Jump to content
Sign in to follow this  
iuzar

Top Capital 300 cei mai bogati romani

Recommended Posts

Capital: Averile celor mai bogaţi 300 de români însumează 13 miliarde dolari

Averile cumulate ale celor mai bogaţi 300 de români însumează aproximativ 13 miliarde dolari, cu un miliard mai mult decît anul trecut, potrivit topului lansat, marţi, de revista Capital.

Potrivit echipei care a realizat topul, valoarea averilor a scăzut, însă, în termeni reali, motivul principal fiind deprecierea monedei americane în raport cu euro.

De asemenea, la baza multor afaceri a stat regula reinvestirii profitului.

Sectorul afacerilor imobiliare, piaţa de capital şi comerţul au fost cele mai atractive domenii pentru oamenii de afaceri.

În funcţie de zonă, Bucureştiul continuă să se menţină în topul celor mai bogate oraşe, cu 115 milionari în dolari şi o avere cumulată între 7,6 - 8 miliarde dolari. Capitala este urmată de judeţele din Transilvania, de unde provin 55 de oameni de afaceri, cu o avere totală de peste un miliard de dolari. Pe poziţia a treia se situează Banatul, cu 19 oameni bogaţi şi averi însumate de 754 - 785 milioane dolari.

Cel mai bogat român a rămas, ca şi în clasamentul de anul trecut, Iosif Constantin Drăgan, cu o avere estimată la 800-850 de milioane de dolari. El este fondatorul companiei Butan Gas, cu activităţi în domeniul gazelor naturale în nouă ţări europene şi în Maroc.

Poziţia secundă aparţine omului de afaceri Ion Ţiriac, cu 750 milioane dolari proveniţi din afaceri legate de sport, bănci, asigurări şi comerţ. Acesta este urmat de Ioan şi Viorel Micula, cu o avere de 700 milioane dolari din industria alimentară, hotelieră şi mass-media.

Pe următoarele poziţii se plasează Familia Păunescu, cu 650 - 700 milioane dolari, Sorin Ovidiu Vîntu - 500 milioane dolari, Ioan Niculae, acţionarul majoritar al Interagro - 450 milioane dolari, Dinu Patriciu, acţionarul majoritar al Rompetrol - 350 milioane dolari, familia Voiculescu, care deţine grupul Grivco şi grupul de presă Intact - 300 milioane dolari.

Averi mai mari de 200 de milioane de dolari au acumulat Frank Timiş, acţionar la mai multe societăţi din domeniul metalelor preţioase, printre care şi Gabriel Resources, - 290 milioane de dolari, Dan Grigore Adamescu, patronul grupului Nova Trade (care cuprinde Astra Asigurări, Unirea Shopping Center) - 280 milioane dolari şi Ioan Neculaie, patronul firmei Prescon Braşov, - 250 de milioane de dolari.

Anii 2003 - 2004 au însemnat, însă, pentru unii restrîngerea afacerilor sau chiar falimentul. Astfel, 55 de oameni de afaceri prezenţi în clasamentul de anul trecut au fost eliminaţi din cauza nivelului mare al datoriilor acumulate, profiturilor mici sau pierderilor. Printre aceştia se numără Culiţă Tărîţă, Zoltan şi Gabriela Prosszer, care deţin companiile Romcab şi Paneuro, sau familia Ilinca.

Petrom a rămas cea mai mare companie din România după cifra de afaceri, cu 2.318 milioane de dolari, urmată de Electrica - 1.604 milioane de dolari, Sidex - 1.318 milioane de dolari, Petromidia - 1.115 milioane de dolari, Metro Cash&Carry România - 1.007 milioane de dolari, Romtelecom - 972 milioane de dolari, Electrocentrale - 733 milioane de dolari, Distrigaz Sud - 599 milioane de dolari şi Mobifon - 589.

Share this post


Link to post

cita spaga cred ca au luat colegii de la Capital, mama mama :banplease:

Share this post


Link to post

Oare astia sunt toti milionarii in dolari ?

Share this post


Link to post

...ashtia sunt aia de la suprafata...aia cunoscuti... aici nu intra camatarii si alte catgorii de milionari care nu se dau de gol... :shock:

Share this post


Link to post

Am un bun prieten care ar sari direct in Top 10... Doar ca omul isi vede de treaba lui, nu are timp de tampenii din astea...

Share this post


Link to post

cine e 'prietenu' gigi becali?

ca el se tot lauda ca are avere cat 6 din primii zece dar astia de la capital nu i-au facut calcule corecte

Share this post


Link to post

Subscriu la ideea ca multi sunt lasati pe afara (intentionat sau nu). Pe de alta parte eu am mari indoieli privind modul de evaluare a sumelor respective. Cum marea majoritate au companii necotate pe vreo bursa, eu nu stiu pe ce baza evalueaza ei averile respective. Multi de pe lista imi sunt clienti si pot spune ca sumele respective sunt departe de realitate.

Share this post


Link to post

dupa cum spuneam, cine a avut nevoie sa iasa in fata ... e acolo, cred eu contra cost nu pe baza de prostie :wink: cit despre un om normal, mi se pare corect si de bun-simt sa se ascunda in tara in care 80% dintre pensionari stau cu matzele ghiorainde pe linga cuptoarele Fornetti asteptind :banplease:

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...