Jump to content
Sign in to follow this  
alx

Proiect De Ordonanta De Urgenta

Recommended Posts

 Firmele din Romania vor fi obligate sa plateasca noi impozite. Potrivit unui proiect de ordonanta de urgenta privind rectificarea bugetara, microintreprinderile vor trebui sa contribuie cu cel putin 1.625 lei pentru fiecare trimestru, prin impozitul forfetar care va fi introdus incepand cu 1 mai, potrivit proiectului de Ordonanta de Urgenta "cu privire la rectificare bugetara pe anul 2009 si reglementarea unor masuri financiar-fiscale" obtinut de HotNews.ro.

Proiectul va mai fi dezbatut luni, de catre Ministerul de Finante impreuna cu partenerii sociali si in urma acestor discutii va fi publicat pe site-ul MFP. 

 

Din mai pana la sfarsitul anului, impozitul va fi de 4.333 lei, chiar si in conditiile in care companiile au pierderi. Din 2010, impozitul forfetar anual va fi de 6.500 lei. In cazul microintreprinderilor, impozitul pe venit va creste de la 2,5% la 3% in 2009, iar valoarea impozitului forfetar este identica, pe trimestre. Astfel, in situatia in care impozitul datorat de firme este mai mic decat 1.625 lei trimestrial, acestea sunt obligate la plata acestei sume. 

 

Impozitul forfetar se aplica microintreprinderilor si firmelor din domeniile: tranzactii imobiliare; activitati de inchiriere si leasing; activitati de investigatii si protectie; comert cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor; comert cu ridicata, cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete; comert cu amanuntul, cu exceptia autovehiculelor si motocicletelor; hoteluri si alte facilitati de cazare; restaurante si alte activitati de servicii de alimentatie; activitati de servicii in tehnologia informatiei; activitati de servicii informatice; activitati juridice si de contabilitate; industria alimentara; fabricarea bauturilor; activitati ale directiilor (centralelor), birourilor administrative centralizate; activitati de management si de consultanta in management; activitati de arhitectura si inginerie; activitati de testari si analiza tehnica; activitati ale agentiilor turistice si a tur-operatorilor; alte servicii de rezervare si asistenta turistica; activitati de secretariat, servicii suport si alte activitati de servicii prestate in principal intreprinderilor; activitati sportive, recreative si distractive; transporturi rutiere si alte activitati de servicii.

 

De asemenea, firmele, in afara microintreprinderilor, la care impozitul pe profit este mai mic decat 0,5% din veniturile inregistrate, sunt obligate la plata unui impozit de 0,5% aplicat asupra veniturilor inregistrate, dar nu mai putin de 6.500 lei anual.

 

Proiectul legislativ vizeaza si contribuabilii care desfasoara activitati de natura barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor, cazinourilor sau pariurilor sportive. Firmele la care impozitul pe profit din aceste activitati este mai mic decat 5% din venituri sunt obligati la plata unui impozit de 5% aplicat acestor venituri inregistrate. In aceasta categorie intra si persoanele juridice care realizeaza astfel de venituri in baza unui contract de asociere.

 

Impozitul forfetar va fi aplicat de la 1 mai. Pentru perioada 1 mai - 30 iunie, firmele vor plati cel putin 1.083 lei. Pentru ultimele doua trimestre, impozitul forfetar va fi de 1.625 lei pentru fiecare trimestru. Astfel, pentru intregul an 2009, firmele platesc statului minim 4.333 lei, indiferent daca fac sau nu profit.

 

Pentru trimestrul al II-lea, se compara impozitul pe profit datorat la sfarsitul trimestrului cu impozitul stabilit prin aplicarea cotei prevazuta la art.18 alin.(2) asupra veniturilor inregistrate in perioada 1 mai – 30 iunie 2009 si cu limita de 1.083 lei; Pentru trimestrele al III-lea si al IV-lea se compara impozitul pe profit datorat la sfarsitul fiecarui trimestru cu impozitul stabilit prin aplicarea cotei prevazuta la art.18 alin.(2) asupra veniturilor inregistrate in trimestrul respectiv si cu limita de 1.625 lei aferenta fiecarui trimestru”, se arata in proiect.

 

Impozitul transforma patronii in asistati sociali

T

oate aceste prevederi au pus pe jar mediul de afaceri. "Acest proiect nu tine seama de capacitatea economica a firmelor. O firma care are o cifra de afaceri de 50.000 de lei care are venituri nete foarte scazute, undeva la nivelul unui salariu mediu, va fi bagata in faliment. 

 

Si astfel, cineva care are o astfel de firma se transforma in asistat social", a declarat petru HotNews.ro, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii (CNIMMR). Potrivit acestuia, mai corect ar fi ca impozitul de 1.625 lei sa fie aplicat in functie de cifra de afaceri. Presedintele CNIPMMR a mai spus ca ar trebui facuta o diferentiere intre firme. "Nu este normal sa fie bagate in aceeasi oala. Ar trebui aplicat sistemul francez, care presupune mai multe transe de impozit in functie de cifra de afaceri".

 

Proiectul vizeaza in special firmele care declara pierderi duble fata de profit, pentru a nu-si mai plati darile la stat. Nicolescu considera ca ar trebui ca impozitul sa fie perceput firmelor care nu au mai platit impozit pe profit mai mult de un an. "Daca a platit pana anul trecut, iar anul trecut nu a mai platit inseamna ca a fost lovit de criza financiara, nefiind vorba de rea vointa. Trebuie tinut cont de antecedentele fiscale", a precizat Nicolescu. Din cele 617.500 de firme din Romania, 242.000 au declarat pierderi.

 

Nu vor mai fi deduse cheltuielile cu automobilele

 

Secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Constantin Pirvan, considera ca proiectul de ordonata contine "o chestie ambigua, ciudata". Este nu vor mai fi deductibile cheltuielile cu automobilele. Nu se va mai deduce taxa pentru achizitiile de vehicule rutiere motorizate si pentru orice achizitii de bunuri destinate vehiculelor aflate in proprietatea sau in folosinta persoanelor impozabile, inclusiv pentru achizitia de carburanti, lubrifianti, piese de schimb si componente destinate intretinerii, reparatiilor sau modificarilor in regie proprie. 

 

Exceptie fac vehiculele care se inscriu in oricare din urmatoarele categorii: vehiculele utilizate in scop comercial, respectiv in vederea revanzarii; vehiculele utilizate pentru transportul cu plata de persoane, inclusiv pentru activitatea de taxi; vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, inclusiv pentru inchirierea catre alte persoane, instruirea de catre scolile de soferi, transmiterea folosintei in cadrul unui contract de leasing financiar sau operational.

 

"Noile prevederi incearca sa acopere gaurile din economie. Sunt niste propuneri de sume care nu stiu ce efect numeric vor avea", a declarat pentru HotNews.ro, Constantin Pirvan. Acesta a mai afirmat ca toate aceste modificari vor fi dicutate in cateva zile cu partenerii sociali.

 

 

 

© Hotnews.ro 

document_2009_04_3_5546918_0_proiect_ordonanta_urgenta_mfp.pdf

Share this post


Link to post

Mi se pare o tampenie. Am auzit zilele trecute si ma miram. Fiecare vine, schimba legi, adauga toate tampeniile dupa placul lor, de parca le apartine tara. Ce sa le faci...Tara mi se pare ca e intr-o moarte inceata, dar sigura...

Share this post


Link to post

Problema mare care ma afecteaza pe mine este imposibilitatea deducerii tva pe autoturisme, la achizitionare, leasing si cheltuieli cu acestea.

 

NU se mai poate asa... Ii injuram pe tariceni si patricieni dar macar astia furau lasandu-ne si pe noi sa castigam ceva.

 

Guvernul actual vrea sa fure numai el si firmele asociate lui, noua, majoritatii nemairamanandu-ne nimic.

 

Intai a fost Ordonanta de Urgenta prin care se cerea ddepunerea unei garantii de 2% din valoarea lucrarii pentru a face o contestatie a unei licitatii. Asta inseamna ca la un proiect de 1 milion de euro ar trebui sa depui 20000 euro pentru a contesta licitatia. Daca se decide impotriva contestatiei, pierzi suma depusa. Pai cine mai face contestatie in conditiile actuale? SI daca esti 100% sigur ca ai fost nedreptatit, risti o suma ca asta? Mai ales cand stii ca si judecarea contestatiilor poate fi masluita...

 

Ulterior Ordonanta acesta ref la impozit minim si nededucerea tva.

 

Eu unul sunt revoltat. Haideti sa vedem ce alte alternative avem, in afara de emigrare...

 

Cunoasteti cam cum se face o firma in BG? Firme de contabilitate de acolo serioase?

Edited by alx

Share this post


Link to post

Ordonanta este bataie de joc la adresa mediului de afaceri! 0.5% din venituri impozit pe profit? Adiuca nu au eliminat cota de 16% dar au facut-o neaplicabila: trebuie sa ai marje de profit net peste 5% ca sa depasesti cei 0.5% (ceea ce este rarisim in firmele din lumea reala, poate doar in servicii)... 6500RON pe an impozit pe profit minim?

Eu eram pe punctul de a depune un proiect pentru consolidarea antreprenoriatului dar cum dracu sa convingi pe cineva sa faca o afacere cand in primul an fie ca are sau nu profit va trebui sa plateasca 6500 ron impozit doar pe profitul inexistent!

Masuri mai anti-mediu de afaceri nu am vazut de la revolutie incoace. Se lauda cu scaderea cheltuielilor bugetare dar defapt cheltuielile bugetare au crescut cu 10% fata de anul trecut in sem I!!

 

Eu sunt oripilat de vineri de cand am vazut textul ordonantei publicat in ZF!

Edited by andreib

Share this post


Link to post
....Eu unul sunt revoltat. Haideti sa vedem ce alte alternative avem, in afara de emigrare...

 

 

Eu as zice ca se poate. Ori reprezentantii patronatelor, ori reprezentantii unei societati comerciale afectata de ordonanta in vigoare, pot actiona statul in judecata sau pot contesta ordonanta ca fiind neconstitutionala. Mai departe depinde de capacitatea avocatilor.

Share this post


Link to post

Nu sunt un fan al statutului dar nu pot sa nu bag de seama ca toata lumea se face ca uita ca 99% din firmele de comert lucreaza cu 3/4 din marfa la negru,ca firmele de servicii isi cumpara facturi de pe Colentina ca sa iasa profitul mic,ca multe microintreprinderi sunt create doar pentru plata salariilor samd.Statul se apara si el cum poate.Ordonanta se adreseaza unei categorii de firme din domenii "vestite" pentru corectitudinea lor.

Edited by ovidiuc

Share this post


Link to post

Ideea, ovidiu, este ca lovesti in firme care, legal, sunt pe pierdere. Sau pe un profit mic.

Pentru evaziune, in adevaratul ei sens, sunt alte metode: controale peste controale. Si ala care face evaziune va face si mai departe.

Share this post


Link to post

Alx si tu ai dreptate.Dar ce se poate face?Si eu cunosc firme care legal si corect sunt in pierdere(si anul acesta vor fi multe).Dar daca e asa cum spun statisticile(adica doar vreo 2.000 de firme aduc 80% din incasarile la buget) atunci restul pentru ce mai exista?

Share this post


Link to post

Mai umbla cineva cu facturi luate la kilogram? Mai mult, masura este discriminatorie, are caracteristicile specifice limitarii accesului la piata si descurajarii oricarei initiative antreprenoriale. Peste tot in lume firmele mici sunt incurajate pentru ca se stie ca o afacerre de mici dimensiuni este foarte fragila. Solutia nu este o impozitare pe aer ci verificari corecte si serioase ale organelor de control (care se multumesc sa dea amenzi pe motive idioate).

Share this post


Link to post

Vrei viziune economica de la un imbecil ca pogea? Astia nu respecta nici macar principii de drept: un rau nu se indreapta cu alt rau.

Share this post


Link to post

Cei de la ZF isi bat joc in mod constant de imbecilul asta, la fiecare articol ii pun o poza in care seamana cu o corcitura dintre Borat si Hitler.

 

Baga praf in ochi cu reduceri de cheltuieli (care defapt cresc, sunt doar o scuza de a restructura politic) si impun politici anti- mediu de afaceri justificand in mod penibil cu acordul cu FMI.

Share this post


Link to post

Este o tampenie mai ales cu taierea deductibilitatii TVA pentru masinile sub 3,5 tone si pentru cele care nu fac parte din categoriile care sunt scutite.De ce?Fiecare firma are cel putin o masina "mica" cu ajutorul careia produce pentru respectiva firma...

Share this post


Link to post

Fiecare firma are cel putin o masina "mica" cu care se plimba sotiaamantamamasorasoacra actionarului la piatacoaforhipremarket.Daca asta insemna a produce...

Andrei si tu adreptate cu controlul.Dar in tara sunt cca 600.000 de firme.Ai idee cat dureaza ci cat personal este necesar pentru controlul acestor firme?

Edited by ovidiuc

Share this post


Link to post

Si la o firma de consultanta sau distributie (pentru preluarea comenzilor) ce vrei sa foloseasca? Camioane? Ma indoiesc ca alesii nostri nu folosesc masinile de serviciu in interes personal, este pierderea firmei daca isi foloseste resursele de aiurea...

Share this post


Link to post

Ovidiuc daca tu ai o firma si iti folosesti masina pentru activitatile enumerate mai sus,este strict problema ta...

Asta nu inseamna ca toti fac la fel...

Si nu uita cate taxe plateste o firma la stat...

Iar aceasta masura se vereflecta in preturi si nu sustine economia...

Share this post


Link to post
...Dar daca e asa cum spun statisticile(adica doar vreo 2.000 de firme aduc 80% din incasarile la buget) atunci restul pentru ce mai exista?

 

 

Tind sa cred ca cele 2000 de firme au trecut de faza de microintreprindere daca aduc o asa mare contributie la buget. Nu uitati ca o microintreprindere are pana la max. 9 angajati parca, si probabil majoritatea au 2-3 angajati (si aia sot, sotie si copil sau alt membru din familie). Aceste firme exista pentru ca acei oameni vor sa lucreze si sa aibe un venit decent. Dar statul uita ca acei oameni prefera sa munceasca si sa dea de 2 ori bani la stat in loc sa astepte si sa se milogeasca de la stat.

Cu alte cuvinte, daca vrei sa bagi bani la buget, plateste taxa nene. Mi-e scarba de ce oameni au ajuns sa ne conduca.

Share this post


Link to post

O posibila iesire din clenci: Se impoziteaza PFA doar cu 16%? Numai cu atat?

Share this post


Link to post

Exista si aici un fel de plafon. Se impoziteaza cu 16%, dar pentru fiecare activitate exista un plafon minim de venituri. Sa zicem ca tu ca PFA in domeniul coafurii/frizeriei faci 2000 lei /an, statul impune un plafon minim de venit de 5.000 lei/an. Impozitul il platesti raportat la plafonul minim in acest caz si nu la venitul real.

Din cate stiu, ar mai fi o problema grea. Ca PFA nu poti avea angajati; din cate stiu, eventual un ucenic.

Edited by zeneseu

Share this post


Link to post

Asta e tara lui Papura Voda...Pana la urma ne meritam soarta...

Share this post


Link to post

@zeneseu: aia e la pfa cu norma de venit. Numai unele CAEN se califica aici. Nu si ingineria, domeniul meu.

Share this post


Link to post
Fiecare firma are cel putin o masina "mica" cu care se plimba sotiaamantamamasorasoacra actionarului la piatacoaforhipremarket.Daca asta insemna a produce...

Andrei si tu adreptate cu controlul.Dar in tara sunt cca 600.000 de firme.Ai idee cat dureaza si cat personal este necesar pentru controlul acestor firme?

 

Pai bine domle, dar la banii astia nu incaseaza TVA, accize??

Impozitarea indirecta e cumplit de mare si mai putin transparenta, asta uita sa o spuna retarzii astia care sunt disperati sa jefuiasca.

Au venit la putere infometati precum salbataciunile. Alea insa iau cat au nevoie sa supravietuiasca.

Sa-si faca ei ordine in zecile de organisme de control si sa le curete de sus in jos, nu se rezolva o problema cu o ilegalitate.

Pentru ca asta contrazice si principiile impozitarii si pe cele de drept.

 

 

Ca pfa nu poti avea angajati, dar se pot face ei. ;)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

Pai asta e problema ca nu incaseaza.De ce?Asta e alta discutie.Statul vrea sa actioneze haiduceste aici:ca sa ia ceva de la 10 care nu sunt corecti ii omoram si pe cei 2 care sunt corecti.

Edited by ovidiuc

Share this post


Link to post

@alx

Eu am un PFA fara norma de venit, adica in sistem real, platitor de TVA, si impozitul este de 16%.

Daca ai incasari sub 35.000 euro pe an poti fi platitor sau neplatitor de TVA, dupa cum vrei, peste limita asta este obligatoriu sa fii platitor de TVA.

Share this post


Link to post
Statul vrea sa actioneze haiduceste aici:ca sa ia ceva de la 10 care nu sunt corecti ii omoram si pe cei 2 care sunt corecti.

Ce se contesta aici sunt:

1. suma mult prea mare pentru microintreprinderi, inhibitoare pentru orice initiativa antreprenoriala.

2. incompetenta si impotenta statului data de o lipsa de credibilitate, transparenta si initiativa in colectarea CORECTA a impozitelor

3. faptul ca se tot agita ca scad numarul de impozite si taxe indirecte, ca reduc birocratia si cheltuielile publice si defapt nu fac nimic in afra inlaturarii adversarilor politici si instaurarea unor masuri populiste idioate (aia cu impozitarea salriilor mai mari decat ale presedintelui cu 90% este regina!).

4. Impunerea unui prag artificial de profitabilitate care se opune oricarei legi a pietei libere prin impozitul pe venit/ cifra de afaceri.

Edited by andreib

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...