Jump to content
Sign in to follow this  
Alinake

Pasiunea Pentru Fotografie

Recommended Posts

Foarte interesant! Am la ai mei un binoclu de artilerie de prin 1943, e imens. Cred ca il pun la treaba :D

Share this post


Link to post
:o fftopic: de unde sunt negrii aia din prima poza?

Pai nu-i el Safari Hunter? :) >- Sper ca vanai altceva pe acolo man... :D

Share this post


Link to post
Am auzit eu ieri discutii despre alipirea unui binoclu la un aparat foto dar stau si ma intreb cum face cu focalizarea si restul :-? (senzorul stie de fapt ce "vede"?)

Pozele sunt facute cu canon la 3x sau 1x?

 

Mike.Omega @ Prima este la zoom mic pana la 1,5 x din acest moriv apare acel inel datorat diferentei de camp vizual camera / binoclu;

A doua cu zoom catre max si aici campul vizual al binoclului este mai mare decat al camerei rezultand o imagine completa.

 

Zmeul cel rau @ In poza este fluviul Congo si invariabil este populat pe maluri cu negri si crocodili.  <img src= (">

 

 

VIPER @ daca la cei 7,1x mai adaugi macar 4-6 x cu binoclul, atunci poza ta cu astrul selenar va arata cam asa :dizzy:

post-2099-1139762195_thumb.jpg

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Ia uitati-va ce m-a chinuit pe mine talentu sa fac zilele astea :)

 

post-575-1139788564_thumb.jpg post-575-1139788570_thumb.jpg

 

A, si sa nu uit.. mi-am facut si un mic studio improvizat (2 lumini principale, un fundal si un soft box improvizat), in care vreau sa fac portrete.. dar cum nu am subiecti (inca) m-am apucat sa ma "trag" singur in poze :)

 

 

post-575-1139788636_thumb.jpg post-575-1139788649_thumb.jpg

 

PS: rog a nu se comenta moaka :dizzy: , ci strict chestiuni legate de tehnica (lumini, umbre and stuff)  <img src= S">

Edited by Alinake

Share this post


Link to post

super sharp! Astfel se poate sublinia cat de importanta este expunerea corecta...

In rest sunt fotografii de no coment...in sensul bun al cuvantului.

 

PS

Stiu ca ai cerut comentarii ce nu au legatura cu moaka, dar uu ma pot abtine... parca esti in reclama de la Altex ...doar cu bulletinul... =))

 

lateredit

PS2

cum ai masurat lumina?

cum o reglezi ?

ce filtre ai pus pe obiectiv?(nu ma refer la cea desaturata sau sepia...)

La poza cu picatura poti sa faci si tu un how to make?

Edited by masterbobs

Share this post


Link to post

Salut,

 

O sa fie un post lung si acum in pare rau de un lucru: se scrie pe toate forumurile de foto, cand faci un set-up de studio si faci ceva fotografii, sa mai faci inca una cu scena intreaga cu pozitionarea luminilor, fundalului si a subiectului in cadru, pt ca mai tarziu, daca vrei sa obtii lucruri asemanatoare, sa poti vedea cum ai avut facut set-up-ul ... Ei bine, eu in graba de a vedea cum au iesit pe PC, am strans jucariile inainte sa le pozez  <img src= ("> .. asta e .. data viitoare.

 

Asa ca voi explica pe rand cam cum a fost. Mai intai o schema idioata a ceea ce a fost:

 

post-575-1139817234_thumb.jpg

 

Acum legenda:

 

1. In spate de tot, ca fundal am folosit un cearceaf de bumbac de culoare bleu deschis (initial nu credeam ca o sa ma ajute dar se pare ca a contrbalansat perfect culoarea galbena aruncata de lampa de halogen si a ajuns la temperatura culorii blitzului - cu aproximatie)

 

2. La baza lui, pe pamant, indreptata in sus la 45 de grade, se afla lampa de halogen de 500w (daia de iluminat statui la exterior :) )

 

3. Cam la 1.3 m de fundal am asezat scaunu pe care am stat EU

 

4. Camera foto se afla la aprox 1.8 m de mine (cu obiectivu de 50mm)

 

5. In dreapta camerei, la 45 de grade de ea si de mine am asezat blitz-ul comandat Slave de blitzul de pe aparat si pe el am montat un mic soft box realizat de mine din carton si hartie de calc. Acesta se gasea la inaltimea capului.

 

6. Spre final, mi-am dat seama ca si monitorul de la calc a contribuit cu o lumina difuza (era deschisa o pagina web goala, deci alb pe tot ecranul). M-am tot jucat cu el: ba fundal rosu, ba verde, ba albastru, ba inchis, ba deschis.. etc)

 

Setari:

 

1. Masurat lumina pe fundal la o diafragma stabilita initial. Am hotarat ca trag cu F8 asa ca am pus aparatul pe Aperture priority, Spot measurment si am apasat shutter-ul pana la jumatate sa vad cam ce timp de expunere imi indica aparatul pt fundal. Era 1/160 s. Am trecut camera pe modul M (full manual) si am marit expunerea cu 3-4 stopuri (un stop inseamna injumatatirea <sau dublarea dupa caz> a cant de lumina care ajunge la senzor). Astfel de la 1/160 am trecut la 1/80 (un stop), 1/40 (inca unul), 1/20 (inca unul). Aici m-am oprit, am facut o poza fundalului si am verificat daca acesta este complet ars (alb pur). Era, asa ca am ramas la F8 cu timpul 1/20s.

 

2. Setat blitzul pe i-TTL (aparatul ii comanda cantitatea de lumina pe care sa o dea) si pus pe Slave comandat de cel de pe aparat. Blitzul de pe aparat a fost setat pe comander (astfel, m-am asigurat ca lumina data de el nu contribuie la iluminarea scenei). El da doar niste pre flashuri scurte, prin care ii comunica blitzului slave ce setari sa fol si cand sa declanseze, sincron cu deschiderea diafragmei.

 

3. Ultimul pas a fost setarea aparatului pe declasare cu intarziere de 5 secunde .. si aici a inceput distractia: fuga de la aparat la scaunel, sa ma trag in poza :D

 

M-am mai jucat si cu blitzul slave, pozitionand-ul si in stanaga aparatului, sub camera, in spatele meu.. etc.. diverse iluminari. Setarea initiala s-a dovedit cea mai buna

 

Mai tarziu va povestesc distractia a 2-a a serii si anume pozele cu paharul ...

 

Alinake.

 

PS: nu ezitati sa puneti intrebari daca nu am fost destul de clar

 

PS2: daca aveti gagici mishto si le vreti in poze dastea, sariti repede ca acu e moka .. pana invatz calumea :D

Edited by Alinake

Share this post


Link to post

vorba lu'viper copy paste pe desktop ... dar cu mentiunea partea 1 ...astept cu nerabdare partea a doua...

Share this post


Link to post
PS2: daca aveti gagici mishto si le vreti in poze dastea, sariti repede ca acu e moka .. pana invatz calumea :D

 

Bai, da' daca nu-s chiar asa misto, nu le poti face tu?  <img src= )">

Share this post


Link to post

Partea a II-a

 

Asa.. revin si la poza cu picatura care a umplut paharul :P

 

 

Aici set-up-ul e mai lejer, insa realizarea propriuzisa a pozei e f grea . adica nu grea, dar se pace prin multe incercari (cand nu ai declansatoare pe baza de laser, care determina momentul cand sa declanseze - adica picatura in aer)

 

Bun:

 

1. Se ia una bucata cort fotografic (eu mi l-am facut singur, mia precis prietena mi l-a facut).

post-575-1139826078_thumb.jpg

Acesta e necesar pt difuzia luminii si eliminarea reflexiilor nedorite in obiecte de sticla, metal etc...

 

2. In partea stanga am pus "multifunctionala" lapma de 500W ( cu atentie pt ca se incinge ca draq si poti sa dai lejer foc la casa cu ea)

 

3. Ap pus un fundal alb in cort ( o fatza de masa de hartie) si apoi am pus paharul cu apa in centrul cortului

 

4. Aparatul era in fata cortului, in latura fara material si blitzul Slave la Dreapta aparatului, cam la 30 grade

 

Cam asta a fost.. am aprins lampa, setat aparatul pe F2.8 (50 mm) si timp 1/500s (ce mai mare viteza de sincronizare posibila cu blitzul slave <n.r. numai nikon poate pana la 1/500, restul pana la 1/250> ;) . Apoi cu o seringa cu apa, am inceput sa torn picatura cu picatura.. si sa incerc sa apas pe butonul de declansare, un pic inainte ca picatura sa atinga suprafata apei ... aici apare distractia.. cateva zeci poate sute de foto, din care nu mai mult de 10 cu picatura prinsa frumos ...

Share this post


Link to post

Si inca una mica, tot de aseara .. pt frumusetzea culorilor macar :)

 

post-575-1139857992_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Paharele lui Alinake sunt superbe! Am incercat si eu sa ma joc cu ceva pahare dar nu erau de asa ceva, asa ca am renuntat :D

Intre timp, am mai exersat modul M + blitz pe motanul din dotare si am reusit sa nu-i scot ochii rosii :) >-

 

Acum va atasez niste pasari si un caine dar pe una dintre ele n-am mai vazut-o in viata mea, stie cineva ce e?

 

Am nevoie de un sfat: Cum sa fac sa scot detaliile la motan(firele de blana) cand folosesc blitzul. Eu l-am reglat pe intensitatea cea mai mica dar tot e cam mult, pareri?

post-64-1140088066_thumb.jpg

post-64-1140088084_thumb.jpg

post-64-1140088111_thumb.jpg

Edited by mike.omega

Share this post


Link to post

Incearca sa difuzezi blitzul cumva .. daca e fixat pe aparat (adica in corpul lui) e greu spre imposibil ce vreau eu sa va sfatuiesc... daca e cel care se ridica un pic dintr-un locas asa lui (ca la fuji 5500), mi-a venit o idee:

 

Se ia un tub netransparent (o teava PVC de diametru potrivit) si se pune pe blitz. Se taie cam la 2-3 cm deasupra capului blitzului ... acum se ia de acolo, se captuseste la interior cu staniol si partea cea mai frumoasa .. in partea de sus, i se leaga cu zgarci de par :) o pungutza daia cu bule (de le pocnim noi de placere) ..

 

Ce se intampla: cand blitzul e declasat, nu se va duce direct catre subiect ci va fi trimis in sus de staniolul din tub. Lumina iese din tub si ajunge in pungutza cu bule, de aici incepand sa se imprastie in toate directiile. Insa pana sa "iasa" din punga de tot, trece prin sutele de mici lentile (caci asa se comporta bulele acelea) astfel va fi o sursa f mare de lumina cu lumina f difuza ..

 

mai jos e o schema barbara asa ca sa va faceti o idee cu ce ma aberam mai sus .. io am incercat treaba cu punga cu bule pe blitzul meu extern.. si isi face treaba f f bine .. ma gandesc ca si la aparatele compacte ar merge ...

 

daca incearca cineva, sa puna poze aici :)

 

Alinake

post-575-1140092551_thumb.jpg

Share this post


Link to post

E pop-up :)

Eu am mai facut ceva: am luat un servetel(din ala de la masa)si l-am taiat la dimensiune si apoi l-am aplicat pe blitz, imobilizat cu un elastic moale. :D

O sa vad cum e si cu tubul ;)

Share this post


Link to post
Acum va atasez niste pasari si un caine dar pe una dintre ele n-am mai vazut-o in viata mea, stie cineva ce e?

 

:o fftopic: Man, cred ca te referi la pasarea din prima poza ca a doua pare a fi o cioara. Nu stiu ce pasare e dar sigur in spatele ei putin in stanga e un pet de apa minerala cu curu-n sus ingropat in ce-o fi acolo. :drinkers:

 

:ontopic: In general cu pop-up-ul nu prea ai ce face. Pozele n-au personalitate din mai multe motive unul fiind lipsa umbrei. E valabil si daca ai shoe pentru al doilea blitz. Trebuie sa existe un unghi bun al flashului (pe care ti-l da distantarea fata de aparat pe aceeasi linie de shoot), dublat cel putin de o lumina de fundal. Scuze ca m-am bagat in vorba... ;)

PS De aceea este recomandata utilizarea flashului pop-up in fotografiile la lumina naturala, in exterior, mai ales portret, ca sa atenueze umbra data de lumina naturala, de multe ori prea pregnanta.

 

@alinake> daca nu ma lasi sa comentez si moofa, degeaba, n-are farmec. Vezi de cand ma abtin! :) )

Share this post


Link to post

Tubul l-am facut, e cam scurt :D dar efectul nu prea il inteleg, doar ca diminueaza cantitatea de lumina de la blitz dar asta pot face prin reglarea intensitatii :)

 

Poze:

 

Prima e cu tubul, a doua cu blizul care bate normal, a doua prin tub.

post-64-1140183332_thumb.jpg

post-64-1140183342_thumb.jpg

post-64-1140183357_thumb.jpg

Edited by mike.omega

Share this post


Link to post

Pai ar trebui sa difuzeze lumina.

Share this post


Link to post
Tubul l-am facut, e cam scurt :D dar efectul nu prea il inteleg, doar ca diminueaza cantitatea de lumina de la blitz dar asta pot face prin reglarea intensitatii :)

Cred ca e foarte importanta folia aceea cu bule de aer (de protectie la diferite accesorii electronice) in capul tubului. Din cate vad eu nu o ai.

Share this post


Link to post
Acum va atasez niste pasari ...una dintre ele n-am mai vazut-o in viata mea, stie cineva ce e?

 

Pasarea cica este o prigorie... Mike stie de ce... :->

Share this post


Link to post

exact.. ai pus pungutza cu bule? e f importanta.. nici eu nu cred ca ai folosit-o.. si ca idee: atunci cand faci comparatie intre doua setari, incearca sa pastrezi aparatul nemiscat, si acelasi subiect.. pt o mai buna comparatie a rezultatelor

Share this post


Link to post

Punguta n-am gasit :(

Daca gasesc pun si trepiedul la treaba :D

Share this post


Link to post

Pozar amator (nu fotograf), in convalescenta, iesit la aerisit cu camera dupa el... Rezultatele au fost cam dezastruoase (stiu si de ce) si au trebuit un pic prelucrate... Pescarusul din ultimele 2 poze e "imortalizat" doar pentru dimensiuni! Statea frumos pe blocul meu de 8 etaje care nu e tocmai scund... Si de jos se vedea imens...

post-65-1140353852_thumb.jpg

post-65-1140353859_thumb.jpg

post-65-1140353897_thumb.jpg

post-65-1140353916_thumb.jpg

post-65-1140353930_thumb.jpg

post-65-1140353950_thumb.jpg

post-65-1140353977_thumb.jpg

post-65-1140353988_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Moaaah, da' chiar ca-i urias! Asta-ti ia senvişu' din mina fara probleme!

Share this post


Link to post

:o fftopic: Am mari probleme in zona cu pescarusii... Acum cativa ani lasasem pe pervaz (stau la 6 din 8) niste oase de miel (de Paste), sa le arunc la catzei... Si aud zgomote la bucatarie... Un pescarush cat China de mare se lupta cu osul si il facea bucati la mine pe pervaz!! Si era cam cat tot geamul!

Share this post


Link to post

Incerc sa invat cate ceva de spre sistemele optice ale camerelor SLR. In mod deosebit despre CANON Digital Rebel XT EOS 8 Megapixel Digital SLR Camera Kit. In primul rand, camera vine cu un sistem de lentile Canon 18-55mm care la prima vedere ar crea o putere maritoare de cca 3x, fapt nementionat nici pe dpreview nici pe alte site-uri de specialitate. Mai mult nu inteleg cum un sistem de lentile CANON 70-300MM F4 to 5.6 IS USM EF Telephoto Zoom Lens cu o putere maritoare de cca 4,3 x pot fi considerate foarte tele. Dar cu CANON C21-9931 EF 28-135MM f/3.5-5.6 IS USM Zoom Lens for Canon SLR care dispune de o putere optica de 5x si de stabilizarea imaginii cu doua microgiroscoape?

 

Cum se pot determina parametrii sistemelor optice si cum se pot atasa (intercala) in vederea obtinerii de rezultate maxime?

 

sistem optic Canon Tele

post-2099-1140377792_thumb.jpg

post-2099-1140378072_thumb.jpg

Edited by safari hunter

Share this post


Link to post

Nu ca nu as fi zis mai sus ca stiu ce am gresit... Ramasesem pe ISO200 de la pozele de cu o seara inainte, facute in casa. Si o sa ma joc foarte pe manual, pentru ca pe vremea cand lucram cu alea rusesti sau cu acel Mamiya super-adevarat pentru vremea lui, modurile (automat) nu prea existau. E adevarat, "japoneza" te ajuta un pic in alegerea timpului de expunere ideal in functie de diafragma.

 

P.S. si mai ziceam ca iesisem la plimbare, nicidecum sa fac poze... Ca am facut si poze e ceva intamplator :P

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...