Jump to content
Sign in to follow this  
Ana

In Functie De Benzina Difera Consumul?

Recommended Posts

am observat urmatorul lucru:

fiind fan lukoil pun benzina din alte parti numai cand n-am incotro.

cu lukoil, versiunea standard de benzina fara plumb, merg cu 500k 230km.

de cand am avut problema cu motorul, m-am tot fatait cu masina prin bucuresti si am pus benzina de la petrom. de fiecare data pun de 500k, si de cand cu motorul mi-a consumat 500klei la 180km.

dupa care am revenit la lukoil si evident am revenit la 230km. ultimele 2 alimentari sunt lukoil, inainte de astea au fost 4 petrom.

diferenta intre cele doua kilometraje e de aproximativ 0.8, ceea ce e mult prea mult ca sa se justifice prin diferenta de pret intre cele doua benzine si nici nu am mers bara la bara in trafic ca sa zic ca a coincis cu o crestere a consumului. aveti vreo idee de unde poate sa vina o asemenea diferenta?

Share this post


Link to post

Si eu sunt fan Luckoil dupa ce am facut Sinaia-Transfagarasan-Sinaia cu 4 persoane in masina, fugareala puternica cu un consum de 5.5%. Daca benzina este mai proasta apesi mai tare pe acceleratie ca sa te deplasezi => deschizi mai tare clapeta de acceleratie si cresti timpul de deschidere a injectoarelor deci=>consum mai mare. :-? Eu la masina foloseam initial OMV dar dupa un plin cu benzina puturoasa m-am lasat :-W .

Edited by andreib

Share this post


Link to post

O posibila explicatie ar fi ca la Petrom sa fie litrul "mai mic". ;)

Share this post


Link to post

difera, dar nu in asa masura...

Share this post


Link to post

Cu OMV de 98 mi-a luat 1l/100km mai mult decit cu Agip 95, in conditii de incarcare, drum si maniera de condus identice ...

Share this post


Link to post

Am sesizat acelasi lucru, motiv pentru care alimentez numai de la Luk.

Ba mai mult, incearca sa alimentezi de la acelasi Luk dar cu o benzina superioara, de un CO mai mare, de ex CO100 sau CO98 daca au si vei avea surpriza a constati o scadere cu cel putin 10% a consumului.

E vorba de randamentul superior oferit de o cifra octanica ridicata.

Share this post


Link to post

si eu m-am tot gandit daca nu comva o fi litrul mai mic, dar nu cred ca poate sa inginereasca pompa ca si cantarul in piata si nu m-am miscat de langa masina pana nu a terminat angajatul petrom de alimentat, deci nu a putut sa puna si in sticluta pe langa.

cifra octanica e aceeasi la ambele benzine folosite, 95.

diferenta cu problema e cam de 3l la fiecare alimentare.

Share this post


Link to post
cifra octanica e aceeasi la ambele benzine folosite, 95.

 

 

 

Incearca totusi si CO 98, macar un plin.

Share this post


Link to post

Haideti sa incercam sa gasim explicatia. Parerea mea este ca variaza cifra octanica a benzinei. Benzinele fara plumb se aditiveaza cu aditivi de sinteza, mai scumpi. Unele benzanirii uita in mod intamplator sau deliberat sa aditiveze corespunzator benzina. Sau poate se face in rafinarie. Pt a simplifica logistica eu cred ca numarul rezervoarelor unei statii de carburantii trebuie sa fie cat mai mic. Aditivarea se poate face "on the fly" adica cand apare clientul. Vrei 98, iti mai pune aditiv. Sau uita.

 

Motoarele moderne au o functie de gestiune numita Knock Control. Exista un senzor de detonatie care detecteaza cand acest proces apare si informeaza calculatorul, acesta din urma fiind obligat sa reduca avansul. Motorul incearca sa functioneze cu un avans cat mai mare, reglajul facandu-se dinamic. Problema este ca soferul nu este informat ca motorul funtioneaza cu avansul scazut din cauza benzinei proaste. LA dacie era simplu, cand bagai benzina proasta auzeai detonatiile si micsorai manual avansul, urmand sa nu mai alimentezi niciodata de la acea benzinarie. Este absolut normal ca la funtionarea cu avans redus sa creasca consumul.

Share this post


Link to post

Mai sunt cateva chestii de spus.

 

1. daca masina a fost gandita sa mearga cu 95 poti sa ii pui 98 linistit! Tot consumul ala il vei avea. Se va misca mai bine, va respira mai usor, dar consumul doar un pic mai mic. Au fost cazuri de oameni care au raportat consumuri mai mari cu benzina de 98 decat cu benzina de 95. Am patit-o si eu de cateva ori dar am pus-o pe seama faptului ca miscandu-se mai bine masina parca mi se infigea si mie piciorul mai tare in pedala... :lavolan:

2. relantiul iti spune multe. Cu o benzina proasta relantiul e mai chinuit, mai tremurat. Cu o benzina buna nu-l simti.

3. Cifra octanica rezultata prin adaugarea de aditivi de ardere nu te ajuta prea mult. Cifra octanica rezultata printr-o rafinare mai buna e cea pe care trebuie sa o cautzi. De ex: OMV 100 e cherosen sau nu? (retoric). Un alt exemplu: petrom mai are o benzina fara plumb, tot de 95, la acelasi pret, cu o cifra octanica MOTOR insa mai mare... zicese ca ar fi pt masini mari.

4. Cei care au iesit cu Cielo din tara pot sa ne comunice niscava consumuri cu benzina din Austria/Germania (sau tot ce e mai la vest!). O sa aveti surprize. Un prieten a ramas tablou cum ii mergea Cielo-ul in Germania... parca avea alta masina.

 

Concluzia: "problema benzinei in Romania, nu e ca-i scumpa, ci ca-i proasta"

 

@Ana: o diferenta de 50km la 230km (27%) e imensa... cred ca te-au facut din pompa. Am patit si eu acelasi lucru cu Petrom-ul de pe Cuza. Imi intrau mai multi litri in rezervor decat la alte Petrom-uri. Dupa ceva timp i-am vazut la TV! Ii ginisera. Incearca statii Petrom mai noi cu pompe model nou.

Share this post


Link to post

am luat (si) de la petromul de la progresu care e de-ala de butonezi suma de care sa iti puna benzina si dupa aia curge pompa fix de 500k. si tot 180km am mers.

stiu ca e imensa diferenta si parca n-as crede ca doar din modificarea avansului poti sa obtii o asemenea diferenta, de-aia am si postat. la inceput am crezut ca e o exceptie dar deja tin socoteala pe multe alimentari si de fiecare data cand pun de la petrom se intampla acelasi lucru.

:o fftopic: cat despre benzinarii tepe, e una mica pe dimitrov, un pic inainte de foisorul de foc, la care nu stiu cum fac, dar de cate ori am luat benzina de acolo cu dacia, mergeam ceva mai mult de jumatate din kilometrii pe care ii mergeam cu orice alta benzina desi pe pompa scria litrii corect -- si maica-mea cu breakul tot asa a patit la benzinaria aia.

Share this post


Link to post

Pai poate de aia nu te lasa la multe benzinarii sa pui benzina in pet-uri, sa nu te prinzi ca te fura. Dac nu as fi comod as pune la fiecare alimentare si intr-un pet sa fiu sigur ca nu sunt furat grosolan. Sau sunt atat de smecheri incat sa aiba un buton pe care sa scrie "arde-l pe fraier" si sa-l apese cand alimentez efectiv :D

 

Ai dreptul sa ceri verificarea pompei cu balanta metrologica, care este o canistra de exact 20 de litri. Ei sunt obligati sa-ti faca testul. Dar existentza butonului "fraier" n-ai cum s-o constati :D

Share this post


Link to post

Chestie incercata de mine: am luat benzina in canistra de 20 l metalica le-am zis ca ajut pe cineva in pana si nu au facut nazuri si pot sa va confirm ca cei 20 de l nuau fost la fel la 3 benzinarii nu spun care!!!

Puteti incerca si voi ,in Buc.aveti de unde alege faceti un sondaj ca sa stiti cu cine aveti de a face!  <img src= ">

Share this post


Link to post

da de ce nu spui ce banzinarii?

sa stim si noi...cine ne fura

Share this post


Link to post

ROMPETROL PETROM si OMV dar nu cred ca conteaza numele bezinariei ci oamenii care le expolateza , am auzit de existenta unei supape din capul pistolului pompei care ar trebui sa tina furtunul plin ,supapa la care se "lucreaza".!!!

Nu stiu nimic sigur astea sunt barfe (as vrea sa cred).

Nu lucreaza nimeni in domeniu de pe forum?

Share this post


Link to post

pai si toate au avut in minus?

zi un clasament...care fura cel mai putin

Share this post


Link to post

OMV scorul cel mai bun, la SHELL nu am ajuns caci nu mai aveam bani (toate in C-ta) !  <img src= ">

Share this post


Link to post

Nu va agitati prea tare ,benzinariile au prin lege voie sa aiba o abatere de 5% cu + sau ci - asa ca la 20L inseamna 1 L deci 19L sau 21L .

Concluzie este HOTIE dar e reglementata prin LEGE . :tongue:

Share this post


Link to post

Am mai spus pe undeva (scuze dar nu mai tin minte unde) ca am verificat intamplator o benzinarie. PETROM GARA DE NORD (Hotel ASTORIA).Am pus intr-o canistra din plastic de fix 5 l (verificata de mine) de doua ori.O data de la pompa 2 = 5.7 l, iar a doua oara de la pompa 4 = 5.8 l. Cred ca este cam mare diferenta intre capacitatea canistrei si cantitatea "intrata". Deci baietii fura ! Am mai verificat benzinaria de pe Dimitrov (cea remarcata de Ana, in rondul de la Horei) si acolo prima pompa "trage" 10% iar a doua 20%.Verificate amandoua. Am mai verificat OMV Gara de Nord (parcarea Dalli) si cred ca aici e ok, au intrat 5.1 l. Ar fi bine sa mai facem verificari si sa ne anuntam.Nu strica sa stim cine ne fura banii.

Edited by Rapiduletul

Share this post


Link to post

dap, pacat ca nu am si eu o astfel de canistra... poate ma invart si eu de una

 

sincer ar trebui facut un topic separat in care sa se treaca exact benzinaria, pompa de la care ati alimentat si eroarea aparuta.

 

cine stie? poate gasim una care afiseaza 4L la o canistra de 5L  <img src= )">

Edited by zoosy

Share this post


Link to post

Confirm si eu calitatile benzinei Petrom de la Gara de Nord: mi s-a parut ca trage mai greu dupa o alimentare de 500 k lei. Si un sofer de microbuz mi-a spus ca i-a intrat apa in filtrul de motorina dupa o alimentare la petrom-ul de la gara.

La statiile lukoil am vazut un nene cu un pahar Berzelius, care testa benzina inainte sa dea drumul din cisterna in rezervoare.

Si ma gandesc ca dupa aceea calcula care este toleranta la apa permisa si o boteza Ionel Ualker .

Si am vazut la TV un reportaj in care se afirma ca 40% la din combustibilii comercializati in RSR sunt tunati si nu corespund. Asa ca depinde de cum ne e norocul.

Share this post


Link to post

Raspunsul la intrebare nu poate fi decat afirmativ. In principiu, cu cat este CO mai mare cu atat puterea calorica a combustibilului scade. Benzina se aditivizeaza pentru a micsora probabilitatea de autoaprindere in anumite conditii de temperatura si presiune. In plus, eficientza de ardere depinde si de momentul aplicarii scanteii. Pentru o eficientza mare pe benzina cu CO mic, cu cat creste turatia, cu atat este nevoie de un avans mai mare la scanteie. Injectia controlata are optimizate curbele de avans pe categorii de CO. Deci, consumul este optim pentru o benzina apropiata la calitate de benzina folosita la teste. Cum variatia CO depinde de la pompa la pompa si de la producator la producator nu este usor sa gasesti tot timpul optimul, mai ales ca la alimentare benzina din rezervor se amesteca cu benzina introdusa. Asa ca schimband repetat pompa si producatorul nu se poate stabili ceva sigur. In plus, pe distantze scurte si rulaj urban, consumul depinde mult de trafic si de stilul conjuctural de conducere, iar pe variatiile mari de temperatura de acum influentele externe sunt mari. Asa ca variatiile mari nu trebuie sa va surprinda. Un test mai aproape de realitate se obtine la probe cronometrate pe acelasi drum si in conditii de putere maxima. In general, o benzina optima pentru setarea din ECM se simte la demaraje, la viteza maxima si la ralanti, adica la masuratori relative, pe aceleasi instrumente. Altfel, masuratorile pe "plin de rezervor", pe 20l sau pe indicatorul rezervorului sunt departe de adevar si nu se repeta. Teoria spune ca o masuratoare este reala daca ea este repetabila de un numar cat mai mare de ori. Asa ca ar trebui facute cel putin 10 masuratori, apoi eliminate rezultatele care ies din abaterea instrumentelor si cu cele ramase se face o medie. Cine poate face asta si cine poate spune care este tolerantza instrumentelor sale de masura? Pana la urma "senzatiile soferului" care-si conduce masina zilnic sunt cele mai adevarate instrumente, in lipsa unor conditii stiintifice. Apoi, starea tehnica a motorului introduce factori perturbatori mari: dupa un schimb de ulei, un schimb de filtru de aer si o revizie la aprindere consumul poate scadea de la 7,5% la 6%, pe aceeasi benzina, acelasi traseu, acelasi pilot. La variatia aceasta poate ma lamureste si pe mine cineva cum este corect sa zic: inainte motorul consuma cu 25% mai mult (7,5 / 6 = 1,25) sau acum consuma cu 20% mai putin (6 / 7,5 = 0,8), ca niciodata n-am lamurit acest paradox ?

Edited by tolin_afc

Share this post


Link to post

dupa un studiu de weekend in ce priveste avansul si mecanismul de knock control, am aflat urmatoarele:

- injectia si avansul n-au a face una cu alta. injectia are a face cu cand intra benzina si avansul are treaba cu cand se da scanteia. injectia nu poate controla cand se da scanteia pentru ca se ocupa de benzina.

- avansul se regleaza din corpul distribuitor, ala dintre delcou si chiulasa, la matizul euro 2. are 2 suruburi pe care le slabesti si invarti conform instructiunilor pana gasesti pozitia optima.

- avansul inseamna sa socotesti cat timp dureaza pana se aprinde tot amestecul si sa dai scanteia in avans cu acel timp, in asa fel incat amestecul sa se aprinda cand pistonul e la capat de cursa. la matiz euro 2 avansul e acelasi indiferent la ce turatie mergi, pentru ca depinde de cum ai fixat suruburile la corpul distribuitor.

- este o diferenta intre ce face knock control si autoaprindere. autoaprindere inseamna ca n-ai dat scanteia dar benzina s-a aprins, iar probleme cu avansul inseamna ca ai dat scanteia si s-a aprins cand nu trebuie. knock control inseamna un regulator care corecteaza avansul in functie de eroarea (valoarea din care deduce eroarea) citita de senzor. pentru asta la matizul euro 2 insa ar trebui sa fie un motoras pe undeva pe corpul distribuitor care sa desfaca suruburile cand e benzina proasta si sa invarta corpul distribuitor, dupa care sa stranga suruburile la loc.

- daca benzina e proasta si intr-adevar se aprinde mai repede decat trebuie sau se autoaprinde, motorul tacane. la matiz nu recunosc tacanitul, dar la dacie se aude foarte clar, deci daca sunt dubii privitoare la calitatile de aprindere ale benzinei, pui aceeasi benzina intr-o dacie si trebuie sa tacane. daca nu tacane, benzina e buna (mai exact, nu e suficient de proasta cat sa trebuiasca modificat avansul).

 

petromul a fost testat pe dacie si nu tacane. in schimb vad ca si altii au patit-o la horei, si daca ziceti ca pe masurate litrul e mai mic cu 20%, atunci poate au si astia de la care am pus eu benzina vreo instalatie de micsorat litrul. sau exista o cauza tehnica, dar alta decat povestea cu avansul.

Share this post


Link to post

Ano esti in eroare. Avansul de la Matiz e2 despre care vorbesti tu este avansul static, valabil la ralanti si referintza fatza de care se aplica avansul dinamic. Ala este bine sa-l aduci la 10', asa cum l-a stabilit producatorul. Daca vrei sa aplici alte curbe de avans in functie de o benzina inferioara, atunci trece comutatorul de CO pe 91. Comanda bobinei de aprindere vine din ECM, iar valoarea unghiului de avans depinde de mai multe variabile. Aceste valori sunt relative la pozitia mecanica a distribuitorului.

Share this post


Link to post

Eu nu cred ca difera mult consumul in functie de benzina;consumul difera mult in functie de maniera de condus.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...