Jump to content
 

zavatecristian

Membru
 • Content Count

  88
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by zavatecristian

 1. Dupa depasirea pragului de 140k am avut si eu probleme cu martorul ABS aprins, ce s-a dovedit a fi rezultatul unui cumul de factori. Poate e bine de stiut pentru a nu se trece la cheltuieli inutile-modul abs sau senzori schimbati! Simptome: martor abs ce uneori se stinge greu la pornire, adica abia dupa depasirea vitezei de 10 km/h, sau se aprinde, tot aleator, la viteze mici, in viraje, si se stinge abia la alta pornire. In plus, tot la viteze mici, la franare lina, apareau zgomotul si vibratiile specifice functionarii ABS, desi suprafata de rulare nu ar fi impus acest lucru. Pe tester nici o eroare, nici un senzor lipsa, iar toate rotile indicau aceeasi viteza. Rezolvare: 1.becul ABS ramanea aprins la pornire (cred) din cauza bateriei pe moarte, la care scadea tensiunea imediat dupa pornire sub 10v. In plus, efectuarea de viraje la viteze mici, sau pe loc, genera consum mare de energie, cu scadere tensiune sub 10v...schimbat baterie si a disparut partea de martor abs aprins. 2. zgomotul si vibratiile abs erau generate, se pare, de un contact imperfect produs de scurgeri la lichidul de racire. Se pare ca o microfisura produsa la vasul de expansiune, in partea inferioara, invizibila in mod normal, genera scurgeri de lichid pe modulul abs aflat chiar sub vasul de expansiune. S-a demontat vasul expansiune, inlocuit, scos mufa modul ABS, verificat contacte si circuite, spray curatare si gata! Spor!
 2. In cele din urma am riscat si am inlocuit rulment fata. Avea camasa fisurata (vizibil inainte sa inceapa sa il scoata cu presa) si desi la mana nu se auzea nimic in mers dadea zgomotul de filfait al unei roti dezechilibrate. Rulment ieftin pentru Cielo 48 de lei fata de 156 la acelasi producator pentru AVEO.
 3. Verificat aparatorile discului de frana si placutele si nimic defect. Zgomotul persista. Sa fie ceva din cutie? Sau ramanem la pivot/capat de bara?
 4. Merci. Docamdata lucrez sa imi renovez apartamentul si nu am timp de masina. Am fost in service inainte de a citi postul de mai sus si mecanicul nu a gasit nimic defect pe partea de bucse. Ramane sa o ridic pe cric si sa vad ce poate fi. Revin cu detalii.
 5. Zgomotul e ca de falfait. Si da, burduful este intreg. Cu roata suspendata nu se vede nici o oscilatie vizibila a rotii, totul fiind sesizabil doar ca zgomot. Am vazut simptomatica asta pe o serie de forumuri, pentru alte masini, si am incercat o parere. Multumesc oricum si astept noi idei.
 6. Buna! La mine zgomotul nefiresc este un falfait la roata dreapta fata. Initial am crezut ca este din cauza unei usoare dezechilibrari in roata, asa ca am echilibrat-o, dar fara modificari. Am permutat rotile fata intre ele, din nou fara schimbare. Zgomotul persista tot timpul, si frecventa sa este direct proportionala cu viteza. Ciudat este ca vine la scurt timp dupa ce am schimbat bieletele antiruliu si flansele amortizor...iar cei din service nu au sesizat o alta problema. Capat de bara?
 7. Si eu am un scartait enervant la rotile fata, care apare la viraje pe loc sau la viteze mici. Nu e vechi dar acum a devenit mai puternic si am eliminat in timp chestiile pe care le suspectam pana acum drept cauze. Zcartaitul seamana oarecum cu cel de arc de dacie, dar cu ton de plastic pe plastic/cauciuc si nu prea da nota de fier pe fier. Initial se producea numai cand faceam viraje pe loc, cu una din roti pe vreo bordura. Am uns bucsele din zona si fara efect. Am trecut ulterior, fara legatura directa cu acest scartait, la schimbat bucsele bara stabilizatoare, bielete antiruliu, amortizoare cu flanse si mai nou bucsa posterioara brat (acestea chiar aveau partea de cauciuc fisurata) si nimic. In ultima faza, dupa schimbare bucsa spate s-a mutat efortul zgomotului de pe stanga pe dreapta, unde e acum mai puternic. In plus, acum zgomotul apare numai dupa ce masina se incalzeste bine... Am citit topicul acesta de la un capat la altul si probabil mister Tolin are o descriere care ma duce spre ceea ce mai sper eu. din postarea #798. Imi raman asadar bucsele mici de pe brate si bucsa din caseta. Pareri? Nu am gresat sau uns pana acum bucsa de la caseta. Recomandati-mi eventual un service in zona Iasi-Bacau pentru schimbare bucsa caseta.. Multumesc!
 8. Am comandat si eu amortizoare KYB(Excel) si flanse Sachs. Demontarea amortizoarelor vechi a fost un adevarat supliciu, caci pe fata piulitele din capetele amortizoarelor nu vroiau nicidecum sa cedeze. Si sunt cate 2 pe fiecare amortizor. Aparent s-a montat o pasta in fabrica si aceasta s-a cimentat destul de bine. Partea frumoasa e ca la amortizoarele KYB fata pe care le-am luat lipseau tocmai piulitele de fixare, sau cel putin nu erau incluse in cutie. La cele spate cutiile contineau piulitele de montaj, dar erau niste chinezarii ieftine si le-am montat tot pe cele originale. In ceea ce priveste kitul amortizor, respectiv flanse si rulmenti, eu unul nu as mai recomanda Sachs. Motivul e ca au venit cu niste suruburi de fixare de toata jena. Un material f slab, mai lungi decat cele originale si fara a avea varful tronconic ca si cle originale. Dupa 4 ani si 76k amortizoarele de pe masina, cele originale erau asadar cam varza...toate aveau scurgeri, iar tijele erau puternic ruginite. Personal cred ca trebuie schimbate cam la 3 ani. Flansele fata mai fusesera schimbate la 30k, pe garantie, dar oricum aveau uzura. Lectia invatata este din punctul meu de vedere ca atunci cand schimbati amortizoarele sa inlocuiti si bieletele antiruliu, caci sunt cam de unica folosinta, adica eu unul le-am demontat foarte greu si a trebuit sa fac o mica improvizatie pentru a le remonta dupa fixarea amortizor. Iar demontarea si montarea sunt sigur ca le va reduce semnifcativ durata de functionare ramasa. Verdict final: 1110 piesele, 200 montaj, tinuta de drum ireprosabila
 9. Eu am un Tomasetto STAG 300, si am fost la RAR pentru omologare la 2 zile dupa montaj, respectiv la 400km parcursi. Au testat noxele si a fost totul ok..teoretic nu e nevoie de prea multe reglaje suplimentare pentru omologare. 146 Ron cost omologare si modificare CIV la RAR Neamt.
 10. Eu am schimbat astazi bucsele de la puntea spate, care pur si simplu s-au decapsulat (partea de cauciuc nu mai facea priza cu mansonul metalic) si glisau lateral, astfel ca faceau ca la anumite gropi corpul metalic al bucsei sa bata in urechile de prindere de pe podea. Ca si curiozitate, bucsele de pe punte, cele defecte, aveau cod de daewoo. Acum spatele a devenit mult mai stabil si zgomotele stresante au disparut. Bucsele au costat 100 de lei bucata, plus taxele de curier. Oricum, a fost foarte greu sa imi dau seama ca sunt duse bucsele, pentru ca pe loc nu se putea observa glisarea, iar pe rampa, la verificare jocuri, nu se auzea nici un zgomot. Montajul m-a ajuns 50 de lei la service de cartier in Roman. In alta ordine de idei operatiunea aceasta mi-a confirmat si ca si amortizoarele spate trebuie schimbate, dupa ce acum cateva luni, cand am schimbat bieletele antiruliu, am vazut ca si cele fata au ceva uzura. Problema e ca la magazinele de piese din Roman, unde am cautat, nu prea apar in bazele de date amortizoare de Aveo altele decat cele GM, care costa 600 de lei bucata...si parca as vrea altceva, avand in vedere ca GM-urile de pe masina au inceput sa clacheze deja. Initial cautam KYB, dar nu figureaza decat kalos in baza lor de date. Dupa cum am postat mai sus pe forum am mai gasit la o anumita firma amortizoare ”originale” si ”koreene” cu preturi in jur de 300 de lei bucata. Zilele acestea am gasit si amortizoare de delphi, undeva la 180 de lei bucata (de la delphi am luat si bieletele antiruliu). Tema de discutie este asadar, in cadrul acestui topic, ce amortizoare normale ati mai pus pe aveo la preturi decente? Ceva coduri? Preturi? Astept si PM daca exista risc de reclama!
 11. Se pare ca Matizul E+ AC din 2004 nu are imobilizator. Oricum testerul original de Daewoo nu a inregistrat nici o eroare. Mecanicul nu a putut explica de ce si a acceptat cu retinere sa scoata conectorii de la ECM, dar in cele din urma a acctionat. Din pacate nu a fost eroare de contact. Ulterior a demontat delco-ul si montat un altul. Pacientul a supravietuit. Este insa regretabil ca personalul unui service care pana acum cateva luni avea sigla Daewoo nu cunoaste probleme simple de Matiz. Solutia lor a fost capac delco schimbat, schimbat bobina, si daca nu merge, schimbat delco, ca asta e problema la toate. Adica diagnosticare prin incercari. Eu unul am mers cu laptopul la ei in service, sa le arat post-ul maestrului Tolin. Oricum explicatiile de genul senzor optic erau mult peste nivelul lor. Din pacate mai exista o concluzie...vecinul putea cred sa previna problema si cele 300 de lei date pe delco daca ar fi desfacut macar la 3 ani capacul la delco si sa curete florile de acolo...si cred ca acelasi lucru e valabil pentru majoritatea acelor multi proprietari de Matiz care au avut aceasta problema. Se pare ca micul gigant trebuie si periat din cand in cand, caci altfel are probleme de sanatate. Asta e! Merci mult Maetre Tolin!
 12. Am verificat sigurantele din habitaclu si sunt ok...plafoniera si casetofonul functioneaza si ele. Masina e dusa acum in fostul service Daewoo din Roman, a fost pusa pe tester si nu sunt erori. Si totusi masina nu are curent dupa bobina. Ce sa fie? Raman imobiliozatorul sau poate fi si din delco ceva? Merci
 13. Vecinul meu are probleme majore cu matizul: nu porneste! Cum in Roman nu prea sunt specialisti in Matiz am luat-o pe etape: Masina are benzina, distributia e aproape noua. Am verificat bujiile si s-a constatat ca nu da scanteie. Am verificat sigurantele din compartimentul motor si releele, dar nimic. Am curatat capacul de la delco, am schimbat fisele, am pus niste bujii noi, tot fara scanteie. Ulterior a verificat bobina si se pare ca nu scotea curent. Am cumparat alta bobina, dar aceeasi problema. Am verificat ambele bobina pe alt matiz. Merg. Am verificat fisa centrala, la fel. Am schimbat cheia, niimic. Din ce am citit pe forumul acesta-asta dupa ce am aflat ca vecinul a venit cu mesterul infrant- cauza posibila ar fi siguranta din habitaclu care controleaza imobilizatorul. Nu a verificat-o, e drept, dar e urmatoarea pe lista. Desi masina e din 2004 si e varianta cu AC, ma intreb daca acesta poate fi, pentru ca deocamdata nu pleaca curent din bobina in delco. Sa fie vreun senzor? Oricum nu stiu daca bobina ar fi ok si problema ar fi la delco bobina nu va da curent. De intrat curent in bobina intra. Masa la bobina merge.Trebuie resetat ECM intr-un mod anume? Sper sa fie cineva cu idei, caci altfel omul tre sa cheme masina de asistenta pentru tractare, si e cam departe de oras. Merci.
 14. Salut!

  Te pricepi la motorul de Aveo? Am lasat un post cu o scurgere de antigel...poate ai idee de unde poate proveni. Merci

 15. Am si eu o mica problema cu pierderi de antigel. Am observat initial o mica scadere (1 cm) a lichidului de racire din vasul de expansiune. Am considerat ca e vorba de o neetanseitate la vasul de expansiune, cum mi s-a mai intimplat in fiecare an la trecerea de la vara la toamna si am completat aproximativ 500 ml amestec, insa dupa 2 zile si 300 km am revenit la situatia initiala si poate mai rau. Am examinat furtunele la rece si am observat o mica scurgere pe corpul motorului, in dreapta jos, sub zona curelelor. Initial pata umeda era vizibila pe garnitura baii de ulei, in coltul de sub alternator, dar la o examinare mai atenta am constatat ca totusi dira venea mai de sus, inapoia corpului mufei din zona, si respectiv dinapoia intariturii din coltul respectiv. Cum nu eram sigur ca e asta, in zona fiind posibila stropirea cu apa antrenata de roti, si cum suspectam o posibila fisura radiator sau calorifer am completat un flacon de 2+2 de etanseizare fisuri radiator. Dupa inca 2 zile si ceva mai multi km pierderea de lichid e neglijabila, insa in zona unde am observat scurgerea de lichid pe motor am observat acum in continuare o pata umeda tot la rece, in zona fiind evidente si pete de culoarea lichidului polimerizat de astupare fisuri. Acum nu mai tin minte in vremurile normale daca la desfacere capac vas expansiune trebuie sa existe un sunet de depresurizare, in special la cald, pentru ca acum la mine dupa un drum zgomotul apare la cald, insa daca las masina cateva ore si desfac capacul la vas zgomotul de depresurizare e ca si inexistent (si nu verific asta dupa ce am scos deja capacul si fara sa fi pornit din nou motorul) indicand o posibila neetanseitate. Intrebarea mea si sfatul pe care vi-l cer este care este gravitatea scurgerii si posibilele cauze. Atasez si o fotografie in care se poate vedea o mica pata umeda. Dira urca mai sus, prin spatele corpului mufei din zona, cam in zona in care aparatoarea de plastic se lipeste de corp motor. Exista vreun furtun in zona, sub plasticul respectiv care sa se poate fisura? E posibil sa fie pompa de apa?- distributia a fost schimbata de vreo 7000km? Ce sa incerc? Merci
 16. In cele din urma am obtinut urmatoarele preturi pentru principalele chestii generatoare de trancaneli...de la un magazin online: AMORTIZOR FATA- original-310.00/buc stoc producator Korea-285.00/buc stoc AMORTIZOR SPATE-original-200.00/buc stoc producator korea-175.00/buc stoc FLANSE AMORTIZOR FATA -40.00/buc stoc RULMENT AMORTIZOR FATA-55.00/ buc stoc Bucsa bara stabilizatoare original 17.00/buc, 5- zile Bieleta antiruliu producator febi- 67 lei. buc/stoc ...aparent rezonabil. La manopera in Galati la un service am gasit 50 lei schimbat amortizor fata si 25 spate, plus 20 pt bucse. Bafta!
 17. Nu vreau sa par rautacios dar recomandarea producatorului ca anumite activitati de mentenanta sa fie realizate la anumite intervale sunt cu siguranta bazate pe rezultatele unor teste si sunt mentionate in cartea tehnica a masinii. Am putea presupune ca numele GM implica chiar o oarecare seriozitate a acestor teste. Desigur ca aceste teste includ o varietate de conditii si de acceea am putea presupune ca daca pentru un Kalos sau Aveo se recomanda ...sa zicem ipotetic 60.000km sau 4 ani pentru schimbare distributiei atunci inseamna ca aceasta este perioada minima in care masina este in siguranta, chiar si in cele mai grele conditii de utilizare si de mediu. La acestea cred ca se adauga o anumita rezerva de timp si kilometri, ce probabil se ia in calcul la orice test, si in plus apar plusurile in durata de viata date de conditiile mai putin vitrege de exploatare. De aici si cazurile in care sunt posesori de Kalos/Aveo care au facut 100.000km si mai mult fara a schimba distributia, si chiar fara a avea probleme. Parerea mea este insa ca este prea mult sa generalizam experientele particulare si sa acordam in mod subiectiv si arbitrar atentie acestei operatii. Si pentru a trece la concret pot spune, ca un posesor de Aveo care a schimbat distributia la 3 ani si 60.800km, ca testele nu sunt intamplatoare. Analiza vechilor piese a aratat la o cercetare amanuntita ca pompa de apa ar mai fi dus lejer cel putin 30k, in timp ce cureaua pentru accesorii era plina de crapaturi si probabil nu ar fi depasit inca o iarna, iar cureaua de distributie ar mai fi functionat fara probleme cel putin 1 an sau cel putin 20.000 km, neprezentind fisuri. In plus, prin schimbarea distributiei a disparut un mic zgomot enervant facut de cureaua de accesorii in combinatie cu rola de ghidaj (cred) atunci cand actionam AC-ul. Asa ca pariul schimbarii distributiei e in functie de fiecare. La fel cum fiecare decide ce piese foloseste pentru operatie. Eu unul am folosit piese originale GM, cu holograma si garantie, desi pretul a fost usor mai mare decat in cazul unor piese poate la fel de bune gen Ina sau Gates...despre care gasiti detalii si preturi pe acest forum (si care nu depasesc insumat, in functie de combinatie 5-700 de lei). Nu am detalii exacte acum pentru ca nu am factura la indemina dar piesele GM au ajuns in total 960 de lei (kit distributie, curea accesorii, pompa de apa, antigel) iar manopera 150. Piesele cumparate de la acelasi service care a facut si reparatia, in Roman. In comparatie, la AISS Focsani unde am cerut o oferta piesele costau 1160 iar manopera 450 in varianta mea, sau 750 plus 250 manopera in varianta schimbarii doar kit distributie.
 18. si pentru ca topicul este despre amortizoare...indraznesc si eu sa intreb ce amortizoare sunt recomandate pentru aveo 1,4? Eu unul nu caut variante sport sau super tunate ci produse normale pentru un condus in limite normale. Mecanicul unde am facut recent distributia mi-a dat verdictul ca amortizoarele fata prezinta mici scurgeri de ulei si desi ma asteptam sa duca mai mult de 60k iar acelasi mecanic mi-a zis ca pot sa mai trag de ele pana in primavara (71% la testul de eficienta)... si incep sa ma pregatesc. In esenta nu am gasit nicaieri pe acest forum sa se fi discutat expres daca pentru Aveo se recomanda amortizoare originale - desi aparent cel putin pentru masina mea versiunea pe ulei nu a fost stralucita- sau exista solutii decente ale unor producatori consacrati de amortizoare. De asemenea eventuale coduri ar fi utile, pentru toti cei care incep sa aiba problema acestor piese. Eu unul astept pareri.
 19. adostar Galati - Slanic Moldova si retur ....=> 6.49 L/100km, mers cu ac pornit tot drumul (a fost fantastic de cald afara) pe treapta 2 si 3 a ventilatorului, 4 persoane + full de bagaje, mers constant intre 90 si 110km/h cu varfuri de pana la 130km/h si in localitati intre 60 si 80km/h. Cam asta e si consumul meu normal...Roman - Onesti - Fagaras si retur, aprox 635 km, 6.00l/100km, la acelasi regim de viteze ca si de mai sus, dar cu AC oprit la dus, conducand dimineata devreme. Efix 95
 20. Prietenul e plecat cu treburi din localitate si nu am apucat sa testez tensiunea de incarcare. Insa zilele trecute s-a intimplat ceva ce mi-a dat mult de gandit. Asadar tipului i s-a produs din nou incidentul cu clank, insa nu a mai incercat sa porneasca impins ci la recomandarea mea a pus cabluri la bateria altei masini: pornire din prima. Parerea mea e ca bateria e moarta, avand de altfel 6 ani de acum. Urmeasa sa gaseasca o baterie buna...
 21. Am curatat clemele bateriei, unde recunosc era ceva oxid si am aplicat pelicula de protectie necesara. Acum nu ramane decat sa astept sa nu se mai intample nimic Merci
 22. Buna! Desi eu conduc cu succes masina din profil, un prieten are un Matiz din 2004, un E AC, fara alarma sau inchidere centralizata, care mai nou este suspect de o mica problema electrica, pentru care apelez la ajutorul vostru. Buburuza are momente cand nu porneste. Si de regula asta nu se intampla dimineata, la prima pornire, ci de multe ori dupa minute bune de condus prin oras. Cand se intampla chestia asta, farurile au o intensitate mai mica, claxonul parca nu are toate vigurozitatea insa luminile din bord se aprind normal. La actionarea demaror insa acesta face un clank si gata, ca si cum nu ar avea baterie. Porneste insa impinsa, insa la pornire luminile din bord nu se sting imediat, ci numai dupa o accelerare a motorului. Dupa pornirea impinsa, buburuza porneste ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic, chiar daca e oprita imediat si apoi repornita cu demaror. Chestia asta s-a intamplat de 5-6 ori in ultima luna, iar in plus intr-o zi in mers i s-a aprins becul de incarcare baterie in mers, la ralanti, si s-a stins la o accelerare mai viguroasa. Prietenul nu a incercat pornirea cu cabluri la producerea unei asemenea probleme, ci doar prin impingere. Am suspectat initial bateria si bornele acesteia, dat fiind ca e cea originala, un Rocket daca nu ma insel. Bateria are o tensiune de aprox 12,8 la borne in repaus si aprox 15,0 la incarcare, la ralanti. Bornele fac insa contact normal, neprezentand urme de oxidare. Intrebarea de rigoare este de unde sa inceapa cu verificarile. Cureaua de alternator e schimbata cam de un an, odata cu distributia, iar contactul nu da semne de oboseala. Sa fie contact imperfect pe electromotor sau alternator? Perii? Vreo siguranta sau releu? Diode? Multumesc!
 23. In mod cert pompa era dusa avand pierderi de apa. Daca a fost proasta, asta e. A fost in schimbata pe garantie si e suficient. Acum problema e ca la noua pompa dupa un drum de 200 km tipul a observat ca pierde apa din nou. ...vreo 5 mm pe vasul de expansiune, cu verticalitate masurata in 3 puncte, cu masina relativ pe un teren plan. Acum problema se pune daca aceasta pierdere de apa nu a provocat si distrugerea primei pompe? E posibil sa se fi ciupit garnitura de chiulasa si sa piarda putina apa pe acolo? Interesant e de stiut cum pot depista o pierdere asa de mica? Sa incerce cu lichid de astupat pori? Vineri se duce in service sa verifice dar e interesant de stiut. Astept sfaturi.
 24. Si eu suspectez simeringul. In orice caz pompa a fost cu siguranta schimbata in urma cu 5k, pentru ca am vazut-o pe cea veche (despre care culmea e ca mesterul zicea ca nu ar mai fi dus mai mult de 5k!!!) dar din pacate stiu si ca la service-ul respectiv nu prea lucreaza cu Matiz si e posibil sa fie facut o greseala de montare. Un argument in acest sens ar fi ca proprietarul a observat un usor zgomot in zona pompei de apa imediat dupa schimbarea distributiei, zgomot pe care mesterul de la service la atribuit faptului ca cureaua de la alternator e inca noua si urmeaza ca zgomotul sa cedeze dupa ce se face rodajul. Dar zgomotul (un fluierat discret de curea) a persistat si a disparut doar acum dupa ce a montat noua pompa. In plus, la prima pierdere de lichid tipul a completat imediat cu apa, totalizand pana la ajungerea la service undeva aproape 2 litri de apa adaugati in instalatie in 70 de kilometri. Deci nu a apucat sa mearga prea mult doar cu apa, existand in cele din urma si niste urme de antigel in lichidul de racire. Acum am facut cu el un traseu de vreo 20 de minute cu masina, si motorul merge bine, nu au mai fost observate scaderi ale nivelului de lichid din instalatia de racire, iar fumul parca nu mai este atat de vizibil cum era aseara...ne era teama ca sunt pierderi pe la chiulasa desi erau foarte posibil ca fumul sa fie albicios si insotit de scurgeri de apa pe esapament doar din cauza temperaturii scazute de afara si de faptul ca masina era proaspat pornita. Acum scapam usor de grija chiulasei fisurate sau garniturii de chiula sa arse pentru ca uleiul arata normal, si nu sunt prezente urme de gase in vasul de expansiune. Daca totul e bine concluzia e sa faceti mentenanta masinilor la serviceuri care se ocupa preponderent cu tipul de masina pe care il avem, caci degeaba de duci la un service mai de firma si implicit mai scump daca ei descopera pe masina ta ce e de facut. Oricum e prima pompa de apa de care am auzit sa cada la 5k. Merci tuturor si topicul ramane in continuare deschid...pentru pareri!
 

×
×
 • Create New...