Jump to content
Sign in to follow this  
Cumnatu

Consiliere=ajutor

Recommended Posts

Question: ce l-ar face pe un astfel de sfatuitor sa nu sfatuiasca catre oferta a carui proprietar ofera un comision cat mai mare?

Share this post


Link to post

Este fantastica discutia de pe acest topic. Din pacate e limitata la doar cateva personaje si din cauza asta spectrul este si el limitat.

Avem pe de-o parte perspectiva "intreprinzatorului", cel care cu ceva timp in urma ne zgandarise cu "idei de afaceri", in a ceva ce... treaba lui de ce :)

In contrapondere sunt "carcotasii" de diverse facturi, de la "cunoscator" la... "parerea mea" :)

Posibil ca topicul asta s-a... riscat, dar vorba cantecului, altfel nu castigi.

Dar hai sa nu mai bat campii si sa trec la obiect. Asta ar insemna sa imi spun si eu... parerea despre initiativa.

S(trength): "ghiseul unic", "jolly joker", "omul-stie-tot", nu-i rau, orice problema ai, te duci acolo, daca te dezamagesc, ii dai draq, simplu; merge pe mentalitatea inca neschimbata a romanilor "multilaterali:

W(eakness): despre asta s-au spus multe, as sublinia ca suma tuturor (ca e mai multe) e compensata doar de 2 idei mari si late: eu sunt [mai] destept (sau la plural daca e vorba de o echipa) si tot eu stiu sa folosesc Internetul (cel putin pentru inceput o acoperire "totala" nu poate fi asigurata decat pe net - cand vei ajunge sa ai relatii informationale in toate domeniile, esti deja... Super-Gugl :) )

O(pportunity): multa lume e confuzata de diversitatea ofertelor, nu are timp si/sau nu are cunostinte sa o aprecieze: corect

T(hreat): sunt multi "consilieri" specializati (vezi reclamele relativ recente de la Brico, ce activeazza intr-un domeniu foarte la moda), iar lumea cand cumpara un lucru, vrea sa afle parerea unui... expert

Remarcabila, cel putin pentru mine, este ideea "consilierii totale". Sunt "batatorit" de tot felul de "sfatuitori specializati". Vrei un credit, iti spunem noi cum sa faci. Vrei o masina, te lamurim noi. Aia, alea.

"Vrei orice, dar ai dubii, hai la noi" e o idee implementata, dupa stiinta mea, doar in super-market-uri si doar la modul "gasesti de toate, trebuie doar sa alegi". Cum ziceam, pentru multa lume tocmai asta e problema.

Dar asta devine si problema ofertantului: cum te adresezi lor?

Daca s-ar face o statistica "la rece" pe forumul atsa asupra oamenilor care nu stiu de unde sa apuce o problema (de exemplu aia cu topice inchise dupa primul post, probabil ca am ajunga la concluzia Cumnatului (na' ca l-am pomenit!): e multi dom'le.

Intr-o concluzie preliminara (a acestui prim post al meu): ideea e interesanta, promovarea ei insa poate fi un... challange (sorry, "incercare" nu suna bine :) )

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

Tommy, trebuuie sa intelegi ca tu, dupa cum te-ai descris mai sus ca si gandire pur si simplu NU esti clientul acestui serviciu. NU e nimic rau in asta dar trebuie sa ii intelegi si pe cei care nu se pricep in multe domenii, doar vor dar u stiu DE CARE vor.

Tu esti capabil ( timp / bani / discernamant ) sa iti faci "alegerile" singur din toata piata. MAjoritatea insa au nevoie ( si eu ) de ajutor pt a restrange optiunile la 1-2-3 variante, mult mai usor de ales din acest numar. Cam asta e toata filozofia, nedetaliata. Filtrare a variantelor. Alegerea NU este facuta in numele tau deci chiar daca eu am facut niste alegeri gresite ( eu nu le regret o secunda pt ca le-am facut cu inima ) dpdv financiar eu ( firma ) NU o sa aleg in locul tau, doar o sa iti reduc fff mult aria de cautari functie de pretentiile tale.

Share this post


Link to post
Ma indoiesc ca lucrezi cu 100 de oameni pe zi, si nu mi-ai aratat. Pina la proba contrarie consider ca blufezi.

 

Desi infestam topicul Cumnatului trebuie sa-ti spun ce nu inteleg ce doresti de la mine :) .Ca sa-ti arat cum lucrez cu 100 de oameni pe zi ar trebui sa-ti explic tot ce fac eu la serviciu, corect?Mi se pare un pic cam greu de explicat sincer si nu pe topicul asta oricum.

 

p.s Ce motiv as avea sa blufez? :-/

Share this post


Link to post

Pana sa posteze Cumnatu, mi-am aruncat privirea pe un prospect gasit in cutie, Ii zicea: "Schimba. Fii diferit". Autor: Mobexpert - expertul tau in mobilier.

Va mai amintiti cum a debutat firma asta. Ba chiar, ati vazut cam ce gasiti, asa la o privire rapida prin magazin? Daca uitam canile, candelabrele, tablourile si covoarele (eu nu pot uita usor, ca de acolo am luat ultimele 2 tipuri de articole) si ne referim doar la mobilier, e vorba de mobilier i n d u s t r i a l. Da, dar ai n esente, m tapiterii, k finitii, etc.

De gustibus...

Very funny, dar ar trbui sa merg la Mobexpert sau sa iau ceva la comanda pentru a fi diferit? Care e varianta mai ieftina? Si unde sa fac la comanda la mine in cartier? Sau nu conteaza? E transportul gratuit?

Dar oare Cumnatu se pricepe la mobila?

De fapt, nu asta e problema... e el in stare sa "emuleze" gusturile mele? Sau ma va trimite la "Depozitul de mobila" (nu stiu daca exista, dar daca e unul de calculatoare, de ce n-ar fi si unul de mobila :D )

 

Era sa uit: merita vazut prospectul asta. E altceva fata de... Mobexpert (nu mai vorbesc de Ikea - daca tot veni vorba de... pozitionare pe piata :) )

Edited by Abram Burel

Share this post


Link to post

Aceste servicii de consiliere sunt inca la inceput in Romania.In alte tari sunt mult mai bine dezvoltate si au si succes contrar parerii unora.In USA de exemplu sunt foarte dezvoltate si multi oameni se bazeaza pe aceste servicii.Motivul principal, cred eu, lipsa cunostintelor(numai in tarile mai putin dezvoltate gen Romania toata lumea stie sa faca de toate;acolo e de ajuns sa fii bun intr-un singur domeniu).In rest oamenii apeleaza la aceste servicii din lipsa de timp sau din cauza ca sunt nehotarati, nesiguri pe discernamantul lor.De asta exista firme de amenajari interioare de exemplu.Pentru ca nu am timp sa-mi dau seama ce culoare sau ce mobila mi se potriveste in sufragerie si apelez la ei sa ma ajute.De asta atunci cand vreau sa-mi cumpar un calculator pe piese exista un nene la "depozitul de calculatoare :D " care sa-mi spuna ca componenta x sa potriveste numai cu cea y si lista poate continua la nesfarsit.Toate aceste lucruri sunt servicii de consiliere.Deci inclusiv useri ca Tommy apeleaza la aceste servicii, chiar fara sa-si dea seama.

Share this post


Link to post

Hahahahaa, la mine daca te referi pot spune ca stiu chiar din interior cum e, intr-un anume fel se poate spune ca lucrez in zona asta, dar doar intr-un anume fel, in celalalt suntem de productie. :D =))

Dar numai subdepartamentul in care sunt eu are aproape 400 de oameni, marea majoritate ultra specializati, ca sa-ti faci idee de amploare. In total sunt peste 200 de mii cred, sau poate si mai mult.

 

Firmele de consultanta pure.. ei bine.. la evenimentele din 11 septembrie cand se spunea ca economia americii a picat, de fapt au picat firmele care nu produceau nimic, majoritatea firme de consultanta. Este vorba de o anumita cultura in cadrul firmelor mari. Sunt bugete. Bugetele sunt stabilite pe categorii de chetuieli. Mereu sunt cuprinse cheltuieli cu consultanta, din cauza ca sunt diverse tipuri de audit, si e nevoie de .. hartii de ganul asta, de tot felul de moduri de a demonstra ca esti prezent cu tot ce inseamna nou, calitate, etc :D

Cand brusc trebuie sa tai, de aici tai ;)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post

@cumnatu...sincer mie mi se pare o idee buna si eu as fi unul din clientii tai,pt ca am nevoie sa imi cumpar momentan unele lucruri din domenii la care nu ma pricep,si as apela la tine,chiar daca nu te cunosc personal,as merge pe incredere si daca as fi multumit de alegerea facuta(mai mult sau mai putin datorita recomandarilor tale)te-as recomanda si eu la prietenii mei,si chiar mi s-ar parea normal sa te rasplatesc cumva si financiar chiar si pentru simplul fapt ca ai depus efort in a-mi cauta mie toate ofertele care le-ai putut gasi pt produsul x,produs la care eu nu as avea timp sa fac un mic studiu de piata sa vad ce oferte exista.Ce mi se pare mie dificil este felul in care vei obtine tu bani din aceasta afacere prin comisioane de la producatori,pt ca cel putin la inceput poate vei consilia/ajuta doar 2-3 clienti pe saptamana,dar va trebui sa ai deja relatii cu ffff multi producatori etc...si acolo va fi greu cand tu le vei vinde un produs la luna sa zic,sa obtii comisioane.Daca in schimb le-ai obtine direct de la client pt ajutorul/consilierea acordata cred ca ti-ar fi mai usor.

Oricum ideea mi se pare de bun simt,si daca vei sti cum sa tratezi/vorbesti cu fiecare clinet in parte,cred ca te vei putea descurca,mai ales ca ai zis ca vei merge pe un anumit domeniu,deci nu pe orice...

Daca vei merge pana la capat iti urez succes,si nu uita ca pt fiecare om care se pricepe la orice si nu ar apela la consiliere de nici un fel,sigur exista altul care ar apela..problema e sa i gasesti tu pe ei la inceput,apoi te vor gasi ei pe tine sigurat.

Share this post


Link to post

Tommy, la 09/11 au picat fix cei ce nu aveau soliditate (e multe de discutat, dar... off-topic). Era normal. Asta nu are legatura, in principiu, cu discutia de fata. Nu se pune problema daca "Cumnatu" e credibil sau nu. Hai sa nu amestecam lucrurile. Ruda prin alianta propune ceva "functional", in timp ca 11/09 e mai mult despre securitate. Raportul dintre cele doua e o chestie sensibila, dar discutia asta zic ca e "out of scope" pentru topicul asta.

Daca e sa ne referim la "specializare", nu de alta, dar pare a fi un "subiect" sensibil, atunci as indrazni sa spun ca "specializarea" e ea in sine un soi de "manipulare". Nu-mi aduc aminte prea bine care sunt "personajele" de la Bricostore, dar am convingerea ca "el" si "ea" au tot atat legatura cu "expertii", cat au 80% din cei "ultraspecializati" de la voi (ca sa nu mai vorbesc de cei 200K in total :) ). Sau poate vrem sa sustinem ca 80% din iuzarii acestui forum sunt "ultraspecializati" in auto? (zi-mi numai cati din cei 200 de specialisti nu au nicio pregatire de baza -aka studii superioare- in domeniul consiliat :) )

Share this post


Link to post

NU ma deranjeaza sa imi "poluati" postul, e constructiv pt toti ! Continuati :P va rog !

Share this post


Link to post

Abram Burel, nu am nimic de demonstrat, nu vand nimic. Se lucreaza exclusiv pentru afara de altfel, si clientul valideaza om cu om o echipa. Deci nu prea poti umbla cu cioara vopsita. Cred ca 80% sunt cu peste 5 ani experienta, deci spune ceva asta zic eu. Inclusiv faptul ca nu exista logan in parcare cred ca spune destule :D =))

 

Comparatia cu forumul e putin fortata, aici nu se da vreun concurs, interviu, etc, ca sa poti intra, ramane doar cine poate :) )

 

(zi-mi numai cati din cei 200 de specialisti nu au nicio pregatire de baza -aka studii superioare- in domeniul consiliat :) )

Nu cred ca exista asa ceva :) Am zis, suntem productie de fapt, nu consilere pura.

 

Scuze Cumnate pentru poluare, nici eu nu am pus sub semnul intrebarii undeva buna credinta sau caracterul initiatorului topicului :)

Edited by Tommy

Share this post


Link to post
Oameni buni,

NU l-am pus la bursa pt ca era un test.

Imi cer scuze ca nu l-am prezentat ca si test pt ca atunci revoltarea voastra nu ar fi fost asa de pasionala si de reala.

Am aflat ce vroiam sa aflu respectiv ca in martie 2008 majoritatea oamenilor ( dintre cei care au raspuns ) sunt ofensati de ofertele perfecte cu de totate gratis. E bine ca e asa, inseamna ca incet incet lumea se orienteaza catre calitate si nu neaparat cantitate ( cel putin lumea de aici )

O sa dau drumu la aceasta afacere evident cu doar 1 domeniu si eventual, pe termen lung sa trec si in altele. Asiguraile ca nu o sa folosesti informatia de la mine sa iti iei produsul singur se face relativ usor mai ales la domeniul la care ma gandesc pt inceput. Sati sa ii fac situl samd si o sa vedeti. Ideea folosita va fi insa ce-a de brokeraj gratuit in masura in care pentru serviciul oferit tu ca si client chiar nu dai nimic in plus. Sper ca in 3-4 luni sa am totul pus la punct.

 

@laurentiu din pacate 99% din vanzatorii de ORICE produs din .ro NU stiu ce vand. Ei doar il vand, eventual iti explica ce scrie si pe eticheta din magazin, mai multe nu stiu. Daca vrei ei sunt numai niste tonomate unde iti bagi banii si iti dau produsul, nestiind sa ti-l descrie. Asta e o realitate cruda ( de la televizoare pana la masini de spalat, autoturisme, canapele, servicii samd ) . Iar lucrul cu oamenii este cea mai grea treaba din lume doar si pt infinitatea situatiilor la care trebuie sa te adaptezi pt ca fiecare vede altfel, intelege altfel , trebuie luat altfel. A nu se intelege ca asta nu e munca, este, al dracului de consumatoare chiar.

Eu n-am postat ca ofensa, am redat doar reactia mea cand am auzit de cuvantul "consiliere", prin faptul ca piata e plina de oameni nestiutori si, daca ar fi nestiutori n-ar fi nimic, dar care nu fac nimic pentru a sti, ba mai rau, daca te vad pe tine ca stii, dar nu te axezi pe scopul principal (acela cu golitul cardului clientului), inseamna ca de fapt nu stii nimic, in ochii lor.

Cel mai bun de aici, dupa salariu privind, a fost autorul fazei cu consumul. Insa nici marea masa a clientilor nu are cine stie ce cunostinte in domeniu, de cele mai multe ori inghite gogosile pe care i le bagi, daca ii tii isonul si ii spui ca dieselul consuma putin, deja i-a crescut inima. Daca ii spui ca nu il costa carburantul, cat il costa intretinerea, deja ai o bila neagra pentru el. Ori rolul consilierului este tocmai acela de a educa piata, dar in acelasi timp de a si castiga ceva de pe urma asta, totusi nimic nu e gratis. La noi insa, daca vrei sa faci treaba asta, risti sa fii privit ca ineficient.

Share this post


Link to post

@laur "Eu n-am postat ca ofensa" , sunt convins, np !

Share this post


Link to post

O singura opnie mai mult sau mai putin off topic:11 septembrie e un film foarte prost regizat de americani , si americanii sunt o natie de de termite care consuma si atat.CA atare parerea mea nu mai incepeti ideile cu ..in USA.

Observati:

http://www.trilulilu.ro/Liviug/01d024fc5e37e3 :o

Share this post


Link to post

Kornelus, ai dreptate ca aia sunt niste dobitoci dar au si oameni destepti, macar ca sunt aia ai nostrii destepti pe acolo pe la ei.

Gandeste-te daca puneai acelasi intrebari la categoria aia de oameni care o vezi la stirile de la ora 17, obtineai aceleasi rezultate.

Ambalajul unei stiri / prezentari conteaza mai mult ca produsul in multe cazuri.

+ ca datorita dimensiunilor USa dpdv al numarului de populanti, totule mare la ei, inclusiv prostia dar si partile bune, tot mari sunt.

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post

Sa mor daca inteleg ce vrei sa zici. Este clar daca privesti obiectiv ca peste tot sunt si oameni destepti si prosti, totul e cum vrei sa ii vezi ca si natiune.

In orice natiune ai poeti / pictori / artisti / samd importanti si ai si "d-ale lui mitica" , in absolut orice natiune.

NU exista o natiune mai desteapta sau mai proasta, doar eventual mai ... profitabila sau nu dpdv al nivelului de trai. Din acest punct de vedere estul Europei e minciuna.

 

Incercand sa revenim offtopic :

Voi ati da x% ( sa zicem 3%-5% ) pe consilierea de mai sus in loc sa folositi acei bani convinsi ca daca ii adaugati la pretul materialului achizitionat nu veti lua ceva mai bun ? NU ati da, cred.

D-aia solutia este de a smulge banii de la cei care isi permit sa mai scada putin pretul, de la comercianti.

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post
O singura opnie mai mult sau mai putin off topic:11 septembrie e un film foarte prost regizat de americani , si americanii sunt o natie de de termite care consuma si atat.CA atare parerea mea nu mai incepeti ideile cu ..in USA.

Observati:

http://www.trilulilu.ro/Liviug/01d024fc5e37e3 :o

 

Da.. probabil ca i-ai cunoscut pe majoritatea dintre cei 200 si ceva de milioane.

La cati sunt si cat consuma, mie bunul simt imi spune ca si produc, ca nu am auzit undeva pe lumea asta sa curga rauri de lapte si miere. Sau petrol.

Share this post


Link to post

Asa e peste tot sunt prosti , dar la americani sunt cei mai multi.

In filmuletul ala se zice pa la minutul 2 si 45 sec ca a doua limba ca nr. de vorbitori in compania Microsoft este lb. romana.

Edited by kornelush

Share this post


Link to post

Sincer ti-o recomand cu prietenie, deschide ochii !

NU poti sa cataloghezi o tara dupa un clip de youtube ( sau ai uitat de forta ancestrala care s-a coborat pe burlan in furtuna si a facut sa strafulgereasca momentul istoric in care se afla cand dormea... exprimarea ed genu asta de pe youtube al unui roman. Dupa acel clip poti sa spui ca suntem o natiune de ... dilii ? ) .

Am 2 rude in state de 10 ani si tot nu pot sa iau aceasta decizie , ca sunt sau nu mai prosti ca noi sunt mult prea mari diferentele de mentalitati ca sa poti sa compari. Da sa compari 2 lucruri / natiuni trebuie sa folosesti numitori comuni, teste identice, pe esantioane reprezentative, asa ceva e imposibil la subiectul : care natiune este mai proasta .

Din punctul meu de vedere, la nivel de persoana si confortul vietii la ei e mai bine. Dar asta e functie de ce cred EU ca e mai bine deci tot irelevant e poate pt tine sau pt altu.

Edited by Cumnatu

Share this post


Link to post
... a doua limba ca nr. de vorbitori in compania Microsoft este lb. romana ...

Normal, restul muncesc, nu vorbesc. Daca 200-300 de romani conteaza la 30.000 angajati se poate spune orice.

Share this post


Link to post

Kornelush, esti sub influenta antiamericanismului, un curent lansat pentru scopuri oculte.

 

Sa nu uitam ca de la americani a pornit: capitalismul (promovarea pe baza de capacitati), publicitatea, conceptul de management si marketing, banking-ul, etc. Evident ca aceste activitati pot fi folosite si in moduri oculte - rele - dar asta nu inseamna ca nu ajuta.

Share this post


Link to post
In filmuletul ala se zice pa la minutul 2 si 45 sec ca a doua limba ca nr. de vorbitori in compania Microsoft este lb. romana.

Eu povestea asta, o expresie a nationalismului tampit de altfel, am auzit-o doar de la cei ce nu stiu ce e ala bit, de altfel sunt cam cati spune Tolin.

.. 300 :: http://www.zf.ro/articol_109738/cine_sunt_..._microsoft.html

or fi ca aia 300 de spartani =))

Amice, sa nu ne imbatam cu apa rece.. America e America  <img src= ">

Share this post


Link to post

Nu poti sa compari poporul american cu nici un alt popor de pe pamant si cu atat mai putin cu romanii.In primul rand nu sunt mai prosti decat noi sau decat francezii sau italienii(hmm).Ei au alta mentalitate si prin aceasta mentalitate a lor sunt, mai ignoranti sa spunem.Daca un american este gunoier atunci el stie ca prin meseria lui ajuta America sa respire si ca slujba lui este foarte importanta, si nu incearca sa faca si altceva, sa conduca masina de gunoi de exemplu.Pentru asta exista soferul, a carui slujba este la fel de importanta, pentru ca fara el...

De asta si spuneam ca merge asa bine treaba asta cu consilierea la ei.Daca omul e vanzator la un magazin si vrea sa se duca intr-o excursie bineinteles ca apeleaza la un consilier in turism, ca n-are el de unde sa stie unde e mai frumos in Europa, Paris sau Barcelona, Italia :D

Share this post


Link to post
....Incercand sa revenim offtopic :

Voi ati da x% ( sa zicem 3%-5% ) pe consilierea de mai sus in loc sa folositi acei bani convinsi ca daca ii adaugati la pretul materialului achizitionat nu veti lua ceva mai bun ? NU ati da, cred.

D-aia solutia este de a smulge banii de la cei care isi permit sa mai scada putin pretul, de la comercianti.

 

Probabil ca unii ar da acel x%. De ce? Simplu. Faptul ca te apuci tu sa cauti, nu inseamna ca nu ai cheltuieli. In primul rand poate umbliu ca bezmecul prin tot orasul sa cauti produsul/produsele. Asta inseamna timp pierdut si bani. Ramane sa pui in balanta cat dai pe comision si cat dai daca te plimbi tu sa cauti produsul.

In alta ordine de idei, am avut "sansa" sa vad cum gandeste o anumita firma de "consiliere". Se mergea pe ideea ca noi "firma" facem contract si recomandam clientii (furnizorii)care ne dau cel mai mare comision. La consumatori, trebuia sa ajunga urmatorul text: "in urma studiilor efectuiate de specialistii nostri, firmele X si Y sunt cele mai bune de pe piata". Trage tu concluziile de aici. ;)

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...