Jump to content

Engine

Membru
  • Content Count

    403
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    1

Posts posted by Engine


  1. Adica nu e in cea mai mare parte, fostul motor de pe Opel Kadet, sub egida GM ?

    Sa nu uitam de necesitatea ca in cele 60 de pagini ale topicului, sa gasim indicatii furnizate de Daewoo, cu privire la cel mai bun ulei pt motoarele lor.

    Abia astept sa aud Castrol. :) Din cate stiu eu, la Cielo si Espero, manualele dau doar vascozitatile uleiurilor. Doar la Leganza apare o marca (Castrol) si norma API SJ, de la acea vreme. Dar cum uleiurile ulterioare, contin si normele anterioare...avem o compatibilitate retroactiva. Pana la urma, de ce un ulei GM LL, nu e bun pt un motor Daewoo ?


  2. Culmea e ca acest lucru, il spui exact dupa ce ai sters postul meu, in care spuneam asta. Ca lipsa aprobarii GM (implicit LL-ul), nu constituie o problema si ca ar fi bine sa evite 0W30. Sa inteleg ca mi-ai sters postul fara sa-l citesti ? In alta ordine de idei, vreau sa vad in cele 60 de pagini, recomandarile constructorilor.

     

    Motoarele Daewoo sunt nonGM ??? De pilda, MOL nu se sfieste sa recomande un ulei GM LL, pt motoare Daewoo, bagandu-le in aceeasi categorie cu Opel si Chevrolet. Deci concret, de ce un ulei GM LL nu e bun (dauneaza) unui motor Daewoo ?

     

    http://www.molromania.ro/ro/produse/lubrif...tetic_de_motor/


  3. MENTIONEZ CA ULEIUL TOTAL QUARTZ 9000 5W-40 FULL SYNTETIC ...

     

    Atentie, Quartz 9000 5W40 nu e ulei full syntetic, ci unul bazat pe tehnologia de sinteza, adica un ulei hidrotratat. Cifrele vascozitatii nu spun mare lucru despre tehnologia de la baza uleiului (exista uleiuri sintetice 10W60). Dupa cum exista uleiuri 0W30, tot bazate pe tenhologia de sinteza prin hidrotratare, adica semisintetice. Oricum, nu acest lucru e important, ci nivelele de performanta indeplinite (API si ACEA), aprobarea constructorului motorului si nu in ultimul rand, starea si maniera de utilizare a motorului, in care e folosit.


  4. Salex

     

    Insa la un motor cu rulaj mic in timp indelungat, facem pariu ca putini posesori se preocupa sa schimbe uleiul la maxim 6 luni ?

    O motor care face intre 8.000-10.000 km pe an, intr-un climat fara treceri bruste de la o extrema la alta, fara porniri dese la rece, fara sarcina mare, adica are o utilizare in limitele normalitatii, nu are de ce sa schimbe un ulei bun, la doar 6 luni, ci anual. Adica poate sa prinda doua sezoane, unul cald si unul rece, fara extreme sau treceri bruste.

     

    Si uite cum a merge 1,5 ani cu acelasi ulei, parcurgind maxim 10.000 poate sa fie mai nasol decit a merge 30.000 km schimbind uleiul la timp.

    Corect. Dar astea sunt extreme care se sustrag mediei, deci relevanta lor in cazul de fata e prea mica.

     

    Inca un aspect, daca motorul a mers 100.000km cu ulei 10W-40 (deci mai viscos decit cel recomandat) probabilitatea a hali un ulei mai subtire cind a capatat ceva uzura (un sfert, sau o treime) este destul de mare.

    De aceea si raspunsul meu de la postul 1219, suna astfel : "Asadar eu presupun ca un mers fara excese de turatie, indiferent de anotimp, nu va duce la consum de ulei, chiar daca ai schimbat indicativul acestuia." Deci cum ziceam amandoi, e probabil si nu obligatoriu, pe baza mirabilei formule : "motor la 100.000 km = motor uzat, mancator de ulei". :)

     

    Ce spun eu, e ca nr de km parcursi si/sau folosirea unui ulei 10W40 inainte, NU reprezinta conditii pt evitarea unui ulei 5W40, ci starea motorului si conditiile de utilizare.

     

     

    Omul nu a intrebat daca ar fi mai bun un 5W-40 si daca sa treaca pe un astfel de ulei.

    Omul a intrebat daca merita sa foloseasca acel ulei. Si cum calitatea (bunatatea) duce la merite... :) Mai tarziu chiar confirma ca nu-i mai tacane compensatorii, deci uleiul era mai bun.

     

    Deja a luat decizia si, indiferent cum se va comporta motorul lui, eu zic ca a facut o chestie buna ! Eu as fi de acord sa completez cu niste ulei, daca - in anumite conditii - papa.

    Corect. Si eu prefer sa completez decat sa bag "smantana". :)

     

     

    Tommy

    Deci maistre, daca un motor e ca nou, nu tacane nimic, daca tacane inseamna ca nu e.

    Ba e. Conform criteriului tau, din moment ce nu mai tacane, am motor nou. <:-P

    Nu tacanitul a cativa compensatori, da nota de uzura a unui motor...ci doar a compensatorilor. Un motor uzat, printre altele, are necazuri cu consumul de ulei in conditii de exploatare normala, zgomote anormale in carter, compresie proasta etc.

    Asadar, eu am motor nou la 145.000 km si nu nou la 50.000 km. Exista tineri de 20 de ani si tineri de 30 de ani. Noutatea e contextuala si conditionata.

     

    Eu sunt satul sa aud masina noua dupa 3-4 ani, daramite.. si mai mult.

    Eu invers. Motoare de 100.000-120.000 km care merg bine ca in prima zi. :)


  5. In manualul de utilizare al Espero-ului meu scria : "masina dvs. a fost proiectata pentru o durata de viata medie de 10 ani". Banuiesc ca si la Cielo e la fel !!! Cum masina omului are 13 ani, deci peste cei 10 estimati de producator, voila motivele pentru care se suspecteaza ca motorul nu mai e tocmai dsoara ...

     

    Tineretea unui motor se stabileste in functie de numarul de km si starea de uzura. Nu in ani de la cumparare. Poti avea o masina de 10 ani cu 75.000-80.000 km parcursi. E un motor vechi ? Omul spunea ca are 95.000 km (postul 1203). Nu suna a motor vechi.


  6. Un motor care consuma ulei, desi e utilizat la parametri normali de exploatare, un motor care prezinta o uzura de natura sa ceara segmentare la 100.000 km, SE REPARA. Nu se carpeste cu ulei mai gros, decat daca omul vrea sa mai traga de motor, amanand cheltuiala inevitabila. Un motor aflat in prima patrime sau chiar treime a duratei sale medii de viata, este sau ar trebui sa fie nou. Ramane ca posesorul sau, sa verifice acest lucru.

    In alta ordine de idei, desigur, si eu stiu cazuri de Cielo cu schimbare de axa si compensatori la doar 80.000 km. Motivele sunt de intuit.

     

    Masina mea are 1450.000 km. Conform cartii service, fostul proprietar folosise inclusiv ulei 10W40, in apropierea "fatidicilor" 100.000 km. Consecinta ? Cand a trebuit sa mi-o vanda, i-am cerut reducere pt tacanitul compensatorilor. Dupa care, cu acei bani, am pus compensatori noi si am folosit numai ulei 5W40 (4 schimburi). Consecinta ? Nu afuma, nu consuma (ulei), nu tacane si trage bine. In contextul acestui subpunct, am mers cu Espero de 400.000 km , fara sa fi fost segmentat vreodata. Iarasi motivele sunt de intuit. La fel, chiar azi m-am intalnit cu-n coleg cu Cielo la 165.000 km. Nu umblase la motor deloc si-i mergea bine (nu consum de ulei, nu tacanit).

     

    Sunt de acord ca o buna parte a motoarelor Daewoo din Romania, au fost sau sunt in situatia de a fi segmentate prematur si solicita (la modul conditionat), o vascozitate sau alta. Asta e si motivul pt care afirmatiile mele au fost bivalente si deloc dogmatice, acoperind intreg spectrul de utilizari.

    1. Iti consuma (ai uzura mare), ii dai talpa, vrei sa mai tragi de el pana la reparatie ? OK, pune ulei 10 W40.

    2. Nu-ti consuma (ai o uzura normala), mergi normal ca turatii, vrei protectie mai buna la rece ? Ok, pune 5W40.

     

    Insa niciodata nu voi considera altceva decat mit, utilizarea unui ulei mai gros doar pe criteriul intitulat "100.000 km". Utilizatorul trebuie sa determine singur ceea ce poseda, cum exploateaza si sa decida in context.

     

    Nu sunt necesare studii de specialite pt astfel de concluzii.


  7. Din motive de uzura, temperatura si mod de exploatare, dar numai daca acestea exista. Nu stiu niciun producator de masini, care sa recomande cresterea vascozitatii uleiului, dupa doar 100.000 km.

    In manualul de Cielo, n-am gasit recomandari in functie de uzura, ci doar de temperatura atmosferica. In manualul de Leganza, nici macar atat (5W30, API SJ). Un motor de 100.000-120.000 km e inca nou, raportat la durata sa de viata in bune conditii de exploatare. C-o intretinere buna si la timp, se ajunge fara probleme pana dincolo de 400.000 km, fara segmentare. Urmarisem discutii similare si pe alte forumuri si argumentau unii, ca-i un mit trecerea la un ulei mai gros (semisintetic), cu exceptia motivelor de mai sus (uzura, temperatura si mod de exploatare). De altfel, daca motorul papa ulei la turatii normale, da, daca se circula vara preponderent urban si se mai da si talpa, da, se justifica un 10W40. Daca nu, nu, mai ales iarna cand poate duce la cresterea uzurii camelor si a compensatorilor precum si la cresterea consumului, pana se ajunge la temperatura de eficienta a uleiului. Stim cu totii ca pornirea la rece e criminala pt un motor si acolo e nevoie de cea mai rapida si mai buna lubrifiere. In general, trendul productiei de uleiuri auto de azi, e dat de uleiuri cu vascozitati mai mici dar mai protective la uzura, in ciuda acestei vascozitati reduse. E motivul pt care intalnim din ce in ce mai des 0W30 si 5W30, API SM.

     

    Sumarizand, in cel priveste pe @velican_costi, e simplu.

    Daca deja ii consuma ulei la turatii normale si vara face destul de mult orasul, sa ramana la 10W40. Daca nu, 5W40 e binevenit. Iarna va avea o protectie mai buna si un consum mai mic.


  8. 1. M-am gandit si la o spalare a motorului cu flush motor,dar tinind cont ca acesta are si un tratament Duralube m-am gandit sa nu afecteze si sa spele si acest duralube.

    2. Si mai am o intrebare:datorita faptului ca uleiul total 5w-40 e mai subtire decat castrol gtx 10w-40 e posibil sa imi consume ulei?mentionez ca nu imi consuma deloc cu uleiul vechi.MS.

     

    1. Ia in calcul ca orice tratament suplimentar uleiului utilizat, poate afecta reteta aditiva a acestuia din urma. De regula, tratamentele se pun la motoare muribunde, de care vrei sa mai tragi un pic. Daca motorul tau n-are uzura mare si nu-ti creaza probleme, spala Duralube-ul si tot ce a fost impreuna cu el inainte, dupa care pune uleiul nou. Iar ca sugestie suplimentara, pt o curatenie si un nou inceput in ceea ce priveste lubrifierea motorului tau, da jos baia de ulei si fa-o farmacie (asta dupa ce pui acel engine flush si arunci tot ce-a fost).

     

    2. In cazul meu, am observat ca uleiul nu s-a consumat in functie de anotimp, ci de turatii. De cate ori am mers tare timp indelungat (4000 de ture si peste), uleiul (5W40) s-a consumat dar in parametri predictibili. Asadar eu presupun ca un mers fara excese de turatie, indiferent de anotimp, nu va duce la consum de ulei, chiar daca ai schimbat indicativul acestuia.

     

    Mai adaug la lista de sus :

     

    SWD Rheinol Primus GM 5W30


  9. E normal sa nu mai tacane, deoarece ai trecut la o vascozitate mai mica. Indicat era sa fi folosit si un engine flush (solutie de "spalare" a uleiului anterior), inainte de schimb (peste uleiul vechi). Plus ca uleiul Total, nu-i deloc o petarda cum se spusese anterior. Vine pe motoarele de origine franceza, caz in care ar fi putut fi considerat cel mult, mai putin compatibil cu-n motor GM.


  10. Voi continua lista cu uleiuri ce intrunesc specificatiile GM-LL-A-025 (benzina).

     

    Castrol SLX Longtec Professional 0W30

    Motul 8100 E-Tech Lite 0W30

    VPS Heradon LL-II SAE 5W30

     

    Atasez mai jos detaliile tehnice ale uleiurilor Genuine GM (preparate de Mobil) :

     

    GM Super Synthethic LongLife 5W30 (ACEA A3/B3/B4; API SL/CF)

    GM_Super_Synthethic_LongLife_5W30.pdf

     

    GM Semi Syntetic LongLife 10W40 (ACEA A3/B3; API SL/CF)

    GM_Semi_Syntetic_LongLife_10W40.pdf


  11. 1. Si daca consuma mai mult decat normativul fabricii,dar este un consum rezonabil (as zice pana in 3 l la 10 k km),

    2. de ce sa punem 10w-40? Sa terminam de tot motorul?

     

    1. 3 litri de ulei la 10.000 km e un consum mare. Eu am 145.000 km si daca nu merg pana la 4000 de turatii, nu-mi papa deloc.

    2. Vara n-are nimic.

     

    L.E.

    Am mai gasit niste uleiuri de adaugat la lista de sus :

     

    FINA First 600 0W30

    Total Quartz Energy 9000 0W30

    Elf Excellium GM 5W30

    AMSOIL Synthetic 5W40 (European Engine Oil)

    Mobil 1 Extended Performance 5W30

    Mobil 1 5W30

    Texaco Havoline Ultra G Longlife 5W30


  12. Un prieten mi-a recomandat sa incerc uleiul total quartz 9000 5w-40.Intrebarea mea este daca stiti ceva despre acest ulei?Ce parere aveti,merita sa il pun pe al meu cielo din 95 corean cu 95000 km?multumesc tuturor pt atentia acordata.

     

    Am gasit ca intruneste specificatiile GM, dar doar pt diesel ( http://www.lubadmin.com/Restitution.aspx?M...mp;Parametre1=2 ).

     

    Ca veni vorba.

    N-ar fi cel mai indicat, ca alaturi de marca si vascozitate, sa alegem doar uleiuri care intrunesc specificatiile GM, in cazul nostru : GM-LL-A-025 ?

     

    Ma gandeam sa fac o lista cu tot ce gasim pe piata cu specificatia GM benzina, in idea de a folosi nu numai uleiul corespunzator ca vascozitate (5W40, 10 W40 etc) ci si ca specificatii.

     

    L.E.

    Iata ce am gasit in privinta uleiurilor cu aprobare GM-LL-A-025 (benzina), in functie de marca si tip :

     

    Mobil 1 Protection 0W40

    Castrol Edge 0W30

    Aral SuperTronic G 0W30

    Elf Excellium Full-Tech 0W30

    Valvoline - SynPower GM 5W30

    OMV Bixxol Special G 5W30

    MOL Dynamic Synt 5W30

    Shell Helix Ultra AG 5W30

    Ravenol Super Synthetic 0W30

    Ravenol Longlife GM 0W30

    Liqui Moly Leichtlauf Special LL 5W30

    *GM Super Synthethic LongLife 5W30

    *GM Semi Syntetic LongLife 10W40

     

    *Am inteles ca uleiurile "Genuine GM" ar fi de fapt Mobil.

     

    Daca observati, majoritatea acestor uleiuri, are un indice de vascozitate la cald mai mic (30), adica e mai subtire. Stie cineva daca vreo particularitate a motoarelor GM, incurajeaza producerea de uleiuri mai putin vascoase, pt ele ? Sunt mai "reci", astfel ca-n timpul verii nu e necesara o vascozitate mai mare ? Daca nu, doar Mobil 1 (si brand-ul "Genuine GM") pare sa fie alegerea cea mai potrivita, daca avem in vedere verile toride de pe la noi. Eu unul, nu prea ma impac cu idea de ulei W30, in mediul urban din sudul Romaniei. :)


  13. In manualul Leganzei, spune sa se foloseasca un antigel pe baza de silicati.

    Anul trecut, am pus antigel Castrol (mixat cu apa distilata) fara silicati (verde). Ar fi o problema ? Stiam ca asta fara silicati ar fi mai bun datorita protectiei anticorozive. Voi schimba distributia (si pompa de apa) si ma intrebam daca ar trebui sa pun tot fara silicati sau cu silicati. Are importanta culoarea (rosu sau verde) ?

 

×
×
  • Create New...