Jump to content
Sign in to follow this  
silviu75

Subviratoriu Si Supraviratoriu La Aveo

Recommended Posts

In urma unui reportaj pe care l-am vazut la unguri, impreuna cu doi prieteni am purces la verificat stabilitatea la trei masini :mrgreen: : aveo 5 usi, aveo sedan(al meu) si un cielo. Pe o sosea necirculata am trasat cu creta un viraj pe care l-am abordat cu 60 km pe ora cu fiecare masina.

Rezultatul:

 

cielo - cea mai stabila- a iesit din viraj fara probleme

aveo 5 usi - usoare tendinte de subvirare dar a supravietuit

aveo sedan- supravirare puternica, spatele fuge fara sa simti, cu greu am redresat masina

 

In concluzie mare atentie la aveo sedan - vorbesc f serios - evitati abordarile virajelor cu viteza.

 

PS Ca fapt divers am bagat si bmw-ul la acelai test- nici nu s-a clinit de pe traiectorie - ma asteptam sa intre controlul tractiunii dar nu a intrat

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Cum s-a desfasurat testul?

Share this post


Link to post

cauciucuri de fabrica pe toate, vreme frumoasa, asfalt uscat

 

A, si era sa uit, testul l-am facut fiecare dintre soferi, pe rand, cu fiecare masina si rezultatele au fost identice

 

S-a intrat in viraj cu fix 60 km/h cu fiecare masina.

Edited by silviu75

Share this post


Link to post

Acelasi sofer sau nu? Viteza fixa? ...

Share this post


Link to post

O sa pun si un filmulet facut cu telefonul dar nu am bleutooth-ul la mine acum.

Share this post


Link to post

http://forum.alfaclub.ro/viewtopic.php?t=5...highlight=kalos

 

In link sunt detalii legate de un accident datorat tot stabilitatii precare a kalosului. Din fericire totusi masina si-a facut treaba si pasagerii au scapat nevatamati. Cred ca trebuie cont ca sa vedeti si pozele. Eventual o sa le urc eu aici mai tarziu.

Share this post


Link to post

Concluzia din titlul topicului nu prea are legatura cu caracterul subviratoriu sau supraviratoriu a unei masini. In plus, caracterul subviratoriu a unei masini este relativ, asa ca daca trasati traiectoria necesara unui Aveo si mergeati cu BMW pe ea, astazi v-ati fi scris concluziile pe alt forum.

Share this post


Link to post

Hai sa zic si eu ce am observat, legat de stabilitate, la Aveo Sedan.

Per total tinuta de drum este buna, suspensia este destul de tare (comparativ Ford Focus), mult mai tare decat Clio / Megane etc. Masina este putin "inaltuta", are scaunele cam ridicate, si-ti da senzatia ca se apleaca mult in viraje; insa sta bine pe drum.

Ce spune Silviu75 eu cred ca vine din alta cauza... nu masina este de vina, sau suspensia... ci anvelopele din dotarea standard.

Confirm si eu ca asa se intampla la Aveo Sedan, daca te dai tare la ea, in viraje mai stranse, in general este subviratoare, dar, atentie, poate deveni supraviratoare foarte rapid. Iar pentru 80% dintre soferi, supravirarea este o reactie neobisnuita, si greu de controlat.

Am observat si testat faza asta cu supravirarea, mai ales cand este ud, sau drumul este usor prafuit. Masina este initial subviratoare, dar apoi usor incepe sa plece de spate. Insa sunt aproape sigur ca sunt de vina anvelopele Hankook, dupa parerea mea cam cele mai proaste cu care am mers... Acelasi lucru il facea si Dacia Solenza pe care am avut-o inainte, cand eram cu anvelopele de iarna, pe asfalt ud, se ducea de spate. Cu anvelope Vredestein, cu profil de vara, n-o scoteam din subvirare decat cu frana de mana.

Si by the way, ce zice baiatu' de pe alfa club e total gresit. La un FWD, cand iti pleaca de spate, trebuie sa contra-brachezi SI SA TII GAZUL. Daca ai lasat acceleratia cand ti-a plecat de spate, gata, ai scapat-o, se intoarce de spate imediat. Cam asta a patit el...

Ganditi-va ca ceea ce tine pe drum un FWD in acest caz este rezultanta dintre forta de tractiune, care "lupta" cu forta centrifuga si cu miscarea de inertie a spatelui masinii, plecat in derapaj. Cat timp forta de tractiune (mai exact vectorul ei, luand in calcul si unghiul de bracare al rotilor) este mai mare decat centrifuga, masina sta pe viraj... insa daca ai lasat gazul in cazul asta, nema forta de tractiune, iar centrifuga isi va face efectul nestingherita de nimeni, si-ti "trage" fundul masinii in exterior.

In concluzie, nu cred ca Aveo are vreo problema (incaltat cu pneuri ok, nu cu cele standard). Marea majoritate a FWD-urilor impinse la limita extrema sunt supraviratoare (vezi de ex. emisiunea Fifth Gear, cand au testat hot-hatchurile, Golful GTI si Focusul ST erau plecat de fund ca o integrala).

Dar repet, e vorba de un comportament in situatii extreme, unde nu cred ca ajung voit mai mult de 5% din soferi.

Share this post


Link to post

Cel de pe forumu alfa nu stie sa conduca.

Share this post


Link to post

Fugi mai de aici. Are Alfa, stie sa conduca, ce pixul meu! =))

Ma asteptam ca alexmirica sa stie sa conduca mai bine, dar aparent, nici el nu s-a prins. Oricum, e mult mai usor sa dai vina pe morti si pe fier decat pe neuroni, experienta si invatare.

Concluzia e clara: Alfa Romeo nu derapeaza pe pietris si cand vrei sa revii la traiectorie, lasi naiba gazul (m-as mira sa nu fi pus si frana). Ai grija de la cine inveti sa conduci, Steph.

Share this post


Link to post

@BGeo

 

Nu cred ca anvelopele sunt de vine, poate presiunea mica in pneuri. ;)

Pe zone cu cu praf pe carosabil intradevar au o tendinta de a perde usor aderenta (la cea mai banala frana intra imediat abs), dar pe carosabil curat sau umed, te contrazic. :)

 

Pe Valea Jiului un amic cu Octavia 2 a scos ESP-ul ca sa se tina de mine. Avea anvelope Matador.  <img src= ">

 

P.S. Sigur masina testata de tine nu avea anvelope Khumo?

Edited by Night Elf

Share this post


Link to post

Nu are nici o legatura cu masina ci 99% cu soferul. Eu am iesit pe acostament la 100km/h cu rotile din drepta. Pentru ca partea dreapta pierde aderenta aproape total si trebuie sa bruschezi putin directia ca sa urci dambul dintre sosea si acostament este o manevra cam infricosatoare... O suspensie moale o face si mai aiurea dar factorul principal ramane soferul neexperimentat... La o masina cu tractiune fata ca sa tai cat de cat pe directie terbuie sa-i dai gaz.

Share this post


Link to post

Cel de pe forumul alfa vorbeste prostii. La 170 km\h, poate sa fie ea si zonda ca nu o mai aduci pe traiectorie, cred ca era in "need for speed". Cu privire la kalos, la viteza de 80 km\h cred ca adunci cand a efectuat manevra a prins pietris si portiuni denivelate de drum pierzand astfel controlul masinii, este irelevant, acelasi lucru se poate intampla la orice masina.

Share this post


Link to post

Hankook

Optimo K406

 

According to Test Mot's reviewers (4/00) this tyre offers a good all round performance at a very reasonable price. In the test it recorded low rolling resistance and was praised for its dry handling and comfort characteristics, however its wet braking distance was judged to be too long.

 

This tyre was recommended in a test by Auto Bild Magazine (3/00) due to a good wet braking and aquaplaning result. However, it was let down by high noise, poor comfort and slight understeer.

 

Auto magazine's (4/00) reviewers thought the Optimo offered very good aquaplaning resistance on the curve and responsive dry braking. However, the tyre lost marks for below average performances in wet handling, wet braking and dry handling tests.

 

Although it gave a good performance for the aquaplaning, rolling resistance and noise tests, Gute Fahrt's reviewers (03/00) criticised this tyre for very poor braking skills and below par wet handling, as it tended to switch from understeer to oversteer.

 

http://www.lexusownersclub.co.uk/forum/lof...x.php/t905.html

Share this post


Link to post

Vad ca pana si initiatorul a devenit offtopic. Revin la intrebare si daca nu primesc raspuns exact, inchid topicul sau schimb titlul: Ce legatura este intre concluzia din titlu si discutia asupra subviratoriu, supraviratoriu si manevre gresite in timpul virarii ?

 

@Nigth Elf > confirm calitatea pneurilor originale. Zilele trecute am avut parte de o ploaie torentiala in oras. Cum nu mai era nimeni pe strazi am avut ocazia sa testez pneurile in conditii de franare extrema, cu virare si fara. Masina nu se clinteste de pe traiectorie.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Nu am facut decat sa opiniez cu privire la cele declarate pe forumul alfa. Legatura dintre stabilitatea unei masini si

comportamentul subviratoriu sau supra viratoriu, eu zic ca este stransa. Din cat stiu eu inca din stadiul de proiectare

li se imprima autoturismelor un comportament subviratoriu in cazul exploatarilor la limita pentru ca este mult mai usor

de controlat. Orice masina poate avea si in mod cert are cele doua comportamente discutate mai sus, insa in momentul in care la

o viteza de numai 60 la ora spatele autoturismului pierde aderenta este grav. Aici discutia poate continua pe multe planuri(tehnice)

plecand de la tipul anvelopei pana la tipul suspensiei si mai ales TIPUL SOFERULUI.

 

LE

Zilele trecute am avut parte de o ploaie torentiala in oras. Cum nu mai era nimeni pe strazi am avut ocazia sa testez pneurile in conditii de franare extrema, cu virare si fara. Masina nu se clinteste de pe traiectorie.

Plecand de la premiza ca nu ai ABS, tu vrei sa zici ca pe carosabil umed la franare maxima si in viraj masina ta si-a pastrat traiectoria dorita de tine? Sincer, ma cam indoiesc.

Edited by silviu75

Share this post


Link to post

Tolin, eu le-am testat week-end-ul trecut, mai la extrem. La intrarea in Craiova cand veneam dinspre Bucuresti ploua torential. De la postul de control de langa Metro si pana in Craiova se mergea pe banda 2 bara la bara cu 30km/h. Era tarziu si eram obosit asa ca m-am bagat pe banda 1 la nesimtire sa depasesc coloana cu 60-80 km/h. Cred ca m-au injurat toti ca le-am spalat masinile. Era apa la greu pe carosabil. Masina nu a avut nici cea mai mica intentie de a deveni incontrolabila. Pur si simplu inainta si stropea. :lavolan: :mrgreen:

 

Desi ploua destul de tare au fost portiuni unde am intrat si cu 130 in viraje pe Valea Jiului.

 

Am presiunea in pneuri 2.2 si sunt umflate cu azot.

 

Problema acestor pneuri este nisipul sau praful de pe carosabil in rest pe asfalt curat sau ud bat la fundulet pneuri mult mai brand si poate mai scumpe de pe piata romaneasca. :)

Share this post


Link to post

Tu vorbesti de o alta masina echipata cu avelope de caracteristici diferite. Topicul nu este despre "gume".

 

PS Daca tot ati schimbat titlul topicului, pot sa stiu si eu pe ce forum s-a mai discutat?

Edited by silviu75

Share this post


Link to post

Asa cum am promis, am adaptat tema la discutia initiata pentru a scoate toata lumea din offtopic.

 

Caracterul unei masini in viraj tine de repartitia maselor, de suspensie si de calitatea talonului de la pneu. In functie de acestea se alege si traiectoria de abordare a virajului. Nu contest, dincontra, sustin caracterul subviratoriu la Aveo (Kalos) HB. La sedan nu cunosc, nu discut. Dar nu pot fi deacord cu ideea de stabilitate proasta a masinii, doar daca ea este provocata de catre manevrele soferului.

 

@silviu75 > ai ghicit, am ales special masina fara ABS pentru ca pe mine m-ar incurca.

 

Nu am facut decat sa opiniez cu privire la cele declarate pe forumul alfa.

Nu sunt cuvintele tale ?

Share this post


Link to post
Dar nu pot fi deacord cu ideea de stabilitate proasta a masinii, doar daca ea este provocata de catre manevrele soferului.

 

Bun, perfect de acord cu tine, insa defineste STABILITATEA. Putem vorbi, cred, de masini mai stabile si de masini instabile. Plecand pe

rationamentul tau ajung la concluzia ca si Damasul este stabil daca il piloteaza STIG.

Share this post


Link to post

Stabilitatea este data repartitia maselor pe fiecare arc, de forta centrifuga si de raspunsul arcurilor la ele. Eu vad ca lumea se plage mai degraba de caracterul dur al arcurilor in raport cu alte masini.

Verificarea stabilitatii n-o poti face pe sosea, ca n-ai spatiu, trebuie sa intri pe o curba cu raza constanta si sa mergi cu viteza constanta. Daca masina se comporta subviratoriu fata de trasa impusa si tu micsorezi raza de virare este normal sa ajungi s-o scoti din stabilitate. In cazul acesta trebuie sa alegi o alta trasa, anticipativa si masina va trece prin viraj in conditii de stabilitate.

Oricum, rulajul la viteza constanta pe o trasa curbilinie la o viteza constanta care sa puna probleme de stabilitate este un caz extrem in circulatia pe drumurile publice. Iar in cazurile acestea un sofer experimentat nu merge cu viteza constanta vreodata, el foloseste tehnici de deplasare a incarcarii pe axele masini prin decelerare in prima jumatate de viraj si prin accelerare in a doua jumatate a lui. In viraje lungi si cu raza variabila acesta tehnica este folosita alternat pe toata lungimea virajului.

Edited by tolin

Share this post


Link to post

Sunt iarasi de acord cu tine, insa nu traim intr-o lume de autostrazi, se mai intampla sa mai sara si un caine in fata pe un drum judetean, iar in situatia asta conteaza foarte tare (nu mai zic STABILITATE) comportamentul masini la reactia soferului, a soferitei si de ce nu chiar a unui profesionist. Topicul creat de mine urmare a incercarilor pe care le-am facut, exact asta a vrut sa sublinieze COMPORTAMENTUL masinii la o situatie de urgenta si asa cum am mai spus urmare a unui reportaj difuzat de televiziunea maghiara in care au fost testate aveo, logan, skoda fabia sedan, hyudai city si fiat albeea.

Share this post


Link to post

Atunci nu discutam de raza constanta, de rulaj normal si deschidem discutia pe tema de situatii de urgenta, caz in care mai bine am discuta cum trebuie facuta manevra in functie de comportamentul masinii, avand in vedere ca un obstacol poate fi evitat atat prin dreapta, cat si prin stanga. Eu iti propun sa nu continuam in ideea aleasa de catre un realizator tv, este multa publicitate acolo si prea multi bani in joc.

Share this post


Link to post

In situatia in care ai viteza mare pe orice tip de traseu si iti apare un caine sau o pisica in fata, nu este permis sa tragi brusc de volan.Mai mult ca sigur ajungi in sant sau te rastorni.In schimb daca iti apare un om in fata masinii, in aceleasi conditii (viteza mare,curbe sau chiar drum drept), faci orice manevra posibila sa il ocolesti.Cat despre mine,daca ultima solutie ar sa intru intr-un copac sau sa ma rastorn as face-o fara sa ezit, stiind ca vinovat sunt eu din cauza vitezei excesive...

In schimb, circuland cu viteza corespunzatoare fiecarui tip de drum, majoritatea accidentelor pot fi evitate, indiferent de tipul masinii.

 

L.E.: :shock: Abia acum am citit topicul de pe alfaclub.O intamplare foarte neplacuta care imi aminteste de o situatie asemanatoare povestita pe forumul nostru : un tip cu un matiz ocoleste un caine si se rastoarna...

Incep sa ma gandesc ca acu' o luna am ocolit un iepure, noaptea, la 90km/h, insa, fara sa fiu surprins, masina s-a comportat impecabil.

Concluzia: cred ca fiecare trebuie sa isi cunoasca mai intai masina, cu caracterul specific fiecareia (subviratoriu/supraviratoriu), ca mai apoi sa stie sa o manevreze in conditii de urgenta.

De exemplu, cu Opel Omega B,cu tractiune spate, altfel intru in curbe decat cu Leganza, pentru ca, impinsa catre limite, masina capata caracter supraviratoriu, insa e destul de usor (si placut :D ) de controlat, dar si datorita suspensiei.Cu Leganza, cu tractiune fata, e aceeasi placere si siguranta, insa modul de a ocoli anumite obstacole ar fi altul.

 

P.S.: Tu controlezi masina, nu masina pe tine...

Edited by iulian19

Share this post


Link to post

Eh, aici, la faza cu evitarea omului si neevitatea animalului sau a pasarii este o lunga discutie, dar cred ca depaseste topicul. Cred ca nu-i suficient sa ne uitam doar la Codul Penal sau la masa obstacolului. Si astazi regret un porumbel pe care nici macar nu l-am atins eu, a dat sa zboare doar cand era sub masina si si-a rupt aripile, iar totul se petrecea la sub 5km/h.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...