Jump to content
Sign in to follow this  
euggen

Spark (Matiz 3), motor 1L

Recommended Posts

Am citit tot topicul pentru ca am si eu aceeasi problema.

 

Am luat in decembrie 2005 un Chevrolet Spark cu motor de 1000cc, am zis ca-i cumpar sotiei o masina de oras usor de strecurat si care consuma putin.

 

Din momentul in care l-am luat a avut un foarte, foarte usor tremurat, din cand in cand. L-am simtit pentru ca am invatat sa ascult un motor. In cateva zile am fost inapoi la service. Testerul nu a detectat nici o eroare. Seful de service nu simtea nimic si a spus ca motorul merge perfect, este in parametri. Mecanicul mi-a spus ca se simte, ca este din supape si va trebui desfacut motorul. Intr-un final, dupa mai cateva vizite la service a recunoscut si seful de service ca este o problema, si mi-a recomandat sa vin dupa 5000 de Km, sa astept intai sa se lase motorul si apoi il desface.

 

Intre timp am facut cei 5000, am facut si un schimb de ulei pe la 3000, iar balbaiala s-a mai accentuat, fiind tot neregulata. Se simte pana pe la 2500-3000 rpm, dupa aceea nu-mi mai dau seama. Cand pornesc masina dimineata, tremura din toate balamalele vreo jumatate de minut si turatia se joacă intre 500 si 1500-2000 rpm. Daca vrei sa pleci de pe loc imediat este greu, da in nas. Nu s-a aprins niciodata check-ul.

 

Consumul a fost de 10L/100Km de noua, iar acum consuma tot atat (cu aer conditionat). Posibil, din cate am citit sa fie tot de la balbaiala. Fata de 7.2 cat scrie in catalog este cu 40% mai mult.

 

Ii pun numai benzina buna, 99+ de la Petrom, i-am pus aditiv Casite pentru curatat injectoare, i-am pus si aditiv pentru crescut cifra octanica, fara nici cel mai mic efect, (decat ca este mai vioaie masina, dar se balbaie la fel, poate mai tare). Calamina se exclude pentru ca face asa de noua.

 

Singura situatie in care ii trece balbaiala este dupa ce merge la drum intins mai multi Km, la turatie de peste 3000. Dar ii trece balbaiala numai pentru cateva minute. In oras am mers in toate felurile, si mai putin turat, si mai turat, dar nu pot sa merg cu a doua la 50 sau cu treapta intai la 30.

 

 

In concluzie:

1. sunt dezamagit, am cumparat o masina noua si din prima saptamna mi s-a spus ca trebuie desfacut motorul, nu pica bine. Poate ar fi trebuit sa le fac totul in scris si sa le returnez masina, sa cer alta.

2. sunt dezamagit ca problema era cunoscuta de la Kalos si GM nu a facut nimic, a extins-o si la alte modele, mai noi.

3. sunt dezamagit de consum, o luasem tocmai pentru economie. Am un Hyundai Accent pe benzina care are 200 de Kg in plus si consuma 8L/100Km in oras, doar cand e f. aglomerat si ii dau tare se duce la 9 sau 10.

Edited by Satori

Share this post


Link to post
Cand pornesc masina dimineata, tremura din toate balamalele vreo jumatate de minut si turatia se joacă intre 500 si 1500-2000 rpm. Daca vrei sa pleci de pe loc imediat este greu, da in nas. Nu s-a aprins niciodata check-ul.

La care service ai fost tu ? Sa stie lumea sa nu calce pe acolo !

 

Tu n-ai la masina "sindromul Dorel". La tine e doar o simpla problema de IDLE LEARN, care se rezolva din cheia de la masina. Citeste despre aceasta procedura si uita service-ul acela.

In plus, daca vrei consum normal, pui benzina de CO95 (de ex. Rompetrol), dai RESET la ECM (gasesti topic pe forum), nu mai bagi niciun aditiv in benzina sau ulei si duci motorul acela la turatiile pentru care a fost facut, adica schimbi la MINIM 25/40/55/70 km/h !

 

N-o sa mai ai probleme.

Share this post


Link to post

La service-ul DiBas din Bucuresti, pe soseaua Fundeni.

 

@tolin_afc> imi recomanzi benzina CO 95. Nu tin neaparat sa fac economie la bani luand benzina mai slaba. Din cate stiu eu, cu benzina buna consumul este mai mic si tot acolo iesi ca bani, numai ca ai masina mai tzafnoasa. Tu de ce spui ca din cauza benzinei bune creste consumul? Consideri ca daca fac un reset si un Idle Learn cu benzina de 99 nu va avea efect?

Share this post


Link to post

ECM-ul motorului tau este setat pentru benzina cu CO95. Eu recomand benzina CO95 Rompetrol EuroPlus. Nu-i ieftina deloc. Faptul ca rezulta un consum mai mic spune totul: randament mai mare, ardere mai buna.

Benzina de CO >95 este pentru motoarele care nu pot functiona cu una mai mica si ale caror harta a avansului la scanteie este setata pentru acea benzina. CO mai mare = rezistenta la aprindere mai mare, care, pe un motor cu compresie mica si dus subturat, se traduce cu misfire si depuneri peste tot.

 

PS te rog citeste Regulamentul pentru a evita postarea dubla si offtopicul.

Share this post


Link to post

La relanti, intr-adevar, se simte un tremurat iregulat. Mai curand cate un soc, din cand in cand, aiurea. Trebuie sa stai complet nemiscat si sa fii atent la asta ca sa il simti.

Ce am observat pana acum:

- turometrul nu se misca deloc

- nu se simte in volan, se simte in scaun (kinda weird, no?)

- dupa un reset la cald nu mai facea decat cand tineam frana apasata la semafor (inainte facea tot timpul)

- dupa un reset la rece nu mai face deloc (sau am fost eu prea adormit ca sa imi dau seama - trebuie sa fii foarte atent)

Share this post


Link to post

Tolin, am o intrebare: eu tot benzinsa top 99 premium ii pun si consuma 9-10%, depinde si de stilul de condus.

Dar nu merg niciodata subturat.

Crezi ca daca ii pun de 95 va fi mai bine?

Cu amandoua consuma la fel, aproape. Dar cu cea de 95 nu merge asa de bine.. De exemplu, in afara, cand fac depasiri in a III-a trage f bine cu cea de 99, in schimb cu cea de 95, nu e la fel. :-S Sau doar mi se pare mie?

Oare imi va consuma mai putin si va merge la fel cu o benzina potrivita de 95?

Share this post


Link to post

Cum sa'ti consume 10% ? ... tu mergi numai la 6000 rpm ?

Share this post


Link to post

10% consuma :) Schimbat numai la 3700-4000 rpm si niciodata mers sub 2 400 de rpm.

Trebuie sa-i gasesesc alta benzina mai potrivita. :|

Share this post


Link to post

Nu are cum sa-ti consume mai putin. Incearca sa reduci consumul prin alte metode cum ar fi folosirea franei de motor cat mai des si sa franezi pe cat posibil fara sa ai ambreiajul apasat sau cu masina lasata pe liber.

Edited by mazzy4you

Share this post


Link to post

Asta si fac. :)

Un consum mai mic pe care am reusit sa-l scot a fost de 8,5%.

Share this post


Link to post
Incearca sa reduci consumul prin alte metode cum ar fi folosirea franei de motor cat mai des si sa franezi pe cat posibil fara sa ai ambreiajul apasat sau cu masina lasata pe liber.

 

Crezi ca prin sfaturile astea obtii un consum cu mult mai mic ? Sa se chinuie sa dea numai frane de motor - care oricat de lin ai incerca sa le faci tot le simti binisor - ? Ceva e in neregula la el ... nu are cum sa-i consume 10% .

Edited by Razv

Share this post


Link to post

Nu cred ca sunt singurul caruia ii consuma atat. Nu inteleg de ce consuma mult, dar masina merge foarte bine.

De la 7,2% cat e dat la carte, nu e f mult pana la 9-10%, dar se simte.

Share this post


Link to post
Crezi ca prin sfaturile astea obtii un consum cu mult mai mic ? Sa se chinuie sa dea numai frane de motor - care oricat de lin ai incerca sa le faci tot le simti binisor - ? Ceva e in neregula la el ... nu are cum sa-i consume 10% .

 

 

Nu o sa fie un consum cu mult mai mic dar o sa se simta. In frana de motor masina are consum 0 plus ca uzezi mai putin placutele de frana.

Share this post


Link to post

Ce consum ai extraurban?

 

In urban, unde ai consum mare, cati km faci de obicei intre pornirea motorului si oprirea acestuia?

Share this post


Link to post

De obicei 3-4 km dimineata, iar dupa-masa inca 10-20 km fara oprire.

Extraurban am 5,5% daca merg cu 100 km/h. La 120-130 km/h deja creste la 7+.

Share this post


Link to post

Cam mare diferenta intre motoarele de 0.8 si 1l ... la extraurban. Pe extraurban, recordul meu a fost 5.1 pe transfagarasan si pe sibiu-campina, unde pana in brasov e drumul cu semafoare. Duminica trecuta mi-a iesit 4.6 ... 240km din care cel putin 50 au fost pe drum de tzara.

 

Pe urban am avut si eu 9 iarna si 8 si umpic acum... insa in cazul meu sunt mai multe opriri/zi + distanta intre opriri e intre 2-5 km

Share this post


Link to post
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...