta cu procese impotriva VW si PR.

Share this post


Link to post

Aici e partea "cotoioasa" a problemei. Vrei sa iei de bunacredinta pe poducator, el are ce trebuie sa citeasca parametrii de impact si vada daca ceva este putred in tot SRS-ul masinii. Cum bine zice AB, lupul ia computerul si te lasa spectator la poarta tribunalului. In cazurile americane pe langa producator vine si agentia federala NHTSA care are rol de arbitraj. La noi RAR-ul ar trebui sa verifice respectarea specificatiilor de siguranta a masinilor exportate in RO pentru care se da unda verde de omologare. Dar RAR-ul nu are timp decat sa spaguiasca pe strazi pe unul si pe altul. Nici macar nu am identificat un organism al RAR-ului care sa ia spre analiza astfel de cazuri.

Exemplu : Prin '90 un roman stabilit in Germania a adus o masina unui amic din RO/Sibiu. Un VW Golf 2 daca nu ma-nsel. De bucurie romanul , bun amic cu mine, a condus de la Cluj spre Sibiu si pe drum a percutat un cap de pod din varii motive pe care nu le evidentiez ca esentiale. Centura soferului s-a rupt si acesta s-a ales cu fractura de clavicula plus altele. Germanul a facut gat la el in Deutche Land si a primit un “nou VW” plus 50 000 DM ca “sa mucles” Romanul nostru a primit si masina noua si o buna parte din bani fiind mai mult decat multumit. E drept ca VW luat masina spre analiza insa fiind un cetatean german de origine romana a inclinat balanta referitoare la impactul pe care mediatizarea unui astfel de accident ar fi avut-o asupra firmei. Nu mai putin adevarat este si faptul ca altul ar fi fost scorul in DM pe care s-ar fi jucat meciul pe terenul justitiei din Germania. La noi insa justitia nu acopera acest segment al daunelor produse de producatori externi si nici macar nu are putere asupra acestora. Mai mult noi romanii suntem considerati negri, in raport cu producatorii externi care-si permit sa ne ignore in totalitate. Poate daca facea accident un mare demnitar se mai misca ceva in acest sens.

Exemplu : Recent am aflat si de un amic , posesor de Peugeot 307 care a fost ignorat mai bine de cateva luni de baietii din RO, masina fiind carpita cu banda adeziva pe unde nu functiona. A e-mailat unui prieten de scoala din FR care a adresat mailul producatorului. S-a fuduluit 2 saptamani cu un 407 pe post de masina de schimb, in vreme ce 307 lui a fost facut boboc tot de aricii din RO. La final nu s-au putut abtine sa nu-i bata obrazul : “ Ce bai nu putea-i sa ne spui si noua? Trebuia sa faci valuri in Franta, pentru atata lucru? Am sa mai adaug ca amicul din FR il cunostea pe unul din directorii de la Peugeot si directiva de la varf a cazut greu la matze si bonusuri diviziei din Romania. Deci care-i calea de a ne proteja viata si interesele?

 

Simple constatari si nu povesti. :-?

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Nu stiu cat de important este in ecuatie, dar as vrea sa fac cateva observatii dpdv tehnic (deformatie profesionala):

1. Nici in manualele de service si nici in alta parte nu am vazut specificatia aceea cu unghiul de impact sau deceleratia maxima la care unitatea de control a elementelor pirotehnice de la SRS si centuri da "verde" la ceea-ce are de facut.

2. O masina din cate cunosc nu are o "cutie neagra" ce sa memoreze date despre viteza sau alti parametri dinamici in momentul unui impact. Nu stiu ce ar fi putut producatorul sa citeasca din memoria acelui calculator si sa traga concluzia ca accidentul nu s-a produs.

3. ECU gestioneaza doar datele despre functionarea motorului si eventualele erori ce afecteaza functionarea acestuia. UC-ul responsabil cu siguranta activa este separat la majoritatea masinilor si este fixat cat mai in centrul masinii, sub consola centrala. Este dotat cu o memorie de erori ca si ECM-ul. Daca este activa o eroare se aprinde un martor si este datoria posesorului sa mearga la service pentru diagnoza.

4. Nu exista nici o procedura preemptiva externa universala ce sa poata fi aplicata la reviziile periodice ITP (in afara de cea implementata in computerul de control la punerea contactului) pentru diagnosticarea starii de functionare a dispozitivelor de siguranta activa (airbag sau pretensionare centuri).

 

In aceste conditii, organismele autoritatii rutiere (ce prin lege au rol de reglementare in domeniul sigurantei) au o sarcina ingrata in astfel de cazuri - adica nu pot face nimic. Producatorii au pus la dispozitie datele necesare omologarii in Romania, sunt acoperiti de hartiile cerute de legea romana, tot ei au si painea si cutitul.

Raman aspectele juridice asupra carora nu pot sa ma pronunt. Doar in SUA s-au castigat procese numai pentru ca un client s-a ars cu cafeaua fierbinte pentru ca nu a fost avertizat prin inscrisuri vizibile.

Share this post


Link to post

1. Nu are de ce sa scrie in manualele de service ca doar nu repari unghiul. In cele de utilizator scrie. Tocmai ce l-am citit pe cel de la Spark si scrie.

4. Se recomanda schimbarea airbagurilor la o anumita perioada de timp... 5 ani parca. Culmea, corespunde cu durata de viata acceptata de contabilitatea romana (asta ar trebui sa ne spuna ceva, nu?).

 

Centura e sfanta.

Share this post


Link to post

Nu numai atat: Cati dintre cei cu masinile mai vechi de 2 ani si-au verificat airbagurile cu testerul special la fiecare 2 ani?

Share this post


Link to post

Mai exista o reactie care poate fi utila, chiar daca nu ghinionistului: se scrie la o revista auto de prestigiu (din tara sau afara), se trimit poze, si cu putin noroc subiectul ar putea sa li se para suficient de suculent cat sa faca ei o ancheta si suficient zgomot cat sa nu mai poata fi ignorati de producator. S-ar putea sa mai fie si altii care au patit-o de care nu stie nimeni.

In Franta asta a fost solutia in cazul regulatoarelor de viteze blocate. Oamenii reclamau la Reno probleme iar Reno ii dadea in judecata. Pana cand revistele au luat povestea la bani marunti si au descoperit si alte bug-uri...

Share this post


Link to post

Nu stiu daca persoanele respective au vreo sansa sa rezolve ceva.

 

Air-bag-urile se deschid doar in anumite situatii, cand in urma unor studii producatorul a tras concluzia ca acestea te ajuta. Motivul este simplu. La o coliziune frontala de exemplu, daca unghiul este mare capetele ocupantilor vor avea tendinta sa se incline lateral, iar deschiderea air-bag-urilor ar provoca leziuni si mai grave la nivelul superior al coloanei.

 

Ar avea ceva de castigat persoanele respective daca ar merge pe ideea lipsei avertismentelor. De ce nu se specifica clar ca air-bag-urile nu functioneaza decat in anumite cazuri si care sunt acelea.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...