Jump to content

iuli

Membru
  • Content Count

    28
  • Joined

  • Last visited

Posts posted by iuli


  1. Senzori pt. pasageri in spate nu exista . Are totusi un buton sub scaunul soferului pe care apesi si dispv-ul electronic de comanda intra in off .

    Gagiul spunea ca este patentata pe masini care au distanta mai mare de 50cm intre cei 10cm cursa si spatiul degajat .(per total 60cm) .Si mai este ceva , dar nu stiu la cat incalzeste pe cel din spate , are un fel de burete care se monteaza pe spatele scaunului (gen husa).

    Referitor la centura , nu incurca cu nimic daca ai centura in 3puncte .

    Asezati-va si voi in masina si apoi centura si apoi deplasati scaunul in spate ,vedeti vre-o problema cu centura ?


  2. Deci in concluzie , sa inteleg ca numai un reglaj ok al masinii si un stil de condus corespunzator ne face ca masina sa consume cat e inscris in cartea tehnica . Celelalte solutii par a fii empirice .

    Cineva spunea pe aici ca totusi daca e sa adunam "jucariile acestea " ele vor da impreuna un consum mai mic cu pana in 15% .(stil condus , frana motor , compresie aer , modificare senzori etc...) Asa sa fie ?

    Evident ca fiecare vrea sa incerce pe pielea altuia => ne vom invarti intr-un cer vicios .

    Solutia , ne vindem bondarii si ne cumparam bondari electrici !!!


  3. Am vazut la cineva la un matiz un dispozitiv conectat la scaunele din fata .El avea rolul de a permite unui arc fantastic de gros si de sectiune mica , sa traga in spate scaunele in cazul unui accident frontal . Avea si o piedica actionata electric de niste limitatoare montate pe bara din fata .

    A facut o proba prin lovirea cu piciorul a barei din fata a masinii , si a rezultat scaunele amandoua s-au deplasat in spate cu 10cm in fractiune de secunda . Partea mai nasoala a fost punerea la loc pe pozitia de armat , a trebuit trei persoane sa impingem de scaune in fata pt. a le pune pe pozitie .

    Zicea ca l-a montat intr-un service din Ungaria , si ca unele masini cooreene al au din fabrica montat , si ca ar fii mult mai bun decat pernele cu aer .

    Ce parere aveti ?


  4. Si va mai stresez cu doua intrebari:se poate pune pune martor in bord pt usi deschise?

     

    Eu am rezolvat-o simplu . Am pus la suportul pt. becul de palfoniera un led albastru care l-am legat la prima pozitie a comutatorului . Si atunci cand usile din fata nu sunt inchise se aprinde becul albastru . Vezi ca trebuie sa le modifici un pic pe acolo . Ideia este ca merge si e chiar util fara sa mai desfaci bordul si alte chestii de tipul acesta , am orientat ledul care are si fanta de proiectie catre ochii mei si se vede bine si ziua . Inca pt. usile de spate nu m-am gandit . Exista in magazine ledurile gata realizate (18lei) pt. 12v si care au incluse si fanta de proiectie .

    Spor la treaba

     

    Si eu am patit chestia asta cu pornirea greoaie daca masina a fost parcata in panta, dar asta numai de cateva ori, cand era noua. Nu stiu ce provoca asta. Cert este ca s-a rezolvat de la sine.

     

     

    La mine nu s-a rezolvat problema si vreau sa stiu de la ce vine , !!

     

     

    Referitor la frane , de la 110km/h cand franez simt o diferenta fata daca as frana la 60km/h. ADICA cand apas pedala de frana la viteza de 110km/h simt ca si cum cineva ar apasa cu putere pedala apoi ar elibera-o si dinou asta petrecandu-se foarte repede , ceva gen abs . Subliniez ca masina e din 2004 si cred ca e euro 2 .Stie cineva din ce cauza se intampla asta ?????


  5. Am plecat la munca cu matiz-ul intr-o dimineata ca de fiecare data , totul a fost ok . Dupa ora 15 cand sa plec acasa am pornit masina si totul ok pana aici , ies cu ea din parcare si ajung la al doilea semafor , ma opresc si dintr-o data masina incepe sa piarda din turatia de relanti si parca se auzea un zgomot de bataie similar cu cel care ar fii daca masina ar merge in 2 pistoane .Martorul SES nu s-a aprins deloc .Accelerez pe loc si constat ca problema se acutizeaza pe masura ce accelerez , la plecarea de pe loc ce sa vezi ? deabea mergea , ca si cum cineva ar "strange-o de gat " .Ajung cu ea acasa dupa ce am facut vre-0 10 km , partea proasta a fost ca deabea am putut sa urc un pod , numai cu treapta 1 de viteza , va inchipuiti cata "carne am mancat de la participantii la trafic !".

    Am luat manualul de service si m-am apucat de inspectat .

    Am schimbat bujiile , am verificat fisele atat vizual cat si cu aparatul de masura , am verificat filtrul de aer , am verificat sumar bobina de inductie (euro 2) , am desfacut distribuitorul si am constatat la ruptor oxid mult de tot . Dupa curatare si montare la loc , am zis ca am rezolvat problema . Am dat cheie si la FEL facea . Cu mainile in cap zic , de ce ti-e frica nu scapi , manualul scria ca trebuie sa verific alimentarea . Am verificat furtunele vizual pt. ca sa nu fie crapate , fisurate sau cu "scurgere la ungere " , apoi m-am chinuit si am scos filtrul de benzina constatand ca era aproape ok , l-am pus la loc dar nu fixat cum ar trebui , stiti voi din ce cauza , apoi am verificat canistra de vapori si cam atat .Am plecat pe premiza ca devreme ce porneste masina e ok , deci inseamna ca ajunge benzina suficienta in compartimentul motor de la rezervor => pompa de benzina ok .Am scos valva pcv si am suflat in ea , in sensul invers scapa foarte putin aer . Tot la fel facea .

     

    Pt. Tolin >

    Am pus scurt intre a si c la ADLD si martorul SES mi-a clipit de 15 ori indicadu-mi un cod de defect , evident nu ? Tin sa mentionez ca nu mi-sa aprins martorul SES deloc de la momentul plecarii din parcare si pana acasa cand m-am apucat da inspectat .Si acu e intrebarea , in manualul de service scrie ca daca atunci cand faci scurt intre a si c la adld si ses-ul clipeste , pe baza acestor clipiri poti sa-ti faci o ideie despre problema la motor . Dar nu scrie nicaieri ce semnificatie au aceste clipiri .

    La service cand am dus-o au pus scanerul si mi-a zis ca nu are nici un cod de defect inregistrat in ecm.

    Evident eu nu l-am resetat , pt ca stiam ca daca nu o rezolv macar sa se afle problema citind codul de defect din memoria ecm.

    Si intrebarea 2 , exista vre-o metoda sa ne facem (procuram) un scanner pt. matiz , fie si un software instalat pe un laptop care are placa de achizitie etc... Ar fii super .

    Si te rog , vreau sa plec in Germania in decembrie cu masina , SPUNE-MI CE TREBUIE SA IAU IN CONSIDERARE SI CE TREBUIE SA PREGATESC PT. DRUM LUNG in conditiile acestea ..

    Gata cu intrebarile , multumesc anticipat !

     

     

     

    O tii cumva parcata pe trotuar sau undeva unde sta usor inclinata?

     

     

    Da o alta problema la care nu gasesc raspuns . Ce se intampla atunci cand parchez masina si nu sta drept . Adica am patit cand am parcat-o in panta , in deal sau cu rotile din dreapta pe trotuar si cele din stanga pe sosea , ca masina sa nu mai plece asa frumos cum o facea in conditii normale . Uneori a trebuit sa insist si de trei ori ????Asta nu-mi explic , ce sa fie oare ! Ca am ajuns sa caut numai locuri drepte pt. stationare-parcare !


  6. Te-ai lamurit prost. 5W30 e uleiul pentru matiz ...

    DA ASA ESTE 5W30 ESTE ULEIUL PT. MATIZ , testat fara voie pe "tabla proprie " daca pot sa spun asa .

    Am bagat 5w30 MOL ca altceva nu am gasit , si sunt foarte multumit cum merge fata de 10w40 care mi-lau pus cei din service (profesionistii) , dar acu am facut alta belea (benzina de la mol ) ...


  7. Eu cred ca pe link-ul urmator http://www.euroncap.com/tests/daewoo_matiz_2000/65.aspx a fost evidentiat destul de clar problemele care apar in urma unui impact cu un MATIZ .

    Parerea mea este ca fereasca cel de sus de asa ceva chiar si la ametitoarea viteza de rulare de 60km/h , deoarece dupa cum se spune mai sus apar probleme la membrele inferioare gat , cap si maini .

    Un alt aspect subiectiv personal al meu l-ar reprezenta faptul ca in Germania nu vezi astfel de masini nici sa tragi cu "Tunul" . Pana si Smart-ul de la Mercedes este mai sigur decat matizul nostru , si aici este paradoxul , ca smart-ul e aproape jumate ca matiz-ul ...

    Circula pe net unele fotografii cu matiz-uri care au montate "bari" de ramforsare si torsiune atat in fata cat si in spatele autovehicolului . Evident in afara de cele din usi . Si spuneau ca "cica" creste siguranta la impact cu 20% ( www.testas.co)


  8. Romintrade, la intrarea in cartierul Stupini. Pe vremuri (Matiz) am fost pe la el. Oricum, oricare este mai bun decat IATSA.

     

    Daca nu te superi , as dori sa tinem legatura pe e-mail (etc) . Cu cate stii tu esti mai bun decat toti mecanicii de la IATSA BV. Daca doresti => | iulianbc_bc @ yahoo.com | , vazand ca locuiesti in Bv. poate ne vedem , sau poate exista un fan club Matiz si prin Bv. si evident ca eu nu stiu .

    Multumesc !  <img src= ">


  9. Referitor tot la capitolul securitate auto . Un mecanic mi-a spus ca instalatia electrica de la Matizurile de tip E sunt dezastru . Se referea la subdimensionarea firelor , la proasta izolare a lor , neignifugarea stratului izolant , traversarea acestora peste zone din masina prost gandite (adica cu muchii ascutite etc) .Lipsa unei sigurante martor generale . Cam atat mi-am adus aminte .

    Ei cum e ...


  10. Eu cu Matizul am luat o curba cu 130km , curba era aproape de 60grade si drumul avea 3 benzi pe sens , asfaltul era uscat singur in trafic , ziua ,Evident ca am taiat toate cele 3 benzi . Dar ideia este ca nu a facut nazuri si aderenta la sol s-a pastrat in conditii optime . "Cauciucuri Continetal "

     

    Frate, ce stabilitate vrei tu de la o masina cu garda la sol de 15cm, cu diferenta dintre latimea masinii si inaltimea acesteia de 1cm si cu puntea spate mai ingusta decat puntea fata?? Nu ai ce sa-i faci.

     

     

    Da ai dreptate , dar toate aceste aspecte constructive au fost folosite de proiectanti cu un motiv . Sa fie economia acel motiv , sau aerodinamica pt. imbunatatirea raportului km/consum.

    Sunt unii care spun ca pt. a mari stabilitatea masinii cu 10% trebuie montate cauciucuri mai groase...


  11. Nu stiu despre tico, dar la matiz poti sa vezi filmuletele de la ncap. Nu se comporta chiar atat de rau raportat la dimensiunile lui. Ai sa vezi ca structura habitaclului ramane intreaga, chiar si la impactul cu o masina mai mare(vezi testul facut de rusi). Iar in problema stabilitatii, ca orice masina, are limitele ei si modul ei de a fi condusa. Daca nu stii o sa manevrezi..te da de asfalt. In general, din ce am observat eu, trebuie sa abordezi virajele foarte lin, daca o bruschezi se dezechilibreaza foarte repede. Iarasi, daca ai mai mult de un pasager in masina plus bagaje, masina este si mai sensibila la abordarea virajelor.

     

    Un mecanic auto mi-a spus ca tipul "ciudat " de suspensii ale MATIZULUI sunt o catastrofa .

    Nu sunt de meserie , dar poate reusim sa aflam cat mai multe detalii despre securitate .

    Evident acesta ar fii numai un aspect . Am sa ridica aspectele pe rand pt. a nu fii prea multe de la inceput .!


  12. Acest topic se adreseaza posesorilor de masini MATIZ cu scopul de a ne lamuri in privinta stabilitiatii masinii in conditii variate de drum , starea vremii ,incarcare vehicul , conditii tehnice , stil de condus.

    Si pe langa sa discutam despre asa zisa slabiciune enorma a MATIZ-urilor , si anume securitatea la impact .

    Cu multe persoane implicate in domeniul auto am discutat si o parte din ei au spus ca Tico si Matiz sunt "CUTII DE CHIBRITE mortale pe roti "

    Stiind ca s-au facut teste multe atat la conceperea motorului , aerodinamica etc haideti sa abordam in amanunt si subiectele acestea !!!! :spumelagura:


  13. Deci ai schimbat sau nu uleiul? Daca nu schimba-l mai repede. Costa cativa lei manopera.

     

    Se pare ca nu am fost explicit . Am cumparat masina , am mers cu ea cam 1luna , m-am decis dupa ce am studiat cartea masinii sa o duc la service pt. schimb ulei cutie si motor . Am ajuns la service si am schimbat uleiul la cutie si apoi mai tarziu la motor cu unul de tipul 10w40 (dupa recomandarea celor de la service ) . Acum dupa aceasta schimbare de ulei masina merge greu , lenesa si consuma ceva mai multa benzina. Am vazut cum se schimba uleiurile si nu e cine stie ce filozofie . Vreau sa schimb dinou uleiul la motor si sa pun de data asta unul recomandat pt. masina (5w30) dar nu acum , ci peste o luna in septembrie . Intrebarea este se intampla ceva grav daca folosesc masina pana atunci cu uleiul asta gros !!!!!!!!!!


  14. @iuli: Schimba uleiul ala. La un motor de 19.000 de km ce sa cauti cu 10w40?

     

    Ca mare dreptate ai sa stii ! Ieri dupamasa pe cand mergeam cu bubu-ul am observat ca parca mergea din ce in ce mai rau . (lipsa agilitate si lenesa rau de tot ) Uleiul acesta l-am bagat numai de cateva zile .

    Faptul ca se misca mai greoi => apasare pe pedala mai mult => consum mai mare => turatie mai mare si datorita faptului ca uleiul acesta este mai vascos => o ungere mai greoaie a componentelor mecanice in miscare .

    Tot ieri am gasit si am cumparat o cheie de filtru de ulei . Nu stiu ce sa fac , sa las uleiul acesta nerecomandat pt. bubu-uri pana in septembrie si sa-l schimb atunci cu un 5W30 impreuna cu filtru evident , sau sa ma apuc acum de asta . Nu cred ca poate afecta drastic masina un asemenea ulei , dar totusi daca te gandesti ca este cu 50% mai vascos decat un (x)w30 asta inseamna efort in plus pt. pompa de ulei etc , ideia e ca nu pot acum sa fac schimbul .

    Tot la service-ul acesta minune IATSA Brasov , mi-au spus ca pt. a schimba ulei motor +filtru , ulei cutie ma costa 5.8milioane lei vechi evident . Am ramas ca la dentist . Evident fiind la inceput nu am stiut ce si cum se schimba , dar acum am vazut si cred ca nici macar nu trebuie sa ridici masina pe elevator pana in tavan pt. asta .. nu ? Apropo nu am dat banii aceia , mecanicul se si grabise deja sa scurga uleiul de la cutie , la care eu le-am zis ca este enorm de mult si ca nu vreau la un asemenea pret . Pana la urma s-a rezolvat cu 20lei +banii pe ulei.


  15. Pai, concluzia ma gandesc ca poti sa o tragi si singur ...

     

    Da ideia este ca numai specialistii stiu ce este bine si ce nu pt. "bubu-uri" (imi place cum suna) .

    Ce sa mai zic ca persoana de la service care mi-a schimbat uleiul la masina , recomanda 10w40 , el conduce o dacie 1310 si poate e bun pt. ea , nu stiu .

    M-am uitat in cartea masinii si am vazut pe ultima pagina graficul acela cu tipurile de uleiuri , reprezentate in functie de "Grade" , din acest forum am inteles ca este vorba de procentaj al vascozitatii uleiului in functie de temperatura . (sper ca am inteles corect) si 10W40 "rezista " de la -20C la +40C ,in ce conditii , cum si daca e fals NU STIU !

    Uitandu-ma pe rezultate constat ca MOBIL1 este mai votat decat Aral , ...

    Sora mea din Germania a facut 20033km cu un golf4 si nu i-a schimbat uleiul Texaco deloc si cand a fost la Service , cei de acolo nu le venea sa creada ca uleiul respectiv inca mai avea cam 80%din proprietatile sale .(asta s-a constatat prin testare intr-un fel de laborator ...)

    Poate cineva sa formuleze o concluzie succinta si foarte Profesionala referitor la ce ulei sa folosim si de ce !! Eu nu sunt de meserie , dar asta nu inseamna ca nu trebuie sa ne ingrijim bubu-urile pt. ca pana la urma de ele depinde viata noastra !

 

×
×
  • Create New...