Jump to content
Sign in to follow this  
tolin

Unde Incepe Dreptul La Proprie Imagine Si Unde Se Sfarseste Dreptul La Libera Informare ? ...

Recommended Posts

Cuvant inainte:

Duminica noaptea am vrut sa deschid aceasta tema. Am zis ca-i tarziu si astazi regret, mi-a luat-o CTP-ul inainte.

 

Tema fiind deschisa in media, un comentariul de-al meu, acum, este de prisos. Am doar mai multe nelamuriri, neatinse in discutia publica:

- cand se termina demnitatea unui om, e valabila doar pe parcursul vietii materiale sau este valabila oricand, decand omul a dat primul semn de viata si pana cand se sterg toate urmele de el ?

- de ce un scriitor cu vadite apucaturi fasciste este absolvit de orice critica dupa moartea lui pe motiv "sa nu amestecam opera cu practica" (sunt curios sa aflu daca stiti la cine ma refer, concurs, eu pariez ca nu-l veti identifica) si niste adolescenti decedati prematur sunt disecati mai ceva ca la Mina Minovici ? Dar cum ramane cu cei din anturajul lor ?

- are voie media sa instige la linsaj public ? Daca persoanele publice (cele care au abuzat de publicitate nemeritata) se expun voluntar la judecata multimii, de ce sunt bagati in aceeasi oala persoane necunoscute, despre care nu stie cineva, ceva si peste noapte li se rascoleste viata in mod public mai ceva ca la o ancheta deschisa de un procuror pregatit in epoca trecuta ?

- ce sanse egale au aceste persoane sa se lupte cu media ? Culmea, aceste persoane sunt acuzate ca n-au dat interviuri, in exclusivitate, in mediile care-i desfiinteaza ! Pai, asta pute a santaj pe fata ! Domnilor procurori, voi traiti pe alta lume, voi nu va auto-sesizati sau aveti acelasi raspuns comunist pe care-l dadea seful Inspectoratului de aici, care vedea o agresiune live, pe tv si spunea ca el nu poate interveni pana cand victima nu face o plangere scrisa ? Nici azi nu-mi vine sa cred ca un astfel de personaj a fost aruncat la groapa cu gunoi, cu o pensie de 10.000 lei pe luna la nici 50 de ani !

- decand ziaristi (?!) se transforma in "procurori ai poporului" si invinuiesc persoane sub prezumtia de nevinovatie in piata publica ?

 

Cuvant dupa:

Cat timp va trebui sa astept sa vad primul ziarist condamnat pentru abuz de putere, santaj, deoarece, calomia a fost scoasa, pe buna dreptate, din Codul Penal ?

 

PS Cand o ziarista alearga pe tot traseul dupa tine si-ti baga microfonul in fata si blizul in ochi, e voie s-o faci "tiganca imputita", chiar daca nu esti un fost sau actual presedinte al tarii ? Dar daca un astfel de anonim bate de zmopeste un astfel de "gauzar", adica cam ce a facut kiloBk cu un ziarist afro-roman, se considera ca a fost in legitima aparare ?

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Maitre, problemele pe care le-ai afisat tin mai mult sau mai putin de cultura mediatica a televiziunilor/radio/cotidianelor noastre mioritice. Totul pentru castig, totul pentru faima, totul pentru tiraj... nu e de mirare ca fenomenul media national se manifesta prin umflarea unor stiri de subsol si prezentarea lor ca bombe absolute. De la o vreme am inceput sa folosesc televizorul numai pentru stirile de la orele 18.00/19.00 ca alea de la ora 5 ale ProTV-ului le numesc stirile groazei si mi-e scarba de ele. Poate multi il blameaza pentru totala lipsa de respect si incisivitatea care il caracterizeaza, dar eu il respect oarecum pe Mircea Badea, care printre altele ataca si acest fenomen. E legea junglei: nu prezinti stiri de senzatie, nu ai audienta, nu ai audienta, te da patronul afara ca cica esti ineficient... Nu putem vorbi de un jurnalism de calitate la noi, asa vad eu problema. Se pare ca nu exista un CNA al presei scrise, ca de deontologie profesionala nu poate fi vorba. Cat despre CNA-ul existent... parca nu vede fenomenul in sine, se concentreaza pe iesiri in decor ale unor emisiuni/realizatori/prezentatori, fara a vedea ca toata media romaneasca este pe langa rau de tot. Departe de mine sa sugerez un control al presei ca nu sunt tiran sau dictator, dar ceea ce se intampla tine in mare parte si de bunul simt al redactorilor, jurnalistilor si editorialistilor, care cu parere de rau este un mare zero barat.

Cu respect,

Adi Iacob

Share this post


Link to post

Ar trebui sa existe o limita in numarul de articole sau de emisiuni pe o anumita tema.Daca faci trei luni in continuu emisiunea cu aceeasi tema sau in zece numere consecutive dintr-un ziar apar articole pe aceeasi tema, asta se numeste hartuire.Dupa 89 s-a mers inainte cu devizele "presa e a patra putere in stat" sau "presa e cainele de paza al democratiei" Dar ce ne facem daca a patra putere devine dictatura sau cainele de paza turbeaza? CNA-ul...hmm... e pentru "alcoolul dauneaza" si bipurile din videoclipurile"Parazitilor" Calomnia s-a scos din Codul Penal, dar hartuirea inca exista. Dar daca un jurnalist este adus in fata justitiei cica se pune pumnul in gura presei.

Prefer cenzura in locul mizeriei care e acum in presa si in televiziune. Prefer o emisiune care sa laude realizarile decat una care sa critice si sa arate partea urata a societatii.De ani de zile exista tipul de "stiri de la ora 5" care arata numai crime violuri accidente etc. Au scazut numarul infractiunilor? Chiar nu vad rostul unor astfel de stiri si nu stiu cat de morbid poti sa fii incat zi de zi sa cauti crimele si sa le prezinti.

Share this post


Link to post

Mda...presa din Romania. Ma intreb cum ajung in presa majoritatea jurnalistilor? Ce se intampla cu cei care studiaza aceasta profesie? Au loc in presa daca incearca sa isi exercite neseria cu profesionalism? Banuiesc ca in facultate studentilor li se preda si deontologia jurnalistului. Cine preda cursurile, oare jurnalisti care ieri au fost ingineri sau securisti si azi sunt fruntea presei? Intrebari prostesti parca. Din pacate trusturile media urmaresc doar profitul cum s-a mai spus. Azi un ziar nu se apreciaza dupa calitatea informatiilor ci dupa tiraj. Totul se reduce la bani. In consecinta cine are gura spurcata si tupeu (marlanie) la greu e un ziarist bun. CNA-ul de care se tot vorbeste, asa cum s-a mai spus e doar pentru alcool, tutun, beepuri, scene violente la ore de "maxima audienta" Si nu pentru celebrele stiri de la ora 5 care in afara de crime si violuri nu stiu altceva. Ce mai ... nu mai avem nevoie de tot felul de filme violente, stirile dau idei destule doritorilor.

Cat timp va trebui sa astept sa vad primul ziarist condamnat pentru abuz de putere, santaj, deoarece, calomia a fost scoasa, pe buna dreptate, din Codul Penal ?

Vom astepta pana la Pastele Cailor un asemenea eveniment. Asta ar fi o stire de senzatie cu adevarat-daca ar fi cine sa o difuzeze :grumpy: Atata timp cat pentru majoritatea jurnalistilor democratia si libertatea presei inseamna ca pot face ce vor fara sa fie trasi la raspundere, niciodata nu va exista presa in adevaratul sens al cuvantului in Romania.

 

L.E. Spicuire din codul deontologic al jurnalistului: http://www.cji.ro/index.php?option=com_con...5&Itemid=58

2.1.2. Jurnalistul este dator sa respecte viata privata a persoanei (inclusiv aspectele care tin de familie, domiciliu si corespondenta). Amestecul în viata privata este permis atunci când interesul public de a afla informatia prevaleaza. În acest context este irelevant daca o persoana publica a dorit sau nu sa dobândeasca aceasta calitate. O activitate nu este privata doar pentru motivul ca nu este desfasurata în public.
Oare cat se respecta acest pasaj de catre jurnalisti? Edited by BH ZNS

Share this post


Link to post

Mai trist este ca media este o piata unde exista cerere si oferta. Daca oferta este reprezentata de tampeniile pe care le vedem sau citim, ajungem la concluzia ca asta se cere. Nu cerem asta noi, dar o mare parte din cei din jurul nostru da. Suntem un popor degradat si confuz.

Share this post


Link to post
PS Cand o ziarista alearga pe tot traseul dupa tine si-ti baga microfonul in fata si blizul in ochi, e voie s-o faci "tiganca imputita", chiar daca nu esti un fost sau actual presedinte al tarii ?

 

NU. Ai voie s-o faci proasta, vita, idioata, tampita, etc. Ce crezi ca s-ar intampla in Franta de exemplu daca presedintele i-ar spune unui negru "cioroi imputit"? Toata aceasta ura rasiala (nu ma intereseaza cat de indreptatita e, nu suntem la gradinita sa zicem "da' el a dat primu'") nu face decat sa amplifice problemele etnice din Romania.

 

In rest, presa se comporta ca si celelalte institutii ale statului. Coruptie, santaj, spagi, razbunari etc. Este doar o oglinda a societatii romanesti.

Share this post


Link to post

Cred ca o parte, repet, o parte, din vina o avem si noi, publicul, unii mai mult, altii mai putin, fiinca, daca toti am schimba programul la ora 17.00 pe MTV, Discovery, Animal Planet etc, si cei ce livreaza astfel de stiri nu ar mai avea clienti ( si presa este in definitiv comerciala ) aceasta intruziune s-ar diminua tinzand spre zero, dar, vezi tu "Maitre" suntem, in ipocrizia noastra, consumatori, coana Marieta de la 2 abea asteapta sa se termine jurnalul sa se intalneasca cu madam Stroe de la 4 in fata blocului sa comenteze.

Puii mei, cred ca in paralel cu "educarea" ziaristului, trebuie sa ne educam si noi, consumatorii... si poate demnitatea va prima senzationalului.

 

PS am vazut si citit ulterior ceea ce a scris @Pedala, dar se poate considera o completare :thumbl:

Edited by freemind

Share this post


Link to post

@tolin

Octavian Paler un inchipuit Friedrich Nietzche al epocii sale :D

Share this post


Link to post

Tolin, aici ai atins o coarda sensibila cu subiectul asta.

 

Am constatat urmatoarele:

1. Ziaristii si reporterii din ziua de azi, se cred un fel de 'mici dumnezei'. Adica au voie cu de la sine putere sa faca orice si sa se bage in orice. E si bine, e si rau.

2. Media este una dintre puteriile in stat, pe linga guvern, parlament ( :-& ), mafie, etc. Sa nu uitam ca revolutia a fost un serial foarte bun, ne-a lipsit din pacate la vremea respectiva popcornul.

3. CTP-ul is zǎ man !

4. Ziaristii si reporterii sint si ei oameni! Sint sensibili la cuvinte de genul: pǎsǎrica mutǎţi cuibul, au alergie la culoarea neagra imputitǎ si in special la apelativul 'mai persoane care aveti gaurǎ'.

5. Presedintele are nevoie cu siguranta de un consilier de imagine, de preferat din afara nu din tara. Care sa-l invete ce sa spuna, cind sa spuna, cum sa spuna si ce limbaj sa foloseasca, cum sa se imbrace, etc.

6. Ziaristii si reporterii trebuie sa invete ce inseamna 'bunul simt'. Aici e foarte complicat.

7. De ce totusi oamenii in general nu zic, cind se refera la un ziarist sau un reporter, 'Ia uite bai ce destept e ala!' dar in schimb oamenii fac referire la gauriile personale? Or stii ei, oamenii ceva?

Share this post


Link to post

Daca ai observat subiectul se rezuma la tratarea persoanelor anonime "marelelui public", care, printr-o imprejurare nefericita, ajung sa fie martori, invinuiti sau victime in cauze ordinare (banale) fortate la senzational din lipsa de alte idei, dupa care urmeaza un viol in serie la deminitatea, reputatia, intimitatea sau memoria acestor indivizi lipsiti de orice aparare in fata unui malaxor (rotativa sau frame-ul). Pe acesti oameni nu-i poate apara Justitia, Parchetul, Politia, CNA-ul sau orice alt organism hranit din contributia lor. In plus, mediatizarea denaturata a cazului nu face decat sa influenteze cercetarea penala. Am depasit precedentul in arestari preventive la presiunea mediei, sub pretextul ca ea reprezinta "opinia publica" (in privinta asta nu vad nicio diferenta fata de regimul trecut, ca sa nu spun ca prima relatare a unui caz asemanator dainuie de vreo 2000 de ani). Fenomenul de-a arunca cu pietre in anumiti oameni s-a rafinat acum, se arunca cu tirajul sau cu ora de varf, iar "oamenii de presa", echivalentul din media al "oamenilor din iarba", din fotbal (vad ca nu scapam de un joc stupid, fara gandire). Daca de pietre te mai poti apara prin eschive, desi, daca accepti statistica, atunci stai pe loc si scapi mai ieftin, de rotativa presei sau de ora de varf a televiziunilor nu scapa nici macar primul om din stat.

 

PS Sunt curios cum se pot obtine filme facute de catre un organism de cercetare in locuinta privata a unor oameni si difuzate apoi la ore de maxima audienta, s-a folosit mita sau santajul ? Dar filmele facute la autopsii ? Curiozitatea se prelungeste si in aflarea modului cum, prezentand aceste filme paturilor sarace ale societatii, "ziaristii" respectivi ajung sa stranga averi inexplicabile. Eu inteleg din asta ca banii provin din filmele netransmise pe sticla ! Din acest motiv am dorinta sa vad primul santajist pus la racoare.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

@tolin

tratarea persoanelor anonime "marelelui public", care, printr-o imprejurare nefericita, ajung sa fie martori, invinuiti sau victime in cauze ordinare (banale) fortate la senzational din lipsa de alte idei

 

Nu cumva acest gen de mediatizare impinge la acte necugetate sau la infractiuni, o persoana introvertita, care in lipsa unei atentii din partea celorlalti vede posibilitatea de a se bucura de "publicitate"? Chiar si post mortem. La asta ma refeream in ceea ce am scris mai sus, la faptul ca multi se pot identifica cu personajele din acest gen de stiri...

Edited by freemind

Share this post


Link to post
cum, prezentand aceste filme paturilor sarace ale societatii, "ziaristii" respectivi ajung sa stranga averi inexplicabile. Eu inteleg din asta ca banii provin din filmele netransmise pe sticla ! Din acest motiv am dorinta sa vad primul santajist pus la racoare.

 

Desi ai dreptate, e un adevar incomplet. Uneori nu ziaristii cer, ci li se ofera bani in schimbul tacerii, or else...

Daca tu ai face un film cu camera ascunsa cu un politist care iti cere spaga si te-ai duce la DNA si un procuror de-acolo te-ar intreba ce suma vrei ca sa taci din gura, tu ce ai face?

 

Justitia in Romania e profund corupta, de aici pleaca totul.

Share this post


Link to post

Eu as zice ca mai degraba totul pleaca de la schimbarea radicalizata a sistemului de valori !..Banul a ajunj in varful piramidei a carei baza se tot lateste nelimitata de nici un fel de alte nevoi (caci toate nevoile sunt acoperitecu bani nu-i asa!?! - Nu-i asa dar o sa ne dam seama tarziu de asta!!)...deci totul pleca de la vitelul de aur dragii mei!...  <img src= ">

Share this post


Link to post

Da macar e piramida, e un salt fata de pustiul de nisip de dinainte :) )

Egiptenii s-au prins de asta inca de acum 5 mii de ani :) )

Share this post


Link to post
... Daca tu ai face un film cu camera ascunsa cu un politist care iti cere spaga si te-ai duce la DNA si un procuror de-acolo te-ar intreba ce suma vrei ca sa taci din gura, tu ce ai face? ...

Sa inteleg ca fac troc cu filme, unul da copia filmului facut pe timpul anchetei oficiale a unei persoane private si celalalt preda originalul anchetei personale asupra unui bugetar ? In cazul acesta, cine-l mai apara pe cetateanul lezat de catre publicarea filmului facut de catre parchetari ?

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Si daca tot se vorbeste despre deontologia jurnalistului, asta seara am fost placut surpins sa vad la PROTV, un anunt care spunea ca postul de televiziune a fost sanctionat de CNA in urma difuzarii -reportaj cu sinuciderea unui elev-la stiri a unor inscrisuri ce privesc viata particulara a acestuia , acestea nefiind de interes public general. Bravo CNA! La mai mare.

Share this post


Link to post

Anuntul este obligatoriu, dar amenda este mica. Oricum, prejudicierea s-a produs si nu se vede o incercare de reparare a imaginii. Ce sanse are un cetatean aflat si asa in probleme cu Parchetul sau unul aflat la 2m sub pamant sa se judece cu un post de tv sau un ziar care a "citat" materiale aflate in gestiunea "organelor" ?

Share this post


Link to post

Sunt de acord cu tine in aceasta privinta. Raspuns la intrebare...NICI O SANSA! Dar vreau sa cred ca in timp se vor implica si institutiile abilitate in aceasta problema. Consider acesta un inceput. Din pacate nu va invata nimeni din aceasta sanctionare.Tirajul si audienta spun totul. Aceasta sanctiune e cu siguranta frectie la picior de lemn...dar macar a inceput ceva-nu stiu sa mai fi fost date vreo sanctiune pentru asa ceva.

Share this post


Link to post

Amenzi si sanctiuni administrative au mai fost. Amenzile nu le platesc si se judeca ani de zile, pana se prescriu, iar dupa santiune (oprirea timp de 10 min a postului) au trecut la injurat si mai tare, inclusiv pe cei care i-au criticat public. CTP-ul a fost amenintat public cu scotocirea trecutului sau mai ceva ca la sedintele de partid din anii 50, cei de la Parchet si de la IML sunt facuti incompetenti pentru ca nu ajung la concluziile dorite de catre moderatorul/procuror/judecator si calau, iar populatia este instigata sa iasa in strada la un miting de protest impotriva autoritatilor. Din acest punct de vedere au dreptate, nu exista nicio autoritate, atat timp cat Procurorul General n-a deschis pana acum o cercetare penala impotriva lor. Iar totul se petrece sub pretextul "dreptului la informare". Din acest motiv am intrebat si eu: pana unde se poate invoca acest drept de catre un cititor de ziare sau un privitor pe sticla ?

Share this post


Link to post

In sfarsit, se devoaleaza ceea ce se banuia demult la fiecare caz de isterizare a populatiei de catre ziaristul (?) - procuror Luis Lazarus:

 

"02.08.2007

Un fost agent de paza a sustinut in fata anchetatorilor care se ocupa de cazul Ralph cum a fost invatat de jurnalistul Luis Lazarus, de la OTV, sa declare ca, in ziua mortii lui Bogdan Costache, a vazut-o pe profesoara acestuia, Corina Vasile, alaturi de sotul ei, intrand si iesind din bloc. Dupa ce a fost dat afara din firma, pentru ca mintise pe post, martorul Florin Vranceanu s-a hotarat sa declare anchetatorilor ca Luis Lazarus l-a momit cu bani, pe care, in final, nu i-a mai dat, pentru a relata o poveste in defavoarea sotilor Vasile, astfel incat sa rezulte ca acestia sunt direct implicati in moartea tanarului amant.

 

In declaratia oficiala, Vranceanu spune cum au stat in realitate lucrurile: nu se afla in misiune, ci se ducea sa repare o instalatie sanitara, nu i-a vazut pe sotii Vasile, ci doua persoane oarecare."

Restul articolului il gasiti in numarul cu aceeasi data din Gardianul.

 

Sa nu uitam ca si DDD si-a bazat toate acuzatiile din cazul pilotului pe declaratiile unui martor anonim.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Informare la zerotv? Hmm.. esti off-topic :D

 

Daca n-ar avea sigla "senzational", le-ar trebui una gen "porno tv", "ciocanul din nadrag a dat faliment"(nu cenzurati, chiar a fost o fabrica cu numele asta in orasul cu pricina ce a avut soarta asta), "la colt de bulivar birjar, la stefan furtuna", etc.

Share this post


Link to post

Nu-i vorba de informare sau dezinformare, este vorba despre santaj (exclusivitate sau defaimare).

Share this post


Link to post

Eu is de parere ca cei care se uita si cred in ce se spuen acolo si-asa nu au scapare :D

Asa ca l-as lasa liber ca .. pasarea cerului ;)

Share this post


Link to post

Nu se discuta aici calitatea informatiei sau a consumatorului. Aici este vorba de "interesul public" si pana unde poate merge el.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...