Jump to content
Sign in to follow this  
Abram Burel

(Inter)netul - prezent si viitor

Recommended Posts

M-a incitat oferta Cumnatului si, dupa ce mi-a dat un raspuns mai mult decat complet la o intrebare "insinuoasa", m-am gandit ca... nu prea mai am sa continui acolo, dar cum m-ar mai interesa niste aspecte (si nu prea mai am timp sa bantui pe alte forumuri), m-am gandit sa arunc si eu momeala pe aici  <img src= ">

Deci, ca sa gasim o chestie de start, cum vi se pare voua Internetul asta prin Romania? Are banda? Are "content"? Are servicii de calitate? Ce nu are?

S-auzim... :)

Share this post


Link to post

eu sunt multumit de ce am, sunt la un provider "de cartier" aici in pajura, externul merge f bine, iar internul la fel, mai putin in weekenduri cand e reteaua prea incarcata

Share this post


Link to post

Eu am un abonament de 10 dolari la un provider local,Ambra,mergea naspa la inceput,pica destul de des...de doi ani treaba s-a imbunatit,a venit alt director la conducere,au dat afara pustanii care frecau menta...anul asta au dublat si viteza,mere ceas.

 

Saptamana trecuta cand am fost sa platesc telefonul,mi-a zis o cucoana de nu-s ce pachet cu net+Dolce+telefon,Dolce aveam si acum mi-am facut abonament si la ClickNet de 6mb/s si platesc 16 euro pe luna abonamentul la toate trei.Deocamdata nu am renuntat la Ambra,il mai las o luna ca sa compar cu ClickNet-ul.

 

Acum as vrea sa stiu de la cei care au cum se impaca cu el ca eu mai am si la birou dar eu cum nu prea stau pe acolo...

Astept pareri pro/contra ClickNet :drinkers:

Share this post


Link to post

Parerea pozitiva despre clicknet: Trafic bun, nu cade decat odata pe luna sau mai rar dar si atunci din varii motive.

Eu inainte am avut net la un provider local, in cotract aveam 1.5 mbps, pe fir abia ajungea 1mbps si pica la prima adiere de vant. De ploi sau furtuni nu mai zic :D Si mai si plateam 35 de euro CATV + internet...

 

Buun, asa ca de la 1 ian 2008 m-am mutat la clicknet. Am prins o oferta cu x luni de internet gratis si inca cateva de telefonie la juma de pret, urmand ca in momentul in care voi plati full sa ajung la ~80Ron/luna. In astia fiind inclus telefonul cu Confort 50 si net de 3mbps la inceput, 6 acum ca s-a dublat banda :)

 

Urmeaza sa imi pun si Dolce insa momentan urmaresc ce oferte sunt :thumbl:

 

Si ca sa raspund si ideii generale:

Pe langa RDS, Romtelecom, UPC si alti provideri "grei" se ridica usor usor si altii(vezi Ilink) care in unele zone chiar si-au tras o bucata buna din piata :)

Edited by mike.omega

Share this post


Link to post

Internetul in Romania spre deosebire de orice alta tara din lume are CANTITATE mai mult ca multe tari din lume furt ( ma refer la tot de ce++ ) si gratuitati ( softuri pe care 95% din calculatoare le ruleaza fara a avea licenta precum si la gratuitatile revenite din stilul specific romanului ; exemplu : pe rofumul chrysler300m din State trebuie sa platesti ca sa ajungi la informatiile cu adevarat utile in intretinerea masinii ) .

NU neaparat calitate, suntem foarte la inceput in domeniu dar consumama cat juma' Europa la un loc.

Serviciile in sine sunt si ele , tot romanesti, adica in general lipsite de calitate.

Cand zici interenet zici :

 

- navigare

- download ( pana aici, la aceste doua puncte stam ffffffff foarte bine )

- plati online ( suntem la inceputurile incaputului dar ajungem si acolo )

- magazine virtuale ( tot la inceput, nu sunt multe de calitate dar incep sa apara )

- hosting ( foaaarte greu apar unele profi, majoritatea fiind gratis si deci prost intretinute )

- colocare ( dpdv profesionist 90 % din ISP nu stiu ce inseamna adica ce conditii trebuie sa indeplinesti ca sa ai centru de colocare )

- transport date ( nu este dezvoltat nimic profi in acest sens, totul s-a facut pe genunchi )

- marketing online ( in afara de niste popupuri nu stim cu ce se mananaca )

- design virtual ( in general avem de unde alege si totusi toate companiile cu bani gen auto / banci / firme mari in general lipsesc cu desavarsire de pe net, au niste situri jenibile din care nu intelegi nimic. Din punctul meu de vedere ele nu exista pe net )

- softing ( tot ce tine de e-mail, protectie, module de samd ; aici suntem 0 barat ). Avem romani care fac asa ceva dar le fac pentru cei de afara pt ca in Romania NU e public care sa dea bani pe softuri licentiate.

 

Specific Romaniei sunt vitezele de download, la noi trebuie ( asa s-a educat - si in parte sunt si eu vinovat - populatia iar pretentiile au crescut de la sine ) sa ti se blocheze calculatorul cand downloadezi, altfel nu merge bine .

In vestul Europei salile de net stau pe 128kbps iar casele au la dispozitie doar ADSL, nici nu stiu ce e aia fibra optica.

Ca si in orice alt domeniu, in Romania pretentiile sunt foarte mari si eventual pentru preturi de nimic.

Asta e bine dpdv al consumatorului final, nu foarte profitabil pentru ISP insa.

 

 

Vorbim si de pachetele 3 in 1 ?

( tot la inceput sunt si ele dar daca tinem cont de ce au patit aia in vest care NU au furnizat 3 in 1 in raport cu concurenta, ajungem la concluzia ca sunt a must ! )

 

Acum vad ca numele este "prezent si viitor " deci da, vorbim si de 3 in 1.

Ce am scris mai sus este o foaaarte succinta prezentare a prezentului.

Viitorul in teorie este cel in care ajungem si noi in 10 ani la ce au americanii acum dar pastrand dimeniunile romanesti.

Din pacate insa, infrastructura NICIunui ISP nu poate sustine ca lumea 3 in 1 desi le promoveaza si incearca sa le vanda.

Asta pt ca, asemenea oricarei infrastructuri din Romania ( cum e cea rutiera si nu numai ) nu s-a gandit sistemul pentru asa ceva.

Vazusem un documentar despre nu mai stiu ce ISP din vest ce furniza strict Internet. La acel moment ( acum 5-6 ani ) firmele mici concurente au bagat telefonie in pachetul de internet si apoi si televiziune. IN 1 an, respectivul monopolist pierduse 30 % din clienti fiind in stadiu de faliment. S-au imprumutat pe la banci mari si s-au alineat si ei la trend si au avut noroc cu infrastructura gigantica reveind in business in 6 luni\, adevarat, cu profituri mai mici / client ( intrucat au bagat servicii conexe in aceasi bani ) dar pe profit, general vorbind.

 

Aproximez ca dupa ce piata se mai educa ( 4-5 ani ) cine nu ofera servicii complete nu va mai putea rezista pe piata nici macar la sate.

 

"tzepe, succese" :

In ambele categorii intra PCnet

La succese intra Evolva + Fibernet ( copie fidela a Evolvei ), ambele acum in paragina in devenire datorita incercarii de aplicare a politicilor firmelor mari asupra unui colectiv mic si a nerespectarii angajatilior si nu in ultimul rand , a nerespectarii clientilor.

Cam astea sunt firmele care au provocat socuri pe piata de profil in ultimii 6 ani, restul fiind corporatii mari care sunt evident de succes RDS, UPC, EW, GTS samd , toate avand infuzie de capital de afara spre deosebire de cele de mai sus care sunt afaceri pornite in 2-3 insi cu banii din buzunar.

Dupa nivelul de educatie actual in domeniu cred ca o firma de succes NU se mai poate face decat cu servicii de calitate reala si cu respect fata de client, lucru inca nemaivazut pana acum in Romania, cel putin de catre mine decat la nivel foarte mic ( retele de cartier ) si in foarte putine cazuri.

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Vorbind strict despre providerii adevarati de internet, eu zic ca stam bine. Mult mai bine ca multe tari cu apa calda, iar, daca prin 2000-2001 ma bucuram la 2KB/s pe perioada a macar 80% din cele 24 de ore ale zilei (p'atunci era scuza cu "avem un atac ceva de pe IRC, nu stim, lucram" :D ), acum...sunt uimit.

 

Din ideea generala a @Cumnatului, iau partea cu "cantitatea" - normal, pe de o parte, de vreme ce suntem cu totii end-useri iar preturile pentru 'garantat' sunt exorbitante (pe de alta parte, normale, in prisma a ceea ce implica -teoretic- oferirea unui astfel de serviciu). Acum nu am decat RDS Fiberlink (ala de 15$ sau Euro sau ce-o fi) si RTC'ul cu'al lui Clicknet de 1Mbps...sau 2Mbps sau cat mai zic ei. Am prins pana si perioada 'pellinului' (concuranta RDS, in trecut, pt CT) ori a retelelor multiple, cutia switchului de la scara ramanand dovada peste ani...

 

Sunt, totusi, multumit. Am un RDS cu un uptime pe la 99.98%, apreciat de mine, si viteze de ordinul MB/s (intern, extern), si un RTC care inca nu a dat rateuri (ma rog, exceptand un mic 'hiccup' de cateva minute, pe care l-a avut si RDSul, pe undeva prin NY, ceea ce n-a fost simtit -probabil- decat de mine oricum), cu viteze de 100-200KBps (last time i checked) si un uptime mizer (who needs it anyhow? :P ). Cu infrastructura 'care este', stau mai bine ca majoritatea 'occidentalilor' pe care'i cunosc si la capitolul uptime, si la capitolul pret dar si la viteza. Si nu stau doar ca sa fur (nu ca n-as fura :D )...

 

In concluzie, exceptand faptul ca as fi un pic mai rezervat in a cataloga drept ISP orice SRLu (poate doar prin traducere ad-literam...), atata vreme cat infrastructura apartine, la nivel national si... in principiu, a nu mai mult de 2furnizori si jumatate, eu sunt cat se poate de multumit.

 

LE: Ahhh, am uitat sa arunc cu noroi, mama lor cu supportul lor tehnic de 2bani... (al RDSului, in general, viva @MCojo!)!

 

 

InterNETicul

Edited by Immortal

Share this post


Link to post

Pana acum ceva timp am avut la uni Synco ... firma de *** ... ma rog dupa un an le-a picat afacearea , ca s-au certat cu admin bloclui , si gata ... ma rog au fost niste mici probleme cand m-am dus sa anulez contractul , nu de alta dar om mai ne cioplit decat cel de la caserie nu am mai gasti nicaieri , dar asta e alta poveste.

Acum am la RDS si inca sunt socat de cum merge il am de vre-o 2 luni si merge impecabil nimic de reprosat... abonament de 35lei/luna

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...