Jump to content

mariustotel

Membru
  • Content Count

    65
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Everything posted by mariustotel

  1. Am inteles. In cazul asta, mecanicul la care mergi este bun? E dubios sa pice 3 in cateva luni, au fost noi sau luate second? Partea optica din ele mai da rateuri daca sunt obosite.
  2. Cand spui delco te referi cred la capacul delco. Cauta unul bun si mai ales verifica si starea "lulelei". In plus iti recomand cu caldura bujii si fise NGK. Bafta!
  3. Bine ar fi fost... Manerul e intact, invarte axul, in interior la macara pocneste ceva.
  4. Prieteni. Am citit pagini intregi despre subiect dar nu am gasit raspuns la urmatoarea intrebare: ce anume, ce piesa se strica la macaraua de geam la Matiz atunci cand fortezi (geam inghetat) si rezultat, manerul se invarte in gol? Intreb pentru curiozitatea mea, inainte de a cumpara alta macara. Nu am dat inca macaraua veche jos, cremaliera arata intacta din cate am vazut. Daca e pinionul de pe ansamblu maner, e atat de slab? Am fortat, dar nu atat de tare. Va multumesc.
  5. . o sa mai revin dupa 2 /3000km . Te felicit pentru alegerea facuta. Am venit ieri spre Iasi, primul drum in afara de la schimbul de ulei si am vrut sa-mi confirm impresia formata pe drumuri scurte. Pur si simplu m-am trezit de cateva ori la 140 de nu stiam de ce se dau toti la o parte din fata mea, motorul este extraordinar de elastic si silentios cu Valvoline. Stiu, vor sari imediat carcotasii dar dupa cum am mai spus, am inca 4 masini pe mana si stiu sa fac o diferenta. .
  6. Sa mai torn si eu niste gaz pe foc> . La mine in oras exista un service, al fostului dealer Daewoo, pe numele lui de alint "Betty", unde sunt niste baieti, mecanici, extraordinari, genul ala care nu bajbaie, daca stii sa-i explici ce te doare a pus direct mana si a rezolvat, fara sa schimbe jumatate din piesele de pe masina. La ei duc Matizul la revizii, la ei duc masinile de la firma pe care le am in administrare, vreo 4, asa, pentru carcotasii care vor sari imediat... Si, dupa atata polemica inutila, am cerut si lor parerea. Cu uleiul e cam asa, daca circuli zi de zi si se renteaza la nr. de km, vara poti pune si un 15w40, de firma macar. Insa iarna prieteni, la Suceava de exemplu unde frecvent ai -20, 5w30, max 5w40. Sa pornesti un Matiz dupa -10 cu 15w40 in el, nu stiu, mi se pare aproape o chestie cu premeditare... Iar asta e valabil nu numai pentru Matiz. Polemica de pe acest forum pleaca de la o chestie simpla, sunt unii posesori de masina si unii cu cunostine solide de mecanica si experienta de peste 20 de ani in domeniul auto. La Multi Ani! colegi forumisti.
  7. [stiu, cunosc, au fix 5ko toate, problema e de izolatie deficitara si conductie insuficienta la ce debiteaza bobina de Matiz... masina de altfel merge perfect, consuma putin, porneste la sfert numai ca eu sunt un perfectionist-tipicar-experimentator
  8. Sunt curios daca vreun forumist foloseste fise NGK, ar fi interesant tandemul facut cu bujiile de aceeasi marca.
  9. Clasamente pentru ulei, pentru bujii, etc... sunt. Pentru fise nu am gasit decat referiri sporadice, daca gresesc rog a se inchide. Deci ce fise de bujii ati folosit si ati fost multumiti? Intreb in contextul in care cele vechi, originale, au inceput sa faca orga de lumini sub capota (bujiile sunt NGK si sunt ok, capac delco nou, de altfel schimb totul la cel mai mic semn), am cumparat altele, de origine, pe cutie scrie KAP, ele sunt Packard ca si cele originale si de asemenea si al doilea set face la fel, se aud si pocniturile-piriiturile generate de scantei. Exista vreo marca de fise care nu se manifesta asa? Multumesc.
  10. Confirm, fara a face reclama, calitatea uleiului si seriozitatea celor de la... site-ul de mai sus. La 4 litri este si mai convenabil, 136+16 curierul. Argon, dupa cum spune o vorba, pune Valvoline si daca n-o sa sesizezi diferenta de la prima cheie, poti sa-mi spui Cutzu in direct pe site ). Acum serios, daca si dupa 5000 km parcursi va fi la fel de liniste sub capota si 5% calculati pe o mie de km, altceva nu mai vede motorul. Capacitatea este de 2,7 cu filtrul schimbat, insa, pentru ca in motor mai ramane o oarecare cantitate, un mecanic bun face asa: nu toarna din prima 2.7 l ca in galeata, pune sa zicem 2,5 dupa care verifica pe joja si mai pune incetisor daca este cazul, toata operatiunea facuta cu calm si cu timp, nu cum vad unii care nu stiu cum sa te scoata mai repede din service. Stima.
  11. In mod normal nu m-as fi deranjat sa raspund, aici discutandu-se probleme tehnice dar aia cu "baiatule" m-a cam deranjat, am o varsta prietene si o experienta tehnica care imi permit sa emit pareri. Inghetat era o metafora legata de fluiditatea uleiului dar nici pe asta nu ai priceput-o. Canalele de ungere la Dacie erau la nivelul 1960 si ceva, data conceptiei iar pornirea iti termina jumatate din baterie, atat de greu invartea demarorul. Matizul porneste la sfert. Si apropo de Matiz... il am pentru ca chiar imi place aceasta masina si o consider un concept foarte reusit, nu pentru ca stau nu stiu cum financiar, chiar stau bine daca tot veni vorba si vreau eu sa-i pun Valvoline si sa recomand si la altii, ok?
  12. Pentru cei care sustin ca in motor se poate pune orice tip de ulei, ca "nu conteaza". Am, de pe vremea indepartata a posesiunii unei Dacii Break, un bidon de ulei o marca ciudata romanesc, 15w40 "multigrad". Il donez ) ,Dumnezeule Mare, sa si-l puna in Matiz. Cum sa sustii ca nu conteaza uleiul este ceva de necrezut... Un simplu test: un pahar cu ulei 5w30 si unul cu 15w 40 in congelator sau mai bine afara cand or fi -20 grade si pe urma poate ne mai gandim, asa cum a spus Tolin, la circulatia acelui ulei inghetat prin canalele de ungere. Citez: "timpul de acces al uleiului pana la culbutori va fi proportional mai mare". De aceea auzim pe strada niste "matiji" care tzacane ca masina de cusut si din pacate mai rar unul care "toarce". Si nu e vorba de cat anume pe an e frig si cat este cald, e suficient o saptamana, doua, la -20 sa freci motorul pentru 2-3 km si pe urma sa te intrebi, mirat, de ce aia, de ce aia? Pe forum, bineinteles ). De aceea producatorii recomanda 5w30, ca sa fie "acoperiti" in perioadele de garantie de 2-3 ani. Ar fi un dezastru sa puna din fabricatie un 15w40, la cum se conduce in Romanica ar face numai garantii la motor. Stima.
  13. Exista cineva care a trecut de la GM 5W30 la Valvolyne Synpower GM 5W30 si a sesizat o schimbare in bine? (inca am mustrari de constiinta ca nu am luat Valvolyne) Da, dupa 3 ani de GM, de fapt Daewoo 5w30 am trecut la Valvoline SynPower 5w30. Impresii: Primul este absolut ok pina in 5-6000 km/ 1 an, dupa care producatorul recomanda schimbarea lui la acest interval, mie personal mi s-a parut o idee prea subtire la "varsta" asta si incepuse sa scada nivelul pe joja. Dupa 600 km cu al doilea, motor silentios si nu e placebo, (dupa 4 ani cred ca imi cunosc masina), si cel mai important, motor "elastic", efectiv cere urmatoarea treapta de viteza. Voi reveni cu impresii dupa 5000 km. Oricum, ce ti-au bagat aia in motor la kilometrajul lui... vai vai
  14. Nu stiu de ce dar presimt ca din observatia asta a ta se vor mai naste cateva pagini de polemica
  15. Deci. Aia cu neghiob a fost urata, poate si Tolin este uneori cam dur si fix in afirmatii dar urmaresc forumul asta al 3-lea an la rand si omul se pricepe iar oamenii care se pricep pot fi si duri si fixisti in exprimare. Acum sa-ti explic cu uleiul. Ai partial dreptate. 5w40 ar fi "parfum" daca te-ai da cu masina zilnic pe la marginea Saharei. La noi, unde 40 grade ai in cel mai bun caz 2-3 saptamani, uleiul ala ar fi ok in cele 2-3 saptamani si PREA GROS (VASCOS) in restul timpului iar presiunea rezultata din asta asupra simeringurilor de exemplu le va termina prematur. De aceea producatorii, si nu numai Daewoo (mai am si un Polo), recomanda 5w30, care este cel mai bun compromis. Sper ca am raspuns cu asta vesnicei dileme 5w30 versus 5w40.
  16. fftopic:Uleiul, cum se prezinta? Ce provenienta este indicata pe ambalaj? Are folie de protectie?
  17. fftopic: Spune-mi te rog, am intrat si eu pe site dar nu vad nicaieri faza cu trusa aceea bonus, ti-a spus la telefon de ea cand ai facut comanda sau cum? Si sa ne tii la curent despre livrare. Bafta!
  18. Banuiala ta e buna. De aici as incepe, 10w40? OMG. Schimba-l cu cel recomandat de constructor, 5w30 si vezi daca se mai manifesta. Matizul meu are cam aceeasi varsta si km cu al tau, mananca cam 100g de ulei la 1000 km dar in rest e parfum. De 3 ani nu merge decat cu ulei Daewoo 5w30 iar becul de ulei nu apuc sa-l vad ca se stinge la pornire, indiferent de temperatura exterioara. Succes.
  19. Salut. A gasit cineva, exista ca "piesa", acele snururi care sustin de hayon, la deschidere, tableta portbagajului la Matiz? Sau trebuie sa le mesteresc eu din doua sireturi, ceva? Nu stiu cum am reusit sa le rup . Multumesc.
  20. Metoda plin-plin ofera avantajul de a putea calcula consumuri practic la fiecare drum parcurs, in conditii diferite de trafic, vreme, anotimp, drumuri scurte, etc. Si repet, daca se foloseste aceeasi pompa si statie nu e 100% precis dar dupa cateva alimentari iti ofera o medie de consum. Si ca sa fiu sincer, si aceasta metoda are o hiba, temperatura de afara. Daca azi alimentezi la 10 grade si peste o saptamana la -5 ai o eroare buna. Fiecare este liber sa-si aleaga metoda sau pur si simplu sa nu-i pese.
  21. Scuze. Credeam ca e un forum si se discuta despre metode de calcul a consumului, nu mi-am dat seama ca este o discutie privata.
  22. Te asigur ca sunt foarte atent. Pentru ca nu vreau sa ma contrazic eu voi calcula in continuare dupa metoda plin-plin, probata in cei 3 ani de cand am aceasta masina si voi lasa pe altii si timpul sa decida ce se intampla cu acei km dintre prima aprindere a martorului, alimentare, a doua aprindere. Sunt, sa zicem in Falticeni. Se aprinde martorul. Alimentez abia in Suceava, pun 10l. Falticeni-Suceava sa zicem 25km. La consumul mediu extern, probat, al masinii mele de 5%, pe distanta F-SV am consumat 1,25l, din rezerva. Parcurg, in exterior, pina la a doua aprindere a martorului, cu cei 10l alimentati in Suceava, 200km. Rezultat: intre prima aprindere si cea de-a doua am facut 225km si am alimentat cu 10 l. Din calcul rezulta ca am un consum extern de 4,44. Nu-i rau... Dupa cum spuneam, las si pe altii sa decida. Eu nu incerc sa impun aici o parere.
  23. Cu putina atentie, ei se regasesc in calcul, adica in cantitatea de benzina consumata. Si daca prima aprindere a martorului, implicit resetarea jurnalierului, are loc la sa zicem 20km de prima benzinarie, pina la alimentare nu se merge din rezerva de 5 l? Ceea ce spui este valabil cu conditia ca inceperea acestui calcul sa presupuna prima aprindere a becului linga o benzinarie, altfel cei 2o km din exemplu vor denatura orice calcul.
 

×
×
  • Create New...