Jump to content

Lolek

Membru
  • Content Count

    55
  • Joined

  • Last visited

Everything posted by Lolek

  1. Multumesc. Probabil ca rezervorul acesta se afla pe undeva sub aripa din sanga. Am vazut ca intra acolo doua tuburi (unul albastru si unul negru, parca...). Oricum coincidnta stranie sa se strice o supapa exact cand am impins de tabloul de comanda a aerului. Multumesc inca o data si o sa ma duc la un service sa o schimbe sau sa vad ce-i cu ea.
  2. Salut! Nu am mai scris de mult pe aici deoarece nu am avut niciodata probleme cu masina (Cielo EIII), dar astazi am umblat la radio sa-i fac una alta, si la remontare am impins un pic de "tabloul" de comanda a ventilatiei ca mi se parea ca partea de jos este iesita putin mai inafara. Ei, si de aici au inceput problemele. Dupa cite tin minte comanda voletilor (pentru dirijarea aerului) se putea face si cu motorul oprit. Se auzea un mic fisit si se schimba sensul de circulatie a aerului. Acum nimic. Pornesc motorul, functioneaza. Ma joc citeva secunde, schimb "cursul" aerului spre picioare, apoi spre parbriz, dau apoi picioare si aerisitoarele centrale si intepeneste, nu mai merge. Apas pe butonul de recirculare, nici o miscare, cu toate ca se aprinde becul. Opresc motorul si apoi repornesc. Incepe sa functioneze iarasi. Ma joc iarasi vre-o 5 secunde (poate zece) si iar nu mai merge. Am citit tot ce s-a scris mai sus, am deschis capota, toate tuburile de vacum sunt la locul lor si "ochiometric" nu prezinta fisuri. Desfac tabloul de comanda. Tuburile din spatele lui sunt OK. Montez la loc, pornesc motorul totul functioneaza, inclusiv recircularea. Bucuros opresc motorul si intru in casa. Peste o ora plec prin oras si dau sa vad daca mai functioneaza chestia. Ei bine ioc, nimic. Trag pe dreapta, opresc motorul, repornesc, functioneaza ... Totul de la o simpla impingere a tabloului comenzilor de "aer". AC-ul si ventilatia functioneaza indiferent daca comanda pentru circulatia aerului functioneaza sau nu. Am concluzionat ca la orice repornire a motorului "instalatia" mege cit merge si apoi cade. Din cinci reporniri ale motorului de patru ori a mers si s-a oprit dupa un timp si o data nu. Cam asta e... Voi ce ziceti?
  3. Lolek

    Kitsch-URI

    Aveti grija ca omul e furios! (e si WRC).
  4. Astazi masina mea - Cielo E III - a facut 2 ani, 52000 km si i-am facut si ITP - ul. Pret 620.000 lei. Am facut revizia pe bune, toate testele, fara exceptie. Frine, amortizoare, roti, etc. Functionare ireprosabila si testul de gaze perfect.
  5. Revizie Cielo EIII 2004 la 50.000 km: - fitru ulei - 10,62 lei - ulei Mobil 10W40 - 4 litri - 94,30 lei - schimbat capac crapat ornament bara fata (in loc de proiector la cielo Std.) - 12,33 lei - verificat joc roti, placute de frina, prindere evacuare (tobe). Total cu tot cu manopera: 149,92 lei.
  6. Eu am interpretat altfel ce-au zis ei in brosura. Adica sa verifici presiunea din pneuri in fiecare luna sa nu fie sub valoarea prescrisa de producator. Cine umfla pneurile in asa hal incit sa transforme masina in caruta? Cred ca nici ei . Oricum la masina mea pneurile au presiunea exact cit specifica producatorul ...
  7. Nu vreau sa contrazic pe nimeni. Numai am facut o referire. Totusi dupa cum scrie acolo s-au facut niste cercetari in diferite tari europene, s-a masurat, s-a verificat ... Stiu eu? Pare bine documentata... In legatura cu pneurile - probabil vroiau sa spuna ca presiunea trebuie sa fie mare, in sensul ca trebuie verificata sa nu fie mica, sub limita prescrisa ...
  8. Am descarcat de pe net o brasura care invata conducatorii auto cum sa conduca ecologic. Printre altele scrie asa: Recomandari principale - Schimbati intr-o treapta superioara de viteza cit mai curind posibil. Pentru masinile pe benzina inainte de 2500 rpm, pentru masinile diesel inainte de 2000 rpm. - Mentineti o viteza constanta intr-o treapta cit mai superioara posibil. Motorul va lucra intr-o plaja (arie) foarte eficienta. - Priviti inainte si anticipati fluenta traficului. Aceasta va da destul spatiu sa reactionati adecvat, fara stres. - Deccelerati usor, eliberind pedala de acceleratie treptat, lasind masina in viteza. In acest caz la motoarele moderne, nu va fi nevoie de benzina. Recomandari aditionale - Opriti motorul la stationari scurte, mai mari de 1 min. - Verificati presiunea din pneuri in fiecare luna. Presiunea mare economiseste benzina si prelungeste viata pneurilor. - Folositi aparate care va ajuta sa economisiti benzina cum ar fi computere de bord, econometre, cruise control. - Scapati de surplusul de greutate si nu folositi portbagajul care se monteaza pe acoperisul masinii. Mai multe, in brosura pe care am atasat-o... broschure_eco_driving.pdf
  9. Eu am Cielo Standard cu Ac si are geamuri in tenta verde. Am impresia ca toate masinile Cielo fabricate incepind cu 2004 (ma refer la St.) au geamuri cu tenta verde.
  10. Ar mai putea fi ceva. Acum ceva timp in urma mi-am pus alarma la Cielo. O buna bucata de vreme am mers fara probleme, cind... in mers, pur si simplu, motorul s-a oprit. Norocul meu a fost ca nu mergeam nici cu viteza si nici nu depaseam. Fiind seara, nu mai aveam lumini la indicatoarele de bord dar farurile mergeau. Am tras pe dreapta, am dat cheie, motorul a pornit, cind la prima curba iar s-a oprit. Dau cheie dar... nu porneste. Mai stau un pic, mai invirt de cheie, iar porneste. In fine, am descoperit tot eu problema. Era contactul. Mai precis un fir nu era bine infipt in soclul acela din "capul" contactului. Cind mi-au pus alarma, au umblat pe la fire si le-au "deranjat" de la locul lor. Verifica sa nu fie acelasi lucru dar din alte motive. Bafta!
  11. Din cite scrie presa, cheia acestei "afaceri" este tot in Romania. Inteleg ca la proces nu s-a prezentat ca martor din partea acuzarii decit medicul legist. Principalul martor al acuzarii - soferul de taxi - nu a vrut apara la proces. Nu comentez acum de ce. El zice ca nu i-au dat bani destui. Este o scuza de doi lei. Si aceasta in conditiile in care chiar procurorul american i-a solicitat personal sa apara in fata instantei. Nu au aparut nici pompierii de la descarcerare nici politistii de la fata locului, nici medicul de pe ambulanta. Asadar juratii nu au avut cum sa-l scoata vinovat pe american din moment ce din punctul lor de vedere si asa cum a reiesit din tot procesul, nu au fost martori care sa ateste ca T.P. s-ar fi aflat in masina. Ca sunt licurici mari sau mici, ca vor ei sa domine lumea, ca ne plac sau nu ne plac, nu americanii sau Bush l-au achitat pe sergent, ci tot romanasul nostru l-a "scos".
  12. eugenbonta@, nu vreau sa-ti influentez decizia finala. Dar sa-ti povestesc ce mi s-a intimplat mie, iar tu o sa tragi concluziile. Aveam acum citiva ani un Opel Kadett. Intr-o zi treceam prin Onesti (Bacau) si mergind in spatele unui camion am luat o groapa din plin cu roata stinga - fata (n-am vazut la timp groapa). Lonjeronul s-a rupt intr-un asemenea hal incit a iesit planetara din cutie si roata avea un unghi ciudat, oricum nu mai avea "alinierea" initiala. Atunci o cam bagasem pe mineca, fiind intr-un oras necunoscut, cu masina avariata grav, incepuse sa curga si uleiul din cutie... Mi-am amintit ca am o cunostinta in zona si am intrebat-o ce sa fac (la telefon). A venit si m-a remorcat (masina mergea naspa, dar incetul cu incetul am deplasat-o) pina la un service, undeva pe centura orasului. Acolo am avut bafta de un tinichigiu care, cum m-a vazut a si zis: "Lonjeronul, nu-i asa? Uite am si eu masina ca a dumneavoastra si am ramas odata in drum cu ambele lonjeroane rupte deodata. Asta-i boala marcii Opel." " Bine, zic, mai am o speranta sa plec din oras cu masina? (l-am intrebat)" " Lasati-o aici si miine o aveti reparata" M-am cazat la un hotel si a doua zi m-am dus la service. Masina era pe rotile ei gata de drum. Bonus, omul mai reglase pe ici pe colo aprindere, schimbase "luleaua" de la distribuitor, si alte mici reglaje. M-am uitat la ea si nu-mi venea sa cred. I-am zis: " N-o sa se mai rupa pina ajung acasa?" "Domnule, ce-am facut eu n-o sa se rupa in veci. Nu v-am spus ca masina aia de colo e a mea si-am avut ambele lonjeroane rupe?" "Si ce i-ati facut?" " Am refacut lonjeronul din tabla de 1 sau 1,5 (nu mai tin minte sunt vreo 3-4 ani de atunci), am sudat cum am stiut eu si garantez ca-i pe viata." m-am uitat si eu pe dedesupt si intr-adevar nu se cunostea nimic. Ca si cum nu s-ar fi umblat niciodata. Numai daca te uitai atent vedeai ca firul de sudura nu urmareste chiar aceeasi linie ca la celalat lonjeron original. Am mai mers cu Opelul pina acum un an jumate (cind mi-am luat Cielo) si iti spun ca am mers cu el si prin gropi si cu viteza si cu lonjeronul n-au fost probleme. In plus, toate reglajele la roata au fost bune, dovada fiind faptul ca nu a uzat anvelopa aiurea, iar daca lasai liber volanul, "tinea drumul" fara probleme, deci omul reglase si roata de la lonjeronul cu pricina. Concluziile, asadar, le tragi tu din povestea asta. Si cu ce au mai postat si altii inaintea mea, sper ca o s-o scoti la capat pina la urma. Succes!
  13. @Vaxxi, ai dreptate, este si logic sa fie asa, cum am mai spus, daca depasesti o masina cu gabarit depasit, regulamentar (pe linie intrerupta), presupunind ca nu vezi unde se termina linia intrerupta, ca faci, nu te mai retragi pe banda ta ca-i linie continua?
  14. Cum am scapat eu de o amenda nemeritata: Luni 7 noiembrie a.c. intre Bacau si Onesti, in prima localitate dupa Bacau - Magura. In acest sat incep serpentinele care urca pe dealul Magura. Cine cunoaste drumul stie ca daca prinzi un camion sau o masina lenta pe aceasta portiune de drum, nu mai poti depasi pina la popasul Magura din virful dealului in unele zile cu trafic mai aglomerat. Cum intri in Magura drumul este marcat cu linie continua pina aproape la iesirea din sat spre Onesti. Treci de fabrica Faber, se face o curba la stinga, dupa curba este o portiune cu linie intrerupta pentru sensul de mers spre Onesti. Este scurta, de vreo 20-30 de metri, dar este. Mergeam in spatele unei Dacii care mergea ca vai de mama ei, vad linia intrerupta, depasesc, (drumul e in rampa), in virful dealului, aproape de iesirea din sat, apare politistul care statea la agatament. Face semn, ma opresc, il opreste si pe ala cu Dacia. Dialog (redat cit se poate de exact): Politistul: - Buna ziua, agent Cutarescu sunt, v-am oprit pentru depasire in raza indicatorului "depasirea interzisa", va rog sa prezentati actele. Eu: - (nu m-am asteptat la asa o faza) Nu-mi venea sa cred. Ii dau actele, incui masina si ma duc pe jos sa mai vad o data portiunea de drum cu pricina. Ma intorc inapoi la politist, si-i zic: Eu: - Dumneata completeaza procesul verbal cum vrei, ca eu am sa iau aparatul de fotografiat din portbagaj (chiar il aveam), ca sa fac niste poze. Politistul - fiti atenti - ii da drumul celui cu Dacia (oprit pe post de martor) in timp ce eu umblam in portbagaj dupa aparat. Chiar ma enervasem. Eu: - O sa fac niste poze pentru ca este curat abuz ce se intimpla. Unde vezi dumneata linie continua, cind se vede foarte clar ca este intrerupta, deci am avut dreptul sa depasesc. Politistul ("genial"): - Da dar ati revenit pe sensul de mers pe linie continua. Eu: - Pai cum domnule, depasirea se ia in consideratie la inceput, cind executi manevra, nu la revenire. (Ma enervasem mai tare). Daca depaseam un tir de 20 de metri, cum era? Ma duc sa fac poze! Politistul (mieros): - Dar stati un pic domnule, am zis eu ca va sanctionez? Noi suntem pe traseu si pentru prevenire... De asta v-am oprit, ca v-am vazut mergind cu viteza... stiti, pe serpentinele astea...Depasirile asa in scurt... (schimbase placa - incredibil) Eu: - Pai ati spus mai inainte ca am depasit in raza de actiune a semnului "depasirea interzisa". Politistul: - Eu? Nu domnule, preventiv v-am oprit, poftiti actele, nu-i nici o problema. Va vad cam nervos, calmati-va ... etc, etc. Ce parere aveti? In astfel de cazuri te simti ca si cum ai intra intr-un magazin si un politist te-ar lua de mineca ca pe un hot fara sa faci nimic, numai pentru faptul ca te uitai si tu prin magazin. Ce s-ar fi intimplat daca nu amenintam cu fotografiatul? Probabil ca mi-ar fi dat amenda, ala cu Dacia de frica (ca avea un cazan) semna ca asa a fost. Sau mi-ar fi dat de inteles ca merge si cu o atentie si tot asa... Aparatul foto m-a "salvat" .
  15. @Viper, te-am inteles perfect. Nu este vina ta (departe de mine gindul asta). Stiu si eu cit de greu se face un ban cinstit in tara asta. Si eu am cintarit bine daca sa-mi iau un Cielo Exe sau Std. chiar daca diferenta nu este chiar asa de mare. Daca colegul meu nu primea amenda respectiva nici prin cap nu-mi trecea sa rascolesc legi, regulamente si sa ma "lupt" pe forumul Daewoo Club, sa fiu jignit... Dar in situatia lui pot fi eu. Si e bine sa stiu si eu cum "o dau" cu politia in caz ca... @Kaloman, sunt de acord cu ce ai scris in postul de mai sus.
  16. @Viper iti multumesc ca ti-ai pierdut timpul (poate), alocindu-l "dialogului" din acest topic, studiind legile de mai sus cu RNTR-uri si cu tot ce tine de acestea. Am deschis acest topic tocmai pentru faptul ca aceste legi sunt incalcate, cred, cu buna stiinta de dealeri sau de fabricanti. Fabricantul trebuie sa cumpere toate aceste chestii (triunghi, trusa, etc.) de la un producator autorizat (asa cum face Daewoo), pentru ca este normal ca un producator de automobile nu fabrica truse. Dar nici becuri sau stergatoare de parbriz. Le cumpara de la un producator autorizat, nu? Daca un dealer "se lauda" ca masinile vindute de el sunt omologate sa circule in Romania, inseamna ca automat sunt echipate conform legilor romanesti in materie. Cum am mai spus, in cazul tau nu ma pot pronunta, cu toate ca legea ar trebui sa fie la fel si pentru Opel, la fel cum este si pentru Daewoo sau Dacia, pentru ca toate cele trei marci sunt omologate sa circule in Romania. Nici Daewoo si nici Dacia (cred) nu respecta legea pina la capat. Pentru ca lipseste stingatorul. La un calcul simplu daca vinzi 20.000 de masini pe an, la 500.000 (in medie) cit costa un stingator, faci economie de vreo 10 miliarde, pe care-i bagi in buzunar. Dacia vinde si mai mult. @Tommy, RNTR 1 si RNTR 2 sunt un soi de regulamente care specifica cum se face omologarea, ce se urmareste si multe altele. Dar aceasta omologare (la masina noua) se face cu revizie tehnica (ITP nu-i chiar cel mai bun termen pentru ca insamna Inspectie Tehnica PERIODICA), aici fiind vorba de o inspectie tehnica dar mai minutioasa, cu incercari, etc. Ei bine, la RNTR 1 si 2 se anexeaza acele fise pe care le-am atasat la un post anterior (sunt anexe la RNTR) in baza carora se face revizia tehnica. Undeva, pe o fisa vei descoperi ca se face obligatoriu si verificarea existentei triunghiului, trusei si stingatorului.
  17. Buna, Vad ca esti cu adevarat interesat. Asadar, citeste postul #40. Acolo am spus ca RAR-ul face omologarea dupa anumite legi si ordine. Le atasez la acest post. Numai citindu-le iti vei da seama cum se face o omologare la importul sau fabricarea unui anumit tip de vehicul. Dupa aceste legi, omologarea se face dupa un anumit Lege_nr_230_din_23.05.2003.doc Ordinul_nr._36_din_05.08.2003.doc Reglementare_la_ordinul_36_din_05.08.2003.doc
  18. tommy boy, fii atent aici: n-am sa-ti raspund jignirilor tale. Pentru un om cu doua facultati (eu n-am avut timp decit de una - din cauza asta probabil nu prea scriu corect ca tine) m-as fi asteptat, daca tot ai net, sa te fi uitat din curiozitate ce spune Reglementarea din 05/08/2003 Publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 575 din 11/08/2003. Dar pentru un om cultivat ca tine postez eu: CAPITOLUL I Obiectul şi domeniul de aplicare. Abrevieri şi definiţii 1.1. Prezentele reglementări se referă la: a) metodologia de acordare a omologării naţionale de tip a vehiculelor rutiere construite în una sau mai multe etape, precum şi a echipamentelor şi componentelor acestora; b) metodologia de acordare a omologării de tip CEE-O.N.U. pentru vehicule rutiere, echipamente şi componente pentru vehicule rutiere, în conformitate cu: - Acordul privind adoptarea de condiţii uniforme de omologare şi recunoaşterea reciprocă a omologării echipamentelor şi pieselor vehiculelor cu motor, încheiat la Geneva la 20 martie 1958, la care România a aderat prin Decretul nr. 371/1976, cu modificările ulterioare; şi - Acordul privind adoptarea de reglementări tehnice mondiale aplicabile autovehiculelor, precum şi echipamentelor şi componentelor ce pot fi montate şi/sau utilizate pe autovehicule, încheiat la Geneva la 25 iunie 1998, la care România a aderat prin Legea nr. 97/2002, denumite în continuare acordurile de la Geneva; c) metodologia de acordare a omologării individuale pentru vehiculele rutiere; d) metodologia de eliberare a cărţii de identitate a vehiculului; e) metodologiile de efectuare a operaţiunilor de certificare a autenticităţii şi de identificare a vehiculelor rutiere în vederea înmatriculării. 1.2. Omologarea se acordă pentru următoarele vehicule: 1.2.1. autovehiculele complete sau incomplete, destinate traficului rutier, având cel puţin 4 roţi şi o viteză maximă constructivă mai mare de 25 km/h, precum şi remorcile acestora; 1.2.2. tractoarele agricole şi forestiere pe roţi, având cel puţin două axe şi o viteză maximă constructivă cuprinsă între 6 şi 40 km/h; 1.2.3. autovehiculele cu 2 sau 3 roţi, având roţi jumelate sau nejumelate, destinate circulaţiei pe drumurile publice, precum şi cvadriciclurile. Sunt exceptate: a) autovehiculele având o viteză maximă constructivă care nu depăşeşte 6 km/h; b) autovehiculele destinate să fie conduse de către un pieton; c) autovehiculele destinate să fie utilizate de către persoane cu handicap fizic - scaune rulante; d) autovehiculele destinate competiţiilor sportive organizate pe drumurile publice sau în afara acestora; e) autovehiculele concepute în special pentru utilizarea în afara drumurilor publice şi pentru activităţi recreative; f) bicicletele echipate cu un motor electric auxiliar de o putere nominală continuă maximă de 0,25 kW, a cărui alimentare este redusă progresiv şi în final întreruptă atunci când vehiculul atinge o viteză maximă de 25 km/h sau mai devreme în cazul în care ciclistul se opreşte din pedalat; 1.2.4. maşini autopropulsate pentru lucrări care păstrează caracteristicile de bază ale unui tractor agricol sau forestier, pe roţi şi având o viteză maximă constructivă care depăşeşte 6 km/h. 1.3. În cuprinsul prezentelor reglementări se utilizează următoarele abrevieri: - CIV - Cartea de identitate a vehiculului; - Certificatul de conformitate - certificatul de conformitate al vehiculului cu tipul/varianta/versiunea omologat(ă); - Certificatul de omologare naţională de tip - certificatul de omologare naţională de tip pentru circulaţia pe drumurile publice; - CEE-O.N.U. - Comisia Economică pentru Europa a Organizaţiei Naţiunilor Unite; - CEE - Comunitatea Economică Europeană; - CE - Comunităţile Europene; - Convenţie de supraveghere - Convenţia de supraveghere încheiată între Regia Autonomă "Registrul Auto Român" şi solicitantul omologării de tip în vederea verificării de către RAR a conformităţii produsului comercializat cu cel omologat; - RAR - Regia Autonomă "Registrul Auto Român"; - RNTR-1 - Reglementări privind certificarea încadrării vehiculelor rutiere înmatriculate în normele tehnice privind siguranţa circulaţiei rutiere, protecţia mediului şi folosinţa conform destinaţiei, prin inspecţia tehnică periodică; - RNTR-2 - Reglementări privind condiţiile tehnice pe care trebuie să le îndeplinească vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulaţie pe drumurile publice din România; Tot pentru tine am sa atasez si fisele de inspectie corespunzatoare RNTR 1 (nu-ti mai spun ce inseamna - documenteaza-te). Nu credeam ca mai sunt oameni care tin sa se contrazica cu orice pret, numai pentru simplu fapt ca au matematica la baza. Efectuarea_Inspectiei_Tehnice_Periodice_11_ITP007.pdf
  19. Aici nu-i vorba de idei. Aici este vorba de lege. Cind un producator sau un importator aduce o masina (sau fabrica) noua in Romania, aceasta trebuie omologata. Adica i se face o verificare (sau ar trebui) la singe din toate punctele de vedere conform unor norme pe care le-ai citit. Aceste norme includ SI DOTARILE obligatorii pe care trebuie sa le aiba o masina. Centuri de siguranta, oglinzi retrovizoare, faruri care corespund anumitor norme. Ei, intre aceste dotari se includ si triunghiul reflectorizant, trusa medicala si acest obiect aflat in disputa aici - stingatorul. Daca stam si ne gindim bine, ele fac parte din siguranta circulatiei. Daca ai o pana pe timp de noapte si nu poti scoate vehiculul in afara partii carosabile, triunghiul montat corect avertizeaza din timp participantii la trafic ca masina ta e acolo si au timp sa te ocoleasca. De ceva ani a fost inclusa intre aceste elemente si trusa medicala. In viziunea celor care au facut legea, trusa te ajuta sa-ti acorzi primul ajutor tie insuti sau altora. Nu discut acum daca aceasta trusa tine de siguranta rutiera sau nu. Important este faptul ca o masina nou fabricata sau importata se prezinta la RAR complet echipata, caci altfel nu primeste avizul. Problema este ce se intimpla cind incepe vinzarea propriuzisa a acestei masini. Unii dealeri odata ce au obtinut avizul RAR le "descompleteaza" cu buna stiinta? Sa le mai iasa ceva bani? Aici este problema. Nu mai spun de chestii mai grave ca in cazul lui "kalomen" (cititi postul sau).
  20. Citi ce zice RAR-ul: "Omologarea de tip pentru circulatia pe drumurile publice a tuturor categoriilor de vehicule rutiere este necesara in cazul importului/comercializarii/fabricarii a mai mult de 10 vehicule rutiere noi de acelasi tip, indiferent de perioada, de catre aceeasi entitate juridica. Omologarea de tip se poate acorda numai persoanelor juridice romane, fabricanti sau importatori/distribuitori agreati de fabricantul vehiculelor in cauza. consta în verificarea din punct de vedere al sigurantei rutiere si protectiei mediului a vehiculelor rutiere in vederea admiterii în circulatie pe drumurile publice din România. Documentele de referinta care stau la baza omologarii de tip sunt: Directivele Uniunii Europene (notate CE sau CEE, in functie de anul emiterii) si Regulamentele internationale ale Comisiei Economice pentru Europa a Organizatiei Natiunilor Unite (notate ECE-ONU); "Conditii tehnice pe care trebuie sa le îndeplineasca vehiculele rutiere în vederea admiterii în circulatie pe drumurile publice din România" (RNTR - 2, cunoscute si sub denumirea de CTAC; editia in vigoare la data prezentarii vehiculului de omologare) - specifice României. Standardele ISO 9001/ISO 9002; "Indrumarul pentru întocmirea dosarului produsului" - editia RAR în vigoare la data prezentarii vehiculului la omologare; procedura specifica la omologare Ordinul nr. 36/2003 al M.T.C.T.pentru aprobarea Reglementarilor privind omologarea vehiculelor rutiere, echipamentelor si componentelor pentru vehicule rutiere, eliberarea cartii de identitate a vehiculelor rutiere, certificarea autenticitatii si identificarea vehiculelor rutiere - RNTR 7; Legea nr. 230/2003 pentru aprobarea Ordonantei Guvernului nr. 78/2000 privind omologarea vehiculelor rutiere si eliberarea cartii de identitate a acestora, în vederea admiterii în circulatie pe drumurile publice din România. In baza certificatului de omologare de tip, care are o valabilitate nelimitata (atata timp cat conditiile legislative care au stat la baza omologarii nu se modifica), obtinut in urma procedurii de omologare de tip, comerciantii (importatori si producatori autohtoni) primesc un numar nelimitat de carti de identitate (CIV) pentru tipul de vehicul ce a obtinut omologarea. N.B.: masinile autopropulsate pentru lucrari si masinile pentru lucrari care nu provin din vehicule rutiere (clasificate in conformitate cu Rezolutia de Ansamblu a ECE-ONU R.E.3, cum ar fi: autosasiuri, autoutilitare, tractoare, remorci de uz general, etc) nu primesc carti de identitate si nu se elibereaza certificat de omologare (exemple: incarcatoarele frontale de tip Stalowa Wola, excavatoare similare cu Castor, rulouri compresoare, autogredere, etc). A se vedea RNTR 7." Pentru mai multe detalii vedeti www.rarom.ro
  21. Intradevar asta am vrut si eu sa zic cind am initiat acest topic. Undeva "problema" este falsa. Pe de-o parte masina noua este avizata RAR, noi circulam linistiti... Politia te opreste, te controleaza si pina te dezmeticesti,te amendeaza. Avem la firma VW, Audi, Dacia Solenta, Cielo - toate au fost dotate cu triunghi si trusa DE LA DEALER. Truse si triunghiuri avizate RAR. In cazul OPEL este ceva putred. Si inca o data: orice amenda se da in baza unei legi.
  22. Am spus "este o prostie" in sensul ca situatia in sine este o prostie. Nici pe departe n-am vrut sa te jignesc, Doamne fereste. In cer scuze daca s-a inteles postul meu in acest sens. Iar trusa medicala si triunghiul nu le cumperi la preturi triple pentru ca intra in pretul masinii. Odata cu achizitionarea vehicolului sunt obligati sa ti le dea. Este prima oara cind citesc ca cineva a luat masina noua fara aceste "accesorii". Daca politistul iti poate da amenda daca nu ai triunghi, stingator si trusa inseamna ca sunt obligatorii, pentru ca altfel amenda nu are baza legala. Repet: colegul meu a luat amenda pentru ca nu avea stingator. Pacat ca nu-i linga mine sa-mi dea procesul verbal sa-l scanez sa-l vedeti. Si inainte de a ma atentiona pe mine citeste cum se "exprima" Tommy...
  23. se poate sa te fi plictisit, sau poti inmatricula si 10 masini. Daca oamenii de acolo nu-ti spun chiar tot ce fac ei si la ce se uita este altceva... Vorbeste cu "kaloman" ca vad ca pe mine tii sa ma contrazici tot timpul. Sa-ti spuna el cum e cu RAR-ul, ca-i patit...
  24. RAR-ul este singura autoritate din Romania care da avizul de punere in circulatie a unui tip de autovehicul, remorca, motocicleta, motoreta, camion, etc. Fara avizul si inspectia RAR nici un vehicul nou sau vechi nu circula pe drumurile patriei. Orice producator sau importator de automobile trebuie sa aiba - pentru produsele pe care le fabrica sau vinde - inspectia RAR pentru tipul de masina vindut. Cind un tip de masina este prezentat la RAR in vederea omologarii trebuie sa corespunda normelor. Adica trebuie sa aiba si dotarea conform acelor norme. Altfel nu are dreptul sa circule. Aa... ca se prezinta la RAR cu o masina complet echipata ca sa-si ia avizul si apoi pune in vinzare masini cu lipsuri, asta este altceva.
  25. Ceea ce era de demonstrat, draga Tommy. Deci - "la punerea in circulatie" - adica cind o cumperi de la dealer si iesi cu ea pe poarta dealerului. Pentru ca tu s-ar putea sa fi luat plasa cind ti-ai luat masina dar mie mi-au dat un proces verbal de pregatire, punere in circulatie si predare primire. Asa ca daca esti in stare sa sesisezi niste aspecte legale a ceea ce se cheama vinzarea-cumpararea unui automobil casca ochii si invata de la altii. Iar daca esti un mare literat si un geniu al limbii romane, ar fi trebuit sa-ti dai seama ca una este sa scrii la tastatura si alta cind scrii de mina. Una este cind concepi un text "pe loc" cum se spune si alta este cind il scrii pe o ciorna, nu? Cite examene ai dat la viata ta?
 

×
×
  • Create New...