Jump to content
Sign in to follow this  
john

Statiuni De Ski Din Romania Vs Strainatate

Recommended Posts

Pornind de la topicul de mare succes "Litoralul romanesc vs all others, Initial 'In Ultimul Hal- cum sa iei HIV ducandu-te la mare'" care a devenit un versus litoral romanesc, bulgaresc, turcesc, grecesc, all inclusive, etc m-am gandit si la un tipic similar dar despre munte, si mai exact statiunile de ski din Romania vs cele din afara.

Topicul se refera exclusiv la ski, nu la turismul montan. Daca in cazul litoralului se mai poti gasi, poate (rar), cazare si mancare cu preturi si calitate acceptabile, fara aglomeratie excesiva si ski-jet-uri peste oameni, masini pe plaja, etc, in cazul ski-ului ai nevoie de partii intretinute, suficient de lungi/late/multe, transport pe cablu la preturi omenesti si fara sa astepti ore intregi.

 

Eu am schiat prima data in iarna trecuta (exceptand vreo 2 dati x 15 minute mai demult) in Poiana Brasov (Brad, Drumul Rosu), Bunloc (nu exista partii amenajate –freeride- insa aici m-am simtit cel mai bine din cauza ca nu era aglomerat, nici pe “partii” nici la telescaun – aici insa trebuia asteptat sa se adune macar 8, 10 persoane sa porneasca, mai putin partea de jos unde trebuie sa iei schiurile in spate din cauza santurilor facute de tiganii care fura lemne) si Azuga (Sorica), in total sub 10 ore de schiat.

Apoi am mers in Austria la Ischgl pentru o saptamana.

Am fost 7 persoane intr-un apartament, costurile cazarii fiind cam de 18 euro de persoana / noapte, plus o taxa de curatenie la sfarsit, ceea ce a dus pretul la aprox. 20eur / noapte.

Apartamentul era situat intr-o vila la etajul doi, iar la etajul unu locuiau proprietarii. Am completat si niste formulare de cazare, oamenii plateau impozit pe banii aia.

Apartamentul avea 4 camere cu chiuveta si o bucatarie complet utilata (vase, masina de spalat vase, plita electrica, hota, cuptor cu microunde, frigider, televizor, chiar si detergent, practic nu am mai avut nevoie de nimic) , toate cu balcon, plus hol si 2 bai. Apa calda si caldura fara nici un fel de probleme/intreruperi (ca la noi).

La parter am avut un suport incalzit pentru clapari, dimineata acestia fiind uscati si calzi.

Nici la hotel de 4*+ nu am vazut asa curatenie, din taxa de la sfarsit am inteles ca plateau pe cineva sa pregateasca apartamentul pentru urmatorii turisti.

 

Detalii despre zona, sursa dorededuca.ro:

"O staţiune superbă în Top 5 din Austria, în Tirol la graniţa cu Elveţia. Domeniul este mare şi se întinde atât în zona austriacă cât şi în zona elveţiană, graniţa fiind undeva în mijlocul pârtiilor.

Aproape o sută de pârtii, zăpadă cât cuprinde, atmosferă incendiară seara în apres-ski-uri, pensiuni cu arhitectură tradiţională ... un loc excelent pentru vacanţa de iarnă.

Ischgl este o staţiune modernă mai degrabă decât un sătuc liniştit austriac aşa că nu vă faceţi planuri că veţi dormi foarte mult.

Fiind foarte populară, uneori poate părea un pic cam aglomerată.

Pârtii & Skilifts. Domeniul Silvretta Arena cuprinde zona Ischgl (Austria) şi Samnaum (Elvetia). Lungimea totală a pârtiilor este de 235 km din care: 38 km dificultate uşoară, 132 dificultate medie, 45 km de dificultate ridicată şi 20 km de ski route.

Instalaţiile de transport pe cablu sunt numeroase şi foarte moderne: 2 telecabine, 3 gondole, 23 de telescaune si 12 ate. Cea mai mare parte a domeniului schiabil este cuprins între 2000 m si 2782 m astfel încât sezonul de schi începe în noiembrie şi se termină în mai pe pârtiile nordice. Datorită altitudinii şi condiţiilor meteo favorabile, Ischgl este numai bun pentru freeriders începători (zona vârfului Idjoch) şi cei mai curajosi (zona vârfurilor Pardatschgrat si Palinkopf).

Aici există unul din cele mai bine amenajate snowpark-uri din Europa pentru snowboarder-i.

Cazarea chiar în Ischgl este destul de scumpă însă se poate sta decent în Mathon, Kappl sau Galtur la 4, 8 respectiv 10 km mai departe (autobuze gratuite din 10 în 10 minute).

Preţurile variază între 17 Euro/pers/zi la pensiunile cu apartamente din satele de lângă Ischgl (Mathon, Kapll, See) şi 110 Euro/pers/zi la hotelurile de 4-5 stele din centru.

Skipass: 1 zi (37 - 41 Euro), 6 zile (189 - 219 Euro), 13 zile (330 - 383 Euro)

Sezon full: 22.12.2007 - 04.01.2008 si 26.01.2008 - 28.03.2008

Extra sezon: 30.11.2007 - 21.12.2007, 05.01.2008 - 25.01.2008 si 29.03.2008 - 13.04.2008"

 

Skipass-ul cuprinde de fapt si Galtur (40km de partii intretinute plus 20km de partii “neintretinute”, adica cam ca ale noastre, cel putin) si Kappl cu tot cam atatia km de partii (am fost in fiecare cate o zi, in rest in Ischgl / Samnaum.

 

Practic skipass-ul e valabil pentru peste 300km de partii amenajate si monitorizate plus multi km de partii perfect practicabile, insa nu la acelasi nivel (pentru ei)

Galtur si Kappl sunt mult mai libere, practic si la ora 12 inca mergeam pe partii pe care se vedeau urmele de la ratrack

 

Am mers cu niste amici ce s-au ocupat de organizare/cazare/rezervare, cu masina lor, astfel in cele 2 zile petrecute in Kappl si Galtur am folosit un pic si autobuzul.

Acesta am inteles ca e gratuit in zona in care e valabil skipass-ul, si poti sa juri ca a iesit din fabrica cu 5 minute inainte. Despre respectarea orarului nu mai are sens sa zic nimic..

 

Alte lucruri interesante:

- Parcarea e gratuita. Exista la cateva sute de m de telegondola principala de jos o parcare uriasa in care te asteapta niste ghizi si iti arata unde/cum sa parchezi, pentru a evita parcarile aiurea ale unora, blocarea altor masini, etc. Niciodata nu am vazut parcarea aia plina, si cam toti acolo parcau. In plus, langa mai era inca o parcare cam de aceleasi dimensiuni, probabil de rezerva, insa nu a fost cazul sa o foloseasca si pe aia.

- Toalete gramada, cu tot ce trebuie, la telescaune. Free

- Noaptea scaunele sunt pastrate in interior, la ultima tura sunt scoase de pe cablu. Am vazut si la noi unele instalatii mai noi, similare cu ale lor (de fapt facute de aceleasi firme) insa ale noastre stau noaptea cu scaunele afara. Majoritatea bancilor au 6 sau chiar 8 locuri si o cupola de sticla in caz ca e vremea mai naspa. Mai demult am fost (fara legatura cu schiatul) la Straja si cab. Rusu/IEFS unde exista doar un telescaun ordinar din lemn si vreo 2-3 teleschiuri si toate scaunele erau acoperite cu un strat gros de zapada/gheata. Am pus o geaca peste si pe drum (in mod normal trebuia sa dureze max. 15 minute insa a durat peste trei sferturi de ora, pentru ca fiind in perioada de Craciun, cabanele de sus se aprovizionau cu diverse, si astfel telescaunul era oprit din max. 3 in 3 minute ori sa incarce de sus butelii, navete goale/tomberoane de gunoi ori de jos diverse marfuri si alte lucruri – inclusiv un FRIGIDER MARE, care evident trebuiau si legate/asigurate si pentru fiecare era necesara o pauza si la capatul celalalt pentru descarcare) tot stratul s-a topit si am ajuns la cabana fleasca, gasind camera evident RECE, desi sunasem inclusiv in dimineata respective sa re-re-re-confirmam ca venim si déjà suntem langa telescaun si asteptam sa porneasca (sa sa stranga suficienti clienti ca sa porneasca instalatia fara sa dea faliment). Motiv: nu stiam sigur daca/cand veniti.

- Harti gratuite cu toata zona, avand in vedere ca e destul de mare, plus panouri electronice care indica ce partii sunt deschise (doar in ultima zi am prins 2 partii inchise, spre Palinkopf, era ceata)

- Posibilitatea de a lasa schiurile sus, intr-o chestie incuiata, pentru 1 euro pe zi, pentru e evita caratul acasa seara si intoarcerea in dimineata urmatoare cu ele

- Snowmobile si elicoptere pentru interventie rapida in cazul accidentarilor (am vazut cateva interventii). Evident ca alte snowmobile, particulare, nu existau.

- Diverse parcuri de distractie, pista pentru coborare rapida si pista speciala de slalom, ambele cronometrau timpul parcurs si viteza maxima, trambuline (unele uriase, aveau si niste saltele pentru aterizat, tot uriase) plus multe alte locuri speciale ‘fun’. Am vazut (doar) pe pliante si partii pentru saniute.

In Galtur pe pista de viteza am primit jos si un bon sa merg sa imi ridic gratuit poza de la coborare insa nu am mai avut timp, plus un bon pentru un hotdog free (am trecut de 70km/h :P ) Aici chiar am avut impresia de statiune de ski parasite, am mers de mai multe ori pe partii destul de lungi fara sa vad pe nimeni. Abia dupa pranz au mai aparut cativa oameni.

- Partiile in stare impecabila atat dimineata cat si in cursul zilei (am vazut 10 ratrack-uri pe o singura partie, in paralel, de 3 ori cap-coada, in perioada pranzului cand multi mergeau la masa)

- Teleschi-urile (ate) putine, pe distante scurte (practic leaga unele telescaune, sau sunt la marginea snowpark-urilor) si aproape nefolosite. Sus doar dai drumul la T-ul ala, nu ca la Sorica unde un incepator se arunca in cap si/sau o ia la vale. La inceput si la sfarsit sunt cabine de unde operatorii care evident 90% din timp stau degeaba observa traficul. Cu mult mai lejer de folosit decat la noi, si totusi, a venit un grup in care erau si cativa copii si operatorii au oprit pentru 10-20 de secunde instalatia sa poata copiii sa se prinda de T-uri in siguranta (btw e vorba de T-uri de 2 persoane in paralel)

 

- Nu am vazut niciodata zapada pe soseaua dintre statiuni, desi am prins si ninsoare. Am vazut utilaje pe stradutele mici si la 3 noaptea, desi abia era un strat de 1-2 degete de zapada. Nici sare / nisip pe jos nu am vazut :)

- La telegondola de jos, in Ischgl, dimineata cand soseau toti, am asteptat de obicei 10 minute, cel mai mult 15 minute. In Ischgl in afara de telegondolele mari cu care am urcat de joss spre telescaune mai existau inca 2 instalatii cu telegondole mai mici, care aveau baza undeva la max. 500m de telegondola mare, ajungand apoi foarte aproape de cabinele acesteia, in partea de sus. Foarte multe cabine erau goale, insemnand ca pana si singura perioada de asteptare de 10 minute dimineata se putea elimina (de fapt se mergea pe jos pana la ea :) ) Apoi, la telescaune de cele mai multe ori instant, cel mai rar cateva persoane in fata, 1 minut de asteptare. In Kappl si Galtur la telegondolele de jos nu am asteptat deloc, ba chiar vedeam ca 5-6 cabinete din fata si altele din spate erau goale. Partii inca nefolosite in ziua respectiva, se vedeau urmele de la lame, chiar si la pranz.

- La plecare am returnat skipass-ul si am primit o garantie pentru el. Nici macar nu am mai mers la ghiseu, am folosit un automat.

- Skipass-ul se foloseste doar la telegondolele de inceput, de la baza muntelui, si acolo nu e nevoie sa le treci prin nimic, e suficient sa il ai in buzunar. Inca o metoda de a elimina cozile si inghesuiala, daca ar fi cumva aglomerat. Skipass-ul e din material plastic, nu se indoaie ca ale noastre care sunt din carton (am inteles totusi ca la noi sunt si unele din plastic, mai scumpe, tot cu garantie)

- Locuri de parcare la vile suficiente (proportionale cu nr. de camere), nu am vazut nici o masina parcata aiurea (desi erau cateva si din .ro)

- Zapada arhisuficienta pe partii, fara pietre si alte prostii ca la noi, multe partii cu latimi incredibile, de zeci de m.

- Garduri / parapeti de protectie si indicatoare de atentionare in zonele periculoase / abrupte / expuse.

- Timp de schiat mare / zi nefiind nevoie sa astepti zeci de minute pentru urcare, dupa cum am zis de cele mai multe ori coboram direct langa scaune si urcam direct. Practic am stat doar pe scaun, odihnindu-ma pentru urmatoarea coborare. Astfel, cred ca intr-o zi de schiat acolo, de la 9.30 pana la 17 poti schia cat intr-o saptamana la noi, intr-o perioada & statiune aglomerata.

- In afara de partiile de mai sus, multe alte partii "neamenajate oficial", dar cu indicatoare (mai rare), si intr-o stare mai buna decat partiile noastre obisnuite

- Extrem de rar am intalnit bucati cu gheata, din pacate in special pe partiile foarte abrupte (“negre” / nivel dificil) din cauza ca erau foarte expuse si viscolite.

- Duty free in Elvetia :P

- Multe tunuri de zapada, desi nu a fost cazul, plus multe “dusuri” (spre deosebire de tunurile alea mari, sunt niste stalpi inalti si foarte desi, cu o chestie in varf care pulverizeaza zapada intr-un evantai)

-Trafic absolut lejer, la orice ora, inclusiv dimineata cand intre 9 si 10 veneau majoritatea schiorilor. In plus cred ca au niste dispositive (electromagnetice…poate??) care anuleaza orice incercare de claxon. Nici un fel de aglomeratie, nici un fel de depasire de smecher, nici un vitezoman.

- Instalatii pe cablu care functioneaza de la prima pana la ultima ora de program, daca sunt conditii meteo bune (eu asa am prins), nu ca la noi unde am vazut sau am citit in presa ca in unele perioade nu erau pornite ca nu erau turisti suficienti. Am intalnit cazuri in care venisera turisti din Bucuresti, sa zicem, si nu au putut skia din cauza ca abia ninsese si inca nu ajunsesera suficienti turisti in statiune, astfel incat instalatia sa functioneze “cel putin 100%”, adica sa fie garantata o coada maaaaare, care sa asigure client in flux continuu, chiar daca la un moment dat jumatate pleaca la masa.

- Am urcat pe jos pe o straduta “in serpentine” cam o jumatate de ora, printre vile si hoteluri, si sus am gasit un tunel cu scari rulante cu care in cateva minute am ajuns jos (evident aveau si urcare si coborare, plus cateva “statii” unde trebuia sa faci cativa pasi pana la segmentul urmator, sau sa iesi de acolo, permitand si accesul in/din statiile intermediare)

- Bun simt si respect pentru turisti

- Turisti multumiti

- Curatenie

- Cam atat imi aduc aminte acum.

Exista unele modele de ceasuri Swatch (snowpass) in cureaua carora se poate inregistra (magnetic banuiesc) un skipass pentru tot sezonul :)

 

Dupa ce m-am intors de acolo nu am mai fost sa schiez la noi, desi in max. 30 de minute pot ajunge pe partie si inca mai am skipass cu puncte nefolosite (s-ar putea sa fi expirat intre timp)

Comparativ cu ce am apucat sa vad la noi, mi se par de toata jena “statiunile” noastre de ski:

- Nu prea gasesti toalete

- Calitatea partiilor destul de proasta

- Partii putine, multe cu latime extreme de mica, vezi Drumul Rosu, care e de fapt un drum forestier, si pe care l-am vazut de multe ori plin de pietre si pamant, foarte aglomerate

- Timpi de asteptare ucigatori pentru urcare

- Putine instalatii pe cablu

- Teleschiuri sub care zapada nu e intretinuta, cu multe santuri/hopuri si zona de sus neamenajata, in special pentru incepatori

- Statiuni aglomerate, locuri de parcare insuficiente, prêtul parcarii este mare

- Skipass scump. Practic daca nu ar fi nevoie sa astepti si ai apuca sa urci la fel de des ca in Austria ai plati o groaza de bani. Noroc cu asteptatul ca iesi mai ieftin

- Snowmobile si atv-uri printre turisti, la baza partiilor.

- Chestie absolut cretina: am urcat pe Postavaru si cat timp am stat sa imi aranjez skiurile erau niste turisti/schiori care ziceau ca nu mai pot cobora pe ski (era si ceata foarte densa, ma mir ca nu intrerupsesera telegondola, dar deh, erau turisti multi) si vor sa coboare cu telegondola (aveau cartela) si nu le-au dat voie. Toate cabinele se intorceau goale!!! Pe urma aia de la telegondola radeau de ei: haha, ce tare, daca urca un “prost” incepator si ii e frica sa coboare pe ski sau isi da seama ca nu face fata coborarii, poate si din cauza ca pe partie e mai mult gheata decat zapada, mai ales in zonele abrupte, coboara pe jos, sa se invete minte. Cica au auzit ei ca la fel e si in Italia.

 

Pacat ca nu exista autostrada in Romania spre Ungaria pentru ca cele cateva sute de km de la noi aproape ca echivaleaza in cazul asta cu Ungaria si Austria pe autostrada. Sper ca nu jignesc pe nimeni dar cred ca trebuie sa fii tampit sa locuiesti in Timisoara si sa vii la ski in Poiana Brasov.

Apropos de topicul cu litoralul si exceptand Austria, am inteles ca si bulgarii au o zona foarte interesanta pentru ski (exista pe undeva si la noi pe forum un topic despre statiunea/zona respectiva) si cred ca e posibil sa ne fure destui turisti-schiori in viitor. Dar nu-i nimic, mereu vor veni suficient de multi in Poiana, sunt convins.

Tot legat de asta am vazut azi la tv o mica parte dintr-un interviu cu un nenea care zicea ca nu doreste sa comenteze nivelul calitatii si al preturilor pe litoralul romanesc, avand in vedere ca tocmai se inregistrasera ~150.000 turisti in w/e trecut (cred) in conditiile in care exista ~40.000 de camera, din care peste 30.000 la hoteluri, si anume ca totul e super ok avand in vedere gradul de ocupare de peste 100% :) , chiar daca cei mai multi turisti sunt bucuresteni care doresc sa scape in w/e dintre betoane si avand in vedere timpul limitat si infrastructura, asta e singura sau cea mai la indemana solutie.

Teoria conspiratiei: realizarea de autostrazi in Romania este sistematic impiedicata de patronii de hoteluri/pensiuni/restaurante din Romania, care nu doresc sa poata pleca (usor) turistii in afara.

 

P.S. Daca inainte separam doar o parte din “gunoi”, de atunci separ in gunoi menajer, sticla, hartie, plastic, aluminiu.

 

Avand in vedere diferenta enorma de calitate intre ce ofera Romania si Austria/Elvetia (spre exemplu) si mentalitatea romanilor (atat a patronilor de hoteluri/pensiuni si altele, cat si multor turisti care vin sa isi etaleze masina in Poiana) mi se pare normal sa existe diferente mari de calitate si intre turismul montan obisnuit (fara ski) si litoral intre noi si ei.

 

Cateva harti ale zonelor:

 

post-163-1216381320_thumb.jpg

post-163-1216381326_thumb.jpg

post-163-1216381334_thumb.jpg

post-163-1216381344_thumb.jpg

 

Cazare:

 

post-163-1216381485_thumb.jpg

post-163-1216381492_thumb.jpg

post-163-1216381497_thumb.jpg

post-163-1216381501_thumb.jpg

post-163-1216381509_thumb.jpg

post-163-1216381513_thumb.jpg

post-163-1216381520_thumb.jpg

 

Poze din zona gasiti pe net, nu mai pun din cele facute pe partii

Ischgl

Galtur

Silvretta

Samnaun

 

Repet, experienta personala legata de ski in Romania nu e prea bogata, restul nemultumirilor sunt eventual culese de la prieteni, din presa, de pe forumurile de discutii privind ski-ul in .ro

Daca aveti voi experiente mai fericite bagati detalii.

Share this post


Link to post

Lasand la o parte diferentele culturale din turism, Romania are un handicap major in privinta turismului pentru ski, n-are munti pentru acest sport.

Share this post


Link to post

Asa e, din pacate. Sinaia, Predeal, Poiana Brasov, etc. sint vai de mama lor, fara facilitati, sa nu mai spun ca la sapte seara se inchid.

Share this post


Link to post
...Romania are un handicap major in privinta turismului pentru ski, n-are munti pentru acest sport.

 

Are dar nimeni nu investeste semnificativ. Cate partii noi ati auzit sa se deschida? Cate tunuri de zapada si ratrak-uri ati vazut pe partii? Cate instalatii noi de telecabina, telegondola sau teleschi ati vazut in ultimii ani in Romania? Cate elicoptere sau ambulante ati vazut la baza partiilor gata sa intervina in caz de accident? Asta inseamna investitie in turismul montan, nu numai hoteluri cu 4 sau 5 stele unde platesti pentru 1 noapte cat platesti in Austria, Italia sau Franta pentru un sejur de o saptamana.De ce in Austria, de exemplu, un skipass este valabil pe toate partiile aflate intr-o raza de 80-100 de km, indiferent de statiunea unde se afla, iar in Romania nu poti achizitiona un skipass pe 7 zile care sa fie valabil pe toata Valea Prahovei? Ar fi foarte multe de spus despre turismul montan din Romania, din pacate aproape nimic de bine.

 

PS. Va las sa va delectati cu niste poze facute in februarie in Austria, in Mallnitz si imprejurimi.

 

Slideshow AICI

Share this post


Link to post
Lasand la o parte diferentele culturale din turism, Romania are un handicap major in privinta turismului pentru ski, n-are munti pentru acest sport.

Si arabii au aproape acelasi handicap :D

http://www.flickr.com/photos/65907390@N00/2207038274/

http://www.flickr.com/photos/twocrabs/329499997/

http://www.flickr.com/photos/47973856@N00/2477629935/

 

@hitman: in Ischgl din cate tin minte nu se schiaza dupa 17, max. 17.30. Parca in Galtur sau Kappl exista nocturna dar pe putine partii. Nici nu prea ai nevoie daca incepi sa schiezi de la 10 dimineata, ca nu te mai tin picioarele pt a doua zi.

Share this post


Link to post

Imi plac exemplele date, de extrema fiecare. Romania nu se afla si n-o sa se afle pe termen mediu (ceva imi spune ca nu se va afla vreodata) in situatia Sloveniei, Austriei, Elvetiei, Germaniei, Frantei, Italiei, Spaniei din cauza lipsei muntilor de peste 2000 de m, a infrastructurii, a serviciilor si nici in situatia arabilor din lipsa petrolului, care, intamplator in cazul de fata, se afla la austrieci. Daca ar fi fost altfel, grupuri mari de investitii ar fi navalit peste noi, dar la asa saracie de orice fel, inclusiv de zapada, amortizarea lor depaseste rabdarea investitorilor, sezonul de zapada este prea scurt (la jumatate), iar mentinerea ei ar necesita costuri duble. Socoteala economica este foarte simpla: la costuri duble si venituri la jumatate nu-i nebun cineva sa investeasca. Politicienii romani au preferat sa concesioneze bogatiile naturale in loc sa concesioneze statiunile turistice. Dupa aceasta greseala majora nu mai este ceva de facut, industria turismului a fost ingropata pana la urmatoare nationalizare.

 

Acum, din punct de vedere al schiorului, ce ar gasi aici pentru a lasa imensele si variatele partii ce pornesc din Pirinei, se opresc in Slovenia si traverseaza Europa pe mijlocul ei ? Care ar fi targetul: ucrainenii si moldovenii (saracii Europei) ? Altfel, toti au statiuni si facilitati mai bune mai aproape de casa.

 

Nu vedeti ca noi n-am fost in stare, macar legislativ si un pic investitional, sa readucem la mare pe turistii din Nordul Europei pe care ii aveam la inceputul anilor '70 ?

Edited by tolin

Share this post


Link to post

singurul avantaj este proximitatea, nu te poti duce in austria pt weekend, iar multi nu se multumesc doar cu 1 saptamana de ski intensiv

in rest sunt numai dezavantaje, nu numai ca nu exista un ski pas pt toata Valea Prahovei dar nici macar in aceeasi statiune nu ai un sistem de acces unic,

vezi azuga unde ai 2 partii cu bilete si 2 cu cartela, sinaia unde, asta iarna, la telegondola plateai separat, dupa fiecare sezon imi raman cartele cu puncte de prin toate statiunile si evident isi pierd valabilitatea in primavara :(

iar, comparativ, Ranca si Straja sunt ofense pt turism

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...