Jump to content
Sign in to follow this  
sorin77

Vacanta In Croatia, In Regie Proprie

Recommended Posts

Doresc sa plec in vacanta, un tur prin Croatia, cu Cielo, pentru cca 10-12 zile, organizare pe cont propriu, fara agentii de turism, intermediari etc.

 

Inca sunt in stadiul in care colectez informatii ca sa pot sa imi planific ce fac.

Daca ati fost deja intr-o calatorie similara in Croatia si aveti ceva experiente de spus respectiv sfaturi de dat, puncte de interes de indicat, obiective ce merita a fi vazute sau alte informatii utile, va rog sa le postati aici in topic.

Multumesc in avans!

 

 

Am cateva orase prin care vreau neaparat sa trec eventual chiar petrec cateva zile de ex: Sarajevo, Split, Trogir, etc .. si la intoarcere musai sa vedem si Dubrovnik.

Pe langa toate astea vreau sa gasesc o statiune pe malul marii unde sa stau sa lenevesc vreo cateva zile. Inca nu am informatii unde ar fi mai frumos sa ma asez cateva zile. Cineva mi-a indicat Trogir, dar nu sunt fixat pe idee. Astept sugestii de la voi unde v-a placut mai mult plaja, serviciile au fost bune si preturile nu foarte piparate ;)

 

In plus mi-ar fi de folos sa stiu:

* Cum o sa ies mai bine finanicar? Sa imi fac rezervari la hotel/pensiuni etc pe net sau sa ma duc acolo si ma descurc?

Intreb lucrul asta ca am auzit ca si pe la ei se practica turismul la sateni si iesi de 3 ori mai ieftin decat cu hotel/pensiune etc -vezi ceea ce se petrece la noi la mare ;)

* Gasesc GPL in Croatia? Daca da este nevoie de alimentare cu adaptoare speciale?

* Ce fel de restrictii de circulatie se practica pe drumurile din Croatia?

* Ati luat amenzi de circulatie in Croatia? Daca da dati detalii...

* Ce e obligatoriu sa ai in masina ca sa nu iei amenda aiurea (gen vesta reflectorizanta, extintor, trusa prim ajutor etc ...)

* In Croatia este legal portul de detector de radar?

* Cuantum taxe de drum si parcari ...

* Daca stiti ceva forumuri mai ok sau orice site-uri unde gasesc informatii relevante pentru planificarea unui tur in Croatia de asemenea sunt binevenite.

* orice alte sfaturi -de ex am fost sfatuit sa evit intrarea in Sebia chiar in scop de tranzit datorita vizelor si datorita politailor care sunt cam nervosi cu romanii :dizzy:

 

Ceva linkuri utile care le shareuiesc aici ar fi:

Gid autostrazi: http://www.hac.hr/modules.php?r=autoceste&l=en

Calcul taxe autostrada Croatia: http://www.hellotourist.net/info.php?nyelv=7

Croatia Guide: http://www.adriatica.net/croatia/main_en.htm

 

Astept relatari cu experiente similare de vacanta eventual poze.  <img src= ">

post-754-1152543819_thumb.jpg

Share this post


Link to post

Eu am fost de 2 ori cu masina in Croatia si de alte nenumarate ori cu avionul, dar astea nu conteaza (din pacate n-am ajuns niciodata la Adriatica). Din pacate nu iti pot spune multe fiindca nu mi-am facut vacanta acolo, totusi voi face cateva remarci. Sarajevo nu este in Croatia, ci in Bosnia, insa nu cred ca ar fi asa extraordinar sa mewrgi acolo, cel putin n-am auzit pe nimeni pana acum sa imi laude Sarajevo ca oras turistic, dar cine stie...

 

In principiu Coasta Dalmata merita savurata, de la Opatia si Rjeka, Split pana la Dubrovnic sunt multi kilometri, iar turismul e in floare acolo. Experienta mea din punct de vedere auto a fost fara evenimente din fericire. Prima oara am fost la Zagreb prin Belgrad, intre ele existand 400 de km de autostrada, deci a fost usor, iar anul trecut am ajuns in Zagreb prin Ungaria, petrecand o noapte la Vrbovac, un orasel aflat la 40 km de Capitala unde ne-am cazat fara a avea nici un fel de rezervare. Insa recunosc ca venind din directia Bjelovar, nu am intalnit nici un loc de cazare pana aici, adica pur si simplu nu existau pensiuni sau hoteluri, cu toate ca pareau zone de deal destul de frecventate de turisti... sau poate era o impresie.

 

Intai de toate eu zic sa iti stabilesti un traseu si cazarea cred ca nu va fi o mare problema chiar si fara rezervari, insa stii cum e cu paza buna...Doar ca idee, eu am scris aici despre sejurul avut de mine fara a avea nimic rezervat (sau aproape), asa ca de fel sunt mai optimist...

 

Oricum ar fi, calatoria sa-ti fie placuta si fara incidente !

 

Aaa, si era sa uit : daca ai posibilitatea, mergi pe insule, ca am auzit ca e marfa, am chiar un prieten croat ce poseda o casa pe insula Kirk... :)

Edited by Gica

Share this post


Link to post

Eu am fost nitel prin Croatia, nu la plimbare ci cu treaba. Am fost in Zagreb, Split, Dubrovnik si Trogir.

Intr-adevar Sarajevo este in Bosnia, acolo ar merita o vizita in partea veche a orasului, unde este bazarul.

 

Zagrebul este un oras frumos si cochet, cladiri vechi cu un aer nemtesc, totul este ordonat si curat.

Splitul si Dubrovnikul sunt foarte pitoresti, prin 2000 am stat o noapte cu 100 dolari la hotel Argentina in Dubrovnik. Ce sa-ti zic, merita vizitate! E fantastic de frumos, totul este facut din piatra alba, pina si gardurile! Palmieri, portocali, casele parca sunt construite una peste alta, pe coasta muntelui care coboara pina in mare, o frumusete.

Trogirul este un oras vechi, perfect pastrat, cu stradute late de 1,5 metri pavate cu dale de piatra.

 

Din cite imi amintesc, la vremea aia detectoarele erau permise, am mers cu un taxi in care am vazut eu primul detector. Ai grija, ca (din cite am remarcat eu) politia croata e cam a naibii!

 

 

Later edit: De fapt hotelul Argentina din Dubrovnik m-a costat 100 dolari pe noapte, nu marci cum scrisesem initial!

Edited by NFS

Share this post


Link to post

In Dubrobnik este superb, insa cazarea este foarte scumpa. Exista doar un hotel de 3 stele si doua de 5, iar cazarea la "particular" costa intre 60 si 250 de euro.

Share this post


Link to post

Fost-am si eu in Croatia, dar numai vreo 2-3 zile, in trecere. Mi-a placut Opatija, unde am gasit cazare fara sa am rezervare "a priori". Depinde de perioada cand ajungi acolo. Daca e jumatatea lui august cred ca e mai dificil, dar atunci era cam aproape septembrie, dar foarte cald ce-i drept (AC fulltime). Am fost cu Esperache din dotare, era si ea mai sprintena si mai juna pe atunci(2002) si n-aveam gpl. Totusi consumul a iesit undeva pe la 7-7,5 (130km/h medie) datorita regimului de autostrada. In rest, drumul superb... viaducte , tuneluri cate vrei...era unul de vreo 2400m lungime.

Rijeka este port si era frumos si pe acolo, mi-a placut si Zagreb, ingrijit si curatel.

 

In statiuni unii mai stiu si italiana, asa ca daca stii, te descurci si asa. Oricum, cu engleza te poti descurca fara probleme.

 

Intentionez sa repet miscarea in vara asta, mijlocul lui august, dar incerc cu rezervare dinainte. O sa zic ce si cum daca voi reusi sa-mi termin treburile si sa pot pleca.

 

Colac peste pupaza, mai am de traversat si o tara FARA AUTOSTRAZI !!! (adica RO)

 

N-am idee cum e cu gpl-ul si cred ca o sa iau un diesel la plimbare. N-am idee nici cu omologarile si alte alea la granita cum este asa ca stau in dubiu.

Edited by midnight_racer

Share this post


Link to post

Multumesc de raspunsurile de pana acum, daca mai aveti informatii va rog sa le puneti aici.

In ultimul timp am fost foarte ocupat dar nici nu mi-a mai mers netu, iar cand isi mai dadea drumul nu mergea forumul, of-of,mai-mai ;)

 

 

 

:o fftopic:

in ultimele 2 saptamani au fost probleme cu forumul??

sau mai sunt probleme cu forumul??? de mai mult timp nu pot sa il incarc cum trebuie, ba merge ba nu merge si

nu mai suport mesajul asta cand incarc forumu

Gateway Timeout

The following error occurred:

 A gateway timeout occurred. The server is unreachable. Retry the request. 

Please contact the administrator. Generated by proxy14 in Fth

 

Cum sa scap de problema asta cu incarcarea forumului? Aparent netul imi merge ca pot incarca mai multe zeci de site-uri si totusi forumul ba vrea ba nu vrea ...

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Detectorul este inutilizabil. Politistii stau ascunsi dupa tufe si au radar pistol. Too late ca sa mai faci ceva, dar cu un 10 E te descurci. ii tot dadea ca e prea scumpa amenda pentru noi si ar trebui sa bea si el o cafea. :D

 

Cel mai bine si sigur e sa o iei prin Ungaria pe la Pecz si apoi cazi direct in Croatia. Poti sa o iei pe drumurile judetene si comunale cu mare incredere. Sunt foarte bune si au limita de viteza si de 90 prin unele sate.

In general, am constatat ca limita de viteza e data in functie de dificultatea curbelor. Nu prea poti sa mergi cu o viteza mai mare decat cea limita.

 

Despre GPL pot sa iti spun ca am vazut foarte rar statii de GPL, si alea slab semnalizate si pe drumurile laterale. Nu luati combustibil decat de la INA. E un fel de OMV la ei. Celelelate benzinarii sunt varza.

 

Atentie la distanta mare intre statiile de carburanti. Stau cam prost cu ele si ar fi bine sa ai aveti o autonomie minima de 300 Km.

 

De la Zadar pana la Rijeca nu am gasit decat 2 benzinarii pe 200 Km.

 

Prin Serbia poti sa ai surpriza sa stai in granita vreo 6 ore, cum a patit un amic de-al meu. Plus ca mai platesti si viza o gramada de bani. De aia 75 Euro de viza mai bine iti pui un plin de motorina si acopera cei 1000 Km in plus prin Ungaria

 

De la Split la Dubrovnik, orinde te opresti este superb.

Din Pacate nu pot spune acelasi lucru de partea nordica, de la Zadar la Rijeca. Pustiu si dezolant, arid si fara viata, plaja cu stanci ascutite.

Share this post


Link to post

Lucman merci de informatii.

 

Intre timp noi ne-am decis sa mergem la Trogir(7 zile -cazarea e deja rezervata) langa Split apoi avem in plan sa mai hoinarim prin Croatia inca vreo cateva zile (4-5 la numar)

fara un plan fix si cu cazare la fata locului. Avem insa ceva atractii pe care vrem sa le vedem dar am sa ma rezum la 2 mai principale

1. Pitvice Lakes National Park (da click pt detalii)

2. respectiv o tura scurta pana la Venetia. Apoi ne intoarcem in tara.

 

Mergem prin Ungaria pe la Pecs deci nu intram in Serbia. Ne-am facut carte verde respectiv asigurari de sanatate desi astea din urma nu sunt chiar sigur ca erau obligatorii.

 

Am mai gasit pe alte forumuri cum ca in Croatia:

*pe autostrada limita max- 130 km/h

*pe drumurile nationale in afara localitatii- 90 km/h

*pe drumurile nationale in localitate -50km/h

*toleranta 0 - la alcool

*centura obligatorie atit pt pasagerii din fata , cit si pt cei din spate

*12 ani- limita inferioara la care un copil poate sta pe scaunul din fata

*este obligatoriu sa ai :triunghi , trusa, becuri de rezerva, si cablu de remorcare (extinctorul nu e obligatoriu)

*este obligatoriu de circulat cu faza scurta aprinsa chiar si ziua.

*autostrada este super dar se pot utiliza si drumuri alternative. In multe cazuri peisajul e garantat, asfatul e bun problema este insa sa nu te grabesti.

 

Nu imi este clar daca acolo pot gasi GPL pentru a alimenta si daca e mai rentabil sa plec si cu rezervorul de benzina plin din tara.

Unde este mai ieftina benzina in Croatia, in Ungaria sau in Romania?

Ar mai fi important sa stiu daca in Ungaria e necesar sa alimentez atat cu GPL cat si cu benzina sau numai GPL.

Share this post


Link to post

Depinde de statie, oricum o sa mergi atat de mult in Croatia ca o sa fii obligat sa iei de acolo.

Ia numai de la Ina, au cel mai bun combustibil.

Share this post


Link to post

Sorin, nu lua benzina din Ungaria ca te fac astia la cursul de schimb de te usuca. Daca trebuie neaparat baga doar cativa litri sa iti ajunga pana la granita!

Share this post


Link to post

Oricum ma gandesc sa cumpar niste forinti ca sa pot alimenta cu GPL de restu pun benzina ...

Daca tot ai adus subiectul trebuie sa vad unde e mai rentabil sa cumpar forinti. Banuiesc ca rentabil este sa ii cumpar direct cu lei in din tara ca altfel daca cumpar in Ungaria trebuie ca sa pierd comision si la raportul euro/forint acolo respectiv aici ca sa obtin Euro.

 

Alte informatii utile:

Aici gasiti informatii despre LIMITA DE VITEZA in diverse tari europene (da click)

Aici gasiti informatii despre PRETUL MEDIU la carburant in diverse tari europene (da click)

 

100 HUF aporx 13.000 lei la curs BNR (15-16august2006)

1 EURO aprox 35.237 lei la curs BNR

7,2 kune fac 1 euro am inteles in Croatia la casele de schimb in perioada asta ...

 

1l de benz de 98 in Ungaria face 317,70 HUF = 41.301 lei

1l de benz de 98 in Croatia face 8,59 HRKune = 8,59/7,2=1.19 EURO= 41.932 lei

 

deci e mai scumpa benzina in Croatia da nu cine stie cat ...deci nu are rost sa ma complic sa cumpar din Ungaria cu Euro.

Edited by sorin77

Share this post


Link to post

Cum a fost pana la urma calatoria in Croatia?

Dupa poza de pe profil se zice ca ai fost multumit ;) ...daca imi poti spune si mie cateva impresii te rog.

Planuiesc sa fac si eu o vacanta in Croatia dupa mijlocul lunii august si, desi am lasat totul pe ultima luna - rezervari, traseu ...- sper sa reusesc sa pun in aplicare minunatul plan de vacanta. M-am gandit la Trogir ca destinatie. Ceva recomandari din experienta proprie se pot da?

 

Multumesc

Share this post


Link to post

Tocmai ce m-am intors si eu de cateva zile din Croatia, dintr-un sejur (de-ala de 7 zile, nu de 3) in care am fost cu prietena mea. Am fost in Opatija, in peninsula Istria, la 12 kilometri de Rijeka. Am mers cu o agentie (nu-i trec numele aici, sa nu se considere reclama, cei interesati imi pot da un PM), care ne-a asigurat transportul cu autocarul - 70 de euro/persoana si cazare + doua mese pe zi, mic dejun si cina, pentru inca 290 de euro/persoana, la hotel Palace Bellevue (3 stele). Am fost foarte multumiti de preturi, avand in vedere ca daca am fi mers direct la hotel, de capul nostru, am fi platit cel putin dublu, in cazul putin probabil in care am fi gasit camera.

Si-acum, sa ma apuc sa dezvolt un pic diverse aspecte :)

Despre Croatia n-am cuvinte. Tara este frumoasa, nu fabuloasa, dar frumoasa. Insa ceea ce frapeaza este distanta de civilizatie, responsabilitate si organizare pe care o au fata de noi. Asta in conditiile in care acum 12 ani erau in mijlocul unui razboi ale carui urme se vad si acum pe peretii multor case.

Adriatica este superba, dar mult mai sarata decat Marea Neagra. De asemenea riviera Opatijei este deosebita, dar din pacate nu au deloc plaja, tarmul fiind foarte stancos. Intrarea in apa este amenajata in multe locuri, dar trebuie avuta mare atentie la aricii de mare, care sunt fixati pe stancile si dalele de beton din apa. Oricum, peste tot se gasesc de vanzare papuci speciali pentru intrat in apa, asa ca n-am avut probleme.

Am fost si in parcul national de la Plitvice (patrimoniu UNESCO), de care pomenea cineva intr-un post anterior, este absolut superb. Din pacate drumul pana acolo a durat foarte mult, 5 ore la dus si 4 la intors, din cauza ca autocarul cu care am mers nu a luat-o pe autostrada, ca sa nu mai plateasca, probabil, ci a mers pe drumuri adiacente, transformand astfel un drum de nici 3 ore, intr-unul mult mai lung... :-W . Dar asta e, oricum excursia pana acolo a meritat cu varf si indesat si nici nu a fost cine stie ce scumpa, vreo 50 de euro/persoana.

O zi a fost rezervata Venetiei, ca nu se

putea altfel :mrgreen: . Drumul a durat cam 5 ore, 2 cu autocarul pana in port si inca vreo 3 cu feribotul pana in Venetia si a costat 80 de euro/persoana. Oras superb, plin de magazine cu suveniruri, cladiri foarte frumoase, gondole, etc, etc, etc. Daca ajungeti pe-acolo fiti pregatiti sa cheltuiti toti banii pe care ii aveti, eu asa am facut :D . Insa, in ciuda zvonurilor, Venetia nu este un oras fabulos de scump. E adevarat, am vazut genti de 4-5000 de euro, la Prada si Fendi, sau sacouri de 3500 de euro, la Armani, dar cu 300 de euro, cat am avut la noi, am cumparat o gramada de chestii, am mancat bine si am apucat sa hranim si porumbeii (un euro cornetul cu boabe de porumb in piata San Marco) :) .

In ultima zi am tras o tura de cumparaturi prin Rijeka, unde au un mare magazin identic cu Mall-urile de pe la noi. Preturile sunt si-acolo asa si asa. Unele fabulos de mari, altele cam ca la noi, iar altele foarte mici, in magazinele cu reduceri (care chiar sunt reduceri).

 

ATENTIE: atat in Plitvice cat si in Venetia am mers prin agentii. E ok datorita faptului ca nu ne-am batut capul cu harti, taxe si alte alea, insa ghizii sunt foarte dispusi sa traga tepe. De exemplu, pe feribot, dupa ce ne-au facut capul mare cu preturile imense din Venetia si cu increngatura de canale prin care nu ne putem descurca, ne-au vandut o harta a orasului cu 5 euro pe care nu numai ca nu am deschis-o pentru ca ne-am descurcat foarte bine, dar am si gasit-o cu 1 euro acolo. De asemenea, am cumparat si un pachet cu masa de pranz, de 16 euro/persoana, ca ajungand acolo sa vedem ca la restaurantul la care am fost am fi platit maxim-maxim 15 euro amandoi pentru ceea ce mancasem. Iar spre Plitvice am spus deja ca am pierdut foarte mult timp pe drum din cauza ocolului facut de autocar.

 

Alte aspecte legate de Croatia:

- moneda nationala este kuna, subdiviziunea lipa. Banii i-am schimbat la o casa de schimb aflata chiar langa hotel, la cursul de 7,15 kuna/euro. A fost cel mai bun pe care l-am gasit, cei mai multi se invarteau pe undeva intre 7 si 7,10 kuna/euro.

- peste tot ti se da restul pana la ultima lipa, iar la restaurante sau localuri putini lasa asa-zis-ul bacsis (in general est-europenii)

- preturile sunt cel putin comparabile cu cele de pe litoralul nostru: 2 sezlonguri+umbrela = 70 kuna, o cola de 0.5 pe plaja = 7 kuna, o bere la cutie pe plaja = 8-9 kuna (nu prea e diferenta la preturi intre berile de import si cele croate), o sticla de vin in restaurant = 70 kuna, o pizza = 20 kuna.

- pentru cumparaturie curente am fost la un magazin care facea parte din lantul "Konzum", e un fel de "Gima" sau "La Fourmi". Preturile sunt absolut normale si decente.

- benzina am vazut ca era in jur de 7,5 kuna/litru

- nu am mers decat vreo 50 de km in Croatia pe alt drum decat pe autostrada, atat la venire cat si la plecare (nu includ aici drumurile din timpul sejurului)

 

Ar mai fi muuulte alte lucruri de spus, dar...mi-e ca incarc prea mult hardul serverului :rolleyes: . Daca mai e cineva interesat si de alte aspecte nepomenite mai sus, poate sa posteze aici, o sa raspund in masura in care o sa stiu.

 

Si cateva poze

 

Parcul Angiolina, din Opatija, amenajat in jurul celei mai vechi vile din zona, care a apartinut unei doamne cu numele respectiv

post-2229-1185522358_thumb.jpg

 

post-2229-1185522447_thumb.jpg

 

post-2229-1185522486_thumb.jpg

 

O poza facuta din vaporasul cu care am facut intr-o zi o excursie prin golful din zona Rijeka (am vizitat si insula Krk, cea mai mare din Croatia). Cele doua hoteluri din centrul pozei sunt Palace (in dreapta, la care am stat noi) Bellevue (in stanga). Sunt cele mai vechi din Opatija, dar am vazut ca mai multe hoteluri din zona erau "cele mai vechi", deci... :D

 

post-2229-1185522663_thumb.jpg

 

Adriatica, pe drumul spre Plitvice

 

post-2229-1185522786_thumb.jpg

 

post-2229-1185522809_thumb.jpg

 

 

Parcul Plitivce

 

post-2229-1185523012_thumb.jpg

 

post-2229-1185522915_thumb.jpg

 

post-2229-1185523096_thumb.jpg

 

Venetia (nu mai am loc decat pentru o singura poza)

 

post-2229-1185523295_thumb.jpg

 

In concluzie pot spune ca m-am simtit foarte bine, dar ca m-am intors cu un gust deosebit de amar in ro, vazand cum altii pot si fac, pe cand la noi totul se misca cu viteza intai...

Share this post


Link to post
Cum a fost pana la urma calatoria in Croatia?

Dupa poza de pe profil se zice ca ai fost multumit ;) ...daca imi poti spune si mie cateva impresii te rog.

Planuiesc sa fac si eu o vacanta in Croatia dupa mijlocul lunii august si, desi am lasat totul pe ultima luna - rezervari, traseu ...- sper sa reusesc sa pun in aplicare minunatul plan de vacanta. M-am gandit la Trogir ca destinatie. Ceva recomandari din experienta proprie se pot da?

 

Multumesc

 

Da, anu trecut am fost in vacanta in Croatia. Din pacate nu mi-am facut timp sa pun poze etc.

Am fost foarte multumit. Trogir-ul este o destinatie minunata de vacanta.

Plaja acolo nu e deosebita in sensul ca nu au nisip ci doar piatra sparta(ca dealtfel toata coasta Croata cu mici exceptii gen Dubrovnik), motiv din care e bine sa iti cumperi ceva incaltari pt inot -pana in 10 euro alea mai cu pretentii. In schimb apa de limpede si poti sa faci snorkeling, etc.

In Trogir, iti recomand sa mergi cu vaporul in excursie organizata fishing picnic. E super, costa in jur de 15-20 de euro si are bautura + masa inclusa. Distractie si peisaje super, peste la gratar beton-beton.

- Ca tot esti in mijlocul tarii sa mergi sa vezi si Dubrovnik. E cel mai cool oras in care am fost pana acum.

- La intoarcere spre tara iti recomand sa mergi sa vizitezi si parcurile lor nationale. Ai ce vedea. Garantat! -spre ex. am fost la Krka si am fost deosebit de multumit. Din pacate cand am ajuns la Plitvice a ploat destul de rau asa ca am plecat spre Ro -si acum regret decizia ...

 

-cazare gasesti cam pe toata coasta Croata a Adriaticii. Stau masini pe marginea drumului cu pancarde Camere/Sobe/Apartmani/Rooms/Zimmer etc

Sa nu uiti insa ca se uita la tine si cer cat pot mai mult. Deci sa te ti tare si sa negociezi.

In zona la Trogir se ia pt . ap de 2 camere cca 45-60 euro. In timp ce la Dubrovnik cereau 100euro.

Daca faci rezervare pe net e mai sigur si scapi de stres, dar nu e neaparat mai ieftin :)

 

-in rest Croatii sunt foarte civilizati si au drumuri foarte bune. O sa fi surprins ce dracu cautam noi in UE, in timp ce Croatia a fost lasata pe dinafara. Pe bune.

 

Distractie maxima!

 

PS: La autostrada musai sa platesti cu cardu si sa ceri chitanta. -Acolo o fost singuru loc in care am fost jecmanit putin ca nu am dat cu cardu etc ...

in rest numai de bine de Hrvatska (Croatia pe limba lor) si Croatzii ei.

Edited by sorin77

Share this post


Link to post
Drumul a durat cam 5 ore, 2 cu autocarul pana in port si inca vreo 3 cu feribotul pana in Venetia si a costat 80 de euro/persoana.

 

De unde ati luat feribotul ? Cum a fost calatoria cu feribotul ? (adica se "legana" tare pe valuri ?)

Share this post


Link to post

Cate mai sunt de facut!

Ceva vize mai sunt necesare? sau se poate trece granita numai cu cartea de identitate?

Edited by cuisor

Share this post


Link to post

In Croatia iti trebuie pasaport ca nu sint in UE iar daca planuiesti sa mergi prin Serbia am inteles ca nu mai e nevoie de viza dar atentie ca in Serbia nu este valabila Cartea Verde.

Pe unde ti-ai planificat traseul ?

Edited by adrian_r5

Share this post


Link to post

Pasapoarte avem in dotare, dar vize ceva prin ele mai trebuie?

 

As vrea sa merg prin Ungaria, sa stau o seara in Budapesta sau Balaton...cum nu stiu sigur perioada, inca nu am stbilit traseul in amanunt..as vrea sa stau vreo 2 seri si la Plitvice...mai este de studiat

 

Ce e mai nasol e ca am vazut dat pe un alt forum un site in care se spunea ca inca mai sunt zone minate...nu stiu ce sa zic...probabil ca este foarte putin probabil sa fie in zonele turistice, daca nu chiar imposibil :scarpin:

 

Daca gasesc site-ul o sa-l postez

 

LE:

 

http://www.mae.ro/index.php?unde=doc&id=29797 ...nu este cel pe care ilvazusem initial dar si aici scrie ceva pe la sectiunea "Siguran?? ?i criminalitate "

Edited by cuisor

Share this post


Link to post
Pasapoarte avem in dotare, dar vize ceva prin ele mai trebuie?

 

As vrea sa merg prin Ungaria, sa stau o seara in Budapesta sau Balaton...cum nu stiu sigur perioada, inca nu am stbilit traseul in amanunt..as vrea sa stau vreo 2 seri si la Plitvice...mai este de studiat

 

Eu am fost joia trecuta in Croatia intrind din Slovenia: s-a uitat granicerul croat la pasapoarte si mi le-a inapoiat, l-am intrebat "viza ?"(mimind gestul de a pune stampila), a luat pasapoartele inapoi, a pus o stampila si dusi am fost pina in sud la Pola (asa ii spune in italiana, in croata stii tu cum ii spune) ... apoi la intoarcere in Slovenia (in aceeasi zi) am aratat pasapoartele si gata ...

In rest (Ungaria, Slovenia, Italia, Austria) nu m-a intrebat nimeni nimic de pasaport, a fost ok cu cartea de identitate

Share this post


Link to post
Eu am fost joia trecuta in Croatia intrind din Slovenia: s-a uitat granicerul croat la pasapoarte si mi le-a inapoiat, l-am intrebat "viza ?"(mimind gestul de a pune stampila), a luat pasapoartele inapoi, a pus o stampila si dusi am fost pina in sud la Pola (asa ii spune in italiana, in croata stii tu cum ii spune) ... apoi la intoarcere in Slovenia (in aceeasi zi) am aratat pasapoartele si gata ...

In rest (Ungaria, Slovenia, Italia, Austria) nu m-a intrebat nimeni nimic de pasaport, a fost ok cu cartea de identitate

 

Ai stat numai o zi in Croatia?

Edited by cuisor

Share this post


Link to post

Nici macar o zi, cam 2 ore in Pola si restul drumul (dus - intors total vreo 160 km prin Croatia)

Share this post


Link to post

Ma gandesc sa ajung si eu in minunatul oras, poate pentru o croaziera spre Venetia. Este ceva ce nu trebuie ratat pe acolo? sau nu ai apucat sa-l vizitezi prea bine.

Share this post


Link to post

In Pola n-am vizitat decit arena romana :

http://www.rovinjapartments.com/index_file...roman_arena.jpg

 

Din Pola se organizeaza excursii pe insula Brijuni (aici avea Tito ceva resedinta de vara parca):

 

http://www.brijuni.hr/en/Home.aspx?PageID=1

 

(n-am ajuns pe insula ... n-a fost in plan si cind totusi am zis sa incercam sa mergem cei de la Centrul de informare (se afla foarte aproape de arena un punct de lucru al acestui centru) au sunat sa vada daca in ziua respectiva se mai poate merge pe insula iar raspunsul a fost negativ - era cam pe la ora 17 cred ... )

Edited by adrian_r5

Share this post


Link to post

Tocmai ce am revenit din concediu - 7 zile la Opatija , 2 zile la Plitvice si inca 4 in Germania (alea-s off topic) . Am fost 3 persoane toate cu pasapot inclusiv al mic . Iesirea din Romania pe la Cenad (Timis) . In Ungaria traseu fara autostrada : Szeged-Pecs-Bacs. Intrare in Croatia cu oprire de o noapte la Grubicno Polje la un hotel al Zagreb Petrol (78 Eur , 3 persoane , 3 paturi normale (adica si ala mic...) + mic dejun ) . Opatija : hotel Admiral 4 stele 1030 Eur 7 nopti cu demipensiune + 58 Eur garaj pentru trotineta . Curat . Apa limpede si inselatoare . Am luat cateva guri bune de apa crezand ca daca se vede fundul apei nu poate avea peste 2 m . Avea insa . Calatorie cu vaporul de 10 ore (2x240 Kuna + 1x120Kuna aprox. 86 Eur cu masa (peste) si sucuri sau apa incluse pe traseul Rijeka - ins. Cres -ins. Krk superb ) . La hotel atat micul dejun cat si cina tip bufet suedez . Rezultate vizibile in talie !! Tot la Opatija am facut in 5 inute rezervare de 2 nopti ptr. Plitvice (310 Eur 3 persoane cu mic dejun ) cam scumpa la 3 stele dar nu am vrut sa risc . Bineinteles ca acola era plin de pensiuni dar asa e. Pe autostrazi si pe toata coasta poti plati lejer cu Euro . In interior chiar in zona turistica nu . (era sa fac pana prostului ca nu aveam moneda potrivita ptr. a cumpara benzina) . La schimb - niciodata nu am primit mai putin de 7,1 kuna pe 1 Eur (ba nu mint la hotel era 7,07) . In Opatija : nemti , italieni,polonezi, cehi,belgieni,ucrainieni, ROMANI (multi si cu o presa deosebit de buna credeti-ma stim f. bine sarbeste (sau croata daca vreti) asa ca intelegeam tot si suntem bine vazuti ...inca ),unguri , rusi (zgomotosi si neciopliti ) . In general te poti descureca oriunde in Croatia daca stii germana , engleza sau italiana . Pe autostrada

preturi de genul : Zagreb - Rijeka 56 kuna (aprox. 8 Eur) . Cel mai lung tunel ce l-am strabatut era in pen. Istria , rezervatia Ucka 5,3 kilometrii (si 28 de Kuna !!) . Am fost sa vedem si minicoleseum-ul din orasul al carui nume l-a bucurat enorm pe al mic . A luat cadou si bunicii o "gentuta" ptr. mobil pe care scrie mare si f. vizibil I love P_la . Am bagat si un Triest de curiozitate . La intoarcere a fost singurul loc unde in afara de pasapoarte a trebuit sa-i arat unui idiot de sloven ... Cartea Verde , ceruta imperativ de 2 ori si extrem de corect ca pronuntie .

Cine merge in Croatia trebuie sa mearga pe riviera nu zic nu (mergi pe sosea jos e marea sus e muntele si te tot miri cum mai e povestea aia cu Romania o tara superba si inegalabila ) dar rezervatia UNESCO Plitvice e obligatorie . Pentru ai mai batrani , asa ca mine , sa stie ca acolo s-au turnat filme cu Winnetou iar lacurile alea arata mai bine ca in film (Comoara din lacul de argint de ex.) . Am mers in parc 8 ore neintrerupt cu ala mic cu tot si am ramas ... muti . Intrarea a fost 40 Eur (2,5 pers) dar deoarece stateam la hotel acolo am putut intra cu acelasi bilet de 3 ori (intra e mult spus ca nu era o poarta sa te caute de bilete) .

Autostrada : buna , soferii un pic prea porniti , dar nu atat incat sa te crezi in Romania.

Soseaua pe riviera : structura de autostrada (cu refugii , telefoane de urgenta , iesiri destul de bune ) . Cred ca de mai lat nu aveau loc decat daca efectiv mutau muntii !!

Sosele interne : au sosele nu drumuri . Asta e . Iar cand a fost una rea (si una am gasit) scria clar si frumos ca e rea la intrare !!

Benzina : 7,8-8,4 kuna / l

Apa minerala : 6-9 kuna 1,5 in lantul Konzum si 20 kuna la hotel

Coca , Fanta , Sprite 0,5 l 6 kuna respectiv 15-18 la hotel sau restaurant .

Ca nivel de trai : salarul mediu 450-500 Eur / luna . Preturile in magazine in zone normale in cel mai bun caz (ptr. noi) comparabile cu Ro . De obicei un pic mai mici .

Oamenii : amabili , simpatici , fac orice sa te simti bine si sa ... lasi banii acolo . Foarte curiosi mai ales ca vorbeam romaneste intre noi si totusi observau ca intelegem tot ce zic .

Concluzia asa pe scurt : merita pentru un concediu atat de odihna (la Opatija dupa 12 (ora nostra , 11 a lor) era liniste si pace) cat si pentru frumusetea unor zone ca riviera si Plitvice . Avand in vedere renumele (si preturile) nici Dubrovnik-ul nu poate fi mai prejos . De mers , dar grabiti-va ca vin rusii si asti vumpara cu tot cu ... turisti (ptr. interesati un apartament de 46 mp in Opatija 160.000 Eur)

Pentru doritorii de amanunte : va stau la dispozitie .

 

 

PS . Dupa acest concediu atat eu cat si kgb-ista mea suntem in cea mai neagra depresie din ... istoria noastra . De ce la ei se poate si aici cand te intorci te asteapta vamesi acrii , hoitul de miadanez pe sosea , maidanezii ce au scapat langa drum , balega de vaca pe 2 benzi si luminile stinse prin sate ??

Edited by NGruia

Share this post


Link to post

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 

×
×
  • Create New...