Jump to content
Sign in to follow this  
root

Aveo Platinum Automatic

Recommended Posts

Ref. la cutia automata:

 

1. A mea are piedica de care trebuie sa tragi ca sa treci din P in R (cu frana calcata) si din N in R (fara obligativitatea franei apasate) deci e aproape imposibil de trecut accidental din N in R in timpul mersului. Ca idee generala, eu niciodata nu opresc masina complet inainte sa bag in R si cutia nu cupleaza imediat R-ul ci asteapta pana cand masina se opreste sau e la o viteza suficient de mica incat sa nu "caraie" cutia.

 

2. Mersul subturat la o cutie automata este posibil doar daca ridici piciorul de pe acceleratie sau apesi foarte putin acceleratia cat sa nu scada foarte mult viteza. In momentul in care ai apasat acceleratia automat a retrogradat sau a cuplat partial "ambreajul" ca sa accelereze. Tind sa cred ca subturarea nu omoara motorul atata timp cat nu-l obliga la sarcina.

 

3. La mers de oras cu acceleratie foarte mica a mea schimba la 2000-2200, dar nu stiu cat de relevant e avand in vedere ca e motor in 6 pistoane.

 

4. Daca merg in afara orasului pe pilot automat la 80km/h (spre exemplu) in linie dreapta merge in a 5-a. Daca incepe un deal retrogradeaza imediat in a 4-a sau a 3-a daca e cazul. Probabil la asta se referea colegul (scuze dar am citit topicul in graba si nu am retinut numele) care zicea ca are protectie la subturare.

Oricum, senzatia e interesanta sa mergi linistit in a 5-a la 80km/h si din senin (cand incepe dealul) sa auzi motorul la 4000-5000 rpm si sa te bage in scaun :)

Share this post


Link to post
1. A mea are piedica de care trebuie sa tragi ca sa treci din P in R (cu frana calcata) si din N in R (fara obligativitatea franei apasate) deci e aproape imposibil de trecut accidental din N in R in timpul mersului

Si la mine e la fel, dar eu m-am obisnuit sa apas frana si butonul de deblocare (piedica) in toate situatiile (mai putin din D in 2 si invers cand e ilogic sa apas frana ca sunt in mers). Poate ca ar fi cazul sa ma obisnuiesc sa apas numai atunci cand trebuie.

 

Ca idee generala, eu niciodata nu opresc masina complet inainte sa bag in R si cutia nu cupleaza imediat R-ul ci asteapta pana cand masina se opreste sau e la o viteza suficient de mica incat sa nu "caraie" cutia.

Eu n-am incercat asta si nu prea cred ca o sa o fac prea curand... :P In schimb in carte scrie ca daca vrei frana de motor si dai 2 sau 1 in mers la o viteza prea mare, cutia asteapta pana scade viteaza la o valoare potrivita si apoi schimba 2 sau respectiv 1.

 

3. La mers de oras cu acceleratie foarte mica a mea schimba la 2000-2200, dar nu stiu cat de relevant e avand in vedere ca e motor in 6 pistoane.

Si a mea tot cam pe la 2200 schimba (pragul minim), desi am motor in 4 cilindrii si cutie in 4 trepte.

 

Trebuie sa fie super ce zici tu cu pilotul automat... Din pacate la Aveo n-am avut optiunea asta.  <img src= (">

Share this post


Link to post

Terribly wrong ! Piedica aia are un rol acolo, daca o apesi oricand risti sa o apesi si cand nu trebuie. Si in plus, daca o eliberezi dupa ce o scoti din P se opreste singura in D si nu ajunge in 4 sau 2.

La fel, daca la semafor nu am chef sa stau cu piciorul pe frana, o imping in fata si se opreste singura in N. Daca apesi piedica se duce in R sau chiar in P.

 

Ciudat ca au pus vechea cutie in 4 trepte dar cel mai probabil ca are over-drive deci e cam acelasi lucru.

 

:o fftopic: Cele in 5 trepte mai au over-drive? Am avut senzatia la un moment dat pe autostrada ca aveam o turatie suspect de mica pentru viteza cu care rulam (eram pe pilot automat) si ulterior nu am mai avut ocazia sa testez.

Share this post


Link to post
Piedica aia are un rol acolo, daca o apesi oricand risti sa o apesi si cand nu trebuie.

Ai perfecta dreptate, am zis si eu ca piedica a fost gandita ca o masura de siguranta si apasand-o tot timpul inlatur tocmai ideea care a stat la baza acestei masuri de siguranta. Problema e ca imi vine greu sa ma obisnuiesc cu schema asta: acum apas - acum nu. De fapt trebuie sa stau sa imi amintesc de fiecare data tot mecanismul asta. De aceea am spus la inceputul topicului ca as fi preferat designul cu ghidaj neliniar (in scarita) pentru ca acestea nu mai au nevoie de piedica aceea - daca impingi maneta inainte din D se duce in N si se opreste acolo, in umarul ghidajului. Ca sa o duci in R trebuie sa o impingi in dreapta si apoi inainte. E mult mai usor asa si nu prea ai cum sa gresesti. Nu stiu de ce a renuntat Chevrolet la varianta asta (era pe Kalos) si a adoptat varianta liniara cu buton de deblocare.

 

Ciudat ca au pus vechea cutie in 4 trepte dar cel mai probabil ca are over-drive deci e cam acelasi lucru.

 

Nu e chiar veche cutia. Am auzit ca ar avea overdrive. In plus are functie de mentinere (hold).

Nu stiu daca cele in 5 drepte mai au overdrive, dar cred ca da.

Share this post


Link to post

Eu m-am obisnuit cu piedica aia de la inceput pe calea corecta si mi se pare foarte comod acum. Incearca sa respecti regula cateva zile si poate te obisnuiesti.

 

Cand mai conduce prietena insist pe treaba cu piedica, la primele dati era putin stresata dar ulterior a fost ok.

 

A mea nu are functie de hold, in schimb am buton pentru winter care e destul de util daca e zapada sau gheata. In carte zice totusi ca ar exista functie de hold dar eu n-am descoperit-o.

Share this post


Link to post

Ce face mai exact modul winter? Cumva reduce cuplul la roti?

La mine se poate face asta prin activarea modului hold inainte de plecarea de pe loc. Atunci daca cutia e in D pleaca de pe loc in treapta 3, iar daca e pe 2 pleaca cu a 2-a.

Share this post


Link to post

Cand apas butonul de Winter pleaca mai greu de pe loc si "decupleaza ambreajul mai incet".

De mentionat ca nu are efect decat daca am cutia in D sau 4, in 2 nu se poate cupla.

Share this post


Link to post

hawkeye, tu ai pozitia "4" la maneta? Stiam ca Epica are doar 1, 2, 3 si D... In plus, cutia ta are posibilitatea de schimbare secventiala manuala a vitezelor? Stii cumva, e facuta tot de Aisin AW sau e alt producator?

 

P.S. Ai motorul de 2.5l 24V, nu?

Share this post


Link to post

Wrong cam la toate presupunerile :) . Vezi ca exista un topic la Masina Mea cu Epica.

 

Pe rand, cutia mea de viteze are (in ordine): P, R, N, D, 4 si 2.

Schimbarea secventiala a vitezelor o au doar cutiile pe motorul de 2.5 (si nu-i mare paguba, daca am nevoie de zvac in oras bag in 2, iar in afara D-ul isi face treaba super).

 

Motorul meu este 2.0L - 24V.

 

Nu am idee ce fel de cutie de viteze e, dar daca pot sa ma uit pe undeva, o fac cu mare placere.

Share this post


Link to post

Aha, m-am luminat acum... :)

 

P.S. Cutiile Aisin au stantat deasupra, pe carcasa, simbolul producatorului. Din cate stiu Aisin e numarul 1 mondial la productia de cutii automate. Sunt made in Japan... ;)

Share this post


Link to post

E necesar sa-i fac un reset de ECM si idle learn? Sau mai bine ii aplic tratamentul asta dupa ce trec de 1000Km ca sa iasa cat de cat din rodaj? Motorul merge OK si nici consumul nu mi se pare exagerat, asa ca nu prea vad un motiv pentru reset.

Share this post


Link to post

N-ai motiv sa aplici procedura de Idle Learn. Resetul este bun oricand.

Share this post


Link to post

OK, deci reset fara idle learn.

As vrea sa-i fac reset prin scoaterea sigurantei ECM, nu prin deconectarea bateriei. A facut cineva asta la Aveo? E aceeasi ca la Kalos (#16) sau au schimbat-o?

Share this post


Link to post

E aceeasi masina, revenita la denumirea initiala.

Share this post


Link to post

OK, multumesc Tolin! O sa incerc intr-o dimineata cu motorul rece sa-l fac sa uite ce a invatat pana acum... :)

Share this post


Link to post

Pentru reset nu este nevoie de motor rece sau de alte conditii. Doar motorul sa fie oprit.

Share this post


Link to post

Eu m-am obisnuit cu sistemul liniar si cu piedica. In alta ordine de idei, ce face butonul din stanga schimbatorului? Este tot de Winter ca si la mine sau este acel "Hold" care e mentionat in cartea mea si care teoretic iti permite mentinerea unei trepte?

Share this post


Link to post

Este Hold... Mentine treapta curenta. Cutia in sine e identica cu a mea, doar designul schimbatorului difera.

Si eu m-am obisnuit cu sistemul liniar cu piedica, dar asta nu inseamna ca imi place... Oricum am facut cum mi-ai recomandat pe celalalt topic, adica m-am obisnuit sa apas piedica numai atunci cand e necesar.

Edited by root

Share this post


Link to post

Sa stii ca saptamana trecuta am reusit performanta sa bag in Reverse la 30-40km/h datorita faptului ca ma jucam cu piedica. Din fericire cutia este desteapta si nu a cuplat (decat a facut un beep care sa ma avertizeze ca am intrat in R, moment in care am inlemnit). Daca aveam ghinionul sa ajung pana in Parking se rupea in doua cutia.

 

Totusi, referitor la butonul ala de Hold, mi se pare foarte ciudat sa fie mentionat in cartea de Epica si sa nu existe sau sa fi fost inlocuit cu butonul de Winter. Si chiar mi-ar fi placut sa pot sa blochez o anumita treapta de viteza, alta decat a 2-a :)

 

La voi exista posibilitatea de "Winter"? Respectiv sa mareasca turatia si sa tina din "ambreiaj" mai mult decat in mod normal?

Share this post


Link to post

OK, am rugat un moderator sa mute posturile aici ca sa lasam topicul ala in pace...

 

Vezi, d-asta vroiam designul ala in scarita, ca sa evit situatia celei de care ziceai mai devreme... Nu stiu cum apas din greseala pe piedica si trec in R din mers inainte... Cutia mea nu prea cred ca e asa desteapta sa tiuie cand o bagi in R si te deplasezi inainte si sa nu schimbe pana nu e "safe" pentru ea... Dar daca zici ca a ta a facut asa, e foarte posibil sa faca la fel si cand o pui pe P in mers si sa nu se intample nimic rau cu ea... Totusi, n-as incerca...

 

Butonul de Hold e destul de "cool" ca idee, insa pana acum nu prea mi-a folosit la nimic. Am incercat o data sau de doua ori sa-i gasesc utilitatea, dar in afara de o situatie cand a trebuit sa stau dupa un mosulica care abia se taraia cu o 1300 iar a mea mergea subturata (a trebuit sa franez, sa o fortez sa retrogradeze, si sa apas hold) nu i-am gasit o intrebuintare practica. Cutia in sine retrogradeaza cum trebuie in depasiri si nici nu schimba repede daca o calc mai tare, astfel incat nu e nevoie de hold pentru depasiri normale.

 

Pentru iarna (sau in conditii alunecoase in general), in carte scrie ca exista posibilitatea sa apesi Hold inainte de plecarea de pe loc si cutia se va comporta astfel:

- daca e in Drive, pleaca cu a 3-a

- daca e in 2, pleaca cu a 2-a

Totusi n-am incercat inca asta decat pe asfalt si, intradevar, pleaca mult mai lin, asa cum ai zis si tu parca ai tine-o din ambreiaj.

Share this post


Link to post

Vad da topicul s-a transformat in descrierea cutiei automate .

Fac si eu ceva precizari :

La unele cutii automate in modul winter cutia pleaca cu viteza a 2-a daca esti in D, la altele chiar cu a 3-a.

Mai este butonul sport care la unele cutii face sa retrogradeze iar la altele pur si simplu ti-o tine in treapta in care esti in acel moment fara sa o chimbe pe superioara. La cele mai pricopsite nu face nici una nici alta ci iti schimba raportul de raspuns la apasarea pedalei eventual si actioneaza asupra duritatii amortizoarelor si a raspunsului volanului.

ORICE cutie automata schimba si la 1000 ture daca ii dai indeajuns timp si la zona rosie daca nu vrei sa o lasi linistita.

 

La cutiile cu actionare mecanica intre levier si cutie daca din greseala bagi in R cand mergi in fata ... ai o mare problema.

Daca e cu actionare electrica, in general nu te lasa sa o bagi in R adica pui levierul acolo dar nu se intampla nimic.

Acum, astea 2 sunt teorii, cine se risca sa le incerce ?

Share this post


Link to post
La cutiile cu actionare mecanica intre levier si cutie daca din greseala bagi in R cand mergi in fata ... ai o mare problema.

 

In R mai e cum mai e, pentru ca in principiu o mare parte din cuplul rezistent se pierde in hidroconvertizor (daca ai viteza mica scapa chiar nevatamata cutia). Problema e daca ajungi cu ea in P... Atunci chiar ai pus-o... De o cutie noua. Pentru ca cea veche se va face bucati avand in vedere ca in P blocarea se face pe cale mecanica (un soi de dantura pe carcasa cutiei ce se angreneaza cu arborele final).

Share this post


Link to post

La cati km ai ajuns cu Aveo A/T?

Edited by Manuelos

Share this post


Link to post

Cam 16000 si ceva intr-un an si jumatate. Cam putin, dar vara trecuta am preferat sa plec in concediu fara masina. Doar cateva excursii la munte dintre care doar una mai departe (in Ceahlau) si in rest drumuri scurte prin oras.

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...