Jump to content
Sign in to follow this  
aztec

Sant Eu Rau...?

Recommended Posts

Discutia e cu dus-intors... Sa-ti zic cazul meu: am inceput cu un Opel Ascona din '79 (unii il stiti poate) pentru ca am zis clar, nu vreau Dacie. Venea Bebe, trebuia neaparat masina. Mai gasisem un Ford Granada, o Lada 1500, deci m-am uitat numai la tancuri (cu Ascona am lovit o bordura la Palatul Copiilor fix cu puntea fata pe mijloc si i-am rupt un colt... Bordurii...). Si-a facut foarte bine treaba inclusiv la drum lung. Mai greu cu benzina ca papa enorm, dar asta e... Problemele au fost legate de portbagaj (extrem de mic) si de tractiunea spate combinata cu cutia automata (nu e masina de familie, clar, e un pic mai de figuri...). A aparut ideea achizitionarii uneia mai noi, in leasing. Exista firme care vand SH in leasing/rate. Ideea era clara pe Espero, dar nu iesisera din calcul nici Cielo, nici Leganza. Leganza nu gaseam pe vremea aia decat pe la 6-7000$. Cielo era cam la fel cu Espero si a ramas Espero. Leasing pe 3 ani. Da, ne-am facut "robi" dar in masina aia nu mi-a fost o secunda frica! Brusc impuneam respect pe strada datorita gabaritului! Aveam AC, totul electric in jur... Portbagaj gigantic (540l), incapeau toate nebuniile lui Junior... Si aveam de carat: scaun pentru papica, premergator, carucior, haine, jucarii... Multe... Intre timp Junior a crescut si a scapat de multe din cele ce aveau nevoie de un portbagaj mare. Am inceput sa ne punem noi probleme: consum, siguranta, loc de parcare (vaporul ala e cam greu de parcat pe langa blocul meu unde zici ca e meeting auto...). Chiar si in oras e uneori greu sa parchezi peste 4.60m... Gandul la Opel era de mult, dar nu la modelul nou de Astra ci la cel imediat anterior. Am refacut toate calculele, am studiat prioritatile si am ajuns la ce se stie. Am fost intrebati de ce nu am trecut mai bine la 2 camere. Aici sunt alte planuri de viitor si nu a fost cazul.

 

Parerea mea in concluzie ar fi asa (dar atentie, altfel vezi viata cand ai familie si minim 1 copil...): ai bani de o masina cuminte/mica/etc de xEUR. Poti sau nu sa te intinzi un pic mai sus si acei xEUR sa-i folosesti ca avans la ceva superior? Superior intai la securitate! Mi-a placut remarca lui Ursa Mare pe Antena1: romanii prea isi cumpara masinile pentru cei de pe trotuar... Ati putea zice asta si despre mine. Noi ne-am studiat clar posibilitatile pe urmatorii 5 ani si a reiesit o suma x in care a incaput jucaria asta.

 

Nu stiu cat de coerent am fost, dar intotdeauna am pus pe primul loc securitatea!

Share this post


Link to post

In principiu (sau de principiu, mai degraba) n-ar prea trebui discutat aici ce se intimpla pe alte forumuri ... parerea mea ...

 

Dar fiindca discutia cu pricina e interesanta dpdv al unui mini-daewoo owner cred ca putem dezvolta un pic.

 

Dupa primele mele 2 (si pina acum singurele, slava Domnului, s-o tin tot asa!) tamponari usoare cu tancheta (Lada 1500) am ajuns la concluzia ca daca in cazul unui incident ajungi sa te bazezi pe instalatiile masinii, atunci ai trecut de mult de orice concept de siguranta.

Nu zic, s-ar putea ca intr-o masina mai mare/mai robusta sa rulezi ceva mai relaxat pe motiv de mai multa tabla intre tine si alta masina, dar accidentul e o chestie in care hazardul joaca un rol important si socoteala din teste sa nu se aplice in viata reala.

 

Pe scurt: cunoaste-ti limitele de sofer, cunoaste limitele masinii pe care o conduci, dezvolta-ti capacitatea de anticipare a traficului, nu-ti asuma riscuri inutile si poti conduce orice in perfecta siguranta ... rugindu-te ca ceilalti din jurul tau sa nu se afle intr-o zi foarte proasta (vezi accidentul de aseara de la Universitate).

 

Bafta si drive safe!

 

PS: si totusi, cum s-o lua un viraj "in stil berlina" de asa natura incit sa pui in dificultate un Tico/Matiz? sint foarte-foarte curios :-?

Share this post


Link to post

Eu personal nu ma bazez pe masina si ma culc pe urechea asta. Dar am vrut siguranta cat mai multa tocmai in ideea ca nu totul depinde de mine...

Share this post


Link to post

Corect, dar dind un pic timpul inapoi, ce ai fi ales ATUNCI CIND AI LUAT ASCONA daca puteai sa apelezi la forme de imprumut LEGALE? un Tico nou sau aceeasi Ascona? (ma rog, ceva similar ca pret cu Tico, un SH mai mare) ... mie mi se pare cam cu dus-intors treaba.

 

Io de ce mi-oi fi luat Matiz? n-am avut posibilitatea sa iau altceva cu un raport normal calitate/pret ... dar e drept, m-am bucurat de barele alea anti-intruziune din usi si de cele 3*** EuroNCAP descoperite ulterior (bine, ce-o mai fi ramas din ele la E-klasse).

Share this post


Link to post
PS: si totusi, cum s-o lua un viraj "in stil berlina" de asa natura incit sa pui in dificultate un Tico/Matiz? sint foarte-foarte curios :-?

Super simplu, daca ai un cap patrat pe umeri, pus acolo doar pe post de capac la git, cu care n-ai cum sa te gandesti ca tocmai te-ai suit intr-o masina mai inalta si mai ingusta decat berlina si ca trebuie sa-ti adaptezi tu stilul de condus la masina, ca invers e mai greu!

Share this post


Link to post

Sincer acum, nu prea ai ce compara dacia berlina cu matizul/tico. Este o corcitura, am condus vreo 3-4 si cand ma urcam in matiz nu-mi venea sa cred cat de frumos poate sa mearga, ce frumos se aseaza pe asfalt, ce putin trancane, cat de usor nimeresti vitezele etc... :) >-

 

PS: Am condus inaintea matisului Reno 21 si Vw Passat si am invatat limitele masinii si m-am adaptat la performantele acesteia.

 

PPS: Cu toate ca imi trebuie o masina pentru carat una alta la firma nu imi voi cumpara o dacie papuc nici in ruptul capului, siguranta si nervii mei valoreaza mai mult de atat.

Share this post


Link to post

@FLEX: cu tot respectul, dar tot Ascona o alegeam! Plus ca pe aia am dat un calculator...

Share this post


Link to post

Nu te mai oftica Aztec, sunt multi prosti pe lumea asta care gandesc doar dupa cum li se umfla degetul mijlociu (ala de jos) si pe care trebuie sa-i suportam. Fii multumit ca esti membru :) >- intr-un forum in care in general nu se gandeste astfel.

Daca mai ai probleme cu ei, cheama-ma si pe mine, imi place sa ma iau in gura cu prostii cand stiu ca am dreptate. :dizzy: =))

Share this post


Link to post

mda, am avut si eu dacie. si una chiar buna intre dacii, pt ca a bagat tata in ea de 5 ori valoare ei. si tot nu mi-ar mai trebui cate zile oi avea. vreau sa uit senzatia aia de "oare porneste azi?"

 

toti astia cu dacii rad de tico. hihihihi hahaha. si cand ii iintreb cat face masina lor si cat face a mea, desi sunt cam din acelasi an...le piere ranjetu. sau ce inseamna pt ei faptul ca masina mea merge cu aceiasi viteza maxima cu a lor, desi are 800cm. sau consum. sau demaraj.

 

si da, tico pana la 50 face volvo ala.

 

singurul argument ar fi spatiul interior. dar la mine in masina 4 oameni nu urca decat f rar...asa ca din partea mea nu au de ce sa se bucure de confort cei din spate. in spatele meu se poate urca doar un pitic sau un om fara picioare.

 

iar dupa ce imi voi modifica scaunele..nu se va mai urca nimeni. pt ca e masina mea, nu a celor dn spate.

 

pt unii chiar e o problema psihica sa aiba masina la care sa nu trebuiasca sa umble zilnic...

Share this post


Link to post
...sunt multi prosti pe lumea asta care gandesc doar dupa cum li se umfla degetul mijlociu (ala de jos) ...

Mijlociu in cel mai bun caz! :) )

Share this post


Link to post

Pe mine m-a usturat enorm acum 2 zile cand am pus de 350k lei benzina la clio si de-abia a trecut de sfert indicatorul. am 70 de km de atunci si prevad un consum de aproape 10 urban. si parca am mers lejer, totusi. Si mai si auzi ca se scumpeste iar benzina... pai nu-ti vine sa te iei cu mainile de cap cand auzi toate astea? Mie mi se scoala paru-n cap cand vad ca cei mai multi bani pe benzina se duc. Adica daca e sa ies in oras ard mai multa benzina decat ma costa restul. Cand am fost la Buc m-a costat benzina in total 1.5 milioane si restul cheltuielilor impreuna n-a ajuns la milion, asta in conditiile in care am vrut sa ne simtim bine, nu sa mancam fasole si sa bem apa de canal.

chiar ma intreb, oare de unde au romanii astia bani, ca pe oricare putzoi il intrebi iti raspunde ca n-are bani, da daca-i spui ca masina X (BMW de ex) consuma 10 afara si uneori peste 20 in oras el si-ar lua-o fara probleme, sau sa vezi pe altii cu hoarce de dacii cum se duc chiar si pana la colt cu masina, desi se plang de bani.

si dup-aia se uita la tine chioras cum tu ai clio da iti doresti tico, si eventual vrea sa te si trimita la nebuni.

Eu ziua nici nu mai umblu cu masina, pentru 2 dosare sau o sacosa merge si maxi-taxi la 2 lei dus-intors. Nu mai zic ca am invatat sa folosesc frana de motor acum, sa merg mai lejer, sa accelerez mai lejer etc. Nu ma interesau inainte.

Asa ca am ajuns la concluzia ca multi nu gandesc ce zic, multi poate au ramas la nivelul de pe timpul lui nea nicu cand conta sa ai masina, altceva nu. da pe vremea lui nea nicu era problema de ratie, nu de pret.

astept reactiile baietilor de pe softpedia sa-i vad cum se oftica, ca-mi place sa ma iau la harta.

Share this post


Link to post

10 Kile... aoleu #-o .

Si eu imi faceam griji ca mi-a iesit 6,25 urbanu. Sparkutza rules. :thumbl:

Share this post


Link to post

@laurentiu: ia-ti motoreta pt mers in oras ;) din pacate, acu vine iarna :(

Share this post


Link to post

Mai , eu as lua asa ceva, da n-am unde s-o tin si nici bani pt ea. Voiam un Tico ca vad ca sunt si la 100 de milioane, da nexam bani, iar nici de GPL n-am si nici n-am voie, ca-i pe leasing pe 4 ani :wallbanger:

6.5 urban ia chevy?????/ :o :wallbanger:

Share this post


Link to post
6.5 urban ia chevy?????/  :o   :wallbanger:

Doamne fereste! Asta mi-ar lipsi.

6,25 asa... incarcat si cu trafic nasol tare (full de italieni). :)

Dupa ce se mai rodeaza sper sa scada sub 6. Afara ia cam 4,5.

Share this post


Link to post

matizul meu lua 6.8 daca nu mergeam prin aglomeratie. 6.5 urban mi-ar fi luat doar sa merg batraneste si numai pe la 3 noaptea. sub consumul asta, nici vorba. iote ca incepe sa-mi placa spark-ul :) >- nu-mi placea spatele cum e desenat

Share this post


Link to post

Iarta-i Doamne ca nu stiu ce spun !!!Am berlina si tico si stiu ce zic :thumbl: !!!

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...