Jump to content
Sign in to follow this  
Irina

Ulei In Lichidul De Racire

Recommended Posts

Am o mica problema cu matizul meu achizitionat de curand (2 luni).

Dupa mine, este foarte posibil sa fie spart blocul motor sau chiulasa si in felul asta iti baga apa in ulei. Asta se intampla cand in motor ai apa chioara si da inghetul peste ea.

 

Este obligatoriu sa schimbi uleiul si sa vezi daca iti mai scade apoi nivelul la antigel si daca iti apare spuma alba pe joja sau pe busonul de la capacul culbutorilor.

Edited by smailmiami

Share this post


Link to post

sal la toata lumea.am cumparat recent un tico cu motorul cam varza si imi baga ulei in apa.cand am cumparat masina,proprietarul mi-a mai dat si o garnitura de chiulasa,una de pompa de ulei si una de volanta.azi am desfacut motorul sa-l segmentez, dar am vazut garnitura de chiulasa arata ca noua.s-a desprins foarte usor(din cate am banuit eu a fost schimbata recent).nu avea nici un fel de por.acum intrebarea e daca mai poate avea vreun por sau vreo garnitura pe unde ar putea curge inafara de garnitura de chiulasa.

Share this post


Link to post

Urata treaba,in aceeasi situatie sunt si eu..dar eu inca nu am desfacut chiuloasa sa vad ce si cum. Dar si eu am niste presimtiri negre ca nu ar fi din garnitura..

Ar fi pe undeva niste doape..orificii din fabricatie care se manca pe partea pe unde trece apa cu antigelul?

Share this post


Link to post

Astazi pe la pranz mi-am facut si eu drum pe la ai mei pe acasa (ai mei fiind plecati din tara) sa verific una-alta. Trec eu si pe la Matiz, sa verific nivelul la ulei (stiind ca mai papa ceva, dar nu pe la segmenti, care aveau compresia 13) si ridic capota. Uleiul intr-adevar era la minim de acum, dar nu asta era problema, ci negreala din vasul de expansiune, mai precis in partea lui stanga, cea separata. Desfac busonul, vasul era gol. Zic sa verific eventuale pierderi de antigel, stiind ca si asta mai scadea cate putin, dar nu semnificativ. Vasul in rest era curat, nu m-am gandit la ce-i mai rau.

Urc eu pana sus, aduc o sticla de apa si completez cam 1 litru, pana la semnul de maxim. Plec apoi cu masina, dupa vreo 2-3 km, cand numai bine a ajuns apa aproape de temperatura de regim zic sa opresc sa verific nivelul in vas. Apa completata era neagra, si in rest spuma ca la sampanie daca incercai sa desfaci busonul. Urmatoarea oprire era la ENA in curte, nu e doar pierdere de antigel, cat faptul ca intra uleiul in antigel.

Masina e acum in service, cu chiulasa data jos, un deviz estimativ de vreo 1300-1400 ron. Vedem ce va fi, sper sa scap doar cu inlocuit garnitura de chiulasa, si, cu ocazia asta, simeringuri de supape si distributie. Vedem sa nu trebuiasca cumva si umblat mai jos, adica la pistoane, segmenti, etc. O prima cauza ar fi supraincalzirea datorata mersului fara lichid de racire, acum, sa vedem daca sunt pierderi sau nu.

 

Acum 2 ani, cand trebuia sa ajung la Costinesti, s-a intamplat sa se strice intr-un fel Clio si sa fiu nevoit sa iau Matizul ca sa ajung la intalnire. Pe drumul spre benzinarie, am constatat ca acul de temperatura a apei trecuse de jumatate, ajungea spre trei sferturi. La benzinarie am completat cu 2 litri de apa (era oricum 11 noaptea, timp si loc de diagnosticari oricum nu aveam), pana am umplut borcanul, si am mai luat la mine. N-am mai avut de atunci probleme cu racirea, nici la dus, nici la intors, doar ca a trebuit sa mai completez, iar acasa am gasit si cauza, respectiv caloriferul de climatizare care a cedat, bagand tot lichidul de racire pe mocheta, pana a inceput sa se faca balta sub mocheta. L-am schimbat, am pus antigel Elf Glaceol RX tip D verde, si n-am mai avut treaba cu racirea pana acum. Masina avea atunci cam 96000 de km, acum are 104000 de km.

Ce am observat inca de atunci, dar nu i-am dat importanta, era ca, daca turam motorul la relanti, de la clapeta, antigelul din borcan se umplea de spuma, dupa care se linistea la relanti, lucru observat si la Costinesti cand am turat motorul pe loc si a tasnit antigelul pe la gura borcanului.

Cumva oare de atunci garnitura de chiulasa dadea ceva semne de oboseala? Iar acum sa fi cedat pana la punctul la care ajunge uleiul in antigel?

 

In rest motorul merge exact ca inainte, nu bate, nu nimic, deci sper sa nu fi fost afectat pe partea asta.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Ups... Vezi sa verifice planeitatea la chiulasa, sa nu schimbi garnitura degeaba. Oricum, daca tot ai desfacut motorul si la cat costa un set de segmenti eu zic ca ar fi un lucru bun sa-i schimbi si pe aia.

  • Like 1

Share this post


Link to post

Vedem unde ajung baietii cu demontatul. Nu era neaparat intentia mea de a segmenta motorul, stiind kilometrii relativ putini si facuti majoritar extraurban la viteze de 80-90 km/h, si apoi compresia de 13 la cilindrii 1 si 3, respectiv 13.5 la cil 2. Oricum, le-am zis clar ca vreau treaba calumea si ca nu vreau sa mai vad consum de ulei si antigel la motor. Mai nasol e ca de duminica voi pleca la Bucuresti, deci nu voi putea sa ridic eu masina din service.

Eh, in fine, vedem ce va mai fi.Consumul de ulei era mare din cu totul alte cauze, probabil simeringurile de supape, ce vor fi schimbate cu aceasta ocazie.

Planeitatea la chiulasa oricum va fi verificata la service, atata timp cat vreau garantie la lucrare. Eu totusi sper sa fie buna sau cel mult sa poata fi rectificata, nu sa dau 900 ron pe alta chiulasa SH.

Multi mi-au zis ca "dincolo era mai ieftin", insa eu am un fix ca sa ma duc acolo unde mecanicul a mai demontat 100 de motoare ca al meu, chiar daca ajunge mai scump. Banii oricum vin si se duc, iar inlocuitor la masina asta nu gasesc la un pret decent. Chiar ma gandisem la varianta altui motor, dar, pe de alta parte, ma ajungea 1500 ron numai motorul SH (cu dubii referitor la fiabilitatea lui, al meu macar e trecut in CIV si stiu ca duce 160 km/h fara probleme)+manopera de montaj, probabil inca pe atat.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Se pare ca avem vesti bune.

Am fost astazi la service, mecanicul deja schimbase segmentii si montase chiulasa pe motor, care a scapat :osanale: , mai ramanea sa curete radiatorul, monteze distributia noua si curelele de AC si alternator (cele vechi oricum aveau 4 ani si 45000 de km), apoi facute probele, etc, cel mai probabil luni dupa-amiaza va fi gata.

S-a gasit si buba consumului de ulei (consum mare daca masina era folosita zilnic pe distante scurte dar mic in extraurban, chiar in regim de forja), si anume segmentii in linie la 2 pistoane. Am uitat sa intreb la care, dar bag mana in foc ca la cilindrii la care iesise compresia putin mai scazuta. Consumul de ulei l-am avut de cand am luat masina, intotdeauna era nevoie sa completez cu uleiul ramas de la schimb si, inainte de schimb, ajungea aproape de minim. Consumul crescut de ulei in urban il pun pe seama motorului rece, cand rostul de dilatare al segmentilor probabil era destul de mare, la cald consumand putin datorita micsorarii acestuia. Nu mai vorbim ca nici nu scotea fum albastru, cum ar fi fost normal la simeringuri de supape. Eu, cat am avut masina, am folosit-o majoritar extraurban (naveta in studentie pe Galati-Iasi), si apoi, cand a intrat pe firma, pe Galati-Braila si retur, apoi mers urban cu motorul cald, de-abia de la 90 de mii de km incoace a trecut pe regim urban de distante scurte, ceea ce explica consumul enorm de ulei.

Vom vedea acum ce va fi. Uleiul pregatit pentru el va fi Elf Evolution SXR 5w30. Sper ca doar il va folosi, nu il va si papa.

Daca toate vor fi bune, sambata viitoare poate ii fac si rodajul pe un drum de Galati-Constanta-Varna si retur.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Cum eu nu sunt in Galati acum, a luat Rapido masina din service.

Devizul total a fost 2050 ron, si include:

-inlocuit curele (distributie+AC+alternator)+intinzator distributie;

-filtru de aer;

-bujii;

-simering arbore came;

-garnitura capac chiulasa;

-garnitura chiulasa;

-simeringuri supape;

-segmenti;

-cuzineti (biela+palier);

-garnitura baie ulei;

-ulei;

-filtru ulei;

-antigel;

-amortizoare spate;

Cam astea au fost, vad mai bine factura cand ajung acasa. Bine ca am rezolvat-o.

Share this post


Link to post

Eu zic ca pretul e OK. Bine ca ai rezolvat. Totusi de ce s-au aliniat segmentii? :| .

Share this post


Link to post

Pt ca i-a montat aiurea un idiot in fabrica. Masina asta a consumat ulei dintotdeauna, indiferent ca ii puneam Aral, Castrol, Valvoline, Elf sau Dacia Oil. Cat am avut-o eu, consuma decent, deoarece eu o foloseam in general in extraurban si rostul de dilatare era mai mic. Cum a trecut pe firma si apoi pe un regim mai mult urban, s-a stricat treaba.

 

Sambata o asteapta rodajul pana la Varna si retur, total vreo 700 de km. Din ce am inteles, momentan trage nitel mai greu fata de cum tragea de obicei, e si normal daca are segmenti noi si cuzineti noi.

 

Pretul pare mare, intr-adevar, dar daca ma gandesc ca revizia la 60 de mii de km la Megane va costa mai mult de atat, ma linistesc. Eu sa fiu sanatos si sa fie treaba bine facuta, n-am chef sa ma lase pe drumuri ex-sovietice unde va umbla la vara.

Edited by laurentziu83

Share this post


Link to post

Nu era suficient sa montezi corect segmentii, de ce a trebuit sa-i schimbi? Ma gandesc ca aia de fabrica sunt mai OK decat unii aftermarket, tinand cont de rulajul pe care il ai.

Share this post


Link to post

Pentru un motoras de 800 cmc de matiz chinuit in urban 1ookkm le ajung segmentilor...

Share this post


Link to post

Nu e chiar asa, cazul de fata este unul evident de nepasare la adresa masinii, obrazul subtire cu cheltuiala se tine.

 

Aste-as doar alea recunoscute, cine stie ce a mai patimit saraca

. Uleiul intr-adevar era la minim de acum

 

Desfac busonul, vasul era gol.

 

Acum 2 ani, cand trebuia sa ajung la Costinesti am constatat ca acul de temperatura a apei trecuse de jumatate, ajungea spre trei sferturi. La benzinarie am completat cu 2 litri de apa

Edited by argon

Share this post


Link to post

Din cate stiu Laur nu-si bate joc de intretinerea masiniii... Al meu Tico are 132K km la bord din care peste 90% facuti in oras si nu papa gram de ulei.

Share this post


Link to post

Sa opresti in drum ca o ia indicatoarele razna, si completezi borcanul de antigel care e GOL de dracu' stie cand, e bataie de joc pe fata.

Edited by argon

Share this post


Link to post

Eh, naiba sa o ia, bine ca merge acum.

Ideea e ca nici nu e nici un martor de supraincalzire a motorului, din ce imi amintesc eu, doar indicatorul, e posibil sa nu-i fi sarit in ochi tatalui meu acest lucru.

Oricum, motorul tot trebuia la un moment dat sa fie demontat pentru a rezolva odata pentru totdeauna problema consumului de ulei, si la fel ar fi costat, ba inca probabil mai mult, deoarece as fi demontat odata ca sa schimb simeringurile de supape, apoi as fi vazut ca n-am rezolvat nimic, si apoi a doua oara ca sa o segmentez, deci iar garnitura de chiulasa, iar curele, etc. Asa am facut-o odata, am schimbat tot si aia e.

 

Cat despre segmenti, nu imi garanta nimeni ca, daca ii puneam corect pe cei vechi, nu mi-ar fi consumat in continuare ulei. Cu cei noi, daca ma tin 50 de mii de km (desi eu zic ca ar tine mult mai mult), eu sunt multumit, in ritm de maxim 5000 de km anual.

Interesanta recomandarea din service, si anume: de ce ati pus ulei bun (Elf Evolution SXR 5w30), atata timp cat peste 3000 de km ar fi bine sa-l schimbati? Asta cu "pus ulei prost ca oricum il arunci" mi se pare o tampenie. Mai degraba as pune un ulei bun in timpul rodajului. Oricum, cred ca va trece anul pana fac 3-5000 de km. :P

Share this post


Link to post

Mi-a facut figura.Si asta departe de casa,pe o ploaie torentiala amestecata cu grindina.Mers constant cu 70km/h,fara trafic.

Simptome: Am auzit electroventilatorul pornind,ma uit la temperatura,ok, nu indica temperatura anormala.Dupa 10 minute,acul la temperatura a inceput sa scada usor,de parca as fi luat contactul :scarpin: .Electroventilatorul nu se opreste :shock: .Ma trezesc la realitate,trag pe dreapta si opresc motorul.Cand ridic capota,totul varza,o amestecatura de ulei si antigel curgea din vasul de antigel.Electroventilatorul si-a facut datoria si a suflat toata mizeria pe motor... Efectiv nu aveam cum sa mai completez cu apa,si vasul si radiatorul pline cu mizerie+destul de mult antigel in baia de ulei.Mai degraba aruncam apa direct in baia de ulei,tot parea ca si-au facut traseu comun.Am venit tras la sufa,oprit politia pe drum,am profitat de ocazie si am calcat sufa cu roata din dreapta .Sufa rupta,glume in program .

Cand am desfacut chiuloasa garnitura era intacta.De data asta am desfacut rampa.Sub ea sunt trei doape.Sub ele e traseul de apa.Primul dop catre roata distribuitiei,gaura in el de intra lejer o surubelnita,ruginit destul de rau.Celelalte doua doape sunt perfecte.Problema e ca nu gasesc aceste doape prin magazine.Ceva idei? Imi vine sa-i dau cu poxilina..

Edited by Den

Share this post


Link to post

Merg perfect capacele de chiuloasa aro  <img src= ">

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...