Jump to content
Sign in to follow this  
maximus

Miscare Majora Pe Piata Comunicatiilor & Catv: Upc

Recommended Posts

Cum credeti ca va afecta acest lucru piate de internet si catv din romania? Pentru ca prin aceasta preluare, vom avea doar 2 jucatorii majori de pe piata , si tinand cont ca in unele zone sunt aranjamente fatise intre rds si competitori..

 

 

 

 

 

 

Compania americană UPC urmează să semneze pânâ la sfârşitul săptămânii contractul de achiziţie a operatorului de cablu Astral Telecom în cadrul unei tranzacţii care se situează în jurul valorii de 420 mil. $ (circa 350 mil. euro), afirmă surse din piaţă.

Aceasta este una dintre cele mai mari tranzacţii private de pe piaţa românească.

Afacerea Astral a fost dezvoltată de la zero de un grup de oameni de afaceri din Cluj, unul dintre ei fiind Horia Ciorcilă, preşedintele Consiliului de Administraţie al Băncii Transilvania. În 2000, Astral a atras în afacere un fond de investiţii american, cu banii căruia a făcut achiziţii şi a investit în dezvoltare.

UPC este al treilea jucător pe piaţa românească de cablu. UGC Europe, deţinută de compania americană UnitedGlobalCom (UGC), va prelua treptat pachetul integral de acţiuni prin intermediul UGC Europe. De asemenea, cumpărătorul va prelua şi datoriile Astral. O parte importantă a datoriilor provine din contractarea unor credite în 2003 de la Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) şi de la instituţia de credit olandeză FMO, valoarea împrumuturilor fiind de 7 mil. $, respectiv de 5 mil. euro. Banii astfel obţinuţi au fost folosiţi la extinderea operaţiunilor Astral, în ultima vreme realizând o campanie de achiziţii pe piaţa de profil.

Acţionarii actuali ai companiei Astral Telecom urmează să-şi facă "exit" - ul treptat din afacere, plata preţului pe pachetul de acţiuni urmând să se realizeze în mai multe tranşe , spun sursele citate.

Potrivit ultimelor informaţii disponibile, compania Astral, care se bate cu RCS pentru pozitia de lider al pieţei de cablu, este controlată de fondurile de investiţii Cresianco Limited - 34,35%, Dixon Investments Overseas Limited - 25,69%, Bridgecom Holdings Limited - 6,16%, Wordfield Limited - 7,16% şi Dealgate Trading Limited - 1,61%, precum şi de persoanele fizice Ghiţe Sorin Voicu - 3,95%, Pop Baldi Nicolae Dan - 3,95%, Urasi Bela - 3,95%, Nicola Olimpiu Valentin - 3,95%, Ciorcilă Horia - 4,29%, Goia Dorel - 1,18%, Goia Ioan - 2,1%, Oprea Mariana - 1,61% şi Meciu Eugen, sub 0,1%. Gigantul financiar american AIG deţine aproximativ un sfert din afacerea Astral, unde este prezent prin intermediul fondului de investiţii Dixon Investments Overseas Limited.

Restul acţiunilor sunt deţinute direct şi indirect de către un grup de persoane fizice, cei mai reprezentativi fiind Horia Ciorcilă, respectiv Ghiţe Sorin.

Reprezentanţii AIG şi cei ai grupului de persoane fizice nu au putut fi contactaţi până la închiderea ediţiei.

Consultanţa UGC Europe la achiziţia afacerii Astral Telecom este asigurată de către firma americană de avocatură Squire, Sanders & Dempsey, respectiv casa de avocatură românească Voicu & Filipescu. Pe partea de vânzare, au fost consultanţi firma de avocatură americană White & Case, respectiv cabinetul de avocatură Despina Fruth Oprişan.

Americanii au tatonat terenul pentru preluarea Astral încă de anul trecut, pe lista celor interesaţi fiind şi alţi investitori, în principal fonduri de investiţii europene şi americane. Interesul major pentru preluarea companiei este dat de potenţialul mare de creştere al pieţei, care ar urma să urce de circa 4 ori în următorii 4 - 5 ani.

Tranzacţia urmează să fie notificată Consiliului Concurenţei, în condiţiile în care americanii vor avea o poziţie puternică pe piaţa serviciilor de cablu. Astral Telecom controlează aproximativ 20 - 25% din piaţa serviciilor de cablu, fiind deja în discuţii pentru preluarea unui alt operator local. Americanii deţin deja o cotă de circa 10% din piaţă prin intermediul UPC România şi au circa 340.000 de clienţi, conform ultimelor date disponibile. Valoric, piaţa serviciilor de cablu este estimată în acest an la 320 mil. euro, iar cea a serviciilor de internet la peste 250 mil. euro, conform unui studiu realizat de compania de cercetare de piaţă IDC.

Astral Telecom a fost fondată în 1993 la Cluj-Napoca şi furnizează servicii de televiziune prin cablu, servicii de internet şi transmisii de date, respectiv servicii de telefonie fixă. Compania s-a dezvoltat şi s-a extins puternic, preluând în ultima vreme alte firme de pe piaţă. Firma FX Communications Bucureşti a fost preluată de către Astral împreună cu principalul său concurent, grupul RDS RCS. Recent, Astral a preluat operatorul de cablu CVR, divizia specializată a RomTelecom, iar UPC a achiziţionat operatorul de cablu TV Conex Sat Roman.

Astral a raportat în 2003 o cifră de afaceri de peste 46 mil. $ şi un profit net de 6,4 mil. $, estimările pe 2004 ale reprezentanţilor companiei vizând încasări de circa 70 mil. $.

UGC Europe are peste 8 milioane de clienţi şi o prezenţă puternică în zona centrală şi de est, în Polonia, Cehia, Ungaria şi România. Compania - mamă, UnitedGlobalCom, a realizat venituri în 2004 de circa 2,5 mld. $. Acţiunile companiei sunt listate pe Nasdaq.

 

 

 

Sursa: Ziarul Financiar

Share this post


Link to post

Va fi acelasi duopol ca si la mobili, cu o oferta stufoasa si alambicata menita a ascunde preturile mari.

Spre deosebire de acestia insa, cablistii au avantajul "localizarii geografice": nu cred ca ati vazut multe cladiri in care sunt prezente doua retele. Singurul aspect concurential este dat de firmele mici, care vor putea migra in oarecare masura de la unul la altul din cei doi.

Oricum, mai bine de atat nu prea avem cum.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...