Jump to content
Sign in to follow this  
ZLI

Tico Da In Nas La Turatii Mai Mari

Recommended Posts

apas acceleratia, accelereaza si cand ajunge la o turatie mai mare (~3000 cred)

:( da in nas. daca merg constant nu prea mai face dar de exemplu la 120km/h incepe sa mearga in valuri (ca si cum as lua usor piciorul de pe acceleratie destul de des)

 

intuitiv cred ca de de la carburator (eventual la a doua camera) sau avans vacumatic

 

a mai patit cineva asta?

Share this post


Link to post

Patesc si eu ceva asemanator la masina prietenei mele, un Tico SL.

Si se mai intampla ca daca merg in frana de motor si apoi accelerez da un "rateu", adica se aude o pocnitura (cam ca la masinile vechi) si apoi incepe sa accelereze si asta facandu-se in hopuri.

Daca merg constant e ok, dar daca tre sa accelerez...  <img src= ("> .

 

Eu am incercat sa umblu la avans, dar cu rezultate slabe , adica mergea doar un pic mai bine, si a tinut vreo 2 zile.

 

Parerea mea e ca se trage de la Aprindere -> delcou.

Mai mult nu am facut pt ca e masina de firma.

A fost prin service de vreo 3 ori ( la Radacinii de la Gara de Nord) dar nu I-A FACUT NIMIC. DOAR MERGEA MAI PROST DE FIECARE DATA.

 

:o fftopic: Eu nu inteleg acesti oameni de la service care isi bat joc in halul asta de masini.

 

Oricum, masina merge la fel de prost si asta cam de 2 saptamani. Dar eu nu am ce sa-i fac, ca e masina de firma, si nu de firma mea.

Astept miracole. :mda:

Share this post


Link to post

Incercati sa verificati daca fisele sunt toate ok!

Si daca fisa centrala (cred ca asa se numeste) care vine de la delcou face legatura bine!

Share this post


Link to post

ZLI si la mine la un moment dat incepuse sa imi faca la fel, daca mergeam constant mergea ok, daca ii dadeam talpa mergea sacadat, dupa un timp era din ce in ce mai pronuntata chestia pana cand ajunsesem sa nu mai traga deloc. Nu mi-am dat seama ce are decat intr-o seara cand mi-a ridicat un mecanic capota si parca erau focuri de artificii sub capota...aveam fisele stricate...

Share this post


Link to post

Eu cred ca e de la carburatie, s-ar putea sa functioneze defectuos treapta a II-a a carburatorului. Daca ar fi probleme la aprindere s-ar manifesta la toate regimurile.

Edited by Senna

Share this post


Link to post

Stai linistit ca asa ziceam si eu... Pana intr-o seara, dupa cum a spus si Lion King...

Share this post


Link to post

:banana: asta tre sa fie ca nu am schimbat niciodata fisele.

multumesc baieti!!!

vreau sa pun cele mai bune fise. stie cineva care sunt?

Edited by ZLI

Share this post


Link to post

Daca o fisa nu face contact practic masina merge in doi cilindrii. Iar cand vrei sa accelerezi este lenesa fapt ce este de inteles. Iar cand motoru se incalzeste mai mult nu-i mai trebuie atatea scantei si de aceea efectul se simte mai putin.

 

Sper ca nu spun prostii!

 

Si eu am avut problema asta acum o luna si nu puteam sa ghicesc care-i faza credeam ca ii de la benzina dar a fost fisa! Fisa Bosch 130k

Share this post


Link to post

Ba din pacate da. :tongue:

:D nu merge in 2cilindri pentru ca nu are intreruperi ciclice (sincronizate cu rotatia motorului)

m-am uitat atent la fise si cea principala e inegrita. semn ca da la masa la firul de nul de la rezervorul lichidului de frana.

la sarcini mici (relanti, mers constant la viteze mici) presiunea din camera de ardere e mai mica si intre electrozii bujiei densitatea amestecului e mai mica si scanteia se produce acolo.

cand apas mai mult acceleratia densitatea intre electrozi creste, rezistenta la scanteie creste peste rezistenta dintre fisa strapunsa si firul ala de nul, si scanteia se duce pe acolo. asta e singura explicatie care se potriveste perfect la comportarea motorului meu.

sper ca nu te superi ca ti-am scos limba.. glumeam  <img src= ">

Multumesc de sfat. cred ca am sa le schimb pe toate. au deja 10ani respectiv 88k km. asta da fiabilitate.

 

Partea proasta e ca daca nu e scanteia buna de fiecare data, benzina nearsa dilueaza uleiul de pe peretii cilindrului, si creste uzura. plus ca incarca bujiile si scanteia se produce si mai greu. e un cerc vicios

Edited by ZLI

Share this post


Link to post

Ma bucur ca ai gasit "veriga slaba" :lavolan:

Share this post


Link to post
m-am uitat atent la fise si cea principala e inegrita. semn ca da la masa la firul de nul de la rezervorul lichidului de frana.

la sarcini mici (relanti, mers constant la viteze mici) presiunea din camera de ardere e mai mica si intre electrozii bujiei densitatea amestecului e mai mica si scanteia se produce acolo.

 

Domnule ZLI :o sanale

 

Ai dat un excelent raspuns tehnic. Pot adauga ca echipamentul electric de inalta tensiune este permanent stresat nu mecanic ci electric, tensiunea exercita o "presiune" asupra intregului echipament, incercand permanent sa gaseasca o cale de scurgere cu o rezistenta mai mica decat cea de strapungere din ciocul bujiei. Capacul de delco nu se fisureaza din cauza vibratiilor ci din cauza fortelor electrice care incearca permanent sa-l strapunga.

 

Cu cat presiunea este mai mare in camera de ardere cu atat rezistenta de strapungere creste deci la regimuri de sarcina si turatie mare sunt sanse mai mari sa apara pierderi de curent.

Share this post


Link to post

:thumbl: Vad ca ne intelegem.

Oricum multumesc mult baieti ca mi-ati dat rezolvarea problemei! Pana la urma asta e important: sa mearga masina

:banana: Uite ca un forum face cat n mecanici si n-1 ingineri :D

Share this post


Link to post

@zli > cablul de legatura bobina -> distribuitor trebuie imobilizat pentru a evita frecarea mecanica a izolatiei si pentru a sta departe de piese metalice. Apoi, orice izolator pentru inalta tensiune este supus fenomenului de imbatranire, caldura din compartimentul motorului fiind un factor decisiv. Din acest motiv, cablurile de calitate ordinara (comuna) trebuiesc inlocuite dupa un anumit nr. de ani, fenomenele neavand nici o legatura cu nr.de km.

Share this post


Link to post

@tolin_afc Am adus la cunostinta ca in exploatare sarcinile electrice de inalta tensiune creeaza presiuni asupra instalatiei respective, incearca continuu sa strapunga izolatia, asa ca are relevantza si nr de kilometri, iar o exploatare gen curse va necesita schimbarea mai timpurie e fiselor...

Edited by Senna

Share this post


Link to post

Si de unde stie omul cat a mers la turatii mari ? La o exploatare normala, cred ca in 90% din cazuri, primar este factorul timp. Ceilalti o fac la 1 an sau de cate ori cred ca au gasit o solutie mai buna, depinde ce material au in dotare.

Edited by tolin_afc

Share this post


Link to post

Hai sa ajungem la un consens. Fisele nu intra in categoria consumabilelor. Factorul timp + rulajul maresc sansele ca un set de fise sa necesite inlocuirea.

Share this post


Link to post

Consens exista. "Fisele" bune nu intra in categoria consumabile.

Share this post


Link to post
...fenomenele neavand nici o legatura cu nr.de km.

 

pai nu s-a uzat izolatia prin frecare!!! era pur si simplu in contact cu un fir mult mai subtire care se misca odata cu el.

 

Uzura depinde de kilometrii parcursi.

1.temperatura ajunge uneori pana la 150gradeC - la temperaturi inalte IMBATRANIREA este ACCELERATA (la materialul din care este facut izolatorul) (exista chiar procedee in testarea pieselor din plastic prin care se accelereaza imbatranirea prin incalziri si raciri repetate, si astfel vezi in cateva saptamani cum va arata si ce proprietati va avea piesa peste zeci de ani) ca cat mergi mai mult cu atat timpul de expunere al fiselor la temperaturi mari este mai mare

2.bobina de inductie este pe caroserie, distribuitorul pe motor, mototul se misca in permanenta in functionare (nu numai miscarile alea pe care le vedem noi cand ridicam capota) deci apare OBOSEALA

Materialul, atunci cand e imbatranit, isi pierde proprietatile elastice, devine mai rigid si tensiunile (mecanice.. din rezistenta materialelor) se concentreaza in anumite zone, care vor fi deformate mai intens (cum ar fi capetele unui conductor). Acolo vor aparea niste fisuri fine in material. Daca in zona fisurilor se afla un obiect metalic da scanteie pe acolo. Din acel moment rezistenta izolatorului in punctul ala scade enorm (SE STRAPUNGE mai pe romaneste).

 

Daca vrei fecem pariu. cumparam doua fise, una o punem sub masina, pe la rezervor iar cealalta la motor sa functioneze. si peste 10 ani cand ti se strapunge aia o iei pe cea de sub masina si mai mergi inca 5 si-mi dai o bere :D

 

Acum intr-o cu totul alta ordine de idei fisa s-a strapuns exact acolo unde trebuie. e ca la discovery. in locul ala era curbata si partea de izolatie de pe exteriorul "curbei" unde e cel mai posibil sa apara fisuri si in locul ala se afla pardalnicul ala de fir de masa, o fi fost odata umed, a intrat umezeala si in fisurile alea, si cand a crescut rezistenta intre electrozii bujiei (cum scriam noi mai sus), u gasit electronii aia un drum mai usor, si din momentul ala strapunsa fiind e clar.

 

Ideea e sa departam firul ala de fisa.

fisa trebuie sa stea cat mai libera! sa fie tinuta doar de clemele prevazute din fabricatie.

La bobina, fisa trebuia sa aiba cot la 90grade ca la distribuitor, sa se indrepte direct spre fata masinii

 

Apropos! parca scanteia pleaca de la masa catre + in realitate

 

Si am si eu o rugaminte: nu va mai enervati ca nu are importanta cine are dreptate, important e adevarul. :tongue:

cred ca p-asta o pun ca semnatura

Share this post


Link to post

:o fftopic: Ai grija Zli, scanteia pleaca de la Casa Scanteii/Presei libere prin Adevarul spre Gandul!

N-o pune ca semnatura ca cine stie cine... urmeaza.

Share this post


Link to post
@zli > Apoi, orice izolator pentru inalta tensiune este supus fenomenului de imbatranire, caldura din compartimentul motorului fiind un factor decisiv.

@zli > poate n-ai citit tot, desi iti era adresat sau poate era mai bine sa nu.

Share this post


Link to post
Acum intr-o cu totul alta ordine de idei fisa s-a strapuns exact acolo unde trebuie. e ca la discovery. in locul ala era curbata si partea de izolatie de pe exteriorul "curbei" unde e cel mai posibil sa apara fisuri si in locul ala se afla pardalnicul ala de fir de masa, o fi fost odata umed, a intrat umezeala si in fisurile alea, si cand a crescut rezistenta intre electrozii bujiei (cum scriam noi mai sus), u gasit electronii aia un drum mai usor, si din momentul ala strapunsa fiind e clar.

 

 

Apropos! parca scanteia pleaca de la masa catre + in realitate

 

 

Cu precizarea ca in in alte medii decat metalice miscarea dirijata de sarcini electrice nu mai este formata din electroni, ci din ioni. Gaura data in delco nu are doar rol de prevenire a condensului, ci si de primenire a aerului din interior pentru a nu se ioniza total.

 

Circulatia sarcinilor electrice de la + la - este un standard, in realitate este cum ai zis tu. Cine are/ a avut Dacie clasica poate a observat ca platina legata la masa se erodeaza pe cand cea mobila "creste"

Edited by Senna

Share this post


Link to post

Eu zic (la ora asta adanca de vineri merge un avertisment, pe bune) ca o problema atat de profunda ca datul in nas (sau la bot) a lu' Tico, are nevoie neaparata de o cercetare fundamentala referitoare la mersul diverselor entitati cosmografice incarcate cu sarcina electirca prin medii diverse, inclusiv gauri in corpuri "implicate", care este. Totul insa conditionat de turatiile mari.

:o fftopic: Si cand te gandesti ca unii care "practice"-aza "filozofand" pe diverse teme iau ban.

Share this post


Link to post

erau niste contraargumente mai amanuntite la ce s-a scris mai sus, ca sa ajungem cat mai aproape de adevar.

:D ca tu glumesti, e ca accepti discret ca esti de acord cu ce am scris :thumbl:

 

oricum am schimbat fisele si bujiile, si am curatat si capacul distribuitorului. avea depuneri de cam 1mm pe contactele care duc la cele trei fise. acum porneste la sfert de cheie. daca mai are cineva probleme cu pornirea sa arunce un ochi si acolo (inainte dadeam si 2s cate-o data la demoror)

si am mai descoperit o supapa (alb cu albastru) la carburator, sub filtru, care e complet blocata. cred ca voi schimba toate furtunasele de la carburator, si supapa aia. si am sa verific daca mai e ceva infundat.

Edited by ZLI

Share this post


Link to post

ce fise ai luat ? ca si eu trebuie sa le schimb si am intrat in cateva magazine si am gasit modelul care il am si acum - si parca as vrea ceva mai bun..daca se gaseste.

 

So - ce fise ai ales ?..si ce bujii ?

 

TNX

Share this post


Link to post
si am mai descoperit o supapa (alb cu albastru) la carburator, sub filtru, care e complet blocata. cred ca voi schimba toate furtunasele de la carburator, si supapa aia. si am sa verific daca mai e ceva infundat.

 

Acea supapa este blocata si la mine. Cred ca pe asta a schimbat-o si Leutzu cand a fost la curatat/reglat carb in Filaret. Am intrebat la magazin dar nu aveau. Daca gasesti posteaza. Are verde pe ea, spre deosebire de cea pusa pe electrovalva de ridicat turatie relantie, care este rosie.

Share this post


Link to post
Guest
This topic is now closed to further replies.
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...