Jump to content
Sign in to follow this  
gigel_soferul_lui_peste

Tico, Dupa Segmentare

Recommended Posts

Un dinte decalat la distributie afecteaza grav mersul motorului ,iti dai seama ca toata diagrama distributiei ,timpii de umplere si golire sunt dati peste cap,motorul va porni greu si va manifesta lipsa de cuplu !!! Asa ceva nu compensezi cu marirea avansului ! Regleza avansul cu un stroboscop ! Relantiul ideal pt Tico este in jur de 1000-1100 rpm,spun asta din experienta si am turometre pe ambele masini ! :thumbl:

Share this post


Link to post

Am verificat azi avansul cu stroboscop si e fix la 8 grade (cu semnele albastre de pe corpul delcoului si chiulasa aliniate), deci cred ca presupunerea mea cu acel decalaj nu e fondata. Mi s-a parut totusi interesant ca motorul nu detona deloc, doar se accelera ralantiul, atunci cand am incercat sa rotesc delcoul spre parbriz (=marirea avansului). La Dacie (si la Trabant  <img src= )"> ) cand maream avansul apareau detonatii, neregularitati in mersul motorului, iar la accelerare in sarcina "tacanea".

 

Da, ai dreptate, ToPser, e bine de reglat ralantiul un pic mai mare deoarece oricum va scadea cand aprinzi farurile si pornesti aeroterma, dezaburitorul, etc. De fapt, la alte masini este specificata turatia de ralanti cu motor cald si farurile aprinse.

 

Sunteti de acord cu explicatia ca lichidul apos din filtrul de la iesirea capacului culbutorilor ar fi condens din motor datorita vremii reci?

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

Da sigur este condens, dar nu prea trebuia sa apara, :-? nu cumva sa provina din uleiul din baie (adica uleiul sa nu fie contaminat cu apa ?! )

Share this post


Link to post

Tot ce e posibil... Am eliminat apa aia, am sters bine paharul decantor si voi urmari daca reapare.

Dupa segmentare urmeaza rodajul, si ni se spune de fiecare data sa conducem mai linistit, in regimuri normale de turatie, sa nu fie mai mult de doua persoane in masina, etc.

Pentru a da o mana de ajutor celor care nu au turometru, m-am gandit sa facem un tabel in care sa completeze fiecare cate o turatie pe care o observa la autoturismul personal, in relatie cu treapta de viteza si cu viteza de deplasare.

Sigur ca aici conteaza si ce fel de cauciucuri are fiecare si la ce presiune sunt umflate, dar macar orientativ cred ca se poate face o medie. Ce spuneti?

tabel_turatii.doc

Share this post


Link to post

Io nu stiu de ce dati repede fuga la mecanici la segmentare,sa-si bage toti meseriasii mainile in motoarele voastre?Cate sute de mii de km au masinile?Pt cei care nu stiu, motorul de tico e "garantat" de producator 300 000 km fara sa-ti bati joc de el.O data la 150 000 km se schimba SIMERINGURILE SUPAPELOR. Tico-ul meu are 496 000 Km(taxi) si am schimbat aceste simeringuri de 3 ori dar nu am segmentat-o NICIODATA.Cande se uzeaza simeringurile consuma ulei cu galeata si scoate fum(albastru) ca locomotiva si se schimba usor: se demonteaza axa culbutorilor ca sa ai acces la ele.

Share this post


Link to post

neghi, ma bucur ca masina ta se tine asa de bine. Asta inseamna ca te-ai ocupat de intretinerea ei. Felicitari.

Din pacate situatia nu sta asa in toate cazurile.

Masina mea avea vreo 57000km cand am luat-o la inceputul anului trecut. Din nefericire nu a fost intretinut motorul mai deloc.

Cine stie ce fel de ulei i s-a bagat si cand i l-au schimbat. Cand am luat-o, mi s-a spus ca uleiul fusese schimbat cu 2000km in urma, dar in acel moment nivelul era la minim pe joja. L-am schimbat eu apoi ca sa fiu sigur, dar in urmatoarele 2000km a ajuns din nou la minim...

La accelerare avea ezitari marcate, iar bujiile e posibil sa nu fi fost schimbate niciodata, aveau electrozii rotunjiti si acoperiti de ulei carbonizat, inclusiv ciocul izolatorului. Am masurat compresia si era 10.5 (in carte scrie minim 12!), asa ca am suspectat segmenti uzati.

In ciuda faptului ca i-am schimbat curele, filtre, bujii si am dus-o la curatat si reglat carburatorul, consumul imi statea pe vreme rece la 10-13l/100km urban.

Iata care au fost motivele pentru care am hotarat sa o segmentez. Demontarea mi-a confirmat ca segmentii erau foarte uzati: fiind pozitionati in cilindru, prin fanta lor puteai baga un bat de chibrit (2-3mm). Cuzinetii erau si ei uzati, dar nu exagerat, totusi i-am schimbat. Pistoanele aratau insa destul de bine, asa ca nu le-am mai inlocuit.

Share this post


Link to post

Imi pare rau ca ai avut ghinion in alegerea masinii.La 57000km ar fi trebuit sa fie ca noua.Tico nu necesita mare ingrijire ca sa te tina,dar nici sa bagi doar benzina si atat.Eu schimbam uleiul la 5-6000 km Elf, nu vreo scumpete de Castrol,Aral,bla bla.Pe mine m-au uimit cat de fiabile pot sa fie(am prieteni cu tico segm la 600 000+GPL,matiz segm la 800 000,acu are 1 200 000).Eu ziceam in mesajul anterior ca poate sunt multi care nu stiu de simeringurile alea de la supape din cauza carora mai consuma ulei(si inca mult ulei).Sunt ieftine si la pret si manopera.Si am vazut pe-aici multi care pt pierderi de ulei,consum mare de benzina vor sa schimbe segmentii.Mie intr-o zi mi-a sarit arcul de la clapeta de soc si se inchidea si deschidea dupa pofte.Mi-a consumat 2-3 zile numai 13-14% pana m-am prins care-i faza.Trebuia oare sa sgmentez motoru' ? :)

Edited by neghi

Share this post


Link to post

Kinetix ,poate ai fost mai ghinionist dar la 56000 de km nu prea cred ca ajungea motorul sa consume ulei ,cred ca si kilometrajul era masluit (se face usor chestia asta ), in alta ordine de idei ai facut numai segmentare ? Ai folosit segmenti cota 0 (adica standard) ? De obicei se face o reparatie la cota 1 adica se alezeaza si honuiesc cilindri se schimba pistoanele si segmentiI(se folosesc de cota 1 ) . Daca cilindri au uzura avansata trebuie sa mai astepti pana se vor mai ,,aseza "pana atunci vei avea consum de ulei ! Ai schimbat si simerigurile de supapa ?

Share this post


Link to post

Da, este posibil sa fi fost masluit... deh, cine mai stie?... Din pacate a te baza pe constiinta altuia cand face o afirmatie e un lucru destul de riscant in zilele noastre...

Nu i-am vazut pe mecanici cu "chestii" gen micrometru, comparator, etc. E posibil ca aprecierea uzurii pieselor sa fi fost facuta "ochiometric". Mi-au aratat si mie cum stateau segmentii in cilindru (fanta lor), dar nu mi-au comunicat o valoare exacta a uzurii cilindrilor.

In orice caz, s-au facut urmatoarele:

- curatirea motorului,

- inlocuirea segmentilor (cota 0), cuzinetilor (cota 0), garniturii de chiulasa, garniturii capacului culbutorilor, simeringurilor de supape, ulei (motor si cutie), antigel, filtre

- s-au schimbat intre ei culbutorii si s-au reglat. Interesanta metoda inversarea asta, nu am mai auzit de ea... :-?

Celelalte garnituri (galerie admisie, evacuare) sau alte piese (ex pistoane, simeringuri) nu s-au inlocuit.

Deocamdata, dupa vreo 1500km, nu am observat sa consume ulei.

In schimb, consuma muuulta benzina: 10l/100km urban. Si un pic de antigel... ; <img src= ">

Share this post


Link to post

Toate garniturile trebuiau schimbate ! Simerigurle naeaparat,iar treaba cu inversatul culbutorilor e o practica neobisnuita ca sa zic asa ! Inainte de segmentare consuma la fel ?

Share this post


Link to post

daca iti consuma antigel garnitura de chiuloasa e arsa sau pierde pe la vrun colier antigel.

daca garnitura de chiuloasa e arsa iti poate: consuma apa;baga apa in ulei (uleiul devine gros si alb);bule in vasul de expansiune sau sa rasufle sesizabil la auz uneori.

 

daca nu vezi apa pe sub masina atunci motorul o consuma pe la etansarea chiuloasei...verifica la un service daca nu cumva e arsa sau poate nestransa uniform.

Share this post


Link to post

Pai la service s-a facut inlocuirea...

De ce nu au schimbat toate garniturile si simeringurile din setul ala complet, nu stiu. Probabil ca simeringurile de pe motor nu curgeau.

Cu privire la consumul de antigel inca e doar o suspiciune. Nu am vazut sa curga pe dedesubt, iar racordurile sunt uscate. Desi m-am uitat, nu am vazut bule in vasul de expansiune. Am completat azi pana la semn (era intre cele doua semne, desi parca umplusera vasul pana la semnul de sus dupa remontarea motorului) si voi continua sa observ fenomenul.

La revizia de 1200km au refacut jocul la culbutori (0.15 admisie si 0.20 evacuare) dar au verificat doar strangerea celor 4 suruburi de la mijloc ale chiulasei, pe celelalte 4 (2 stanga si 2 dreapta) lasandu-le neverificate.

Ulei nu cred ca mai consuma, dar voi verifica in continuare. Inainte de segmentare se aduna uleiul ars (vaporii condensati de ulei) in paharul decantor al filtrului adaptat pe circuitul valvei PCV. Acum nu mai gasesc ulei acolo, ci am gasit cativa ml de apa (sau antigel?) in pahar.

Inainte de segmentare imi consuma 7-7.5l/100km urban, dar vremea era mai calda. Dupa segmentare (sfarsit de septembrie) a inceput sa consume mai mult, cum am specificat intr-un post anterior. Daca voi vedea masina asta consumand 6l/100km urban, voi considera asta o mare minune!...

 

Nu vreau sa ramaneti cu ideea ca: "Aia de la service...!!!" Nu. Ei au fost foarte amabili si disponibili, insa eu expun doar situatia neplacuta legata de masina mea. Atata tot.

Edited by Kinetix

Share this post


Link to post

O situatie interesanta: azi, dupa ce am parcurs vreo 4-5km prin oras, am oprit si am desfacut valva EGR pentru a o mai curati. Surpriza: pe traseul de intrare al valvei, care aduce gaze de evacuare si le recircula, era umezeala, iar la demontarea de pe galerie au curs cam doua picaturi de apa (?).

De unde vine umezeala aia in motor? Nu am observat inca (de cateva zile) sa consume antigel, sau poate consumul se face in ritm lent. Nu am trecut prin vreo balta, dar aerul era umed. Sa fie doar de la umiditatea atmosferica?

Uleiul nu are culoarea schimbata.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...