Jump to content
Sign in to follow this  
laurentziu83

Matiz- alimentare prin contact a farurilor

Recommended Posts

Satul fiind te impins la masinuta asta de cate ori am ramas in pana de curent fiindca am uitat pozitiile aprinse sau faza scurta mi-a trecut prin cap sa leg prin contact respectiva alimentare a blocului de lumini. Acum v-as ruga pe voi, cei care aveti manualul de la MTZ in limba romana pe calculator sa-mi postati daca puteti scanarea cu contactul de la cheie si schema blocului de lumini, eventual a intregului sistem de iluminare (sa vad daca sunt ceva relee pe acolo sau curentul din bloc alimenteaza direct farurile). Eu as vrea sa compar aceasta schema, sa fac circuitul pe hartie si, cel mai important, sa ma folosesc de codul culorilor ca sa nu-mi iasa vreun scurt pe undeva. Eu cel putin nu am decat manualele de pe Uragan, si alea le-am scos pe sestache la un laborator de birotica cand se uita asistenta in alta parte :roll: si le-am scos pe CD la un centru de prelucrari imagini si pana sa ajung sa ma stabilesc (si sa ma stabilizez) in IASi mai este putin (astept sa se elibereze vreun loc in camin), asa ca nu pot dispune de manualul in limba romana. Deci daca poate cineva sa ma ajute cu respectivele scanari ii multumesc mult si am sa detaliez si eu cum se lucreaza. Cel putin cred ca o sa ma descurc.

Share this post


Link to post

Ai o idee foarte buna, numai ca nu crezi ca este mai usor sa-ti cumperi o chestie d-aia de tipa atunci cand ai farurile aprinse si cheia scoasa din contact??? Se gasesc prin bucuresti...soran stia cat cosa ca mi-a zis dar am uitat.

Share this post


Link to post

da, as vrea si eu o chestie din asta... SORAAAAN ... :)

 

daca nu gasesc de cumparat, sau costa prea mult, ma gandeam sa-mi fac una singur. teoretic ar tb doar un bistabil care sa tziuie (eventual inca unu, ca sa tiuie intermitent) si un difuzor. practic, trebuie studiat cum tb facute conexiunile...

Share this post


Link to post

Dar de ce sa cumpar bipaitoarea aia cand montajul asta se face aproape gratis? Pur si simplu tai firul care alimenteaza blocul de lumini si il legi de la contact, la fel cum e legat si cass-ul. Am scos cheia si nu mai e nevoie sa-mi bipaie nimica. Eventual, mai pastrez un fir de alimentare pe care montez un intrerupator, sa fie in caz de urgenta. Astfel pot sa ma intorc oricand vreau la configuratia originala. Si, in al doilea rand, cine imi garanteaza ca se gaseste piesa asta? Eu caut de mai bine de jumatate de an in Gl aparatoare de noroi pe spate si nu gasesc, d-apoi, bipaitoare.

Share this post


Link to post

Iti trimit eu 3 pdf-uri intr-un zip de 2,6 Mb (le-am facut acum din manualul mare). Da-mi o adresa de e-mail.

Share this post


Link to post
Pur si simplu tai firul care alimenteaza blocul de lumini si il legi de la contact, la fel cum e legat si cass-ul. Am scos cheia si nu mai e nevoie sa-mi bipaie nimica. Eventual, mai pastrez un fir de alimentare pe care montez un intrerupator, sa fie in caz de urgenta.

ce se intimpla daca ai keia in contact si intrerupatorul inchis? :lol:

Share this post


Link to post

Mersi mult Gabi ! laurentiu.ciobanu@xnet.ro Vad eu cum fac schema si, daca te intereseaza, in cateva zile vin la Iasi si iti arat cum am facut.

@Shenck: Depinde ce intelegi prin inchis. Intrerupatorul sau circuitul? Am avut 5 :oops: la fizica si stiu care e diferenta.

Daca e intrerupatorul inchis nu se intampla nik, nu se alimenteaza absolut nimic, nici pozitii, faruri etc. Daca e circuitul inchis inseamna ca este alimentat blocul de lumini exact la fel ca in situatia din fabrica si nu mai conteaza ce modificari am facut. Daca gresesc pe undeva poti sa ma contrazici, no problem, accept asta.

Share this post


Link to post

Am trimis.

Pe mine numa intereseaza, nu am probleme de acest gen :) mereu merg macar cu pozitiile aprinse (si ziua... ca sa ma vada si dobitocii din trafic) si nu uit sa le sting.

Din ce stiu eu, daca lasi pozitiile aprinse o noapte nu ar trebui sa iti moara bateria, daca e buna.

 

Iar faza scurta e bine sa isi faca TOTI un obicei sa o schimbe pe pozitie atunci cand au oprit!!! Ma dispera cei ce nu fac asa si stationeaza cu faza scurta... nici nu e voie :twisted:

Share this post


Link to post
Am trimis.

Din ce stiu eu, daca lasi pozitiile aprinse o noapte nu ar trebui sa iti moara bateria, daca e buna.

Ba exact asta se intampla.Eu le-am uitat 9 h si baterie nema(masina avea 2 luni mers zilnic cu ea distante de min 12 km odata).

Share this post


Link to post
Din ce stiu eu, daca lasi pozitiile aprinse o noapte nu ar trebui sa iti moara bateria, daca e buna.

Mersi Gaby, am sa ma ocup de asta. Maine plec insa la Iasi ca sa-mi rezolv cu cazarea si ma intorc seara asa ca sper sa am timp vineri sa rezolv problema asta.

Daca poti sa faci faza asta la bateria TA atunci eu ma ofer sa ti-o cumpar. Inseamna ca ai intr-adevar o baterie buna, lucru rar la Matiz. Nu te sfatuiesc insa. Eu am uitat seara pe strada de la camin PLAFONIERA aprinsa o noapte intreaga iar dimineata la 7 jumate a trebuit sa fac muschi pana in valea de la Petromul din Targusor ca sa o pornesc. Ce bine ca plecasem cu inca un coleg si n-am impins singur, dar n-a fost singura situatie. Nu era prea frig, cred ca era inainte de Pasti si cred ca a stat plafoniera aprinsa vreo 9 ore, deci un singur bec amarat. Daca inmultesti cu 4 iti cam dai seama ce mai ramane din baterie dimineata. Sa mai adaug ca nici alarma nu-mi mai functiona si am dezactivat-o dupa ce am pornit motorul.

Acuma cred ca au inteles toti de ce vreau sa trec prin contact blocul de lumini, pentru ca m-am saturat de fazele astea de kkt. Pana o sa-mi permit o baterie mai k-lumea mai este. Normal ar trebui sa trec toata instalatia electrica prin contact, dar, fie si asa...

Share this post


Link to post
Eu am uitat seara pe strada de la camin PLAFONIERA aprinsa o noapte intreaga iar dimineata la 7 jumate a trebuit sa fac muschi pana in valea de la Petromul din Targusor ca sa o pornesc.

 

am patit si eu exact la fel :oops: noroc ca mi-a dat curent un tip cu o dacie. cablurile alea fac toti banii! 8)

 

a, si in craiova, am lasat pozitiile aprinse 2 ore si bateria moarta.

asa ca... ma gandesc serios sa intreprind ceva preventiv.

 

ori cum zice laurentiu, ceva simplu, cu trecutul luminilor prin contact, ori ceva mai complicat, un senzor de consum. adica daca scot cheia din contact, si am un consumator mai mare de 1W (plafoniera, faruri etc) sa piuie, sa faca urat, ceva. faza buna e ca asta ar detecta si un eventual scurtcircuit! :idea:

Share this post


Link to post

Da dak vrei sa lai masina incuiata p marginea drumului, deci fara chei in contact dar totusi cu pozitiile aprinse?Se poate ivi i o situatie din asta. Avertizoru pt. faruri aprinse te costa vreo 80.000...Apropo ticolino dak ai un scurt circuit nu te va mai avertiza nimic decat dak e alimentat avertizoru din alta parte altfel scurtcircuitul va sunta tot!

Share this post


Link to post
Avertizoru pt. faruri aprinse te costa vreo 80.000...

 

Ia spune nenea cat ma costa pe mine cu tot cu montajul tau si cu piesa...ca eu chiar vreau d-ala, desi de cand mi-ai pus ledurile alea se vede ledul rosu unpic ziua. :)

Share this post


Link to post

Pe mine m-a invatat tata, de cand avea IMS si apoi ARO sa opresc toti consumatorii inainte de a opri motorul si la fel e important si atunci cand il pornesti sa nu fie nici un consum... multi aprind farurile seara si apoi pornesc motorul (eventual dau drumu si la casetofon, aer.. ac. Asa cea nu face deloc bine la baterie.

Eu am de acum un reflex in a avea grija de astea 8)

Share this post


Link to post
Apropo ticolino dak ai un scurt circuit nu te va mai avertiza nimic decat dak e alimentat avertizoru din alta parte altfel scurtcircuitul va sunta tot!

 

hm... daca circuitul de detectie este pus imediat dupa baterie, adica toti consumatorii sa fie conectati la iesirea lui, un curent mare (de la faruri, sau un scurt - pt ca un scurt va fi de fapt un consumator f.f. mare - tot vor fi cativa ohmi acolo) in iesire, ar duce imediat la declansarea sa. q.e.d. :D

 

oricum, pt 80.000, parca nu m-as chinui :-D mai zi-ne niste detalii...

Share this post


Link to post
ori cum zice laurentiu, ceva simplu, cu trecutul luminilor prin contact, ori ceva mai complicat, un senzor de consum. adica daca scot cheia din contact, si am un consumator mai mare de 1W (plafoniera, faruri etc) sa piuie, sa faca urat, ceva. faza buna e ca asta ar detecta si un eventual scurtcircuit!   :idea:

Trecutul luminilor prin contact e sfant oricum, sensorul ala se poate defecta si e nasol sa se defecteze cand te-ai lasat in baza lui. Daca stau bine sa ma gandesc ar trebui sa trec prin contact toata instalatia electrica :aloooecineva: Saptamana viitoare ma ocup de asta, acu sunt tot in IS si va promit ca fac modificarile necesare pe schema electrica (as face-o acum dar nu stiu daca am voie de unde sunt FAC).

Share this post


Link to post
Daca stau bine sa ma gandesc ar trebui sa trec prin contact toata instalatia electrica

 

cred ca ar fi mai simplu asa, dar ce te faci cu avariile?

Share this post


Link to post

Domne pt intrebari legate de nimicuri d-astea vb cu mine la intalnire si va explic ce vreti voi. Se poate face orice... :) \

Share this post


Link to post

Salut! Sunt nou pe forum, dar acum doua saptamani mi-am montat avertizor pt faruri aprinse.L-am cumparat cu 8 RON si am incercat o jumatate de zi sa il fac sa mearga.Am reusit sa il pun si merge, dar l-am legat la siguranta de la faruri (+)(asa scria pe avertizor) iar masa la una din bornele releului de contact(pe avertizor scria ca masa trabuie conectata la siguranta de pornire motor dar nu mergea asa).Merge fara probleme si dupa calculele mele ar trebui sa fie OK.Totusi daca si-a montat cineva altfel(mai corect) va rog anuntati-ma!  <img src= ">

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...