Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

Schema De Schimbare Trepte La Motorul De 1,2l

Recommended Posts

Particularitatile motorului si ale cutiei de viteze impun abordare diferita la modele Kalos/Aveo. In topicul acesta vom dezbate rulajul optim la motorul de 1,2L (1150 cc).

Experienta mea propune o schema de schimbare dupa cum urmeaza (valori minime):

1->2 = 25 km/h (3500 rpm)

2->3 = 40 km/h (3000 rpm)

3->4 = 55 km/h (2600 rpm)

4->5 = 70 km/h (urban) si minim 90 km/h, practic viteza maxima admisa pe tronsonul respectiv (extra-urban).

 

Viteza maxima admisa in urban este 55 km/h pe ceas + 5 km/h (eroare de radar), deci 60 km/h. In extra-urban adaugati minim 10 km/h la indicatia de pe ceas.

 

Aceasta schema garanteaza ca turatia motorului nu scade sub 2000 rpm dupa schimbarea treptei si rulajul mediu intre 2000 - 3000 rpm.

Pentru cei care sunt sceptici, le spun ca o schimbare din treapta 1->2 sub 25 km/h nu aduce motorul pe un palier de cuplu care sa-i asigure urcarea in viteza fara o apasare mai mare pe clapeta de acceleratie (consum mai mare). In plus, rog sa nu confundati rulajul (sub)urban din aglomeratia din B (la orele de varf) cu un rulaj urban normal (restul oraselor). Mersul "bara la bara" cu 10 opriri pana la trecerea unui stop nu justifica trecerea in alta treapta decat cea a plecarii de pe loc.

Share this post


Link to post

Nu adaugati chiar 10kmh in afara ca v-o luati.

Mai multe despre asta: http://www.gmclub.ro/forum/index.php?s=&am...st&p=167224

 

Si

Mersul "bara la bara" cu 10 opriri pana la trecerea unui stop nu justifica trecerea in alta treapta decat cea a plecarii de pe loc.
mai ales ca poti sa te opresti si cu cea mai eficienta frana de motor (atentie la blonzii din spate, totusi).

Share this post


Link to post
In plus, rog sa nu confundati rulajul (sub)urban din aglomeratia din B (la orele de varf) cu un rulaj urban normal (restul oraselor). Mersul "bara la bara" cu 10 opriri pana la trecerea unui stop nu justifica trecerea in alta treapta decat cea a plecarii de pe loc.

OFF_TOPIC, dar e o idee ce o vehiculezi des :)

Sunt zone in B unde se circula mult mai bine decat in multe orase din tara, asa ca un consum mare in B nu tine doar de "pozitia geografica", ideea e falsa in generalizarea ei :D

(ex concrete: eu fac 7-15 minute dimineata 4 km pina la munca in B, aceeasi distanta taica-miu in SV o face in 15-45 :) )

Share this post


Link to post
Experienta mea propune o schema de schimbare dupa cum urmeaza (valori minime):

1->2 = 25 km/h (3500 rpm)

2->3 = 40 km/h (3000 rpm)

3->4 = 55 km/h (2600 rpm)

4->5 = 70 km/h (urban) si minim 90 km/h, practic viteza maxima admisa pe tronsonul respectiv (extra-urban).

 

Foarte Interesant. Intrebare: Ai turometru? sau valorile le-ai aproximat, deoarece, in urma aprinderii MIL "engine check", sau "martor evacuare", pe langa recomandarea de omv carrera 100 (eu folosesc carrera 95), mi s-a spus sa schimb vitezele astfel (nu am turometru, dar nici nu ii simt nevoie):

1->2 = 30 km/h

2->3 = 50 km/h

3->4 = 80 km/h

4->5 = 110 km/h

 

Am mers o singura data cum au spus cei de la service si diferenta am simtit-o la curbe in general (merge altfel cu a IV-a la 100km/h)

In general merg astfel:

1->2 = 25 km/h

2->3 = 45 km/h

3->4 = 70 km/h

4->5 = 90-100 km/h

Share this post


Link to post

Se vede ca n-ai turometru si inca ceva ...

Share this post


Link to post

turometru nu am intr-adevar... inca ceva??? ce imi mai lipseste, stimabile? am simtit ceva ironic in reply-ul tau..

Share this post


Link to post
Foarte Interesant. Intrebare: Ai turometru? sau valorile le-ai aproximat, deoarece, in urma aprinderii MIL "engine check", sau "martor evacuare" ...

 

... claritate, stimabile, adica nu se intelege unde bati ...

Share this post


Link to post

Tolin, eu schimb asa:

1 ->2 imediat dupa plecarea de pe loc, cred ca la 10-15km/h, nici nu ma uit ( cel putin asa am invatat eu in scoala pe Dacia, la plecare de pe loc schimbi imediat in a 2-a).

2->3 peste 40km/h, adica 40,45,50 dupa situatie.

3->4 peste 80km/h, adica 80-90km/h.

4-5> peste 100-110 km/h.

Ce parere ai, schimb a doua prea devreme si a treia si a patra prea tarziu, prea turat ?Asa m-am invatat cu masina, o am cam de 8 luni.E daunator sa mergi mai turat, ce alte consecinte mai poate avea mersul mai turat, in afara cresterii consumului ? In oras nu schimb niciodata sub 3000rpm iar in afara intre 3000-4000 rpm.

Share this post


Link to post
... 1 ->2 imediat dupa plecarea de pe loc, cred ca la 10-15km/h, nici nu ma uit ( cel putin asa am invatat eu in scoala pe Dacia, la plecare de pe loc schimbi imediat in a 2-a) ...

E gresit, ori te tarasti cu masina precum acelea pe care scrie "Scoala pentru luat carnetul", ori consumi la greu pana urci in turatie. Este o mare deosebire intre motorul si cutia de pe Dacia 1xxx si cele de pe masina voastra. In plus, eu am dat vitezele minime de schimbare pentru a nu ajunge in subturare, valori mai mari decat ele sunt la libera alegere si gustul fiecaruia. Dar atentie la treapta a V-a, raportul ei este puternic subunitar, asa ca aceasta treapta se foloseste doar atunci cand se ajunge la viteza pe care doriti s-o mentineti constant, deci, daca vreti sa mergeti cu 130 km/h, atunci urcati la acesta viteza in treapta a IV-a si schimbati in treapta a V-a la 130 km/h. Asta-i valabil pentru cei care se plang de consum sau de lipsa de putere.

Share this post


Link to post
... claritate, stimabile, adica nu se intelege unde bati ...

Scuzele mele: Voiam sa spun, ca, mi s-a aprins martorul de bord: renumitul "bec galben" sau "engine check", sau "control defectiune evacuare" (fiecare ii spune cum vrea), iar, dupa ce am fost la service, mi s-a spus ca e din cauza benzinei (de aceea au recomandat omv 100) si sa merg mai turat, implicit sa schimb vitezele conform graficului postat anterior. Facusem o paranteza sa justific "schema de schimbare trepte la motorul de 1,2 L".

Sper ca nu am deranjat pe nimeni... :) >-

Numai bine.

Share this post


Link to post

Nu-i vorba de deranj, dar nu se intelegea legatura dintre aprinderea MIL (vreo 500 de cauze), tipul benzinei si reteta schimbarii. Daca codul de eroare din ECM nu a fost 0400, atunci legatura nu exista.

 

PS motorul acesta merge bine cu orice benzina (cifra octanica) singura conditie este sa fie benzina si nu altceva.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Tolin, nu pot sa merg cu a intaia pana la 25km/h in oras mi se pare ca motorul se chinuie si masina da in nas.De fapt ti-am spus ca nici nu stiu la cat schimb dar cu siguranta cu putin sub 2000rpm.Crezi ca asta poate dauna motorului, in afara de cresterea consumului ?Cat poate consuma in plus pe cateva zeci sau sute de metrii ?! In al doilea rand sa inteleg ca nu e nici o problema daca schimbi in mod curent intre 3000-4000rpm. si ~4500rpm., in depasiri ?

Share this post


Link to post

Daca nu poti urca linistit pana la 25 km/h, cand viteza maxima in treapta a I-a este pe la 50 km/h este grav. Banuiesc ca vorbesti la prima plecare si ca pleci cu motorul prea rece, altfel n-are voie sa se chiunie sau sa dea in nas. Sfatul meu este sa nu pleci niciodata cu masina de pe loc, daca turatia lui la ralanti este >= 1.000 rpm.

Share this post


Link to post

Multumesc Tolin.Da ma refeream la prima plecare cu motorul rece, acum vara nu astept mai mult de 30 de sec. atat cat scrie si in carte.Am sa fiu mai atent la cat schimb si am sa revin cu impresii.  <img src= ">

Share this post


Link to post

Graficul cuplu / putere vs turatie la motorul de 1,2L

 

post-402-1187871210_thumb.jpg

 

Din graficul cuplului se vad limitele normale de rulaj intre 2000 rpm si 3500 rpm. Tot asa, se explica si de ce motorul se da randanmentul cel mai mare intre 2800 - 5000 rpm, zona in care valoarea cuplului nu variaza cu mai mult de 5%.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Ce se intelege exact prin dat in nas la plecarea de pe loc ? schimb in jur de 25-30 in treapta a doua.Cu motor cald sau rece, coloana de masini, nu schimb a 2-a.Merg, o las sa curga putin, dupa care...daca situatia o cere (adica aia din fata s-au deplasat mai mult decat anticipasem), calc iar acceleratia...moment in care apare "ha^c"; prin hacul acela intelegeti dat in nas ?

 

Mie nu prea imi place sa folosesc ambreiajul (a se citi il folosesc doar atunci cand schimb vitezele, nu imi place sa merg cu ambreiajul semicalcat si mai turat ).Daca merg si scad prea mult in viteza a doua, ii dau 1-a din mers (15-20km/h). Sau...nu e bine ?

 

"Daca nu poti urca linistit pana la 25 km/h, cand viteza maxima in treapta a I-a este pe la 50 km/h este grav"

Am tot citit si am inteles ca s-a testat unde i se taie injectia.Guys...nu pute ca naiba in masina daca o calcati pana la limita ? Din "vasta mea experienta" de calcat la blana o Dacie 1310 si un Logan am ramas cu impresia ca : miroase infernal a ambreiaj incins. La astalalta mica nu se aplica impresia ?

Poate cineva sa ma ajute cu un link catre topicul unde s-a discutat limitarea asta ?

Edited by vladawd

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...